Valot Kattoon?!

Aloittaja Sunny, maaliskuu 09, 2015, 21:08:22 ip

« edellinen - seuraava »

Sunny

Sain ostettua kaksi 400w monimetallivalaisinta heijastimineen sekä virtalähteineen. Valoissa on jo valmiiksi neljä lyhyttä ketjua. Tarkoitus olisi saada nämä kattoon kiinni.

Omistan iskuporakoneen mutten ole aijemmin porannut betonia ja minua huolestuttaa kaksi asiaa. Ensinnäkin se että pitääkö neljä koukkupäistä ruuvvia oikeesti tän 5-10kg palovaaran turvallisesti katossakiinni? Toiseksi huolestuttaa se mahdollisuus että osuisin katossa oleviin sähkö johtoihin tms (jos niitä edes katossa on). Asun kerrostalon korkeimmassakerroksessa joten katosta läpiporauskaan ei ole toivottua  :P. Voinko jostain ottaa selville kuinka syvälle kattoon saa porata ja missä on mitäkin ei toivottuja putkia tai sähköjä?

Omistan sellaisen kädessä pidettävan paikantimen tällaista varten mutta sen on hyvin epä tarkka enkä luota siihen.

Pete28

No jos laitat 4x 8mm muovitulppaa ja 5-6mm se koukun ruuviosan paksuus ni kyllä pitäis pysyä. Mitä isompi halkaisija noissa tulpissa niin sitä enemmän kestää painoa. Poranterään merkkaat teipillä sen muovitulpan pituuden ni ei tule porattua turhan syvälle. noiden sähköjohtojen kanssa se on aina vähä arpapeliä, josko siintä paikantimesta ois jotain apua.. ja ainahan voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä jos hänellä ois jotain apuja/tietoa.

Sunny

Noista tulppien ja ruuvvien paksuuksista on paljon apua kiitos Pete28!

Mietinkin että oisko talonmiehellä tietoa siitä mistä saisin pohjapiirrustuksen käsiini, silloin ei tarttis yhtään arpoa minne poraa ja kuinka syvälle.

Millaista ja minkä paksuista poranterää minun kannattaisi käyttää? omistan tällä hetkellä vain yhden poran terän johon kiinnitetään ympyrän muotonen terä ympärille niin saa ison reijän, sillä oon ebbini väkertäny. Se iso osa ei ainakaan betoniin käy ;D

Valtola

Sähköjohdoista sen verran, että isännöitsijältä pitäisi löytyä kuvat, jossa johdotukset voivat näkyä, jos ovat ajantasalla.
Nyrkkinä pitäisin, että kun katossa on se valaisinkansi tai -koukku niin johdot kulkevat yleensä aika suoraviivaisesti seinässä olevaan jakorasiaan tai valokatkaisimiin huoneessa. Jos kyseessä on talon päätyasunto, on erittäin epätodennäköistä, että johtoja kulkee tuosta valaisinpisteestä ulkoseinään päin enempää kuin 30cm. Kaikki olettaen että huoneeessa on vain yksi valopiste.

Jos kuitenkin käytössäsi on tuollainen "haistelija", niin edullinenkin malli löytää kyllä jännitteiset johdot. Eli kattovalot päälle ja lähdet katkaisimelta hakemaan reittiä. Pistorasioiden johtojen tulisi mennä eri reittejä, mutta laita niihinkin kuormaksi jokin valaisin ja seuraa uloimmalta pistorasialta alkaen...

MiM

Älä nyt hyvä ihminen lähde poraamaan useita 8mm reikiä, ainakaan jos sinulla on kova betonikatto. Neljällä kiinnityspisteellä betonissa kestää paljon pienempikin vaikka itse roikut siinä lampussa.

5-6mm tulppa, ja siihen sopivat koukut, niin poraaminen on jo huomattavan paljon helpompaa. Poraussyvyys ja ruuvin/koukun koko lukee tulppapussissa, ja jos ei lue, niin osta joku muu tulppa, jossa lukee.

Pora pitää olla sellainen tylppä, nekin on kyllä kaupassa selvästi merkitty mitkä on mihin tarkoitukseen. Siihen merkitset teipillä sen tulppapussissa olevan poraussyvyyden, ei tulpan syvyys, muuten tulee ongelmia ruuvatessa koukkua pohjaan.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Sunny

Mainio neuvo Valtola! Kuulostaa siltä kuin tiedät mistä puhut  :D. Nyt kun tiedän että haistelijani pystyy ainakin jännitteiset johdot löytämään niin sillä saan ainakin puolet ongelmantekijöistä löydettyä. Olen miettinyt talon rakennetta ja todennut että on hyvin epätödennäköistä että katossa olisi mitään epätoivottua siinä kohtaa minne meinaisin rakkaat chilini pistää mutta parempi pelata varman päälle.

Kysyn talonmieheltä josko hänellä olisi näyttää kämppäni piirrustukset. Samalla varmistan että katto on betonia. Voisin samalla kysellä kuinka syvälle seinää uskaltaa porata sen varalta että piirustuksista ei ilmene.

Kiitos MiM, otan tuon kokoiset tulpat jos katto on betonia. Terän suhteen lähinnä sitä hain että minkä paksuinen sen pitäisi olla? Jos tulppa on 5-6mm niin poran terä on luultavasti sama tai hitusen isompi, mutten tiedä kumpi.

Poran ohjeissa sanottiin että suojalaseja sekä hengityssuojainta pitäisi aina käyttää betonia poratessa. Mitä mieltä olette? Olen herkkä kaikenlaisille kemikaaleille eikä tästä kuivasta kerrostalo ilmasta ole apua (ilmahkostuttaja on jo tutkassa minua sekä chilejä varten), niin ajattelin että voisi olla tuo hengitys suoja ainakin aiheellinen mutta kattoa poratessa lasit tuntuu myös pakollisilta. Jos tällaisia lähden ostamaan niin onko jotain tietyn tyyppisiä mitä pitäisi etsiä?

MiM

Se poraterän koko (reiän läpimitta) lukee myös tulpan pussissa. On myös sama kuin tulpan koko.

Saatko jonkun kaveriksi pitämään pölynimurin (pelkällä putkella) porauskohdan vieressä kun poraat? Silloin saa ne pölyt heti kiinni, eikä tarvitse häärätä suojaimien ja siivoamisen kanssa. Muuten kattoporauksessa tippuva pöly on kyllä melko ilkeää, ja suosittelisin suojien käyttämistä.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Valtola

tai jos ei ole apua tarjolla niin painaa rahkapurkin pohjasta läpi sen terän, tietty niin, että poraussyvyyttä jää riittävästi. Teippi reiän tukkeeksi ja vetää purkin kattoon kiinni, kun aloittaa. Enimmät saa kiinni ja voi koittaa tehostaa vielä märillä paperi tolloilla siellä sisällä...

Jone1970

Olen itse käyttänyt paljon Toggler Alligator-merkkisiä ruuviankkureita nimenomaan paikoissa, joissa haluan olla ehdottoman varma siitä että tulpat pitävät kunnolla. Nämä eivät ole sieltä halvimmasta päästä mutta esim. 6mm tulpalle Toggler lupaa satojen kilojen vetolujuuden betonissa. Aika monen ketjun vetolujuus tulee vastaan ennen kuin nuo tulpat antavat periksi. Tämä tietysti edellyttää sitä että homma tehdään valmistajan ohjeiden mukaan. Noita tulppia saa paitsi rautakaupoista niin myös vaikkapa honkkarista ja pussissa on selkeät ohjeet käytettävän poranterän paksuudesta, reiän minimisyvyydestä sekä käytettävien ruuvien minimipituudesta ja -paksuudesta.

Sitten vielä pari pointtia, joita kannattaa ehkä miettiä jos et niitä vielä ole tullut ajatelleeksi. En tiedä millaiseen huoneeseen nuo valaisimet ajattelit laittaa, mutta 400W monimetallivalaisimet kehittävät melkoisesti lämpöä, ja kaksi tuollaista vaikkapa 20m2 kokoisessa huoneessa nostaa lämpöjä taatusti useammalla asteella. Lämmön lisäksi valon määrä huoneessa kasvaa tietysti ihan uusiin sfääreihin, joten valaisimien sijoitus ei ole ihan yhdentekevää tiloissa, joissa on tarkoitus oleskella. Jos kyseessä on nk. ylimääräinen huone, jolla ei ole muuta käyttoä niin sittenhän näillä asioilla ei ole merkitystä.

Vaikka koukkujen kiinnittaminen kattoon on varmasti ihan hyvä konsti nuo valaisimet kiinnittää niin sen huono puoli on se, ettei valaisinten asentoa voi muuttaa oikeastaan ollenkaan. Eli jos jossain vaiheessa huomaat ettei huoneen Feng Shui ole ihan kohdallaan ja haluat vaikkapa siirtää huonekalujen paikkaa, niin melko suurella todennäköisydellä saat porata taas neljä uutta reikää kattoon.

Aika monet foorumilaiset ovat hommanneet kympillä tai parilla pyörillä varustettuja vaatetelineitä, joihin valaisimet saa roikkumaan. Ei välttämättä yhtä elegantti ratkaisu kuin kattokiinnitys mutta etuna on se, että valaisimet saa siirrettyä tarvittaessa vaikkapa toiseen huoneeseen mikäli tarve niin vaatii.   



Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Valtola

Vastaava tuote kotimaiselta valmistajalta Sormatilta on Gripper, lupaavat 190kg vetolujuutta ainakin 6mm:lle. Ei käryä mistä saa ostaa, mutta varmaan rautakaupoista...

Pete28

Ehdotin tuota 8mm:in tulppapaksuutta sen takia että monesti etenkin vanhemmissa taloissa se betoni on sen verran pehmeämpää että suuremmalla pitopinnalla ainakin varmistetaan että se lamppu varmasti pysyy siellä katossa. Toki kovassa teräsbetonissa 6mm on riittävä.
Näiden vanhojen talojen kanssa on joskus jouduttu taistelemaan kovastikin että on saanut edes tavallisen kattolampun pysymään ylhäällä :)

Radikal

itse asun 70-luvun puolivälissä valmistuneessa kerrostalossa ja melko massiivinen chilivalo-lauta on katossa 4 x 6mm kiinnityksillä, vetolujuuksista ei ole tarkkaa tietoa, mutta hyvin on systeemi kestänyt katossa, ja ompahan ainakin valoissa säätövaraa lattiasta kattoon :)

Iskuporakoneella tuli reiät tehtyä, vaikka tuolla terällä olisi voinut mennä ilman iskuakin. Kaveri oli pitämässä imuria porauksen aikana, niin homma hoitui erittäin siististi. Tussilla tuli merkattua terään poraussyvyys, mutta teippihän se olisi ollut parempi. Mahdollisia sähköjohtoja ei tullut mitenkään tarkistettua, kun reiät ovat huoneen nurkassa, niin oletettavasti ainoan kattovalon johdotus ei tuonne suuntaan kulje. Näistä raksahommista kun en paljoa tiedä, niin ennen projektia koputtelin kattoa ja yritin siinä siis kuulostella onko katto ns. ontelolaatoista tehty, vaiko ei. Jokainen koputus antoi samanlaisen äänen, niin päättelin siitä, että katto on ns. "täyttä betonia". Liekö tällä tosin mitään merkitystä, kun ei tässä mitään nyrkkeilysäkkiä oltu kattoon laittamassakaan.


Siinäpä vielä käytetyt tarvikkeet, kettinkiä ja poranterän saanee esim. biltemasta, tulpat ja koukut löytyi ihan prismasta.
kuva itse valoista
^tota kuvaa en viittiny tänne spämmiä kun se on niin pitkulainen. Pelkkä liimapuulevy painaa jonkusen kilon; 60x100cm ja 1.8cm paksu. Eikä nuo metallirunkoiset valaisimetkaan ihan kevyimpiä ole, 2x120 ja 2x150cm loisteputkia siis. Tällä siis yritän kertoa, että ihan tukevan kiinnityksen noilla 6mm tulpillakin saa aikaan...

Pete28

No kyllähän nuo 6 millin tulpat sopii ihan hyvin taulujen ripustukseen mut ite poraisin pari milliä suuremman reiän ni ei sitte tarvisi aina kotoa poissa ollessa miettiä et onkohan se monisataa-asteinen lamppu viel siel katossa vai jossain muualla :)

MrJones

maaliskuu 16, 2015, 13:46:10 ip #13 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2015, 13:50:22 ip käyttäjältä MrJones
Lainaus käyttäjältä: Pete28 - maaliskuu 16, 2015, 02:48:13 ap
No kyllähän nuo 6 millin tulpat sopii ihan hyvin taulujen ripustukseen mut ite poraisin pari milliä suuremman reiän ni ei sitte tarvisi aina kotoa poissa ollessa miettiä et onkohan se monisataa-asteinen lamppu viel siel katossa vai jossain muualla :)

Kun poraa tulppaa isomman reiän niin ei todellakaan tarvii arvailla missäköhän se lamppu on kotio tullessa..

Ääni niille alligaattoreille. Toimii kaikissa rakenteissa hyvin. Mulla oli vanha ja painava 400W natikka kahdella 6mm alligaattorilla kiinni katossa ja hyvin pysyi  .
Näillä homma toimii.

Sunny

Kiitos avusta kaikille!  :)

Päädyin hankkimaan 5mm alligaattoreita ja saman mittaisia koukkuja. Poraaminen oli paljon vaikeampaa kuin olisin arvannut, taisin ekalla reijällä osua kovaan kohtaan sen lisäksi en vielä ollut perillä siitä paljon voimaa olisi pitänyt käyttää. Tästä syystä ensimmäisen reijän poraus kesti yhteensä varmaan tunnin kun kaikki tauot ja ihmettelyt otetaan mukaan. Tokalla kesti maksimissaan viisi minuuttia.

Päädyin ostamaan hengitys suojaimet sekä suojalasit. Ajattelin että kun kerta herkkä kemikaaleille olen niin niistä on varmaan tulevaisuudessakin käyttöä. Hengitys suojaimia voisin esim käyttää siivouksessa, vähänkin vahvemman puoleiset siivous aineet tuottavat ongelmia.

Nyt on ankkurit koukkuineen katossa, niistä roikkuu kaksi Lumii ratchettiä jotka ovat yhdistettynä valoihini.

Eikun tutkimaan millä korkeudella näitä kannattaisi pitää  ;D

MrJones

Hyvä homma, että sait valot paikoilleen.
Seuraavalla kerralla kannattaa kysästä joltain tutulta remontti reiskalta kunnon iskupora konetta lainaan. Tuollaiset reiät saa kunnon koneella tehtyä 10 sekunnissa/reikä.

Lähetetty minun SM-T805 laitteesta Tapatalkilla