tammikuu 09, 2025, 22:53:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Miten Vesiviljellä?

Aloittaja Naxatax, joulukuu 17, 2005, 18:37:13 ip

« edellinen - seuraava »

nikke

tuanoinnii.....

mitkäs noista biobizz-sarjan tuotteista sopii multakasvatukseen? ainakin toi bio grow, mutta entä muut? tota fish-mixiä en halua, koska kämppä ei varmaankaan haise sen käytön jälkeen hyvältä. :D

Os2

koko biobizz sarja sopii multakasvatukseen  8)
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

nikke

no siinä tapauksessa pitää varmaan tilata toi bio grow ja bio bloom kevättä ja kesää ajatellen.

Os2

ota topmax ja alg-a-mic mukaan myös  :wink:
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Naxatax"Blah.. nyt meni kaikki kiinostus vesiviljelystä. Vesiviljelyravinteet on sen verran hintavia eikä niitä jaksaisi lähteä tilaamaan mistään, sitäpaitisi on varmaankin parempi aloittelijalle aloittaa normaaleista menetelmistä. Kiitos kuitenkin kaikeasta infosta :D


Vesiviljely on toimiva ja tehokas tapa kasvattaa chiliä, mutta ei todellakaan ainoa eikä etenkään ainoa oikea tapa. Siinä on ehdottomasti etunsa, etenkin satoisuuden suhteen, mutta myös oma vaivansa ja omat kustannuksensa, vaikkeivät isoja olekaan... Ei se menetelmä kaikille ja kaikkiin koteihin hirveän hyvin sovi, mutta on kokeilun arvoinen, jos mielenkiintoa löytyy...

Aloittelijalle peruslannoitettu kasvuturve toimii oikein hyvin koko homman lähtökohtana, ja samoin toimii multakin. Mullan kanssa vain tuntuu tulevan eniten kaikenlaisia ravinne-, ötökkä-, home- ja muita haasteita. Silti on hyvä muistaa että lähes kaikki maailman chili kasvaa ihan rehellisesti maassa, mullassa... :)

Fatalii

Ihan samaa mieltä en tuosta ole... melkoisia aikaansaannoksia nähnyt aloittelijoidenkin vesiviljelyistä. :)

Mullassa on toki oma viehätyksensä mutta melkein tilanpuutteen tms. takia lähtisin suosittelemaan vesiviljelyä mahd. tehokkaaseen kasvatukseen.
Paljon matkustelevalle suurempisäiliöisessä hydrossa on myös omat etunsa, sallii helposti jopa useiden viikkojen poissaolon.

Sensijaan esim ulkokasvatuksessa vaikka multasäkkien käsittelyssä on omat etunsa.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Arcane

Mitenkäs nuo chililajikkeet, joista tällä sivustolla sanotaan, että "Vesiviljelyyn!" kasvavat mullassa?

//edit: Miten suureksi taimen pitää kasvaa ennen kuin sen voi siirtää vesiviljelyastiaan?

//edti2: Mikä on sen ilmakiven virka tuossa bubblerissa? Mihin se kiinnitetään?

solmunen

Hyvin. Mutta on todettu, että erikoisen hyvä veteen.

Siemenestä asti voi pistää.

Ilmakivi kiinnitetään ilmaletkun päähän, ja se hajottaa ilman mahd. pieniksi kupliksi joista juuret saavat happea.

Arcane

Vielä semmoista, että kuinka korkealla sitä vedenpintaa pidetään bubblerissa? Siis pitääkö vedenpinnan koskettaa sitä verkkoruukkua ja kevytsoraa koko ajan? Mitäköhän ainetta tuo palikka tuossa kasvin juuressa on? http://www.hydroponicist.com/hydroponic-systems/images/aero-pod-bubbler.jpg

Ja mikä on tuon ämpärin ulkopuolella olevan putkelon tarkoitus? Onko se välttämätön?

esa

Vedenpinta ei tarvitse olla koko aikaa kiinni verkkoruukussa. Etenkin pienemmissä bubblereissa taso vaihtelee voimakkaasti ihan päivissä. Itselläni litkua välillä 4cm pöntön pohjalla, välillä 1cm ruukussa. Hyvin on toiminut. Se mötikkä on kivivillaa, jossa taimia on kätevä idättää ja siirtää erilaisiin vesiviljelyjärjästelmiin. Putkilo on säiliön tyhjennystä/vedenpinnan tason seurantaa varten. Ei ole välttämätön, kätevä kylläkin. Lisää jossain määrin vesivahingon riskiä...

Esa

Arcane

"Vedenpinta ei tarvitse olla koko aikaa kiinni verkkoruukussa."

Miten kallisarvoinen chili sitten saa tarpeeksi vettä? Ei kai noiden ilmakivien läpi kovin kovalla paineella ilmaa tule, että roiskuisi...?

bassino

Toki juurten tarvitsee ulottua ravinneliuokseen.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Amd

itseasiassa ei edes tarvi. jos ilmapumppuna on pienikin mouse ja verkkoruukku ilmakiven yläpuolella,verkkoruukku on litimärkä 15 min päästä.

Arcane

Varmaan kuitenkin kannattaa alussa pitää vedenpintaa aika korkealla, kun kasvi ei vielä ole kasvattanut tarpeeksi pitkiä juuria...? Nyt on kasassa kaikki välineet bubblerin tekoa varten (ämpäriä lukuunottamatta).

esa

Pistä alussa vedenpinta noin ruukun tasolle. Ei toi tason heilunta tuu esiin ennen kuin isoilla kasveilla. Niin ja se ilmakivi kyllä pirskottaa ihan tarpeeksi vettä, vaikka pääsisikin hieman vajumaan. 10cm taimi ei paljoa vettä ryystä. Metriset pehkot sitten juo jo niin että alkaa näkymään. Pitää parin-kolmen päivän välein lisätä pari litraa. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon jos aikoo kesällä päästä lomallekin ;) Mulla on siis bubblerit lähinnä 5l sangoissa.

-Esa

bassino

Lainaus käyttäjältä: "Amd"itseasiassa ei edes tarvi. jos ilmapumppuna on pienikin mouse ja verkkoruukku ilmakiven yläpuolella,verkkoruukku on litimärkä 15 min päästä.


Näin varmasti tosiaan on. Tuli vastailtua hiukan hätäisesti omat viritykset mielessä. Ilmastajana toimii ilmadiffuusorilla varustettu vesipumppu ja kasvin kiinnitys on toteutettu toisella tavalla.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Rolle R

Moi

Heikkoa kasvua säikähtäneenä tuli osteltua niin turvetta ja pauliinoita kuin myös pumppuja, sankoja ja tripackejä. Vesiviljely olisi tarkoitus järjestää Fataliin simppelillä uppopumppu järjestelmällä. Muutama asia on kuitenkin edelleen epäselvä:

-Taimen voi kaiketi laittaa vesiviljelyyn aivan pikkuisenakin, mutta olisiko pienen taimen kanssa turvallisempaa rakentaa taimen juurelle pulputtava putki. Lähinnä epäilen että pienen taimen juuret eivät yllä kunnolla veteen saakka. Tällöin täytyisi varmaan heittää verkkoruukku menemään ja hankkia jostain suurempi purkki.

-Tarkoituksena on laittaa 2 pientä Aji Beniton taimea 8 litran ämpäriin, ja myöhemmin poistaa heikompi taimi. Millaista liuosta taimille kannattaisi valmistaa. Onko TriPackin kyljessä oleva 3-3-3 /Gro-Micro-Bloom sopiva, vai kannattaisiko tehdä vielä hieman laimeampaa?

-Mittasin äsken vesijohtoveden pHn, tuloksena noin 8.5. Olisiko kenelläkään suuntaa antavaa vinkkiä siitä, että kuinka paljon Dry pH down jauhetta tarvitaan noin 6 litran pHn pudottamiseen kuuden tietämille. Pussissa määrä on ilmoitettu grammoissa eikä vaakani ole kovin tarkka yksittäisten grammojen mittailuun. Kokeilemallahan tämä tietysti selviää. PH up jauhetta en taida tarvita, niin emäksistä vesi on.

-Hamppufoorumilta tietoa etsiessäni huomasin Leca soraa käsittelevän topicin. Osa foorumilaisista vakuutteli että rautakaupan lecasora sisältää raskasmetalleja ja muita haitallisia aineita. Oma kevytsorani on Kekkilän valmistamaa, ja niin pieni palloista että se ei taida pysyä verkkoruukussa. Viherpeukkuun on kotoani matkaa, enkä turhaan viitsisi hankkia ns. hydrosoraa jos muukin vastaava käy. Miten on, onko rakennustyömaiden sora myrkyllistä? Uppopumppu järjestelmässähän kevytsora ei alun jälkeen edes osu liuokseen, joten ongelma lienee pienempi kuin tapauksissa jossa liuos valuu jatkuvasti soran läpi.

-Kuinka kovalla teholla uppopumppuja yleensä pidetään? Itselläni on käytössä HongKongin "Jebo" jossa tehon säätö. Täydellä teholla pinnalle nousee noin 1 cm korkea pyörre. Tämä taitaa kuitenkin olla liikaa, ja jos pumpulle yhtään lisää elinikää tehoa alentamalla saisi niin sen tekisin. Olen hieman skeptinen pikkuisen pumpun kestosta pitkässä käytössä.
btw, hieman täytyi kerätä rohkeutta ennen kuin uskalsin laittaa verkkovirralla toimivan pikkuisen rasian ämpärilliseen vettä. Toisen kerran täytyi pysähtyä hetkeksi kun pumppua säädettäessä täytyi laittaa kätensä kyseiseen ämpäriin  :shock: . Lämpöpatteriin en sentään samalla nojaillut :wink: .

Hmm... tässä taitaa olla kaikki äkkiseltään mieleen tulevat ongelmat  :wink: .Todella kiitollinen olisin jos joku jaksaisi kysymykset lukea ja jopa vastailla.

Rolle

Anonymous

-Voi laittaa aivan pienenäkin, riittää että ravinneliuoksen pinta osuu kivivillakuutioon jos juuria ei yllä vielä pidemmälle... kunhan juuret yltävät liuokseen niin pitäisi alkaa tapahtumaan melkoisella tahdilla, ensin juuret kasvavat silmissä, vilkaisepa niitä muutaman päivän välein.
Ja sitten kun juuria on hiukan kasvanut niin alkaa tapahtua myös itse kasvissa!

-Ulkoa en nyt muista tripakin ohjeistusta, mutta "cuttings/seedlings"-ohjeen mukaan rohkenee kyllä ravinteita pistää pienille taimille.

-Noista ph-down ja ph-up jauheista ei ole itsellä kokemusta, ikävä kyllä... tuo nestemäinen on sen verran riittoisaa ja helppoa annostella että pysyttäydin siinä ainakin toistaiseksi. :)

-saat peukusta tilattua kyllä soran suoraan kotiin ilman postikuluja mikäli maksat ennakkoon, itse en ehkä uskaltaisi lähteä koittamaan normaalilla kevytsoralla.
Kevytsoraa kun ei tarvitse hankkia kuin kerran ja sitten sen voipi aina puhdistella joten ei siihen pidemmällä juoksulla kovin paljoa rahaa mene. :)

-Ei sitä uppopumppua tarvitse kauhean kovalla pitää, parempi mitä enemmän se veden pintaa rikkoo, mutta riittää kunhan rikkoo=hapettaa.

Pitkästä aikaa pääsi seuraamaan kuinka juuristossa tapahtuu parissa päivässä uppopumpun avulla!
TOIMII!

Fatalii

Olinpa näemmä vaihteeksi loggautunut ulos  :oops:
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

bassino

Natura Gardenin vesiviljelyyn tarkoitettu kevytsora on ainakin todella hyvää tavaraa. Myydään 3 litran pusseissa ja hintaa oli Säästöpörssissä 1,80 euroa.  Sora on pyöreätä ja raekooltaan juuri sopivaa. Jos et kymmeniä litroja tarvitse niin suosittelen. Nekalan Löytöliiteri näemmä toimii jälleenmyyjänä Tampereella.

Itsellänikin on noita Jebon pumppuja ja täysillä pyörivät. En tiedä olisiko virtauksen säädöllä suurtakaan merkitystä pumpun kestävyyteen kun kierrosluku on kuitenkin vakio. Hapettumiseen tosiaan riittää kun veden pinnan saa liikehtimään. Chilit tosin tuntuvat kasvavan vesiviljelyssä jopa täysin passiivisissakin systeemeissä.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)