kesäkuu 28, 2024, 17:26:00 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reetan 2015/ kausiviljelyä kasvihuoneessa

Aloittaja Rähinä-Reetta, tammikuu 04, 2015, 11:25:33 ap

« edellinen - seuraava »

Rähinä-Reetta

syyskuu 25, 2015, 20:42:13 ip #180 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2015, 20:46:58 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
25.9. Päivän kuvat:

Chilit2015M7 by chilejä ja muuta, on Flickr
Tänään keräsin kaikki kypsyneet Pimienta Morangat, Trinidad Scorpion Oranget ja Antillais Caribbeanit.

Chilit2015M8 by chilejä ja muuta, on Flickr
Pimienta Morangat ovat sekä kivan näköisiä että hyvänmakuisia,  maussa on sama kirsikan tai vadelman tai mansikan aromi kuin esim. Brasileiro Marimbondossa.

Chilit2015M10 by chilejä ja muuta, on Flickr
Paljon perkulointia...

Chilit2015M11 by chilejä ja muuta, on Flickr
Jonkin verran meni vakuumiin ja pakkaseen.

**

Antillais Caribbeanin podeissa oli paljon pinnan halkeilua - sama näyttää vaivaavan myös Black Nagaa, jolla oli melko vaivainen kesä kaikenkaikkiaan.
Kasvihuoneesta on löytynyt paljon pulskia etanoita mässyttämässä chilejä. Ovatkohan jo hankkineet chiliaromin? Inhottavia limaisia lötköjä...

Maistoin ohimennen uudelleen Royal Goldiakin, jonka arvioin aiemmin lähinnä tylyn makuiseksi. Onhan tuohon kuitenkin ilmaantunut hedelmäisyyttäkin, on vaan aika turkasen tulinen noin tuoreeltaan.

Hännättömät Trinidad Scorpion Orangeni osoittautuivat peratessa varsin meheviksi, pehmeä- ja suhteellisen paksulihaisiksikin.

Rähinä-Reetta

27.9. Sunnuntai. Nukuin pitkään, join kahvia, kielsin 13-vuotiaalta Evil Deadin katsomisen ja painuin kasvihuoneeseen. Hetken paistoi jopa aurinkokin, tai sitten se oli vaan oma mieleni. Integroitunut kulmilla jo pidempään viihtynyt naakka-varisparvi mekasti ulkona ja kurjet huusivat vastaan jostain toisaalta.

Chilit2015M12 by chilejä ja muuta, on Flickr
Kypsistänsä pääsivät tänään 7 Pot Orange Yellow, 7 Pot Douglah ja Biquinho. Pottikset menivät kylmäsavuun ja Biquinhot pakkasin vakuumiin ja pistin pakkaseen.

Rähinä-Reetta

syyskuu 29, 2015, 19:19:10 ip #182 Viimeisin muokkaus: syyskuu 29, 2015, 19:22:03 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
29.9. Päivän sadonkorjuut.

Chilit2015M13 by chilejä ja muuta, on Flickr
Brasileira Marimbondo, Habanero Lemon ja Cumari Pollux.

Habanero Lemon olisi saattanut olla melkoinen satokuningatar, jollei olisi tarvinnut mättää niin paljon pikku-nupiaisia roskiin.
Cumari Polluxilla on niin hidasta kypsyminen että taitaa jäädä raa-aksi suuri osa... Brasileiroakin olisi vielä tulossa.

karvainen

Kyllä komea kasvihuone, onko 18m2 vai vielä isompi. Mä haluun kanssa tuon 6m2 tilalle tuollaisen.

Rähinä-Reetta

Lainaus käyttäjältä: karvainen - syyskuu 30, 2015, 05:25:00 ap
Kyllä komea kasvihuone, onko 18m2 vai vielä isompi. Mä haluun kanssa tuon 6m2 tilalle tuollaisen.


24m2 Euro Serre. Tuntui jo kasaamisvaiheessa hyvältä valinnalta ja yhäkin.  :)

Rähinä-Reetta

syyskuu 30, 2015, 09:44:04 ap #185 Viimeisin muokkaus: syyskuu 30, 2015, 11:49:06 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
30.9. pH- kynä "sopeutumassa". Onhan tuo pyörinyt nurkissa jo viikon verran. Pääsen testailemaan soosieni happamuusolosuhteita säilymismielessä.

ph kynä by chilejä ja muuta, on Flickr

**
Ok, mittasin ylijäämäerän punaista salsaa jonka olin pitänyt jääkaapissa mittausta varten ja tulokseksi tuli tomaattisuudesta huolimatta 4.0 mikä lienee aika hyvä.  :)
Keltainen salsan happamuus oli jopa alle 4:n; 3.6.
Neurootikko voi siis olla hiukan paremmalla mielellä.  :D

**
Kurkkaus kasvihuoneeseen:

Chilit2015M16 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2015M15 by chilejä ja muuta, on Flickr

Chilit2015M14 by chilejä ja muuta, on Flickr
Kypsyisit jo Cumari Pollux...

**

Ñoriin takanurkassa ei ole tullut enää yhtään väriä sittemmin kun keräsin kypsät pois...

0lli

On kyllä ilo silmälle nuo kuvat kasvarista! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Rähinä-Reetta

lokakuu 01, 2015, 14:49:44 ip #187 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2015, 18:05:58 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
1.10. Lokakuulla mennään. Tarina toistaa itseään.

Chilit2015N1 by chilejä ja muuta, on Flickr
Chiliaskartelun kohteina tänään Habanero Gambia Orange, Hotazel - joka oli maistunut vallan mainiosti etanoillekin (oletan)  ja melkein viimeiset Habanero Brownit.

Chilit2015N3 by chilejä ja muuta, on Flickr
Osa kylmäsavustuu parhaillaan, osa menee pakkaseen.

Black Naga -poloiset päätyivät lopulta penkkaan kaikkinen puskineen. Ne vähät podit mitä oli tulossa olivat kovin halkeilleita ja houkutelleet myös kimppuunsa niitä oletettavia etanoita. Meni fiilis ja päätin päästä katselemasta niitä.

Mummo toi minulle ämpärillisen tomaatteja, joten huomenissa täytyy varmaan tehdä salsaa. Laitoinkin jo sitä ajatellen kourallisen Habanero Brownia kylmäsavustumaan. Chipotlea siis.
Pakkasessa alkaa olla jo annospusseja useammankin chilikokkailun varalle. Ehdottomasti yritän vielä "loppuhuipennuksena" kyhätä muutamasta vihoviimeisestä lajikkeesta kasaan ensimmäisen hapanchilikokeiluni, kun sitä niin kovin täällä foorumillakin kehutaan ja kuvissakin näyttää varsin kokeilunarvoiselta tuotteelta.  :)

Mitähän ensi kaudella... Hitusen voisi ehkä väljentää chilien oloja kasvihuoneessa lajikemäärää rajoittamalla, mutta se on aina tahtonut onnistua yhtä huonosti jostain kumman syystä. ::)

Rähinä-Reetta

lokakuu 02, 2015, 06:55:55 ap #188 Viimeisin muokkaus: lokakuu 02, 2015, 11:25:38 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
2.10. Bonchimietteitä. Minulla on kaksi kituvaa aavikkokasvia viherkasveina kotona; tuskin muistan edes kastella niitä, ehkä pari kertaa vuodessa. Tuli sitten ajatukseen tässä chilien kasvari-exituksen korvilla, jos ottaisinkin chilin tai pari bonchikokeiluun talveksi. Vaikka ajattelin aiemmin, ettei bonchit kiinnosta minua ja vielä vähemmän se että hankkisin itselleni chiliriesaa talveksi. Jotkin chilit on jo kasvihuoneessa kasvattaneet itselleen aika paksun tyven, ehkä katselen niitä sillä silmällä.

Chipotle-salsa piti laittaa aamusta äkkiä tulille ennenkuin iskee Valio ja vie sähköt.

Chilit2015N4 by chilejä ja muuta, on Flickr
Päivän purkitukset. Yksi annos jäi jääkaappiin.

pH 3.7 - pitihän sekin vielä kokeilla. Hyvä siis. Olen toisinaan laittanut punaiseen salsaan myös pienen annoksen tomaattipyrettä jotta siitä tulisi punaisempaa, nyt en laittanut.
Toivottavasti umpiointi onnistuu. Nuo matalat kannet ovat hiukan hankalammat tulkita, kun ne eivät "napsahda" selkeästi kuopalle umpioituessaan.
Kello on 11:22 ja meidän suunnalla ei vielä sanottavasti tuuleksi.

Rähinä-Reetta

lokakuu 04, 2015, 13:55:29 ip #189 Viimeisin muokkaus: lokakuu 04, 2015, 16:11:14 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
4.10. Sähkö oli poikki kokonaisen vuorokauden, siihen kariutuivat enimmät viikonlopun chilinkäsittelyt. Tänä aamuna kävin kuitenkin keräilemässä maistiaisia melkein naapurista löytyville chilien arvostajille. Vaihdossa tullee riistalihaa, vaihtikset on sitten mukavia!  :) Itsellä käsiteltävinä olisi vielä ainakin Royal Gold, sekä muutama hapatukseen päätyvä lajike plus Cumari Pollux joka kypsyy kourallinen kerrallaan. Törmäsin mummoonkin ja tarjolla olisi tällä kertaa vihreitä kypsymättömiä tomaatteja ja googlettelinkin jo salsareseptejä niiden varalle.
Pitää yrittää pistää töpinäksi lopun sadonkorjuun kanssa.

Miehellä on ollut omat harrastukset sillävälin kun minä olen keräillyt ja kokkaillut chiliä. Rakensi palvauskopin tuohon lähelle, ja ensimmäiset omat palvilihatuotoksetkin on jo maisteltu. Vaihtarilihoja odotellessa...  :P

palvauskoppi2 by chilejä ja muuta, on Flickr

palvauskoppi by chilejä ja muuta, on Flickr

Minervalta sain mahtavat kuivasienet. <3 Alamme olla hyvin varustellut talven varalle.  :D

Rähinä-Reetta

lokakuu 05, 2015, 20:08:25 ip #190 Viimeisin muokkaus: lokakuu 05, 2015, 20:22:51 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
5.10. Johan oli päivä yhtä matalalentoa, mutta minullakin on nyt sitten hapanchili tulollaan. Tein Juson aineksilla , foorumilla olevasta aiheen ketjusta löytyi, chililajikkeet tosin eri -- Aji White Fantasy, NuMex Suave Orange, Goronong, muutama NuMex Piñata, joku De Arbol Bloodkin päätyivät hapatusruukkuun sipulin ja valkosipulin kanssa. Tuoksu oli ainakin tehdessä todella lupaava, saa nähdä nyt sitten kuinka onnistuin...

Chilit2015N6 by chilejä ja muuta, on Flickr
Hapanchiliaineksia.

Chilit2015N5 by chilejä ja muuta, on Flickr
Salaperäinen ruukku.

Ilmat alkavat olla niin kylmiä että kasvihuoneen yöllinen lämmittäminen alkaa olla jo vähän kyseenalaista hommaa noille muutamille vihoviimeisille chileille. Pitää yrittää saada loputkin pois.

Rähinä-Reetta

6.10. Nurmikko oli huurteinen aamulla kun lähdin kasvihuonetta tyhjentämään. Ja nyt se on sitten tyhjä. Vielä kun jaksaisi jotain tehdä vihoviimeisille chileille.

Chilit2015N7 by chilejä ja muuta, on Flickr

Jottei ihan tylsäksi olisi mennyt, saksin yhden Biquinhon ja yhden Cumari Polluxin bonchiyritelmiksi ja pidin kivaa yrittäessäni saada niistä jonkinlaisen vastineen sille mitä mielessäni olin ajatellut. Niinhän Karoteeni Kidissäkin Mr Miyagi neuvoi, että ensin kuvitellaan ja sitten leikataan. Daniel san!

Bonchi2 by chilejä ja muuta, on Flickr
En tiedä onko nuo nyt sitten ollenkaan sinnepäinkään leikattu, varsinkin Biquinho osoittaitui hämmentäväksi pattimaisine jaokkeineen. Kuolkoot sitten.  :o

Minerva

Daniel san... Sitä tuli ihan nuoruus mieleen.  ;D
Upea sato, upeita kuvia, jotkut sitä vaan osaa. Makukin oli mitä mainioin, kiitos vaihtareista!
Toiset syövät elääkseen, toiset taas elävät syödäkseen.

Rähinä-Reetta

8.10. Melkein, melkein on chilit paketissa. Kuivurissa vielä kuivatuksessa kylmäsavustettua Royal Goldia hitusen, ja "fingerporillinen" Cumari Polluxia. Red Cap Mushroomia pitäisi vielä suikaloida pakkaseen, jotta saa aamiaismunakkaan ohelle pannulla pyöräyttää niitä öljyssä + valkosipuliroheessa + valkopippurissa -- tulisuus taittuu ja tulevat hyvinkin nopeasti syödyiksi.

Kahden bonchin lisäksi on vielä yksi chili jäljellä. Säästimme pöydällä kasvaneen Cumari Polluxin toistaiseksi. Yrittää nyt kypsytellä lukuisia podejaan samassa rakennuksessa missä kuivuri vielä antaa jonkin verran lämpöä. Tuplahyöty, toivottavasti.

Ajatukset jo hitusen hivuttautuu kohti ensi kautta...

Rähinä-Reetta

9.10. Voipi olla että ensi kaudella kasvatan uudelleen:

- Brasileira Marimbondoa (ei kai sitä voi jättää väliin)
- Pimienta Morangaa
- Habanero Lemonia
- Habanero Gambia Orangea (ehkä)
- El Oro de Ecuadoria
- NuMex Piñataa
- Habanero Brownia
- Black Nagaa (uusi yritys epäonnistuneen tämän kauden jälkeen)

Onnistuin löytämään Biker Bills Jalapeñon siemeniä. Monen kauden jälkeen mieleen putkahti Goats Weed, joka joskus oli miehen makuun - ehkä laittelen sitä taas. Pitkään on ollut hyllyllä myös Naga Morich jonka otan ehkä uudelleen käsittelyyn. Oikea Cayenne kiinnostaa, Fataliin siemeniä hankin myös ja sellaisia kummajaisia kuin Chiclayo ja aiemmin shoppailemani Bido Tacana, Black Pearl, Kashmiri Mirch, Bonda ma Jacquoes ja mitä nyt onkaan kertynyt... Ja Habanero Orangea haluaisin, sitä oikeaa... Joko etsin siemenet jostain tai kokeilen elvyttää arkistosta "mummon habaneroa", sen puhtaudesta vaan ei taida olla enää takeita.

Tai jotain sinnepäin...

Aarh, ja tein aloittelijamaisen mokan Biquinho-bonchiräpellykseni kanssa - rupesin kokeilemaan oksan taivuttamista ja tottakai se lopulta rusahti poikki. Ainoa oksa missä olisi ollut pari lehteäkin. No... Voi olla että kärsivällisyyteni ei riitä moiseen taiteiluun. Nähtäväksi jää.  :D

Helzy

Kyllä se bonchi saattaa siitä toipua, kokeile laittaa läpinäkyvään muovipussiin (ilmareikien kera). Saattaa onnistua! Ja on kyllä uoea sato sinulla, ei voi kuin ihailla. Ehkä ensi vuonna itsekin pääsisi jo hapatusta kokeilemaan. Nii. Herkulliselta näyttää!  :P
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Rähinä-Reetta

13.10.

Chilit2015N8 by chilejä ja muuta, on Flickr
Viimeinen täysikasvuinen Cumari Pollux asustaa nyt samassa lämmittämättömässä tilassa hapanchilin kanssa, lämpötila ei paljon +10 astetta ylemmäksi kohoile. Toivottavasti hapanchili onnistuu sielläkin, vaikka muutama aste puuttuu useimpien ohjeiden mukaan.

Rähinä-Reetta

19.10. Siemeniiiiiiiiiii!

Chilit2016A1 by chilejä ja muuta, on Flickr

Semillakselta postissa ilman mutkia 6 päivässä.

Rähinä-Reetta

27.10. Jonkinasteinen chilikyllästymisen/-kylläisyyden taso saavutettu taas tässä vaiheessa vuotta. Melkein linkasin jo bonchiyritelmätkin pihalle, mutta huomasin että Biquinho-sellainen on alkanut osoittaa elonmerkkejä.

Bonchi4 by chilejä ja muuta, on Flickr
Läpinäkyvän muoviastian läpi näkyy uutta juurta.

Bonchi3 by chilejä ja muuta, on Flickr
Kovia kokenut runko osoittaa myös jonkin sortin elämää.

Onkohan juuristolle haittaa tuosta astian läpinäkyvyydestä, pitäiskö sille tehdä jotain jo tässä vaiheessa...

Rähinä-Reetta

1.11.

Tacoja2 by chilejä ja muuta, on Flickr

Eilen tehtiin tacoja. Punainen salsa kääntyy kätevästi raikkaaksi guacamoleksi, kun sekaan laittaa yhden sipulin silputtuna, pari valkosipulinkynttä, yhden limen mehun ja raastetun kuoren,  muussaa 3 isoa avokadoa ja sekoittaa ne joukkoon ja vielä ripauksen suolaa.