toukokuu 04, 2025, 04:56:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Everkistuksen tuulenpieksämät risut 2016

Aloittaja Everkistus, marraskuu 15, 2015, 10:47:35 ap

« edellinen - seuraava »

Everkistus


Parvekkeen vesiviljelyjärjestelmän alku. Nyt pitäisi odottaa vielä pumppu postista, sitten kaikki on valmista hommien alkuun. Paneelit toimivat hyvin takaa tulevalla pienellä hajavalollakin :)

Everkistus

Olipas homma, mutta nyt sain viljelypalstan maat käännettyä ja kasvihuoneelle myllättyä paikan. Kävin hakemassa hankkija-kaupasta 6 neliön kasvihuoneekin mielestäni erittäin hyvään hintaan, tuollaisen "Season 6" -mallin. Huomenna sitten varmaankin kasvihuoneen kasaamista :)





Chiljonka

Lainaus käyttäjältä: Everkistus - toukokuu 06, 2016, 18:54:48 ip
Olipas homma, mutta nyt sain viljelypalstan maat käännettyä ja kasvihuoneelle myllättyä paikan. Kävin hakemassa hankkija-kaupasta 6 neliön kasvihuoneekin mielestäni erittäin hyvään hintaan, tuollaisen "Season 6" -mallin. Huomenna sitten varmaankin kasvihuoneen kasaamista :)


Suosittelen tuolla vaikka kaivamaan tuosta ne liepeet maahan tai jotain muuta ankkurointia maahan. Viimekevään tuulissa katkes kaikki kiinnitysnarut ja pääsi siirtymään vaikka aika suojaisa piha tässä.

Everkistus

Hyvä vinkki! Vois harkita laittavansa tuohon jytympää narua jos sulla on näin päässy käymään. Onko ne omat narujen kiinnityskepit riittävät vai kannattaisiko laittaa vaikka aitatolpilla kiinni?

Huru-ukko

Kasvihuoneelle on täällä muutama muistaakseni laittanut maahan kierrettävän ruuvipaalun.
http://paalupiste.com/ valmistaa joitain, mutta luulisin etää niitä löytyy honkkaria myöten rautakauppoihin, eri hintaisia ja laatuisia.

Chiljonka

Lainaus käyttäjältä: Everkistus - toukokuu 07, 2016, 00:00:33 ap
Hyvä vinkki! Vois harkita laittavansa tuohon jytympää narua jos sulla on näin päässy käymään. Onko ne omat narujen kiinnityskepit riittävät vai kannattaisiko laittaa vaikka aitatolpilla kiinni?

Heikoin paikka on sen narun kiinnitys siihen peitemuoviin, sieltä se sauma ratkee kovemmalla tuulella. Tarpeeksi vaan painoa niihin muovin liepeisiin ettei tuuli pääse haukkaamaan alle niin kyllä se sitten pysyy. Ne omat kiinityskepit heitin kyllä jo kokeilematta mäkeen :). Nythän niitä ei enää tarvi kun ei oo narujakaa.

Everkistus

Päivä 2 palstasekoilua, tuloksena kalkittu maa, korkeammat penkit, ja kasvihuone.





Chilijamppa

Kasvihuoneen päälle vaan heittää kerroksen harsoa viikoksi tai 2, niin ei pala chilit.. niin avot. :thumbup:

Everkistus

Kiitoksia opuksesta, tuohan oli ihan hyvää luettavaa!

Chilit ovat jo parvekkeella auringossa ilman harsoa, hyvin ovat näyttäneet kestävän. Totuttelun vaiheet olivat:
Keinovalo -> Eteläikkuna -> Parveke harson alla -> Parvekkeella ilman harsoa

Muutamia lehtiä olen nähnyt joissa on lievää palamista, mutta kasvu on kiihtynyt aivan älyttömästi oikean auringon alla joten äkkiä nuo korvaantuu.

Everkistus


Vesiviljelyastiat liimauksessa. Ei ole puuliimaa vaikka siltä näyttää, vaan rakennusepoksia :)


Pumppu testauksessa. Nosti vettä aurinkovoimalla reilun metrin mitä nopeasti testailin, enempäänkin olisi ollut varmaan paukkuja.

Everkistus

Nyt lähtivät kasvit kasvihuoneeseen ja vesiviljelyjärjestelmäkin on jo kasveja vaille valmis. Hyvin tuntuu vesi kiertävän auringossa ja hydrosora varaa itseensä vettä pilvisen päivän varalle kasveille. Kuvia myöhemmin.

Everkistus

toukokuu 17, 2016, 15:27:56 ip #52 Viimeisin muokkaus: toukokuu 17, 2016, 15:54:55 ip käyttäjältä Everkistus
Lupailemiani kuvia kasvimaalta, olkaapas hyvät. Lisäksi päivän Savon Sanomien kakkososiosta löytyy pieni juttu tuosta kasvimaasta.


Kohta saa raparperisoppaa!


Kasvihuone läntiseltä päädyltä kuvattuna.


Mullassa tällä puolen vasemmalta oikealle:
Trinidad Scorpion Moruga Blend, Lemon Drop, Trinidad Scorpion Peach, Aji Cristal, Trepadeira do Werner, Ananaskirsikka.


Mullassa tällä puolen vasemmalta oikealle:
Minimaalisen pieniä tomaatin taimia / minimaalisen pieniä ananaskirsikan taimia / minimaalisen pieniä sekalaisten annuumien taimia (chili de arbol, jalopeno gaucho ja cayenne long slim), 2x Rocoto Costa Rican Red, Aji Angelo. Purkeissa on 9x avomaan kurkkuja ja 1x minikurpitsa odottelemassa ilmojen lämpeämistä lisää.

Rähinä-Reetta

Maakiinnityksestä oma kokemus - tavallinen harjateräs koukkupäiseksi moukaroituna on aika hyvä. On jopa ollut vaikeuksia saada sellainen maasta irti, kun oli pitkään koirasuojaksi viritetyn verkkoaidan pitimenä.

Kalakukko


Everkistus

Luulen että nuo aidanseipäät ovat riittävät. Tuossa on n. 80cm tolppaa maan alla savessa per suunta. Kaivoin nuo maahan ja kaadoin vettä perään, elikkä pirun tiukassa ovat mitä äkkiseltään koitin nykiä :)

Palsta on Savisaaressa, yliopiston lähellä. Lyhyt matka kulkea kesällä töistä ihmetteleen chilejä.

Kalakukko

Tuosta järven läheisyydestä epäilykset osuivat siis oikeaan :)

Käyn tyhjentämässä ylimääräiset taimet siis tuonne.

Everkistus

Tuohan olisi mukavaa. Ilmoittele jos näin meinaat tehä, tuun samantien laittaan ne multiin.

Everkistus

toukokuu 18, 2016, 20:02:36 ip #58 Viimeisin muokkaus: toukokuu 18, 2016, 22:31:03 ip käyttäjältä Everkistus
Nonih, aika laittaa isompi katsaus vesiviljelyjärjestelmään. Idea tuohon lähti siitä, että viime kesänä sain talonmieheltä moitteita erinäisistä kipoista parvekkeen kaiteella killumassa. Täksi kesäksi alunperin mietin elintarvikelaatikoita parvekkeen lattialle, joihin tulisi usea chili per loota. Sinänsä hyvä ajatus, mutta kun haluaisin itekin mahtua olemaan parvekkeella. Siispä ajatuksen kääntyivät parvekelaatikoiden suuntaan. Nuohan olisivat jo jotain, mutta litratilavuudeltaan aika vaatimattomia. Siispä tarpeen olisi mahdollisimman tehokas järjestelmä joka mahtuisi fyysisesti pieneen tilaan => vesiviljely. Ensivalintani olisi ollut Ebb&Flood, mutta ongelmaksi muodoistui että parvekkeelle ei tule sähköä lainkaan pumppua pyörittämään. Koko kesää en halua pitää parvekkeen ovea auki ihan jo mukavuussyistä, joten virrat pitäisi saada aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneelit taas tuottavat sähköä silloin kuin aurinko paistaa, eli silloin kuin kasvien vedentarvekin on suurimmillaan. Ajastinta tuohon on hankala väkertää ihan jo siitä syystä että aurinko paistaa kun paistaa. Siksipä päädyinkö jonkinlaiseen auringonpaisteelle reaktiiviseen pseudo-NFT -järjestelmään. Olkoot vaikka nimeltään parvekehydro selkeyden vuoksi.

Elikkä tuumasta toimeen. Tilasin paikalliselta puusepänliikkeeltä valmiiksi kokoon sahattuna 24mm paksuisia pätkiä 24mm koivuvaneria josta tulisi parvekkeelle just eikä melkein sopivan kokoinen teline 3x 80cm parvekelaatikolle. 2x80cm laatikoita mahtuu jo viime kesänä käytössä olleeseen kasvukoppiin, parvekkeen kaltevuus etureunaa kohden hoitaisi niiden kaadon. Kuvia tästä löytyy aiemmin päiväkirjasta. Aurinkopaneelit tilasin eBaysta, samoten kuin pumpun. Liittimet hommasin paikallisesta Puuilosta, samoten kuin letkut. Hintaa tuli kokonaisuudessaan tälle (arvioina):

Teline: 20e
Aurinkopaneelit: 60e
Pumppu: 12e
Letkut: 22e
Liittimet: 16e
Ruukkusora: 26e
Tynnyri: 34e
=> 190e. On se halpaa tämä harrastaminen.


Aurinkopaneelit, 10 kpl 12V 0,25A paneeleita rinnakkain. Kiinni kaksipuoleisella teipillä vaneririmoissa kallistuksen ja vakauden vuoksi, eivät lähde tuulen mukaan. Laatikot ovat täynnä pestyä ruukkusoraa, yhteensä 50l tuota tavaraa upposi näihin. Yhtäkkiä voisi ajattella että yhden laatikon tilavuus on siis reilut 10l.


Kolvaukset ja huopatarroja. Mukana on pari konkkaa loiventamassa äkillisiä jännitteen heilahduksia.


3/4" puutarhaletkua ja pientä läpinäkyvää kumiletkua. Aiemmin mainitsemani rakennusepoksi kovettui kyllä hyvin, mutta turhankin kovaksi. Taipuisa parvekelaatikko antoi periksi painon tullessa liittimelle, ja vuosi. Tiivistin vuodot saniteettisilikonilla, ei vuoda enää. Ainoa mikä tässä projektissa harmittaa on se että piti yrittää pihistellä ja ostaa halvinta (ja paskinta) puutarhaletkua mitä löytyi. Pirun kovaa tavaraa, taittuu umpeen älyttömän helposti. Note to self: osta parempaa jos vedät uudelleen.


Enemmän letkuja, koska letkut ovat kivoja.


Kasvukoppi kaikessa uljaudessaan. Sisällä on chilejä ja tomaatteja lämmittelemässä. Kohta olisi aika huuhtoa mullat pois juuristolta ja pistää nämä kokonaan veteen.


Alfa ja omega vesiviljelylle, eli reso. 60l suorakaiteen muotoinen tynnyri etolasta. Puutarhaletkut valuttavat vettä pois laatikoista, ja pohjalla oleva pumppu jakaa veden edelleen laatikoihin pieniä letkuja pitkin. Letkujen virtausta on kuristettu kahden lyhimmän letkun osalta, 3 pisintä virtaa vapaana.


Pohjalla on pumppu, 12V ja 1,05A. Pitäisi nostaa vettä reilut 600l/h. Huomaa hieno kotitekoinen jakorasia vedelle. Liitin + kiristin + letkua + kiristin + viinipullon korkki.  Pohjalla sen verran hiekkaa mitä sorasta on 3 päivän lirittämisen seurauksena irronnut.

Ja viimein, toimiiko se oikeasti? Kyllähän se.
Puutarhalaatikoiden pohjalla virtaa hitaasti eteenpäin n. 2cm vettä, ja sora nostaa kosteutta melkein pintaa myöten. Soran & laatikon rakenteen vuoksi laatikoiden pohjalle jää aina n. sentin vesikerros pumpun sammuttuakin, elikkä kasvit voivat napostella siitä jos yöllä / äärimmäisen pilvisinä päivinä tuota tarvivat. Auringonpaisteella vesi lirittää iloisesti takaisin tynnyriin jatkuvalla syötöllä, ja pumppu toimii mainiosti vielä iltakahdeksan aikaan tätä kirjoittaessanikin. Seuraava askel onkin istuttaa kasvit tuonne kunhan kiireiltäni joudan.

TheTäti

No onpa viritys 💥 Oletkohan väärälle uralle opiskelemassa  😅 No totta kyllä noita teidän opiskelualan osaajista on pula täällä Itä-Suomessa, 🍃 Joten hyvä harrastus tukee muuta opiskelua