tammikuu 10, 2025, 12:05:48 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mirkan kausi 2016

Aloittaja Mirka, lokakuu 10, 2015, 14:00:04 ip

« edellinen - seuraava »

Trioniska

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

PP

Ei kai siinä, jos asunnossa ei tarvisi asua, mutta nyt tuon listan kanssa voi tulla hieman haasteita. ;D

ottulo

Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 21, 2016, 19:18:40 ip
Ei kai siinä, jos asunnossa ei tarvisi asua, mutta nyt tuon listan kanssa voi tulla hieman haasteita. ;D


Ei se lista, mutta kaikki ne purkit ja kasvit... ::)

Mirka

Jos nyt vähän ahdasta tulee. Kyllä sopu sijaa antaa. Voi tosin olla sopu kaukana kun mies näkee tuon läjän siemeniä niiden saapuessa.



Seuraaaksi testataankin sitten vesipinaatin kasvukykyä kerrostaloasunnossa. Tossa olis nyt sitten 220 w 6400 k loistarivaloa. Dripfeedia tai nft:tä en tuohon saa laittaa. Mutta bublerille sain luvan. Kohta askartelemaan  8)

Mirka

Askartelin vesipinaatin, sekä tuon viimevuotisen bonchiksi kiskaistun Lemon Dropin bubleriin. Tosin voipi olla, että LD ei selviä siirrosta hengissä, juuret otti vähän turhan paljon osumaa. Mutta onhan tossa noita taimia jos hassusti käy..  ::)



Ihan olohuonekelpoinen tuosta virityksestä tuli. Noissa isoissa Ikean ruukuissa on siis ämpäristä tehdyt bublerit sisällä. Koska kasvit on vielä pieniä, mahtuu tohon valon alle muutama ekstraruukku. Mahtuisi siihen selvästi enemmänkin kuin nyt laitoin, huomenna sitten ehkäpä lisää. Valo on aika alhaalla, mistä johtuen lämmötkin kohoaa hieman. Katson nyt ensin mitä noille testitaimille tossa alla käy.



Vesipinaatti on nyt tän näköinen. Katsotaan innostuuko se kasvuun tuossa, vai onko valoa (ja kosteutta) vieläkin liian vähän sen vaatimuksiin.


Mirka

Toivotaan. Jos ei muuta, niin ainakaan olohuoneessa ei ole enää hämärää.

Huomasin pienen asiavirheen tossa tekstissäni. Eihän nuo ämpärit ole bublereita, vaan upotin siis sen pumpun ämpäriin, jolloin uskoisin hapetustehon paremmaksi. Nyt pitäisi keksiä vielä mistä saisin hyvällä hinta-laatusuhteella ph- ja ec-mittarit. Ei olisi niin mutua tuo lannoitteiden säätö. Täytynee siis perehtyä Ebayn ihmeelliseen maailmaan. Ja tietty jossain vaiheessa tehdä ne ihan oikeatkin työt...  ::)

Mirka

helmikuu 23, 2016, 18:44:29 ip #48 Viimeisin muokkaus: helmikuu 23, 2016, 19:14:08 ip käyttäjältä Mirka
Äh, kylläpä näistä kasveista löytyy vähän tutkittua tietoa ainakaan suomeksi. Olen tottunut työn puolesta siihen, että miltei kaikesta on kovaa dataa helposti löydettävissä, joten tilanne ottaa kyllä nyt yllättävän koville  :-[ Ei vaan, kyllä tästä hengissä selvitään, mutta turhan paljon on makuuni mutua liikkeellä.

Tällä hetkellä pohdin näitä CO2-tabuja. Sain niitä hydrokamapaketin kanssa vuosi sitten. Se on tiedossa, että ilmakehässä ei ole niin paljoa hiilidioksidia, mitä kasvit voisivat optimaalisesti hyödyntää. (Mutulla tosin epäilen, että sisäkasvatuksessa valo on se rajoittava tekijä lähes poikkeuksetta). Tekstissähän todetaan näin: "With CO2 Tabs you can offer the carbon dioxide directly to the roots of your plants and significantly increase the speed of growth. "

No, palstan mielipidehän tuntuu olevan se, että kasvit ottavat lehdillä hiilidioksidin ja juuristolla hapen. Näin ei kuitenkaan ole, kasvit ottavat muutaman lähteen mukaan happea lehdistölläkin. Lähteenä olisi tarjota mm. tieteellisessä maailmassa erittäin arvostettua Wikipediaa  ::) https://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvit

Mutta sitten se hiilidioksidi. Eli voiko kasvi hyödyntää sitä merkittävissä määrin juuristonsa kautta? Tästä ei oikein infoa sitten löydykään. Toisaalta, jos niitä CO2-tabuja viskoo sinne ämpärihydroon, vapautuu hiilidioksidi joka tapauksessa kasvien lehdistölle vedestä, sikäli tällä ei taida oikeasti merkitystä juuri olla. Tahtoisin silti kysymykseeni vastauksen  ;D

Helzy

Akvaariokasvipuolella hiilaria ainakin lisätään ja se estää levän kasvun, sekä vauhdittaa rehujen kasvua. Kokeile toiseen ämpäriin ja vertaile kasvua, niin tiedät!  ;D
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Mirka

helmikuu 23, 2016, 19:06:00 ip #50 Viimeisin muokkaus: helmikuu 23, 2016, 19:13:19 ip käyttäjältä Mirka
Älkää nyt hemmetti ehdottako hullulle enempää järjettömiä empiirisiä kokeita, tässähän menee kohta koko aika kasvien kanssa askarrellessa  ;D

Edit: ja mietin kyllä tota akvaariokasviaspektia. Siinä vaan on se ongelma, että niillä kasveilla ne lehdetkin on vedessä, eli ei vastaa kysymykseen.

Edit2: Nyt kun englanniksi etsin tutkimuksia, niin näkyyhän niitä olevan. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-3054.1971.tb01436.x/abstract Tuossa todetaan Lobelia dortmannan ainakin ottavan hiilidioksidiaan juuristollaan. Juurille tarjoiltuna kasvin fotosynteesinopeus nousi 3-5 kertaiseksi verrattuna tilanteeseen, jossa hiilidioksidia tarjoiltiin ainoastaan lehdille.

Helzy

Eli siis testiä kehiin! Juu, olet oikeassa siinä, että akvaariossa on koko planttu upoksissa. Itse olen joskus noita hiivalitkujen tuotoksia syöttänyt aktiivisella (suodattimen ulostuloputkeen, jotta virtaus auttaa hiilarin sitoutumisessa veteen) levityksellä akvaarioon ja kasvit kyllä tykkäs.  :D
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Mirka

Ei pysty, menee kotisopu lopullisesti kun yritän luoda tutkimuslaboratoriota keskelle olohuoneen lattiaa  8)

Muutaman tutkimuksen löysin vielä asiaa sivuten:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC540973/pdf/plntphys00370-0013.pdf

"The growth of roots of Pisum sativum, Vicia Faba,
Phaseolus vulgaris and Helianthus annuus is completely
inhibited if the root medium is aerated with 6.5 %
CO2 in air. Avena sativa and Hordeum vulgare are
unaffected by such a treatment. Peas show a small
but consistent stimulation of root growth when the
root atmosphere contains 0.5 % CO2, but are clearly
inhibited at levels as low as 1.5 %. Some possible explanations
of the difference in sensitivity to CO2 of
peas and barley have been ruled out, and a specific
toxic effect seems indicated.
The uptake of CO2 by the roots of both peas and
barlev is of the order of only a few percent of the
amount produced by respiration in short term experiments,
and it virtually ceases after about 8 hours.
The bulk of CO2 fixed was converted to malic and
citric acids and sugars; after 24 hours only about
10 % had entered the alcohol-insoluble fraction.
Translocation of the products into the shoots of the
intact plant was about 3 times as great in the light as
in the dark.
It is concluded that carbonate fertilization of crops
is unlikely to be beneficial, and that the CO2 content
of some soils may, indeed, already be supra-optimal."

Tämän mukaan kasvit siis reagoivat tuohon lajikohtaisesti. Mutta tutkimuksen tekijät päättelivät, että ainakaan mullassa kasvaville kasveille CO2-lisäyksestä ei olisi hyötyä.

http://www.co2science.org/subject/r/summaries/roots.php

"Although several investigators have claimed that plants should receive little direct benefit from dissolved CO2 (Stolwijk et al., 1957; Skok et al., 1962; Splittstoesser, 1966), a number of experiments have produced significant increases in root growth (Erickson, 1946; Leonard and Pinckard, 1946; Geisler, 1963; Yorgalevitch and Janes, 1988), as well as yield itself (Kursanov et al., 1951; Grinfeld, 1954; Nakayama and Bucks, 1980; Baron and Gorski, 1986), with CO2-enriched irrigation water.  Early on, Misra (1951) suggested that this beneficent effect may be related to CO2-induced changes in soil nutrient availability; and this hypothesis may well be correct.  Arteca et al. (1979), for example, have observed K, Ca and Mg to be better absorbed by potato roots when the concentration of CO2 in the soil solution is increased; while Mauney and Hendrix (1988) found Zn and Mn to be better absorbed by cotton under such conditions, and Yurgalevitch and Janes (1988) found an enhancement of the absorption of Rb by tomato roots.  In all cases, large increases in either total plant growth or ultimate yield accompanied the enhanced uptake of nutrients.  Consequently, as it has been suggested that CO2 concentration plays a major role in determining the porosity, plasticity and charge of cell membranes (Jackson and Coleman, 1959; Mitz, 1979), which could thereby alter ion uptake and organic acid production (Yorgalevitch and Janes, 1988), it is possible that some such suite of mechanisms may well be responsible for the plant productivity increases often observed to result from enhanced concentrations of CO2 in the soil solution."

Ja tässä taas tarjolla toisenlaista tutkimustulosta.

Summa summarum, en löytänyt Capsicumeista tehtyä tutkimusta, enkä myöskään vesiviljelyyn liittyvää tutkimusta (paitsi tuon vesikasvin osalta). Jos joku on löytänyt sellaisen, tieto otetaan kiitollisena vastaan. Jos ei muu auta, pitänee jäädä miettimään jonkinlaisen kasvatuskokeen kehittelyä...

bluesman

 Kannattaa melkeinpä unohtaa CO2-kokeet jos aiot hydroja laittaa ja aikamoisen rehumäärän kasvatella. Parin kuukauden kuluttua olet senverran työllistetty harrastuksesi kanssa ettei viidakon läpi näe mittailla kasvua eikä muutakaan. Käsi alkaa hamuta saksia. Hydroissa kasvit kasvavat ihan riittävästi niinettä voit jättää CO2-tabut. Ellet välttämättä halua kokeilla.

Mirka

Olet epäilemättä oikeassa. Mutta kun sisässä piileskelevä wannabe-tutkija tahtoisi kovasti asiaa selvittää. Realistisestihan sitä kapasiteettia ei oikeasti ole kuin luokattoman n=1-3 kokeen kyhäämiseen. Muuten pitää tosiaan unohtaa kotirauha, sekä varmaankin työssäkäyntikin.

Mirka

Arvon kanssaharrastajat, on ilmennyt yllättävä ongelma. Tila loppuu kesken. Eikä uusin siementilaus ole edes saapunut  ???



Keittiön hyllyt ovat melko täysiä.



Olohuoneen kasvatuspiste samaten. Vielä on makuuhuoneen ikkunalla muutamalle kasville paikka. Sitten on ilmeisesti viriteltävä Bilteman eslit viimekaudelta kirjahyllyn päälle ja vallattava sekin kasvatuksille  ::)



Tässä vielä tuosta vesipinaatista kuvaa viiden vesiviljelypäivän jälkeen. Melkoinen vauhti sillä.

Chilit ovat melkoisen pieniä vielä. Ja koossa huimaa vaihtelua. Kuvasin muutaman aikani kuluksi.







Huomasin kasvattelevani mitälie tammea Aji Cristalina:



Voiskohan tuo olla tomaatti?

Varsinaiset tomaattina kylvetyt ovat vasta tämän kokoisia:



Siinäpä ne. Sitä olisi taas käytävä ostamassa lisää ruukkuja ja sitten odotettava, että miehellä on hyvä päivä ja eikun lisää tilaa kasveille valtaamaan..

PP

Lainaus käyttäjältä: Mirka - helmikuu 27, 2016, 23:53:04 ip
Arvon kanssaharrastajat, on ilmennyt yllättävä ongelma. Tila loppuu kesken. Eikä uusin siementilaus ole edes saapunut  ???


Voi miten yllättävää. ;D

LainausHuomasin kasvattelevani mitälie tammea Aji Cristalina:

Voiskohan tuo olla tomaatti?


On se.

Chiljonka

Ei voi muuta kun toivoa hidasta kasvua ;D... Sulla taitaa olla kiltti mies, muista hoitaa sitäkin välillä.

Trioniska

LainausHuomasin kasvattelevani mitälie tammea Aji Cristalina
Voiskohan tuo olla tomaatti?


Omalla kohdalla samaa sattumaa viime kesältä, vaimolle jotain kukkia jostain pussisiemenestä laitoin ja tomaattiahan ne kaikki oli... jotenkin kummassa tomaatti päätyy joka paikkaan sössimään...  ::)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 28, 2016, 00:33:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Mirka - helmikuu 27, 2016, 23:53:04 ip
Arvon kanssaharrastajat, on ilmennyt yllättävä ongelma. Tila loppuu kesken. Eikä uusin siementilaus ole edes saapunut  ???


Voi miten yllättävää. ;D



Toivottavasti Mirka ehti hyvästellä moponsa  ;D