tammikuu 10, 2025, 11:36:24 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tulipuun tulipuut - Toinen kausi 2016

Aloittaja Tulipuu, marraskuu 09, 2015, 17:14:43 ip

« edellinen - seuraava »

Tulipuu

Kiinankaali kukkii, aika hauska.
Red Mayan Habanero  ja Trinidad Perfume eivät tahdo itää, eivät edes hännille, mikä on aika kumma. Pistin molempia uudet siemenet ruukun patterin puoleiselle reunalle. Peitin myös ruukut elmukelmulla, kun tuntuu tuo kookos kuivuvan varsin nopeasti pinnasta tuolla saunassa. Muovilasissa itämässä ollut Piriz ei koskaan noussut sirkoille asti, syytän siitä syöpäkärpäsiä. Avokadokin otti ja kupsahti, saatana, tai siis se sen juuri mätäni. Olisi pitänyt antaa olla saunassa. Ainoat valopilkut tällä viikolla kahdessa päivässä sirkoille itänyt Marbles sekä kaksi mullassa piilotellut Cabai urung bungu. Noissa omissa risteytyksissä on itävyys ollut varsin hyvä, mikä saa pelkäämään etteivät ne edes ole risteymiä. Voi tulla ahdasta, jos kolme kasvia kasvaa samassa kahden litran ruukussa. Pistin Werneriä itämään yhden siemenen voimin, kun äidiltä saadut minkä lie sitruunan makuisen basilikan siemenet eivät nekään ota itääkseen. Pah.
Siirsin tänään latvotun pikkuruukussa kasvaneen suippopaprikan 10L kookosämpäriin, joka vapautui juurensa mädättäneeltä avokadonsiemeneltä. Toivottavasti mädätys ei jatku. Sen verran terhakasti kasvaa tuo paprika. Siinä oli nuppuja jo marraskuun puolella, kun se oli vielä noin 20cm korkea.

Täytin pari ruukkua vanhoilla multasekoituksilla ja kaatelin sitten reilusti kiehuvaa vettä sekaan. Sotkin tänään sekaan vielä kookosta, jotta märkä multasekoitus kuivuisi nopeammin. Saa nähdä mikä ötökkäarmeija sieltä nousee, vaikka olen kyllä mielestäni heivannut kaikki saastuneet kasvit multineen aika rivakasti roskakatoksen puolelle. Varmaan kaikki tämän vuoden asukit ovat olleet peräisin edellisiltä vuosilta nekin, kun käytin niitä saastuneita kaupan kukkamultia ensimmäisten kaupan chilien idättämiseen ja kasvattamiseen. Kirvat tuli kyllä sienimetsältä: niillä oli parveiluaika silloin viimeisten lämpöisten kelien aikaan lokakuun alussa. Aikamoista soosia tuo multa kyllä on, kun seassa on ainakin kaupan yrttimultaa, kukkamultaa, clas ohlsonin kookosta, ruukkusoraa ja biopissin all mixiä.

Fundeeraaja

Kokeile joskus ajaa uunissa 125 asteeseen nin ei ui.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Tulipuu

Pah, krooninen liikakastelija taas vauhdissa: toinen pikkuinen CGN 21500 kuoli, myös Cheiro Roxa näyttää aika kärsineeltä ja muutama oma risteymä on myös kuollut tai huonossa hapessa. Eivät tykkää suihkupullosta, enkä itse tajunnut miten pakkautunutta tuo kookos osassa ruukuissa on. Päältähän kookos on kuivanut hyvin, mutta monessa ruukussa pohjalla on varsin kiinteä ja märkä paakku, mikä johtunee liian laiskasta sekoittamisesta turvotuksen yhteydessä. Liian vähän valoa, liikaa vettä...
Isoimmat talvetettavat ovat nekin varsin kärsineen näköisiä. Leikkelin niitä saksien kanssa, kun alkoivat tehdä nuppuja. Eivät hirveästi tykänneet, mutta lähinnä kai visuaalisessa mielessä.

Suurin osa kasveista voi kuitenkin varsin hyvin ja itämistäkin on vihdoin tapahtunut, kun pääsin siitä taas valittamaan. Trinidad Perfume ja Red Mayan ovat itäneet, molemmista ne myöhemmin multiin päässeet siemenet. Piriz tosin ei tunnu millään itävän, tai no ekahan kyllä iti mutta päätyi ennen sirkkavaihetta kärpästen ruuaksi. Eilen hieman jälkijunassa saapuneet C.Galapagoense ja bonuksena löytynyt Orange Blob päätyivät molemmat saunan puolelle itämään.

Aurinko paistaa näin joulun kunniaksi melkein joka päivä. Osa kasveista saa siis muutaman tunnin auringonvaloa päivässä. Vastapäinen talon nurkka tosin varjostaa sen verran, että vain korkeammalla olevat pikkutaimet ja isot talvetettavat saavat sitä osakseen. Pistän illemmalla kuvia noista kasveista, jos muistan. Arkistoista löytyy myös huono maisteluvideo Ahjosta, jonka voin pistää YouTuben puolelle jossain vaiheessa. Voisi kai kokeilla tuubin omaa videoeditointiohjelmaa.

Jozpe

Hyvä nyrkkisääntö chilien kastelemiselle on se, että kastelee niitä ainoastaan kun ne näyttävät tarvitsevan vettä. Itse kastelen chilit vasta silloin, kun lehdet alkavat nuupahtamaan ja antavat periksi niitä koskettessa  :)

Ihan näin kuivaksi ei kannata päästää, mutta kyllä nuokin tuosta täyteen henkeen toipuvat:

Tulipuu

Lainaus käyttäjältä: Jozpe - joulukuu 24, 2015, 12:41:33 ip
Hyvä nyrkkisääntö chilien kastelemiselle on se, että kastelee niitä ainoastaan kun ne näyttävät tarvitsevan vettä. Itse kastelen chilit vasta silloin, kun lehdet alkavat nuupahtamaan ja antavat periksi niitä koskettessa  :)


Noin mäkin teen, mutta ei se näin talvisaikaan oikein toimi varsinkin noiden vastaidätettyjen itujen kanssa, varsinkin kun varotoimenpiteenä saa viikon-kahden välein ruiskutella mäntysuopa-öljytöhnää. Esimerkiksi noita CGN 21500 on ollut kaksi samassa kahden litran ruukussa ja se toinen niistä voi yhä ihan hyvin. Yksi noista iduista taas taisi kuolla kuivuuteen tuossa isossa säiliöruukussa, jota olin kastellut vain päältä päin. Kaivoin kaikki neljä samassa ruukussa olevaa taimea ylös ja totesin, että kookos on juurien tasolta aivan rutikuivaa. Cheiro Roxakin kärsii enemmän lannoitteesta kuin vedestä, nyt kun juuret on tarkastettu.
Entä miksi samassa ruukussa on neljä pientä taimea? No, kun se ensimmäisenä idätetty näytti pitkään kuolleelta niin pistin muutaman siemenen lisää samaan ruukkuun. Nyt ruukussa on kolme taimea samaa mahdollisesta risteymää. Ajattelin ihan testimielessä kokeilla miten ahtaasti chilit saa kasvavaan.


Tulipuu

Napsin viime viikolla kynsisaksilla latvat pois suurimmista taimista, mikä kumma kyllä näyttää vain piristäneen niitä. Tilanpuute vaivaa jo nyt ja kuukauden päästä päivä alkaa olla sen verran pitkä, että luonnonvalokin riittää pitämään kasvit pirteinä. Nuppuja löytyy jo ainakin Fidalgo Roxasta, Ojos de Pescadosta, latvotusta vihannespaprikasta ja syksyllä idätetystä kaupan melkein poltteettomasta Chinensestä, jota en syystä tai toisesta latvonut. Muut talvehtijat ovat tosin saaneet jo kertaalleen saksista nuppujen vuoksi.

Ainoa Aji Fantasy joka suostui itämään oli mädättänyt juurensa, vaikka ruukku oli suhteellisen kuiva. Liekö sitten harsosääsket taas asialla. Nappasin sirkkalehdillä kituneesta taimesta mädän osan juurista pois ja työnsin tyngän listerinepullon mukana tulleeseen muovikuppiin valon alle. Cheiro Roxalle, joka sekin oli mädättänyt juurensa, tein samoin. Viime vuonnahan sain satoa samanlaisesta juurensa mädättäneestä kasvista, josta olin työntänyt vain elossa olevan latvan märkään purkkiin kookosta.
Marblesin tapoin isompien kasvien lannoiteveden jämillä.

Tomaatit kasvavat silmissä: Andine Cornue kasvaa nykytahdilla viikossa kiinni valoon ja Micro Tomppa tehtailee jo nuppuja.

Mätänevä kiinankaalintynkä vesilasissa ei haise mukavalta. Taisi kuolla mäntysuopasuihkeeseen.

Äh, kirjoittaminen ei taas suju.


Tulipuu

Kasvit suihkuteltu läpi ötökkähavainnon jälkeen.


ja ohessa muistutus itselleni


>>> SUIHKUTA PARIN VIIKON PÄÄSTÄ UUDESTAAN <<<

Tulipuu



Kuvassa nuo videolla vilahtaneet taimet vasemmalta oikealle: Fidalgo Roxa (tai Fidalgo Roxa X joku), Aji Fantasy ja Piriz.
Fidalgo Roxa -johdannainen kasvatteli parissa viikossa mukavan ison juuriston ja pääsi eilen multiin. Aji Fantasy on ollut viikon päivät kohta mullassa ja kasvattanut sekin mukavan juuriston itselleen. Pelkään tosin Aji Fantasyn puolesta, koska tarkistin juuret kaivamalla koko taimen ylös ja liika kaivelu johtaa useimmiten kasvin kuolemaan.  *Köh köh*

Pirizin seuraksi muovikippoon liittyi pitkään kituneen Cheiro Roxan latvusto ja pistin varulta vielä yhden siemenenkin Cheiro Roxaa itämään, jos tuo mokoma ei kasvatakkaan itselleen juuria. Pirizinkin siemenen idättämistä pohdin, vaikka kolme taimea olen jo tappanut ihan omaa tyhmyyttäni.
Melkein hengiltä kasteltu kaupan keltainen chinense päätyi viikonloppuna muovimukiin virkoamaan ja juuria kasvattelemaan; ikkunan vieressä on öisin aika kylmä, kun talon lämmitysjärjestelmä jumittaa ja ulkona on melkein -30C.
Viimeinen CGN 21500 ei itänyt, yllätys yllätys, joten pistin samaan purkkiin siemenen CAP 1022 -annuumia.
Galapagoksetkin ovat viettäneet jo kolmisen viikkoa saunassa mutta niitä kehtaa vielä odottaa.

Onnistuin tiistaina suihkutuksen yhteydessä katkomaan jo kerran latvotun nuppuja ja kukkia työstävän vihannespaprikan sen verran pahasti, että jouduin pistämään koko kasvin keskeltä katki lavustoineen päivineen. Onneksi aloitin kauden jo lokakuun puolella.

Tulipuu

https://www.youtube.com/watch?v=sAit6HSys9s

Tuossa vielä vilkaisu parvekkeella talvehtivaan CAP 1444:n, joka tosin lienee jo aika kuollut.

Trioniska

LainausGalapagoksetkin ovat viettäneet jo kolmisen viikkoa saunassa mutta niitä kehtaa vielä odottaa.


Tuohon vinkkinä http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15739.msg319262#msg319262

LainausOnhan sulla galan siemenille kunnon lämpötilanvaihtelut? 28/18 -astetta voisi olla aika optimi.
Azukki tämän tarpeen joskus selvitti, kun laittoi 9kk tasaisessa lämmössä olleen idätyslaatikon pariksi yöksi ikkunan viereen, niin pian olikin jo sirkat auki. Itse idättelin galaa samalla taktiikalla 2013 ja itävyys oli hullut 100%.


Koska omat Galat ovat itäneet 2. erästä  8/12 (tasalämmössä 1. erä itämätön) 10.12. olin tosiaan siemenet laittanut pluggboxiin. Kuljettelin illaksi viileämpään aina kuin muistin ja toi halutun tuloksen.
http://chilimuistio.blogspot.fi/2015/12/yollisia-puuhasteluja.html
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Tulipuu

Tammikuun kuulumiset YouTuben puolella sisältää juttua risteymistä. Youtuupin video-ohjelma on paska ja äänenlaatu puhelimen videoissa vieläkin ihan suolesta ja windows 10 asennuksen ja uudelleenasennuksen jälkeen muut videoeditointiohjelmat hukassa. Pöh!
https://www.youtube.com/watch?v=LSgNAyjvj8E

Jatkovideossa vesikupista uudestaan ruukkuihin päässeet selviytyjätaimet ja tomaattien kuulumiset.
https://www.youtube.com/watch?v=KjFPpd9rY_c


Trioniskan vinkki testissä, mutta vielä ei näy itämisen merkkejä kalapakoksissa.

Tulipuu

Molemmat villit itäneet: Galapagos nostaa jo sirkkoja kookoksesta ja CAP 1022 löytyy lenkki! Loput kasvit suihkuteltu läpi neem + fairyllä. Aika tujun hajuista tuo neem-öljy. Parin tunnin operaatio taas kerran, kun saa raahata ruukkuja kylppäriin ja takaisin, sekä järjestellä takaisin jotakuinkin entisille paikoilleen. Onneksi baccatumit voi jo kohta siirtää itäikkunalle.

Olen tässä myös hoidellut flunssaa ja tukkeutuneita röörejä chilillä: habarouhetta lasin pohjalle, kuumaa vettä päälle ja varovainen nuuhkasu. Ei varmaan kaikkein terveellisin keino mutta toimiva sellainen, varsinkin kun mikään muu ei tunnu auttavan: edes lusikallinen poppamiehen nagamurskaa ei riittänyt avaamaan hengitysteitä.

Tulipuu

Molemmat Galapagokset avasivat sirkat ja nuuduttivat ne sitten muutaman päivän jälkeen. Ruukku on pesty ja kookos tuoretta, joten kaivoin taimet esiin tutkimuksia varten. Toinen oli mädättänyt juurensa jo pahasti ja toisessa oli jo alkanut tehdä samaa. Työnsin pikkuiset kasvattelemaan uusia juuria tuohon parin viestin takaiseen suuvesikuppiin, jonka olen tällä kertaa suojannu varsin tarkasti foliolla, sillä kupissa aikaisemmin majaillut Piriz oli jo ehtinyt aloittaa juurtenalkujensa mädättämisen mitä ilmeisimmin juuri liian valon vuoksi. Kyseinen Piriz näyttää aika huonovointiselta uudessa pikku ruukussaan. Mikä on, kun joidenkin kasvien idättäminen ja kasvattaminen ei meinaa millään onnistua?

Huru-ukko

Juurten mätänemisen suurimpina syinä pitäisin taimen hukkumista tai hapenpuutteeseen.
Harsosääskien toukat.
Sitten on lisäksi sekin että jostain syystä niitä juuria ei vaan kehity. Geneettinen virhe mahdollinen. Olipa tai ei, noin on käynyt itsellenekin muutaman kerran.....
+ ne syyt joita ei muista eikä edes osaa aavistaa  :o :o...

Toki muitakin syitä löytynee, mutta en hevillä usko että liika valo sen tekee. Liika valo vaikuttaisi ehkä lehtien kellastumiseen tai jopa palamiseen.

Viime vuonna oli kolme kasvia, jotka kituutti koko kesän läpi. Niitäkin vain on.

Uutta siementä vaan kehiin  :).

Tulipuu

Harsosääskiä minäkin epäilen noiden Galapagoksien kanssa, mutta Pirizin kanssa kyse oli kyllä levästä, elleivät harsosääsket sitten ole hyviä uimaan. Tuossahan on pari viestiä sitten valokuva Pirizistä muovikipossa johon nuo Galapagokset eilen siirsin.

Tulipuu


Fidalgo Roxaan tarttunut pikku podinalku.



Ojos De Pescadoksi merkattu talvehtija kukkii.



Sugar Rush on ahne ja syö muilta valon.



Cabai burung ungu



Rutsaa vai ei? Risteymäksi merkattu bacca.



Risteymiksi merkatut Chinenset muuttivat 2L ruukusta 10L ämpäriin. Olen varsin toiveikas näiden suhteen, ainakin valon aiheuttama värinmuutos lupaa hyvää.



Jos oikein muistan, on tämä yksilö peräisin tuoreesta 7Podista. Alunperin näitä asui kolme samassa ruukussa, nyt vain kaksi, kun kolmas muutti omaan ruukkuunsa. Kolmas on siitä kummallinen, ettei se ole vaihtanut väriä läheskään yhtä selvästi, vaikka hieman jotain tummaa senkin lehdissä on.



TMS sai kolmannen kerran talven aikana saksista, tällä kertaa kunnolla. Pelästyin torjuntasuihkutusten jälkeen lehtiin ilmestynyttä mustaa töhnää sen verran pahasti, että päätin lyhentää kasvin kolmannekseen silloisesta koostaan.



Kukkiva micro tomppa.



"Podittava" micro tomppa.



Vihannestarha koko komeudessaan. Tila alkaa käydä vähiin, mutta onneksi Chinenset hidastelevat vielä, lamppu kun on niiden makuun hieman liian korkealla. Lemondrop ja muutama muu ruukku on jo muuttanut itäikkunalle luonnonvaloon.

Tulipuu

Sugar Rush kukkii ensimmäisenä uusista istutuksista. Järjettömän elinvoimainen kasvi ja siirto isompaan astiaan jo pienenä taimena ilmeisesti kannattaa. Pitänee siirtää chinensetkin isompiin ruukkuihin ja ämpäreihin tämän kuun aikana.

Tulipuu

Kivivillaan piilotettu Galapagoensen tynkä, joka oli jo alkanut kasvattaa juuria pääsi hieman kuivahtamaan, hups. Työnsin sen takaisin tuohon muutama viesti taaksepäin esiintyvään pikku muovikippoon, jossa se mukavasti virkosi. Jos saisi mokoma kasvatettua juuret itselleen, mistä päästään porsaanreiän kautta siihen viime vuoden suosikkikasviini eli kaupan punaiseen habaneroon, joka ajelehti talven aikana turhaan ruukusta toiseen ja päätyi nyt sitten roskiin, kun se ei enää jaksanut kasvattaa kunnon juuria itselleen kymmenen litran ämpärissä. Harmi, sillä kyseessä oli iso hieno kasvi, joka olisi varmasti selvinnyt talvesta ja jopa podittanut, jos en olisi alkanut pelleillä sen kanssa. Onneksi on siemenet tallessa ja minä kaukaa viisaana osasin jopa idätellä muutaman sirkoille nyt tammikuun aikana.
Idätyksillehän ei tule loppua vaikka nyt jo aivan liian monta kasvia kasvamassa: Aji Norteno, Aji Habanero, CAP 1022, Bolle ja Pasilla pääsivät itämään. Pasillasta sen verran, että sen siemenet ovat peräisin noista torinkin puolella mainituista kastelukannun kuivatuista meksikolaisista podeista, joista edellisen erän idätys epäonnistui kun yritin idätellä niitä vanhassa viimevuotisessa mullassa. Samasta lähteestä peräisin olevat Catarinat tosin itivät mukavasti, joten eivätköhän nuokin tuosta kohta sirkoille nouse.

Lisätään vielä chilien päälle muutama puska yrttejä ja kuukausimansikoita niin eiköhän tässä ole kohta soppa valmis. Pitää kai muuttaa verkkokellariin.