tammikuu 10, 2025, 19:22:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Viileää sietävä Chili

Aloittaja HanneleA, lokakuu 29, 2005, 11:03:14 ap

« edellinen - seuraava »

HanneleA

Kävin kertomassa mielipiteeni voisiko suomalaisen lajikkeen jalostaminen onnistua. Miksi ei? Uskoani vahvistaa ystäväni Uudesta Meksikosta lähettämä siemenpussi. Lajin nimi on "Espanola Improved". Sillä on lyhyempi kasvukausi ja sietää viileää ilmastoa.  Luokitus on  "hot". Kokeilen ensi keväänä ja pistän muutaman kesän alussa kukkapenkkiin ihan vaan nähdäkseni tuloksen.

Fatalii

Itselläni ollut huono menestys suurimarjaisilla chileillä maahan istutettuna, sensijaan monet pienimarjaiset,etenkin villit ovat osoittaneet kerkiävänsä tekemään ja kypsyttämään satonsa vaikka villiin luontoon istutettuna.

Tänä vuonna myös Thai Dragon kerkesi luonnossa tekemään hyvän sadon ja suurimman osan kypsyttikin ennen pakkasia.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Hannele

Niinpä, mutta ihan pakko kokeilla. Viime kesänä sain kukkapenkistä (kuumassa, aurinkoisessa paikassa) jonkunlaista satoa Santa Fe Grandesta. Paremminkin olisi tullut, mutta taimen lähtökohdat oli: hällä väliä, koska niitä oli muutenkin jo ihan liikaa.  Santa Fe:n lisäksi oli ulkona purkeissa Anaheimia ja kyllä niistäkin satoa tuli ja sai kokattua Chile Rellenoksia. Kasvihuone on tietysti ihan eri juttu, äiteeni sato oli aivan eri luokkaa.

Mutta nyt on mielenkiintoista nähdä kuinka Espanola menestyy.

(thietavu as guest)

Veikkaisin venäjältä löytyvän jotain meikäläisiin oloihin suht' sopivaa, kun vaan pääsisi noihin käsiksi. Periaatteessa jotkut Andien baccatumit sun muut ansaitsevat nekin kokeilua, vaikka veikkaankin niiden vaativan turhan pitkän kasvukauden...

Hannele

Ei kun rinkka selkään ja Siperiaa haravoimaan...

JartsaP

Venäläiset ovat kyllä ansioituneet monien vihannesten ja hedelmien jalostamisessa kylmiin oloihin, samoin kuin baltialaisetkin. En vain tiedä ovatko oikeastaan koskaan innostuneet chilien jalostamisesta. Luonnonvaraista chiliä on turha lähteä rinkkoineen etsimään Siperiasta, kuten tiedämme on chili "uuden mantereen" juttu. Sen sijaan Unkarissa on kyllä lähes meikäläinen talvi (noo, ainakin siellä on talvi...) ja siellä chilien päälle ymmärretään ainakin jonkin verran - tosin aika tylsiä ovat sikäläisetkin lajikkeet tähän asti olleet, paikan päälläkään ei myyty kuin "almapaprikaa".

Venäläisiä siemeniä voi tilata ainakin virolaisesta Seemnemaailmasta, http://www.maksimarket.ee/, paprikoita löytyy paljon mutta chilejä vain muutama tosi tylsä lajike. Kaikkea muuta kivaa sitten onkin ja halvalla.

JartsaP

Mä edelleen jaksan vaan hämmästellä tepinieni kylmänkestoisuutta, nytkin on kaikki muut chilit kuolleet kasvihuoneesta, mutta yksinäinen tepin se siellä vaan kypsyttelee marjojaan kaikessa rauhassa. Jopa ulupica, tai mikä rocopica nyt sitten olikaan, veti ennen herneet nenään pakkasesta, vaikka sen oletin olevan kylmänkestävä. Ainokaisen rocotoni kylmänkestoa en halunnut koetella, joten se kypsyttelee hedelmiään sisällä. Myös baccatumeista PI260567 kesti tosi hyvin kylmää, hyvin yllättäen. En tiedä kuoliko se edes vielä, mutta varisti paljon lehtiä ja tulin siivonneeksi sen kompostiin muiden raatojen ohella.

Tuosta tepinistä ei vaan taida olla Aji Perkeleeksi, kun se teki ensimmäiset marjansakin vasta 1,5-vuotiaana eli toisena kesänään. Liian hidas, ja ei se kumminkaan kestä talven yli ulkona. Ellei sitten lumen suojissa... no eipä kai sentään. Sehän noiden ongelmana on, että eivät oikein osaa mennä talvilepoon. Jotkut koisokasvit osaavat sen tempun erittäinkin hyvin (vrt. vaikka peruna tai Suomessakin luonnonvarainen punakoiso), ja jotkut puolittain, mutta talvilepoon vaipuvasta chilistä en ole kuullut. Semmoinen voisi olla vastaus kaikkiin kysymyksiimme suomichilistä. Ehkä geeniteknologialla voisi semmoisenkin luoda, mutta henk.koht. en kyllä lähtisi geenimanipulaatiota tukemaan.

JartsaP

Itse asiassa, mitäpä jos kantaisin sen tepinin ennen kovia pakkasia maakellariin, ja katsoisin josko se sittenkin osaisi huilia kevääseen. Ei se täysin mahdotonta ole, esim. tamarilloa (joka on myös trooppinen koisokasvi) on onnistuneesti talvetettu kellarissa, pieni mahdollisuus chilinkin kanssa siis on. Ja tuo on niin sitkeä pentele, että sen kanssa mahdollisuudet on takuulla parhaat.

bassino

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Itse asiassa, mitäpä jos kantaisin sen tepinin ennen kovia pakkasia maakellariin, ja katsoisin josko se sittenkin osaisi huilia kevääseen. Ei se täysin mahdotonta ole, esim. tamarilloa (joka on myös trooppinen koisokasvi) on onnistuneesti talvetettu kellarissa, pieni mahdollisuus chilinkin kanssa siis on. Ja tuo on niin sitkeä pentele, että sen kanssa mahdollisuudet on takuulla parhaat.


Kokeile ihmeessä tepinin kanssa. Senhän pitäisi kestää pakkasta suht hyvinkin. Ei tietenkään mitään hirmupakkasia, mutta pienempien kohdalla pitäisi pärjätä. Tiputtaa vain lehvästönsä ja tokenee sitten ilmojen lämmettyä. Etenkin joku riittävän iso, paksun puuvarren omaava yksilö voisi pärjätä hyvinkin.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

bassino

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Venäläiset ovat kyllä ansioituneet monien vihannesten ja hedelmien jalostamisessa kylmiin oloihin, samoin kuin baltialaisetkin. En vain tiedä ovatko oikeastaan koskaan innostuneet chilien jalostamisesta.


Aji Yellow Russian lienee Venäjällä jalostettu Baccatum. Pitäisi olla suht aikainenkin. Itselläni ei ole kokemuksia ko. lajikkeesta.

http://www.reimerseeds.com/ProductInfo.aspx?productid=HP1584-10
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

svalli

Bulgarian Carrot oli mulla aikaisin ja pirun tulinen, mutta ei kestanyt hallaa ollenkaan. Se varmaan tuottaisi hyvan sadon suomalaisessakin kukkapenkissa.

Kylman kestavimpia lajeja nayttaa olleen violetit koristechilit. Peruvian Purple ja Purple Largo on vielakin hengissa vaikka muut on kuolleet.

Tepinin ja sen tepinin siemenesta kasvaneen pequinin kannoin sisalle ennen hallan vaaraa, silla en viitsinyt ottaa riskia ja vaarantaa vaivalla idatettyja kasveja.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

On tullut huomattua että moni "kylmänkestävä" laji/lajike saattaa kuolla välittömästi jos kylmä tulee yllättäen kun taas vieressä voi olla laji/lajike joka ei todellakaan ole kylmänkestävä (esim chinense) mutta joka on tottunut pikkuhiljaa kylmenevään keliin ei ole moksiskaan esim nollakelistä.
Sama pätee toisinpäin, jos tuo jäätävään kylmyyteen tottuneen herkän chilin sisään, se saattaa kuolla hyvinkin nopeasti.

Toki toiset kasvit tottuneina kestävät paljon pahempia kelejä kun toiset, kuten nuo em. tepinit, joissa myös näytti olevan melkoisia eroja (eri tepin lajikkeissa), toiset kupsahtivat jo nollakeleissä, toiset porskuttivat vielä monen asteen pakkasessakin!

Shokki näyttää olevan chileille aina paha paikka, johtui se sitten kylmästä tai kuumasta.

Rocotojen kylmänkestävyys oli pettymys, pakkasta kestivät vain jotkin rocotot ulkona ollessaan, mutta toisaalta pakkasetkin tulivat aika yllättäen.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JartsaP

Vein nyt sen (vissiin nykyään ainoani) tepinin sinne kellariin, katsotaan lähteekö vielä keväällä kasvuun. Siinä oli vielä marjoja kesken kypsymisen, mutta eipä niillä niin väliä kun niissä ei ole muuta kuin tulisuutta ja isoja siemeniä.

Aji Inferno

Jos tässä risteyttämään intoutuisi, niin c.chacoensen ja jonkin lupaavan Tepinin jälkeläisistä osa voisi periä molempien parhaat puolet, kuten chacon aikaisuuden/nopeuden ja tepinin (oikeastaan molempien) tietyn sitkeyden... Kiintoisaksi tämän parivaljakon tekee osaltaan se, että toinen edustaa selvästi pohjoisinta villichililajia, ja toinen yhtä selvästi eteläisintä. Nuo ovat siten tottuneita "vuodenaikoihin", toisin kuin valtaosa villeistä chileistä. Ideaalisesti sitä voisi risteyttää mahdollisimman eteläisen Argentiinan chacoa ja mahdollisimman pohjoisen USA:n Tepiniä. :) Ja/tai vuoristossa viihtyviä versioita.

Rocopican kylmänarkuus ei ehkä sinällään niin yllätä, kun ajattelee seutua miltä se on kotoisin. Boliviahan on suunnilleen niin tropiikkia kuin tropiikki voi olla, eikä tuo ole edes varsinainen vuoristokasvi siellä... Sama pätee villeihin baccatumeihin.

Omskakas

Jos teillä on kasvareissanne niitä kompostiinvietäviä kasveja lisääkin, niin kokeilkaahan huviksenne seuraavaa: Leikatkaa kasvi alas, pistäkää pala juuttikangasta tms. päälle ja latokaa sen päälle kerros kuusenhavuja. Todennäköisyys talvehtimiselle ei liene suuri, mutta eihän sitä koskaan tiedä...  :)

JartsaP

Epäilen kyllä, ettei chacoensen ja tepinin risteyttäminen ole kovinkaan helppoa. Risteytyvyystaulukko sanoo, että chacoense-isän ja annuum-äidin jälkeläisillä voisi olla mahdollisuuksia (NG, normal germination) kun taas toisin päin ei toivoakaan. Tiedä häntä miksi noin.

Mutta entäs sitten tepinin risteyttäminen jonkin superaikaisen, vaikkapa unkarilaisen pienihedelmäisen chilin kanssa? Tai jonkin aikaisen, kaupallisen hybridin kanssa, vaikka 'Ace'-paprikan tai 'Early jalapenon'? Myös jotkut koristelajikkeet ovat hyvin aikaisia, esim. 'Marbles' kukki mulla jo muutaman viikon ikäisenä ja vain alle vaaksan korkuisena.