tammikuu 10, 2025, 06:36:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Larbba 2016, uusi vuosi uudet chilit.

Aloittaja Larbba, tammikuu 10, 2016, 20:26:34 ip

« edellinen - seuraava »

Larbba

tammikuu 10, 2016, 20:26:34 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 07, 2016, 21:56:33 ip käyttäjältä Larbba
Tavoitteena saada vielä tänään pakkasten kunniaksi idätykset isommin käyntiin, niin avataan uusi päiväkirja samalla.
Uusi lamppu tuli jo tilattua, niin sen pitäisi sopivasti saapua siihen menessä kun ensinmäiset ovat todennäköisesti itänyt.  ::) Vanhoja valoja toki löytyy sen verran, että ei uutta kuitenkaan hetkeen vielä tarvita. Eikä sen tilaukselle muutenkaan ollut yhtään järkevää perustelua kuin: "mää haluan uuden lampun"

Kuukausi sitten tuli pistettyä ensinmäiset siemenet koeidätykseen ja sen jäljiltä on jo 16 taimea hyvässä vauhdissa.
Itämässä on myös tämänki kauden tavoite, eli saada kasvatettua  edes yksi C. galapagoense pysymään hengissä. Viime vuonna kaikki kuoli heti alkuunsa ja nyt itämässä olevissa ei mitään elonmerkkejä kuukauteen. Odotellaan ja pistetään samalla pari siementä lisää lautalle.

Sen verran monesta jäi maistiaiset viime kesänä saamatta, että yritetään uudestaan lähes samalla katauksella. Pieniä muutoksia toki on tai ainakin lisäyksiä.

C. annuum   
       Black Cobra
       Ciliegia Piccante
       serrano

C. baccatum   
       Blondie
       Trepadeira Werner
       Bird Aji (PI 238061)
       Aji Fantasy
       C02598
       Pequante
       Lemon Drop
       aji norteno
       Aji cristal
       Starfish
   
C. chinense   
       Fatalii Gourmet Jigsaw
       Pimenta Morango
       Cheiro Roxa
       Habanero, Caribbean Red
       Habanero, Uganda
       White Fatalii
       7pot / 7pod
       7pot Burgundy
       Habanero sudden death
       Madamme Jeanette
       Chocolate habanero
   
C. frutescens   
        Aji Bravo
   
C. pubescens   
       rocoto montufar
       Rocotto amarillo
       Manzano orange
       Manzano red
   
C. galapagoense

Listaan kovasti tekisi  mieli saada yksi tai kaksi riviä lisää. Naga Morich ja Carolina reaper.  >:D
Mutta taitaa jäädä niiden hankinta tuleville vuosille.  :(

Edit. Lista lisätty. Katsotaan mikä itää ja pysyy hengissä kesään asti. Mietitään sitten vasta sijoitusta. ;D

Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Pientä päivittelyä missä mennään.
11.tammikuuta tuli pistettyä lautta vesille ja paria viikkoa myöhemmin se olikin jo lähes tyhjä ja lähes kaikkia lajikkeita vähintään kaksi multaan. Lähes kaikkia tulee siittä, että pimenta lagrimat ei ole itänyt lainkaan ja yllätys yllätys C. galapagoensen siemenet ovat yhtä sulkeutuneita kuin lautalle laittaessakin, odottelu jatkuu.
Kasvatuksessa tällä hetkellä siis vähän tylsä vaihe menossa, kun lähes kaikki ovat mullassa ja kasvu vielä lähes olematonta. Eiköhän ne siittä kohta lähde taas kunnon kasvuun, kunhan saavat vähän juuria ensin tehtyä. 
Paprikat toki voisi laittaa, mutta jotenki ei vaan jaksa.

Tuli aikani kuluksi luettua viime vuoden päiväkirjani ja selvästi olen vähän jäljessä, mutta eipä tässä vielä mitään kiirettä ole. Pari kuvaakin sielä otti silmään Bolivian Rainbow ja Habanero sudden death.

Lainaus
Habanero sudden death otti volttilähdön?


Samainen Habanero hvyin jäi voltti lähdön jäljiltä jäi kasvi mutkalle. Valitettavasti vaan kuvasta tuli todella huono. Livenä tuo on hauskan näköinen ja nyt se on vielä ruvennut kukkiin urakalla. Muoviruukku ei myöskään tee kunniaa kyseiselle chilille. Hienon bonchin tuosta olisi voinut saada, niin melkein pitää syksyllä koittaa se pistää hienompaan ruukkuun ja leikellä siistimmin. Siis jos pysyy hengissä sinne asti.

Lainaus
Bolivian rainbow haaroittuu jo pienenä reilusti. Uskon että tuosta voi vielä tulla hieno.


Tämän hetken tilanne, jopa rouvakin sanoi, että wau. ::) Seuraavaksi pitäisi saada podit jäämään kiinni, niin päästäisiin seuraavaan vaiheeseen. Jos jotakin, niin vähän matalampana tuota olisi voinut koittaa kasvattaa. Leikkely vaan jäi tekemättä aikoinaan.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Pitkästä aikaa päivitystä, missä tämän vuoden kasvatukset menee. On näemmä mennyt kolme kuukautta välissä. Onneksi ehtinyt pitämään vähän paremmin taimista huolta, kuin kirjoitteleen niiden kasvamisesta ;)
Taimi kasvatukset meni pääasiassa ihan hyvin, mutta pieniä ongelmia toki. Trepadeira Werner, C02598 ja Black Cobra eivät oikein ole lähtenyt kasvamaan, vaan ovat pysyneet hyvinki pieniniä ja galapagoense ei suostunut itämään tänäkään vuonna. Vielä löytyy onneksi  muutama galapagoensen siemen, niin voi kerran vielä kokeilla onneansa. Tuo Trepadeira Werner häiritsee, miksi se ei suostu kasvamaan. Viime vuonna kävi ihan samanlailla. siemenet kyllä iti hyvin ja kasvatti ensinmäiset kunnon lehdet ja siihen kasvu stoppas. Tänä vuonna kasvi on jo n.3kk. vanha, mutta näyttää 3viikkoselta ???
Lannoitus ei mennyt ihan nappiin vieläkään, kun meinasin unohtaa sen täysin. Itselle muistutus taas, jos taimi on pienessä ruukussa, niin ei siinä alustassa voi olla pitkäksi aikaa ravinteita. Josko ensi vuonna jo muistais.
Tomaatteja en osaa kasvattaa ledien alla. Tänä vuonna sentäs pari pysy hengissä, mutta suurin osa  heitti lusikan nurkkaan kesken leikin. En ymmärrä kuinka voi olla niin vaikeeta. ???
Onneksi anopin taimien ylituotanto pelastaa tämänki vuoden tomaatti kasvatukset. :)

osa taimista ennen siirtymistä kasvihuoneeseen.

Perjantaina tuli sitten siirettyä kaikki kasvatukset kasvihuoneeseen, kun tälle viikolla oli reissu tiedossa, eikä osa taimista olisi enään  välttämättä pärjännyt neljää päivää nykyisissä ruukuissaan, vaan olisi kuivunut pystyyn. Tullut oltua vähän laiska ruukujen vaihtamiseen suhteen, eikä ole jaksanut kaikkia vaihtaa isompiin ruukkuihin. :D
Nyt kun kaikki chilit on kasvihuoneessa, niin pitää vaan toivoa, että lämmitin ja ajastin on toiminut tämän viikon ja mielellään tulevan yön, kun on hallaa luvattu, muuten voi itku tulla.


Kokonaiskuva kasvihuoneesta. Vasemmalla puolella chinenset ja paprikat, oikealla baccatumit ja pubescenset, amppeleissa lisää pubeja ja mansikat ja keskellä kuistille tulevat chinenset ja ulos tulevat sekalaiset ämpäreissä. Vielä kasvihuoneesta puuttuu siis tomaatit ja kurkut ja niiden jälkeen Blumattien virittely paikoilleen. Ilman yllätyksiä kasvihuoneen kasvimäärä tulee olemaan, 26 chiliä, 2 paprikaa, 6 tomaattia ja 2 kurkkua. Chilejä tulee lisäksi löytymään ympäri tonttia noin 14 eripaikkoista. Toivottavasti noista nyt jotain maistiaisia saa, ennen seuraavaa talvea.
Amppelit ja keskellä olevat chilit siis odottavat vielä noin kuukauden siirtymistä loppulliseen sijoituspaikkaansa.

Offtopic. tuli kaadettua pihasta pari koivua ja toisen kannosta tehtiin "kukkaruukku", niin se rupese puskeen mahlaa oikein kunnolla. :o

Koko kanto muuttui myös jännän punaiseksi.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Taas aikaa päivitellä tämän kesän kuulumisia ja kasvatteluja. Kaikki aika tuntuu menevän kasvatteluun ja muihin kotitöihin, eikä ehdi/jaksa kirjoitella mitään, jos ylipäänsä jaksaa illalla avata konetta.
Tällä hetkellä ihan positiiviset näkymät sadon suhteen. Katselin viime vuoden kuvia, niin nyt ollaan reilusti yli kuukausi viime vuotta edellä, eikä kirvoja ole näkynyt ainakaan vielä. Niiden pikkupaskiaisiten takia tein tänään kauden ensinmäisen neem käsittelyn varoiksi. En haluaa samanlaista armeijaa kasvihuoneeseen, kuin viime vuonna oli ja tuhosi lopullisesti muutenki paskan vuoden. Pahaa tekee vieläkin kun katselee vanhoja kuvia.
Sitten itse asiaan ja tämän vuoden kasvatuksiin.


Parin viikon takaa kauden ensinmäinen kypsä podi Rocotto Montufar. Tuo kyllä yllätti täysin housut kintussa, ennen ja jälkeen syönnin. Jotenki ajattelin, ettei se kovin tulinen ole ja koko herkku suuhun. Ajatus oli väärä...
Sittemin kypsejä podeja löytyy melkein päivittäin eri puskista. Ihan joka päivälle ei vielä riitä omaa kypsää, mutta kohta.


Chinenset, tomaatit ja paprikat.


Baccatumit, pubescenset ja kurkut.


Aji Fantasya tulossa


Ylijäämä chilit, tomaatit ja yksi paprika. Katsotaan miten pärjäävät ulkona.


Etuoven kasvatit, joki pube(ei jaksa tarkistaa mikä), Aji Bravo, Serrano ja Aji Cristal. Nämäkin ovat paljon isompia kuin vuosi sitten vastaavat oli heinäkuun alussa.

Kuvattujen lisäksi kuistilta löytyy kuusi chinenseä ja pihasta viisi pube amppelia, ehkä jossain kohtaa jaksaa niitäkin kuvatta. Pubescenseistä pakko sanoa, että tuntuvat viihtyvän pihalla. Kasvu ollut huomattavaa ulos siirtämisen jälkeen.

Nyt olisi vielä kolme ylimääräistä taimea tarjolla, mitkä ei omille tiluksille enään tule. Eikä niitä enään voi kompostoida, kun ovat niin hyvässä kasvussa. Vaihdossa en haluaa rahaa, mutta siemet kelpaa ens kautta varten.

F.G Jigsaw

7pot Burgundy

White Fatalii

Taimet löytyvät Lempäälästä. Tarvittaessa arkisin myös Tampereella Klingendahlista. Pistä viestiä jos kiinnostaa.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Ekat kirvan perkeleet bongattu kasvihuoneesta. Neemi purkki ja pumppupullo tuli kaivettua äkkiä esiin. Täyttö ja tyhjennys nopeasti kasvi mussukoille ja loppuviikosta uusiksi.

Kirvoista ja pokemoneista tulikin mieleen, jos kasvihuoneesta löytyy yksikin pokemon, niin se saa sellaisen myrkytyksen niskaan, että... Ja se joka tulee sen sitä saalistaan saa jigsawia...
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Chili-Bob

Terve Larbba! Ootko kussu jonku muroihin täällä ku ketään ei kommentoi sun upeita chilejä? ;D Toi sun puun kannosta tekemä ruukku on ollu mielessä kanssa ja on kyl sopivan iso. Itellä pari chiliä ekaa kertaa partsilla kasvamassa ja hyvin podittaa. Tosin kasvihuoneelta ostettuja mut talvella sit alusta asti...

Terve vaan kaikille,nimeni on Chili-Bob 8)Oon vuoden verran kurkkinu näitä teidän systeemejä ja kiinnostus kasvaa vaan...


Larbba

Noni, olen pokemon kantani kertonut muillekin. Tänään sit kasvihuoneesta löytyi....
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Ja puhelimella sai kuvan poikittain


Lähetetty minun SM-G920F laitteesta Tapatalkilla

Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

heinäkuu 28, 2016, 23:01:14 ip #8 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 28, 2016, 23:09:16 ip käyttäjältä Larbba
Kasvit kasvaa hyvää vauhtia ja satonäkymät on vieläkin ihan positiiviset. Muutamasta kirvasta huolimatta. Kirvojen kanssa, ehkä vähän leikin tulella, mutta en ole vielä aloittanut myrkyttään niitä, vaikka melkein joka päivä tekis mieli. Seurailen vielä ainakin hetken niiden leviämistä tai kurissa pysymistä. Olen siirtänyt kasvihuoneesen leppäkerttuja viereisestä luumupuusta ja on niitä sinne tainut muutenkin löytää.


yksi taistelijoista.

Neem ja mäntysuopa on kylläkin valmiudessa, jos tilanne näyttää vähänki riistäytyvän käsistä. Toinen asia mikä on kiinnostanut, niin ampiaiset on pyörinyt sillä alueella missä on kirvoja tällä hetkellä. Onko ne kirvojen perässä vai onko Neemin haju, mitä on aikasemmin ruiskutellut houkutellut ne paikalle? Toki kukkiakin on paljon auki, mutta ne kiertää lehtiä ympäriinsä, eikä kukat näytä kiinnostavan. Tätä näytelmää seuraan joka ilta.


neljä pubea rinnakain on vähän liikaa ja toi viidakko kasvaa tällä hetkellä hirmuista vauhtia.
Kuvan oikeassa reunassa näkyy kurkut. Ideoita miksi lehdet "kuivuu"? Mitä teen vääriin?


Starfish tekee satoa reilusti ja osa on hyvän kokoisia.


7 Pot burgundy


F.G Jigsawiin tulee tänä vuonna ihan kunnon kokoisia podeja. Kenelle ne vaan syöttäis?


Rocotto amarillo on tällä hetkellä omenoita edellä koon puolesta.


karkkipuska(Bolivian Rainbow) on luonnossa vielä paremman näköinen kuin kuvassa. Ei vaan osaa ikuistaa.


Ensinmäinen isompi sadon keruu. Pääosassa Habanero caribean red, seuranaan Madamme Jeanatte, 7potit, Jigsawit, HSD, Starfishit ja muutama blondie. Noin 300grammaa oli paino. Nyt pitäisi nopeasti keksiä miten noi säilyttää tai käyttää hyväksi, ettei vaan mene pilalle.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Helzy

Pakasta ne, jos et keksi käyttökohteita heti! Toimii erittäin hyvin. :)
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Larbba

Aji Fantasy + sinihomejuusto + pekoni + grilli aivan loistavaa naposteltavaa, myös vieraiden mielestä.  :P

Muutaman pienen ja kypsän maistanut ja pakko se on uskoa F.G Jigsaw ei vaan ole napostelu chili.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

chilifellow

Namskista! Mulla on juuri kypsiä Aji Fantsyjä oottamassa syömistä. Samoin sitä Aji F sparkly whiteäkin.

Ja ei ku tulille. 😋
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Larbba


Pubescens pesässä nuorilempi leiskuu.  ::)
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Fantasyt samalla reseptillä grilliin ja seuraavat vieraat kehu myös. Tällä otannalla voin suositella. Samalla "reseptillä" ensinmäinen Montufar grilliin ja loistavaa oli sekin, joskin selvästi tulisempaa :P Jostain syystä jäänyt aikasempina vuosina chilien grillaaminen, mutta ei tule jäämään enään, niin kauan kuin niitä jaksan kasvattaa.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

elokuu 19, 2016, 17:10:23 ip #14 Viimeisin muokkaus: elokuu 19, 2016, 17:23:38 ip käyttäjältä Larbba
Mitähän sitä tulee kasvateltua? White fatalii piti olla, mutta nyt ei osu väri ihan kohdilleen.

Chinense toi on, mutta mikä? Itseltä ei löydy lajiketta, mihin väri ja malli sopis ja 95%varmuudella siemen keväällä otettu white fatalii pussista, mikä tuli pari vuotta sitten fatalilta. Kasvarista löytyy toinenki puska, mikä on kasvatettu samoista siemenistä. Jännä nähdä minkä värisiä podeja siihen tulee. Onko White fatalii valkoinen/vaalea heti, kuten esim blondie?

Toisena yritän pitää kirva kannan kurissa ilman neemiä tai mäntysuopaa sato kautena.

Jos tulokset on toivotut, niin tulen jatkossakin varmasti käyttämään biotuksen tuotteita. On lapsi ystävällisempää, eikä tarvis pestä koko satoa.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba


aikaisemmin esitelty 7 pot "burgundy" värin vaihtamisen jälkeen. Eipä tainut tämäkään olla ihan mitä piti. Samapa tuo kyllä noissakin tulisuutta riittää ja aina voi ensi vuonna yrittää uudestaan.


Cheiro Roxa tekee ihan hyvän sadon kunhan vaan ehtivät kypsyyn.


Aji Bravolla sama homma kuin vuosi sitten. Pihalla oleva kasvaa paremmin, kuin kasvihuoneessa oleva. Pihalla oleva myös ollut koko kesän täynnä nuppuja. Jonkin verran suostui kukkiin ja satoakin on tulossa, niin pääsee maistamaan. Tuskinpa löytyy kyseistä kasvia ens vuoden kasvatuksista.


Samainen "white fatalii", jos paremmasta kuvasta joku tunnistais? podeja tuntuu tekevän ihan hyvin kasvin kokoon nähden. Podeissa myös tulisuutta omaan makuun ihan riittävästi ja siemeniäkin oli testi podissa. Melko varmasti yritän talvettaa tämän.

Harmi kun ei tullut otettua kuvia. Siirsin kuukausi sitten kasvihuoneesta pihalle habaneron, mikä oli ihan täynnä kirvoja. Viikon verran siinä oli melkoinen kuhina, kun jos jonkin näköistä ötökkää pyörii ja kirvat hävisi alle viikossa. Harmi että nämä kirvojen tuholaiset ei löydä tietänsä kasvihuoneeseen. Vaikkakin tämän vuoden osalta alkaa olemaan ihan sama.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

jewe


Larbba

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 13, 2016, 22:43:37 ip
Näyttäisi vähän Fatalii Orangelta. Aika sileät podit tosin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16699.100


Nopealla googletuksella fatalii orangesta löytyi myös saman näköisistä podeista kuvia, kuin mulla kasvavat. Noh, pääasia että tekee satoa ja maistuu hyvältä.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba


Sadon korjuuta, chinenseistä kypsät pois ja samalla muutama baccatumi tyhjäksi kypsistä, jos vaikka loputkin kypsyis nopeammin. Oikealla alhaalla kaksi kypsää white fataliia toisesta puskasta ja yksi on vielä tulossa, niin sitäkin pääsen maistamaan vaikka toinen puska mysteeri onkin.


Elämäni ensinmäiset etikka säilytykset. Kahdessa isommassa purkissa on Aji nortenoa ja Aji cristallia. Toivottavasti on hyvää ja kelpaa talven tullen leivän päälle. Pienemmissä on chinensejä pääasiassa eri habaneroja ja jälleen toivotaan toivotaan hyvää makua.

Samalla tuli kasvihuoneesta ulostettua iso kuorma vihermassaa. Pääasiassa pubeista, mitkä oli/on pettymys kasvihuoneessa. Kaikki oli kasvannut todella isoiksi, mutta podeja tulee vähän nihkeesti kasvien kokoon nähden.

Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä

Larbba

Pari viikkoa sitten tuli otettua ensinmäiset askeleet kylmäsavustuksen maailmaan.
Ihan hyvin tuntui onnistuvan. Ainakin kuivauksen jälkeen tuli hyviä jauheita ja alakerta haisee vieläkin savulle.

Seuraavan kerran kun tekee jauheita, niin pitääkin muistaa suojata naama jotenki. Oli pölyä sen verran paljon naamassa, että suihkussa käynti oli erilainen kokemus.
Chili on kuin alkoholi. Ensin kelpaa mikä vain kunhan tulee humalaan/on tulista. Kunnes oppii että se voi olla hyvääkin, eikä seuraavana aamuna ole pakko oksentaa verta ja kärsiä