tammikuu 11, 2025, 05:53:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Luottamus Suomen kevätsäähän on yhtä vankkaa kuin vanhaan Neuvostol...joka tapauksessa ensimmäiset rocotot ovat muuttaneet ulos ja muutamat kasvit olleet ihan taivasalla jo jonkun yön. Rocotot eivät pientä pakkastakaan pelkää joten katsotaan nyt miten ne tuolla pärjää, sisällä kasvihuoneissa kun tila on kortilla.


Toiseen talon päätykaappiin meni nyt autopotteihin neljä rocotoa, huoneesta puuttuu vielä hajonnut ovikin. Koskaan aikaisemmin ei talon päätykaapeissa ole rocotoja ollut ja olosuhteet voivat olla aika haastavat kun lämpötila voi tuolla nousta 40 asteen paremmalle puolelle ja yöllä ollaan sitten ulkolämpötilojen armoilla. Koskaan en ole näin aikaisin tuonne kasveja kuskannut ja koskaan ne eivät ole myöskään noin suuria olleet että ovat jo lähes katossa kiinni kun sinne on siirretty, tiedä sitten millainen sekasotku tuolla on syksyllä. Ilman suurempia ongelmia siirto onnistui ja lähinnä lehtiä ja joitakin pieniä haaroja meni poikki kun kasvihuoneesta ne tuonne eilen roudasin. Talonpäätykaapissa on nyt Rocoto Pisac Rojo, Rocoto Picante San Camilo, Rocoto Pisac Orange sekä Rocoto de la selva Lima joka jättilajike.


Myös kaapin ulkopuolella on pari rocotoa autopotissa sekä muita ylimääräisiä "pienehköjä" kasveja.


Rocoto Cuzco Manzano Amarillo, sikäli mielenkiintoista että kahdesta eri kasvista tulisi erilaisia podeja, pitää kuitenkin katsoa vielä että podit kasvaa ennen kuin tätä suurta ihmettä ihmetellään enemmän, nimen mukaisia "omenoita" ei nyt taida tulla.

Siika

Hyvältä näyttää kasvit,häätyy itekki siiirtyä ensvuonna nuihin pelkästään nuiden kylmänsiedon takia ym.....
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

skemppi

Toimivatko nuo pienet autopotin ruukut hyvin? Minulla ainakin tomaatit olivat koko ajan liian märkinä, joten vaihdoin kaikki 15 litran ruukkuihin. Sen jälkeen ei ole ollut ongelmia.
Ehkä olisi pitänyt olla 50% perliittiä kun nyt pärjää 2/3 kookosta ja 1/3 perliittiä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: skemppi - toukokuu 19, 2017, 13:57:42 ip
Toimivatko nuo pienet autopotin ruukut hyvin?


No joo kyllähän niissä kasvit kasvaa ja satoakin on tullut chileistä mutta rocotoja en ole ennen kasvattanut. Parimetrisiksi ovat kasvit nytkin kasvaneet mutta olisihan nämä isommat autopot ruukut paljon parempia. En muista enää miksi noita joskus vuosia sitten ostin joko pihiys iski tai sitten kuvittelin rupeavani basilikan viljelijäksi.

jewe

Kausi tuntuu etenevän välillä tuskastuttavan hitaasti ja yhtään rocotoa ei ole vielä kypsänä vaikka podeja tulee jo ihan mukavasti. Ensimmäiset chilit sen sijaan grillattiin viikko sitten ja Leek kypsyttää podejaan tasaiseen tahtiin kasvihuoneessa. Kelit ovat olleet erinomaiset ja aurinkoa riittää ja kaikki rocotot on myös jo istutettu ulos kasvimaalle ja mm. jättirocoto Surquillo rupesi tekemään siellä heti podeja.

Leek C.annuum


Rocoto San Pedro Orange on amppelikasvi joka Monexin kasvihuoneessa tuntuu tekevän nyt podeja lähes joka kukasta ja muutenkin amppelirocotot porskuttaa nyt hyvin ja satoa tullee kymmeniä kiloja taas syksyllä. Samaa ei voi sanoa Euro-Serren Monster NFT:n rocotoista, kasvit ovat valtavia mutta podeja tulee suorastaan surkeasti. Syytä en ole pystynyt selvittämään ja suurin ongelma voi olla valonpuute kun kasvien yläpuolella on amppelikasveja ja mm. valtava tomaattiamppeli joka pitää siirtää ulos kun ilmat lämpenevät ensi viikolla. Toinen ongema voi olla suuri kosteus kun huone on täynnä NFT kasveja.


Jotkut rocotot sen sijaan tekevät huoneessa ihan kohtuullisesti satoa kuten Rocoto Puno Amarillo. Ei tässä silti kauheasti valittamista ole vaikka jättirocototkin kehittyvät tolkuttoman hitaasti, mikäs kiire tässä on kun kausi on kuitenkin vielä alkutaipaleella.


Rocoto Cuzco Amarillo ja UV tarttuu ulkona jo mukavasti podeihin.


Giant Rocoto Orange Arequipa joka on Semillasin Peter Merlen tuoma lajike Arequipasta. Heppu kävi San Camilossa rocotoja hakemassa pari viikkoa meidän jälkeen viime syksynä.


Rocoto de la selva Rojo Arequipa                                                                     Rocoto Rojo Ollantaytambo


Rocoto Quantash, jättirocoto Limasta

jewe

Hiukan nihkeää on ollut päivittäminen kun mitään järisyttävää ei ole tapahtunut. Rocotojen satokausi alkoi tuossa viikkoa ennen juhannusta ja tasaisesti podeja alkaa kypsymään siellä sun täällä. Varsin tyytyväinen olen ulkokasveihin jotka tekevät podia sekä kasvimaalla, talon päädyssä että mökillä saaristossa, ja siellä jopa yllättävänkin hyvin vaikka olosuhteet ovat olleet aika ankeatkin toisinaan. Juhannuskin tuli pelastettua kun viisi podia pääsi pekonikääreessä grilliin eli siitä se kesä yleensä tällä plantaasilla lasketaan alkavan.


Rocoto Puno Amarillo ja täältä löytyy nyt upeat väri -ja muotoyhdistelmät, väri on jo enemmänkin oranssi kuin keltainen. Mitään vastaavannäköistä rocotoa en ole koskaan kasvattanut. Punolaisen muodossa on vähän Aji Largoa, joka taas on väriltään punainen. Maku erinomainen ja varsin tulinen lajike.

Vaikka podeja kypsyy vielä hissukseen niin monia upeita ennen näkemättömiä muotoja tulee näistä perulaisista nyt esille.


Rocoto Pisac Rojo, tämä lajike on vielä kypsymättä, mutta siinäkin on muodossa jotain uniikkia, vaikka varsin pienikokoinen podi ainakin tuosta on tulossa.


Rocoto de la selva Oxapampa ja väritys alkaa leviämään hienosti kannasta alaspäin.


Euro-Serren kasvihuone rupeaa olemaan niin täynnä rocotokasvustoa kuin olla ja voi. Liiallisesta ahtaudesta johtuu sitten heikko podintuotto tuolla alempaa. Oikeastaan vasta kahdessa metrissä ja siitä ylöspäin rupeaa tulemaan podia jo mukavammin kun siellä on valoa vielä tarjolla. Kuvassa näkyy kasvihuoneen pohjoiskäytävä jonne valoa ei enää käytännössä pahemmin tule ja sitä rocotot eniten tarvitsevat sadontuottoon. Oma vika kun ahdoin huoneen liian täyteen ja vielä muutaman amppelin kattoon jonka harja on ihan piukassa.


Harjalla 2,5 metrissä sitten tapahtuu ja tämäkin Rocoto Cuello Rojo Ollantaytambo (ilman kaulaa) tekee runsaasti satoa ja ensimmäiset podit tunkee jo kattoluukustakin ulos.

Chilivaari

Hienoja ovat Perun tuliaiset. Rocoto Amarillo on aivan Aji Amarillon näköinen.
Pisac Rojo taas muistuttaa aika tavalla vuosia sitten kasvattamaani Pepper Kingin yksinkertaisesti nimeämää Rocoto Perua:





Se oli monivuotinen ja saattoi tehdä satoa keskitalvellakin. Suurin osa noista oli symmetrisiä, soikeita, mutta lovellisia ja yläpäästä paksumpia oli myös joukossa, muoto vaihteli.

bluesman

 Hurjaa kasvua jälleen kerran. Jättikokoisten kasvien aiheuttaman varjostuksen  vaikutuksen olen myös havainnut.
Montufar on kyllä toistaiseksi kypsyttänyt podeja eniten. Seuraavana San Pedro Orange joka on punainen.

jewe


Puno Amarillon kauniista hedelmästä vielä hieman tarkempi kuva ja onhan tuo saanut jo lempinimenkin "Titicacan torpedo". ;D


Erikoisuuksista puheenollen Puno Amarillosta löytyy myös ns.twin pod eli kaksi hedelmää muodostuu yhdestä kannasta. Vastaavaa ei ole koskaan omissa kasvatuksissa tapahtunut missään lajissa ja käsittääkseni aika harvinainen tapaus muutenkin varsinkin rocotolla. Yhden kuvan ulkolaisen kasvattajan rocotosta olen nähnyt jossa samanlainen tuplapodi.

Kovin olen odottanut että ensimmäinen San Pedro Orange kypsyy että todellinen väri paljastuu. Siementen sekaantumista pidän kuitenkin hyvin epätodennäköisenä eli on sitten risteytynyt varmaan Punolaisella viljelijällä.


San Pedro Orangesta löytyy sitten seuraavanlainen erikoisuus ja samassa kasvissa kaksi täysin erimuotoista podia ja ensimmäinen muistuttaa hyvinkin paljon Chilivaarin perulaista. Pääosa kasvin podeista on noita kartionmallisia "luoteja" ja ainakin yksi manzano -tyypin hedelmä kasvista löytyy. Cuzcolaisen rocoton kohdalla ilmeisesti on tulossa samanlainen tapaus.
Minkä muotoisia nämä bluesmanin San Pedro Oranget ovat ?


PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 27, 2017, 13:14:50 ip
Erikoisuuksista puheenollen Puno Amarillosta löytyy myös ns.twin pod eli kaksi hedelmää muodostuu yhdestä kannasta. Vastaavaa ei ole koskaan omissa kasvatuksissa tapahtunut missään lajissa ja käsittääkseni aika harvinainen tapaus muutenkin varsinkin rocotolla. Yhden kuvan ulkolaisen kasvattajan rocotosta olen nähnyt jossa samanlainen tuplapodi.


Minulla on ollut tuplapodi ainakin Peru Cuscossa ja muistaakseni jossain muussakin rocotossa. Kuvakin saattaisi löytyä, jos jaksaisi selata arkistoja. :)

jewe


Tässä vielä se original San Pedro Orange josta siemenet kaivettu.


Lainaus käyttäjältä: PP - kesäkuu 27, 2017, 20:38:28 ip
Minulla on ollut tuplapodi ainakin Peru Cuscossa ja muistaakseni jossain muussakin rocotossa. Kuvakin saattaisi löytyä, jos jaksaisi selata arkistoja. :)


Eipä sitten ole omiin silmiin vaan noita enempää osunut. :)

Raaka-Arska

Hiljaiseksi vetää, kun katselee ammattilaisten kasvattavan rocotoja! Hienoa työtä näiden loistavien chilien saralla! Valtava peukku! ;D
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Raaka-Arska - heinäkuu 01, 2017, 01:32:44 ap
Hiljaiseksi vetää, kun katselee ammattilaisten kasvattavan rocotoja! Hienoa työtä näiden loistavien chilien saralla! Valtava peukku! ;D


Jewen ja Bluesmanin päiväkirjamerkinnät aiheuttavat aina kasvikateutta...  ;)  :thumbup:
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

jewe

Lainaus käyttäjältä: Raaka-Arska - heinäkuu 01, 2017, 01:32:44 ap
Hiljaiseksi vetää, kun katselee ammattilaisten kasvattavan rocotoja! Hienoa työtä näiden loistavien chilien saralla! Valtava peukku! ;D


Kiitoksia, ammattilaisia ollaan kyllä ihan eri saralla, mutta kokemusta kuitenkin löytyy jo useammalta vuodelta sekä erinomaiset kasvatusolosuhteet kasvihuoneissa.

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - heinäkuu 01, 2017, 09:54:13 ap
Jewen ja Bluesmanin päiväkirjamerkinnät aiheuttavat aina kasvikateutta...  ;)  :thumbup:


Tämä vaan merkitsee armottomasti työtä muutenkin kuin syksyllä sadonkorjuun aikaan. Nytkin minulla on eri puolilla plantaasia yli 1000 litran edestä erilaisia säiliöitä jonne pitää vettä kuskata ja ravinteita lisätä lähes taukoamatta.

Raaka-Arska

Mekin ölemme vaimoni kanssa kasvatelleet jo kahdeksan vuotta ja kyllähän se työstä käy  ;D

Nyt on muutama vuosi ollut vähän hiljaisempaa jälkikasvun vuoksi, mutta aina rocotoja pitää olla! Ja sinua ja muutamaa muuta seuraamalla olemme saaneet nauttia myös sadosta, vielä kerran kiitokset ja jatka samaan malliin!!
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Trioniska

Jep noinhan tuo on, vaikka paljon on automatisoinut tai keskittänyt kastelua niin resot lannoiteliemineen eivät itsestään muodostu. Sekä mitä isompi kasvi sen kovempi jano tuppaa olemaan  ::)

Unohtamatta tukemisia, pahisten torjuntaa ja muuta  ;)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

jewe



Kesä-ajan parhautta on ehdottomasti se kun rocotoja saa grillin kautta suuhun. Podeja kypsyy vielä tässä vaiheessa sen verran harvakseltaan että suurin osa podeista menee juuri grilliin, kun grillauskausi on muutenkin vauhdissa mökillä. Pienempiä podeja on nyt tullut siivutettua leivän päälle, silputtua pizzoihin ja lihapiirakan sisälle. Ehdoton kunkku grillissä on paksulihainen suht mieto Oxapampa. Tiukemmin potkiva Cuzco Amarillo, Peru Rojo sekä Pico Mucho ovat myös loistavia juustotäytteellä grillattuna. Lidlistä löytyi varsin kelvollista Mexican Style -sulatejuustoa jossa mm. jalapenoa, tämä ei kuitenkaan sotke rocoton täydellistä makua.
Syksyllä rocotokulinarismin ykkösherkku onkin sitten uunissa valmistettu Rocoto Relleno kun poditkin ovat jo paljon lihavampia.


jewe

Tänä vuonna näyttäisi erityisen hyvin lyövän leiville ulkorocotoiden kasvatus, kelit kun ovat olleet kaikinpuolin erinomaiset toukokuun loppupuolelta lähtien. Talon toinen pääty on länteen ja aurinkoa kasvit saavat siellä keskipäivän jälkeen aina iltamyöhäiseen asti. Toki tuolla on ollut rocotoja jo monta vuotta sitten, mutta paras sato ulkoa tulee tänä vuonna.


Toiseen talonpäätykaappiin pääsi kolme kasvia kasvihuoneen pohjoissivulta kesäkuussa jossa valoa ei enää ollut paljonkaan saatavana. Koko on jo tuplaantunut ja kasvit tuuhettuneet huomattavasti ja podejakin tulee ihan mukavasti.


Podit löytää vasta tuolta kasvien sisältä kun kaikki ovat vielä raakileita.


Ja toisessa talonpäätykasvarissa kattoluukku jämähti jo auki, kasvit pursuaa joka puolelta ulos.


Nämä rocotot tuli laitettua hyvään paikkaan kun palotikkaista saa hyvin tukea ja korkeutta riittää tarvittaessa. Pieni autopot ruukku ei haittaa kasvua ja podintuottoa.


Rocoto Cuzco "Manzano" Amarillo, erityistä monille perulaisille on että podeja tulee suurissa ryppäissä ja lähes kaikki ns. normirocotojen podit ovat paljon suurempia kuin alkuperäiset olivat, muodot poikkeavat myös yllättävän paljon lähes jokaisessa lajikkeessa. Jättirocotot ovat lähinnä kasvihuoneissa ja niistä tulee pienempiä hedelmiä kuin alkuperäisissä, mutta suuria kuitenkin, muodot ovat taas näissä lähes poikkeuksetta kohdillaan. Joka tapauksessa tänä vuonna on jo seitsemässä tai kahdeksassa rocotolajikkeessa isompia hedelmiä mitä minulla on koskaan kasvanut Riesen Gelbiä lukuunottamatta, joten varsin erityisistä kasveista on kuitenkin kyse.


Rocoto Picante San Camilo ei koolla hämmästytä, mutta muoto on rocotoksi persoonallinen.

Huru-ukko