lokakuu 07, 2024, 02:33:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sulake kärähti!

Aloittaja SheiK9ni, toukokuu 11, 2014, 21:59:58 ip

« edellinen - seuraava »

SheiK9ni

toukokuu 11, 2014, 21:59:58 ip Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2014, 22:05:44 ip käyttäjältä SheiK9ni
Äsken kärähti sulake. Omasta mielestäni minulla ei ollut mitään virtapiikkiä tms, vaan natikat pimeni ja tuulettimet hiljeni ilman mitään varoitusta. Käytetty tulppasulake oli aivan lämmin kun otin sen ulos, eli minun suhteellisen vaatimaton chilifarmi pistää kuitenkin sulakkeet ahtaalle.
Onko kukaan muu kokenut tällaista?
Edit: Tämä haveri opetti sen että olohuoneen ja alkovin pistorasiat on eri sulakkeiden (ja mahdollisesti siis vaiheiden) takana vaikka ne on alle kahden metrin päässä toisistaan. Täällä on varmasti sähköön perehtyneitä chilipäitä jotka voi ottaa kantaa siihen jos moinen järjestely on asiallinen? Niissä voi meinaan nykyisellään olla vaihe-eroa.

NPhoBiaz

Isompi sulake vanhan tilalle. ;D

unenkuva


En ymmärrä paljoa sähköjuttuja, mutta eikös sulakkeet voi kärähtää ihan vanhuuttaan, vaikka mitään piikkiä ei tulisikaa?

ChIlIDoG

jos on 10A sulake, niin kokeiles valitaa 10A hidas sulake.

SheiK9ni

Etsin tälle pidempiaikaista ratkaisua kun muutan toiseen kämppään ja vaihdan kasvatustarvikkeet. Ajattelin vain kysyä jos muilla on ollut samoja kokemuksia.
Jos isoja natikoita harrastatte niin kannattaako ehkä opetella puimurisääntö?

omahurju

Ihan offtopicina voidaan mainita, että avovaimolla on sulake palanut chilien kanssa jo monta kertaa.

Skuikki

Jos valot oli päällä jo pitemmän aikaa ja sulake oli lämmin, niin sen kautta menee liikaa virtaa. Hitaampi sulake auttaa vaan käynnistyksen yhteydessä paukkuviin sulakkeisiin. Älkääkä missään nimessä menkö vaihtamaan isompia sulakkeita, seuraavaksi palaa seinän sisällä johdot.

LainausEdit: Tämä haveri opetti sen että olohuoneen ja alkovin pistorasiat on eri sulakkeiden (ja mahdollisesti siis vaiheiden) takana vaikka ne on alle kahden metrin päässä toisistaan. Täällä on varmasti sähköön perehtyneitä chilipäitä jotka voi ottaa kantaa siihen jos moinen järjestely on asiallinen?


Näinhän sitä voi jakaa kuormaa eri sulakkeille. Eri vaihteella ei ole väliä jos pääsulakkeet pysyy ehjänä.

fiba

Niin no, yleensä sulakepohja määrää sulakkeen koon. Eli isompaa ei ilman pohjaa vaihtamatta voi ruuvata kiinni (onneksi). Lähinnä kannattaa kokeillla ottaa sähköä eri ryhmien alta.

masaiman

toukokuu 18, 2014, 02:47:54 ap #8 Viimeisin muokkaus: toukokuu 18, 2014, 02:50:32 ap käyttäjältä Mattson
Ihan ekana tarttis tietää lamppujen teho ja mitä kaikkea muuta samoissa töppeleissä on kiinni että tietäisi sanoa mitään tuohon. 400w natikka vie karkeasti 1,75A virtaa.

Caide

toukokuu 18, 2014, 11:36:03 ap #9 Viimeisin muokkaus: toukokuu 18, 2014, 11:38:53 ap käyttäjältä Caide
Taloissa tosiaan jaetaan pistorasiat eri sulakkeille ja ainahan voi viereiset pistorasiat olla eri sulakkeiden takana. Voit kokeilla ottaa jonkun sulakkeen irti ja sitten vaikka jollain sähkölaitteella kokeilet, mitkä kaikki pistorasiat kylmeni. Vanhanaikainen tulppasulake kestää yleensä melko pitkäänkin ylivirtaa ja jos sulake on lämmin, on se varma merkki, että siellä on ylivirtaa ollut pidemmän aikaa. Tosiaan tiedät varmaan watteina, mitä systeemisi vie sähköä ja nimellistehoa 10A sulake kestää 2300W ja 16A 3680W. Laske tehoja yhteen ja jaa niitä eri sulakkeille.

Jos tehoa menee aivan tolkuttomasti ja sattuu kämpässä olemaan kolmivaiheinen sähkökeskus, olisi siitä hyvä tietysti jakaa eri vaiheille, koska pääsulake yhdelle vaiheelle on kerrostaloissa on yleensä 25A, joskus vanhemmissa taloissa vain 20A. 25A kuitenkin tarkoittaa tehoissa jotain vajaata 6000W, joten tuskin tässä tapauksessa ihan tuonne päästään, toivon mukaan  ::)

Ja isompaa sulaketta tosiaan ei voi laittaa, ellei vaihda isompaa sulakepohjaa, tai sitten jos siellä on valmiiksi joku laittanut liian pienen sulakkeen. Jos kaapelointi on tehty 1,5 mm^2 johtimilla, niin maksimi sulake on 10A, jos 2,5 mm^2 niin 16A. Jos liian ohkasessa johtimessa kulkee liikaa virtaa, se lämpenee ja on tulipaloriski.

Ja sulakepohjaa ei sitten saa vaihtaa, kuin sähkömies.

AirMan

Lainaus käyttäjältä: Mattson - toukokuu 18, 2014, 02:47:54 ap
Ihan ekana tarttis tietää lamppujen teho ja mitä kaikkea muuta samoissa töppeleissä on kiinni että tietäisi sanoa mitään tuohon. 400w natikka vie karkeasti 1,75A virtaa.

Tuohon vielä loistehot päälle. Natikan liitäntälaite on induktiivinen kuorma, joten sen läpi kulkeva virta kasvaa viiveellä jännitteeseen nähden ja vastaavasti laskee myöhässä, eli virta varastoituu hetkeksi kelan magneettikenttään ja palautuu siitä takaisin sähköverkkoon, kuormittaen mennessä ja palatessa johtimia ja sulakkeita. Joissakin valaisimissa on sisäänrakennettu kompensointikondensaattori, joka toimii päinvastaisella tavalla kuin liitäntälaitteen kela, jolloin loisvirta ei kulje johtojen ja sulakkeen kautta edestakaisin, vaan ainoastaan kondensaattorin ja liitäntälaitteen välillä. Laskentakaavat sekä ohjeet liitäntälaitteen merkintöjen tulkitsemiseen löytynevät googlettamalla, jos kiinnostaa kuinka paljon esimerkiksi 400W suurpainenatrium ilman kompensointikondensaattoria kuormittaa sulaketta. Sähkölaskun kannalta loisteholla ei ole yksityiskäytössä merkitystä, koska sitä mitataan ja siitä laskutetaan vain suuremmissa teollisuussähköliittymissä, mutta tosiaan sulakkeiden kuormitusta se lisää.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

ecoist

Kuten edellinen kirjoittaja totesi, kannattaa aina pitää se kondensaattori natikan kytkennöissä mukana. Vaikka se natikka toimii ilman kondensaattoria, se ei tarkoita sitä että sen voi hyvin jättää pois. Kuten sähkölaitteissa yleensäkin, ei siellä mitään ylimääräisiä osia ole.

SheiK9ni

Minulla on siis nyt pari 400-wattista suurpainenatriumvaloa.
Entä jos vaihdetaan ketjun suuntaa ja ehdotetaan niille vähemmän sähköä kuluttava vaihtoehto? Esimerkiksi ledit? Saa laittaa kokemuksia.

ecoist

Onko sulla kerrostalokämppä vai joku muu? Tiedätkö että sulla on kolmivaihesähkö? Ledit vois auttaa jos sulla tosiaan on niin rajoilla sähkön kanssa et sen takia paukku sulake. Todennäköisin syy edellemainittuun on se, että pistorasiat on jostain syystä otettu valaistusryhmästä. Tämä on varsin yleistä kerrostalohuoneistoissa joissa on yksivaihesähkö ja pieni 25 tai 40 ampeerin keskus. Lisätietoja kaivataan :)