tammikuu 10, 2025, 15:25:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Funden chili

Aloittaja Fundeeraaja, maaliskuu 02, 2015, 18:13:13 ip

« edellinen - seuraava »

Fundeeraaja

Päivän saalis. Voipi alkaa makaronilaatikon tekoon. Me happy!

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Trioniska

Niin, ihan heittona...

Aji Cristal, NFT testi 1kpl ensi kaudelle?

::)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Fundeeraaja

On ollut mielessä. Toisaaltaan olen varsinainen luomumies ja en kovin innostu tekniikasta kasvatuksessa. Toisaaltaan onhan minulla aikaa räplätä liemien kanssa. Jos laskelmani, edes alustavat, pitävät kutinsa niin mulla saattaa olla 60-80 tainta ensikesälle täällä. Eli jos kaikki mitä ajattelen ja ne mitä en vielä ole edes ehtinyt ajatella toteutuu niin alkaa partsi ja tontti käymään ahtaaksi. Vera, meikäläisen vuokraemäntä pyöritteli silmiään kun kerroin tämänpiväisen kirjeen sisällöstä. Lisäksi kun pitäisi saada jokunen viininköynnöskin lisää. Lähes kaikki keväiset kuolivat liian kovaan kuivuuteen.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Trioniska

Siis kevarilla keulimaan  :o
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Fundeeraaja

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Chilit voivat hyvin ja kasvavat kiivasta tahtia podittaen. Menin talvella ja leikkasin pihan luumupuut. Tämä puu kantaa nyt hieman hedelmää. Koko kesä on ollut kuuma ja kuiva. pelkäsin että kuolee tämäkin kuten nuo naapuripuut. Vaan eipä sentään, sain pidettyä kuosissa. Nyt kun tullut muutama päivä vettä niin luumut ovat kypsyneet ja ovat tajuttoman mehukkaita. Puussa on varmaan 20-30 kg luumuja, ihan tolkuton kuorma. Pitää alkaa poimimaan ja varmasti joutuu soseen tekoon.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Pakollinen kyttäys, kastelu ja pölytyskierros tehty ja pienoinen ylläri löytyi. Katselin jotta ompas omituinen lehti chilissä kunnes tajusin, sirkkahan se






Nostin nätisti pihalle ja toivotin hyvää päiväjatkoa. Suurimmat veijarit ovat 8 cm hepokatteja. Nää on ne mun minikokoiset kirvat.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja



Mikäköhän tämäkin on. Veikkaan että nyt minulla on agan hybridi käsissä. Hyvä energiset kasvit ja tekevät hyvin podeja. Otin ja maistoin yhtä vihreää tuollaista. Puolikkaan rouskuttelin menemään kohtuupaloin. Nyt oli puhti ja lämpö kotona. Kun ei ole maitotuotteita himassa en kehdannut leikkiä isoa miestä ja heittää sellaisena naamariin. Vaan olihan nyt hyvää tarjolla. Katsotaan mitä sanoo kun saa jotain väriä pintaan. Sen voinen sanoa että tuon jälkeen lähes kuiva Aji Cristal maistui rusinalta. Oli tosi hassu fiilis. Olkoon tuo virallisesti jalostajan mukan Janinaga
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

elokuu 27, 2015, 20:30:31 ip #108 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2015, 20:33:23 ip käyttäjältä Fundeeraaja
Olen mutustellut chilejä aiva järjettömän määrän verrattuna entiseen elämääni. Päivässä saattaa mennä useitakin palkoja milloin tuorejuustossa, safkassa ja ihan leivän päällä herättelemässä kinkkua. Aji Cristal ja Congo ovat olleet pääosissa koska muuta ei ole oikein ollut kypsänä. Eilen sitten päätin tehdä viikunahilloa kyseisitä ainehista. Herranen isä kun tuli hyvää. Kelpaa lykätä juuston tai paistin selkään.



Minulle nämä chilit ovat intohimo kuten kaikille meille. Ruoan lisäksi ne ovat meikäläiselle parvekkeen komistuksia. Hemmetin upeaa kun on mieletön väriskaala. Tumman vihreästä vaaleaan. Vaalean keltaisesta kirkkaaseen ja oranssiin. Punaista ja tulipunaista. Kaiken kruunaan tummansuklaanruskea berbere. Eilen sain ekan kypsän podin noukittua. Poltetta ei juurikaan. Maku sitten olikin hyvä. Omenaa ja päärynää, makeutta ei juurikaan. Hyvä ja tasapainoinen. Tämä kuivaksi ja jauheena, mukaan kanelia, valkosipulia ja metsäbasilikaa sekä hieman vaikka cajanesta potkua. Tulee hyvä mausteseos, kerrassaan.





Tämä keltainen on mukavan chinsemäinen maultaan ja kevyen kevyt poltteeltaan. Naposteluyksilöitä.



Berbereissä on melkoinen sato tulossa, pientä podiakin runsaasti.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Minulla on sitten varsin persoonallisia nuo chineset. Yksi puska joka on tähän mennessä tehnyt vain keltaisia makeita tulettomia palkoja päätti jotta pyöräytetään seuraavaksi punainen. Menin sitten ja heitin helttaani samalla lailla kuin ne keltaisetkin kokonaisena helahoito. Meinasi hiki ja hikka iskeä yhtäaikaa ja hirmuinen polte hetken rintalastan takaa. Jotta sellaisia puskat lykkäävät, kosaan ei tiedä, näemmä. Ekat berberetkin tuli poimittua kuivumaan. Noista, jos vain kaikki kypsyy tulee melkoinen sato.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Vuokraemäntä teki eilen ajvaria ja pyysi minulta chiliä. No minähän annoin. Valitteli että olivat vahvoja, oli kuulemma annosteluongelmia. Kuinkas mulla ei koskaan.  ;D ;D ;D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - elokuu 30, 2015, 17:48:20 ip
Vuokraemäntä teki eilen ajvaria ja pyysi minulta chiliä. No minähän annoin. Valitteli että olivat vahvoja, oli kuulemma annosteluongelmia. Kuinkas mulla ei koskaan.  ;D ;D ;D


Kohta on viljelmät kaikilla naapurustossa kun otat sinne muutaman mehukkaan tulevalle vuodelle ;)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 30, 2015, 21:04:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - elokuu 30, 2015, 17:48:20 ip
Vuokraemäntä teki eilen ajvaria ja pyysi minulta chiliä. No minähän annoin. Valitteli että olivat vahvoja, oli kuulemma annosteluongelmia. Kuinkas mulla ei koskaan.  ;D ;D ;D


Kohta on viljelmät kaikilla naapurustossa kun otat sinne muutaman mehukkaan tulevalle vuodelle ;)


Tuskin on. Nämä paikalliset pyörittävät silmiään kun kerron mitä minulla kasvaa. Ei täällä syödä kovin vahvaa sapuskaa. Jonkin verran käyttävät paikallista varsin kevyttä cajannetyyppistä chiliä. Ei näille ole tuttua hyvän makuinen chili. Siksi kirosinkin koko viimevuoden kun en tahtonut saada mistään kunnon chiliä. Ja se mitä löytyy maksaa paikallisittain maltaita. pikku rasia 2,5 e.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Suomessa syksy pukkaa lujaa niskaan ja porukka tyhjentelee puskiaan. Meillä Kroatiassa on ollut aivan poikkeusellinen kuuma kesä joka jatkuu vieläkin. Jo nyt on lyöty syyskuun kaikkien aikojen lämpöennätys täällä. Olen saanut kehitellä melkoisia virityksiä jotta olen saanut kasvuston pysymään hengissä ja tuottamaan satoa. Kuumimpaan aikaan koko homma tyssäsi, ei nuppuja, ei kasvua. No, nyt taas tapahtuu. Onneksi loppuviikolla saadaan hieman sateita ja ensiviikolle luvassa viileämpää reilut +20 keliä. Kovin olen miettinyt vesiviljelyä. melkein jätän vieläkin väliin. Ongelmana on tuo kuumuus mitä aurinko luo. Vesi kyllä kiehuu vähänkin tummemmassa pöntössä. No, on tässä talvi aikaa mietiskellä sitäkin vielä tarkemmin.
Kaikesta huolimatta olen enemmän kuin tyytyväinen satoon, siihen mitä olen jo saanut ja mitä tulossa on. Varsin hauskaa touhua täälläkin tämä partsipuutarhan hoitaminen. Ensi kesälle otan tuon pihan todelliseen hyötykäyttöön ja heitän epämääräiset kukkaset hittoon. Tilalle inkivääriä, pihvitomaattia ja paprikaa useammanlaista suippoa ja lehmänsarvea. On italialaista ja kreikkalaista sekä ihan paikallistakin.

Chinensehybridit ovat varsin vekkuleita, en todellakaan tiedä mitä täältä milloinkin tulee. Yksi puska lykkii punaista ja keltaista sekaisin. Toinen jonka kuvittelin olevan punainen tekeekin ihmeellisen ruskeita podeja. Jokin nagahybridi tämäkin on. Hemmetin hyvä polte ja maku, väri vain varsin persoonallinen. Vaan kasvu ja sato näillä on hyvä.







Aji Cristallit viihtyvät ja niillä tämä uusi sato on vielä komeampi kuin eka jonka olen lähes poiminut pois. Muutama kypsä siellä roikkuu. Tätä laitan ensivuodelle pari lisää ja yritän nämä vanhat talvettaa sisällä.





Berberet tekevät myös erinomaista satoa ja melkoisesti uutta palkoa tulossa. Maku on sen verran hyvä ja kuivattuna poltettakin tulee kivasti lisää. Tästä minä pidän myös. Tästä saa erinomaisen mausteseoksen yrttien ja valkosipulin kera.



Muistuttavat kovin vaniljatankoja kun kuivuvat.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Onkohan Iidassa jotain kummaa. Toisaaltaan isäntänsä koira. Jyystin tuossa hetki sitten yhtä tuoretta chiliä ja neiti kuolasi vieressä. Ei se chili nyt kovin vahva ollut, silti. Annoin kantapalan jossa oli vielä siemenet sisällä neidille jotta siinä on, syö. Tää likka heitti sen huiviin katseli minua silmiin, saiskos lisää?
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Helzy

Oikein! Meidän Kick-tyttönen (koiru) pitää myös etikkajallusiivuista!  :P
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 03, 2015, 20:26:05 ip
Oikein! Meidän Kick-tyttönen (koiru) pitää myös etikkajallusiivuista!  :P


Hyvä että löytyy vertaistukiryhmä.  ;D ;D ;D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Helzy

Tottahan toki! Kaikki alkoi pizzan kerjäämisestä, johon mies vastasi tarjoamalla pizzan päältä mehevän jallusiivun. Kick vetäisi huiviin, nuoleskeli hetken huuliaan (poltteli kaiketi hieman) ja mitä tekee hän? "Ottaisin lisää." Nykyisin tosiaan menee jallut ihan purkista suoraan, mutta vain pari saa kerrallaan, ettei tule masu pipiksi. Ja senhän tietää, että kuka sen sitten muussa tapauksessa yöllä pihalle veisi...  8) Ja vahvempia ei olla lähdetty edes tarjoamaan muuten, kuin silloin tällöin soossin muodossa (lautasen esitiskaus, ennen tiskikonetta).  :-X Koiraihmiset <3
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 04, 2015, 07:34:48 ap
Tottahan toki! Kaikki alkoi pizzan kerjäämisestä, johon mies vastasi tarjoamalla pizzan päältä mehevän jallusiivun. Kick vetäisi huiviin, nuoleskeli hetken huuliaan (poltteli kaiketi hieman) ja mitä tekee hän? "Ottaisin lisää." Nykyisin tosiaan menee jallut ihan purkista suoraan, mutta vain pari saa kerrallaan, ettei tule masu pipiksi. Ja senhän tietää, että kuka sen sitten muussa tapauksessa yöllä pihalle veisi...  8) Ja vahvempia ei olla lähdetty edes tarjoamaan muuten, kuin silloin tällöin soossin muodossa (lautasen esitiskaus, ennen tiskikonetta).  :-X Koiraihmiset <3


Juu. Meillä en pysty niin vahvaa soossia tekemään etteikö likat nuolisi lautasta puhtaaksi.  :D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Fundeeraaja - syyskuu 04, 2015, 11:10:49 ap
Lainaus käyttäjältä: Helzy - syyskuu 04, 2015, 07:34:48 ap
Tottahan toki! Kaikki alkoi pizzan kerjäämisestä, johon mies vastasi tarjoamalla pizzan päältä mehevän jallusiivun. Kick vetäisi huiviin, nuoleskeli hetken huuliaan (poltteli kaiketi hieman) ja mitä tekee hän? "Ottaisin lisää." Nykyisin tosiaan menee jallut ihan purkista suoraan, mutta vain pari saa kerrallaan, ettei tule masu pipiksi. Ja senhän tietää, että kuka sen sitten muussa tapauksessa yöllä pihalle veisi...  8) Ja vahvempia ei olla lähdetty edes tarjoamaan muuten, kuin silloin tällöin soossin muodossa (lautasen esitiskaus, ennen tiskikonetta).  :-X Koiraihmiset <3


Juu. Meillä en pysty niin vahvaa soossia tekemään etteikö likat nuolisi lautasta puhtaaksi.  :D


Lämmitin eilen tehtyä borssikeittoa ja pistin puskasta puolikkaan ruskean nagahybridin. Ekana kokeilin onko potkua. Tuli hikka, hiki ja kyyneleet silmään. Vaan totesin jotta kyllä 1,2l soppa puolikkaan kestää, vaan oli siinä minullakin kestämistä. Hemmetin hyvän maun antoi ja lämmön. No lautanen Iidalle pestäväksi. Pari kertaa piti sekunnin tauon ja nuolaisi huuliaan ja jatkoi lautasen puhdistuksen loppuun. Katseli jotta voisi hieman lisääkin ottaa. Hullu kimuli on tuo kultsu.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/