tammikuu 10, 2025, 15:48:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kausi 2006 - Valoa ikkunassa

Aloittaja esa, helmikuu 02, 2006, 17:42:47 ip

« edellinen - seuraava »

esa

Terve kaikille.

Kolmas kasvatuskausi on kovaa vauhtia pyörähtänyt käyntiin ja ajattelin kirjoittaa tänne hieman tarinaa. Kaikki alkoi muutamalla kaupan punaisella chilillä ja habanerolla. Ensimmäisen vuoden sato taisi olla noin 40 chiliä 4 pensaasta. Taimia taisi tuolloin kuolla noin 20kpl.  Nykyisellään pensaita on kotona noin 10 ja yritys on kova levittää viljelmiä mm. porukoiden mökille, anopin aurinkoiseen päätyyn jne. Kuva tamän hetkisistä viljelmistä löytyy alempaa. Valot hohtavat niin mukavasti Tapiolan iltaan, että poliisiakin alkoi kiinnostamaan ;)

Alussa chilit oli mullassa, nykyään harrastus on siirtynyt noin 90% vesiviljelyyn. Vähäiset mullassa olevat kastelen Blumatin tippukastelijoilla, koska tuppasin ylikastelemaan melkein pensaan kuin pensaan etenkin talvella. Samaiset anturit olisi tarkoitus ottaa käyttöön myös noissa mökki tms. etäviljelmissä.

Vesiviljelmät on siis tällä hetkellä se juttu. Nurkkiin on kertynyt 3 ilmapumppua (Resuneita 1 x 1,8 l/min ja 2 x 3,5 l/min). Niihin kiinnitettäväksi on tullut väsättyä 5 kpl 5l säiliösankoon tehtyä bubbleria ja yksi 10l säiliösankoon tehty 10 pikkuruukun "cutting board". Tässä viikolla tuli lisäksi askarreltua kaksi Etola hydroa (kuvassa alla). Viimeisimmät on vielä testaamatta, mutta jos toimivat hyvin, Siirtynen noihin kauden aikana. 5l Bubblerit on olohuoneeseen aika äänekkäitä ja vaativat huolenpitoa siksi paljon, että ne voisi siirtää enemmänkin taimien tuottamiseen. Yhdessä pöntössä kun kasvattaa hyvin 3 taimea hydroihin.



Tällä hetkellä kasvamassa on:
    Bubblereissa:
    CAP 499 C.chacoense
    CAP 1641 'gold-topas' C.sp
    CAP 1655 'bola'
    Rocoto rojo C.pubescens
    'Cutting boardissa':
    Lemon drop C.baccatum
    Quintisho C.baccatum
    Rocoto rojo (pistokas)
    Bolivian rainbow C.annuum (pistokas)
    Mullassa:
    Bolivian rainbow C.annuum
    Rawit C.annuum
    CAP 221 C.baccatum
    CAP 1151 C.baccatum x2
    CAP 499 C.chacoense (kärsii duunissa)
    Keltainen habanero C.chinense (duunissa)
    Itämässä:
    PI 441596 C.baccatum x3
    Aji cristal C.baccatum x2[/list]
    Toiseen hydroon olisi tarkoitus laittaa Aji cristal ja joko Lemon drop tai PI 441596. Toiseen hydroon tullee 2 Rocoto rojoa, kunhan saan jo viikon punastuneen chilin kypsäksi.

    No siinä peruspakettia säädöistäni. Jatkossa tulee ehkä enemmän kuvaa ja vähemmän jorinaa.

    -Esa

    JartsaP

    On sulla ainakin tosi hyvän näköisiä, tuuheita ja sopusuhtaisia puskia siellä kasvamassa... oikein kateeksi käy, itsellä kun tuntuu ne puskat rehottavan sinne sun tänne eikä ole yhtään kauniita.

    Jokipoika

    Kaksi ainakin minua kiinnostavaa asiaa: ravinteet ja valaisin-arsenaali?

    esa

    Ravinteina on ollut noin 2kk ajan FloraMato+Micro. Sitä ennen FloraTriPackin ravinteet. Valaisussa täällä mennään loisteputkilla ja esl:lla auringosta ei ole juuri apua kesälläkään. Valaisimina on tällä hetkellä hyllyssä 2 x 18W loisteputket (warm+daylight) ja 23W esl. Roikkuvissa spoteissa 20W esl ja jalkalampussa 23W esl. Uusin hankinta on loisteputkivalaisin jossa hyvä heijastin ja 2 x 36W loisteputket (warm+daylight). Viime viikkoon asti viimeisimmän paikalla oli kotitekoinen varjostin, jossa 4 x 23W esl.

    Puskat ovat tosiaan riittävän tuuheita. Toisaalta olen kateellisena katsonut toisten pensaita, joissa on sivuhaaroja alhaalta asti. Mulla ei ole yksikään pensas tehnyt kunnollisia sivuhaaroja. Pensaat ovat haaroittuneet vain kukkimisen kautta. :(

    -Esa

    esa

    Kaksi C.sp:täni (CAP 1641 ja CAP 1655) ovat jo jonkin aikaa kukkineet tosissaan. Aiemmin epäilin CAP 1655 chinenseksi, mutta en ole enää niin varma. Nykyään se tekee lähinnä yhden kukan per kasvupiste. Alla kuvat kukista ja CAP 1655 tapauksessa myös reilu viikon ikäisestä chilistä. CAP 1641 kukka on todella iso kuten nupusta saattoi jo olettaa. Kuvan kukan halkaisija on vaatimattomat 35mm.



    Voisiko joku viisaampi kertoa, kuinka kauan chiliä kannattaa kypsyttää, jos aikoo kerätä siitä siemenet talteen? Riittääkö värin muutoksen loppuun vai kannattaako odottaa esim viikko pidempään? Marja(t) on siis edelleen puskassa kiinni.

    -Esa

    bassino

    Lainaus käyttäjältä: "esa"Voisiko joku viisaampi kertoa, kuinka kauan chiliä kannattaa kypsyttää, jos aikoo kerätä siitä siemenet talteen? Riittääkö värin muutoksen loppuun vai kannattaako odottaa esim viikko pidempään? Marja(t) on siis edelleen puskassa kiinni.

    -Esa


    Siementen itävyys on parhaimmillaan juuri kypsyneistä marjoista otettuina ja talteenotto kannattaa tehdä heti tuoreeltaan.
    "As long as there are Peppers, there is Hope"
    (a new Finnish proverb)

    esa

    Siemenet on kerätty ja osa pistetty itämään. Hyvin näyttäisi juurta pukkaavan. Lähinnä hain sillä kysymyksellä, että olisiko ylikypsäksi päästämisestä hyötyä. Jälkikäteen ajateltuna kai turhaa pohdintaa, itihän kaupan chileistäkin liki jokainen, jonka multaan laittoi. Kaupan chilit on tuskin kypsänä poimittuja.

    No uuteen asiaan. Tarttui vihdoinkin alkuviikosta kaupasta matkaan lämpömittari. Paljastui että idätysastiassani oli ollut 30+ astetta jo pidemmän aikaa. Ei olisi uskonut, että 3 watin terraariolämpömatolla saa tuollaista aikaan. Onneksi en hankkinut tehokkaampaa. Nyt pienen säädön jälkeen lämpötila pyörii 27-29 tietämissä. Lämpömatto on siis kuvassa näkyvien vihreiden kippojen välissä lämpöeristettynä alapuolelta.



    CAP 1655:n hedelmät on kasvaneet noin 2cm mittaan (kuvassa). Näyttäisi että siihen kokoluokkaan jäävätkin. Noin 15 marjaa on kasvamassa. Saa nähdä miten raiskatulta puska näyttää kesällä, kun jo tähän aikaan vuodesta rääkkään sadolla. CAP 1641 on myös tehnyt pari marjan alkua, mutta ne ei ole vielä kuvattavassa koossa. Tekisi mieli vielä pistää muutama lajike itämään. Lähinnä olen ajatellut Tabascoa ja Bolivian Rainbowta. Nykyinen Bosseni on niin riutuvan ja elinvoimattoman näköinen koko ikänsä, että voisi korvata sen uudella. Frutescensien idätyksessä mulla ei ole ollut onnea. Yksikään siemen ei ole itänyt, vaikka olen yrittänyt neljästi parilla siemenellä ja kahdella eri lajikkeella.

    -Esa

    bassino

    Lainaus käyttäjältä: "esa"Siemenet on kerätty ja osa pistetty itämään. Hyvin näyttäisi juurta pukkaavan. Lähinnä hain sillä kysymyksellä, että olisiko ylikypsäksi päästämisestä hyötyä.


    Ei ole hyötyä päästää ylikypsäksi vaan päinvastoin. Tuosta on chilien kohdalla ihan tutkittuakin dataa olemassa. Juuri kypsyneestä hedelmästä otettuna itävyys oli parhaimmillaan ja se heikkeni mitä pidemmälle kypsyminen eteni. Postailen linkin tutkimukseen jos sen jostain vielä löydän.
    "As long as there are Peppers, there is Hope"
    (a new Finnish proverb)

    esa

    Tuli sitten iskettyä lemon drop yksinään toiseen noista hydroista. Vähän yksinäiseltähän se näyttää, mutta eiköhän se tosta rehahda. Ei ne toiset lajikkeet olisi millään ehtineet ottamaan tota koossa kiinni. Olisivat jääneet todennäköisesti puhtaasti varjoon. No tuleepahan koekäytettyä tota pönttöä kunnolla ennen kuin tappaa muita pensaita ;). Jos toimii hyvin, niin pitänee väsätä yksi lisää, että saa tilaa myös aji cristalille ja PI 441596:lle. Toinen valmis pönttö kun on edelleenkin varattuna rocotoille. Pieni pelko on persuuksissa, kun pitää lähteä työmatkalle ja jättää noi kasvit heitteille/emännän hoitoon. Erityisesti huolettaa idätysten kohtalo. Pitää vain pistää reilusti vettä ja toivoa, ettei kivivillakuutiot kuivu muutamassa päivässä.



    -Esa

    Jokipoika

    Lainaus käyttäjältä: "esa"...ja jättää noi kasvit heitteille/emännän hoitoon.

    Heitteille = emännän hoitoon...Ellei sitten ole koulutettu emäntä. ;)

    Jassu

    Todella hyvinvoivan näköisiä kasveja kyllä kuvissa, huhhuh.

    Pitäisi itsekin varmaan vaihtaa tuosta tupla 155cm loistarista toinen cold-valoksi - nyt siellä on molemmat putket warmeja. Lisäksi pitäisi metsästään jotain tollasia jalkalamppuja mihin saisi muutaman eslin pukattua...
    Jassu @ chilit.net
    Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

    esa

    Työmatka takana ja heti pääsi tosi toimiin. 5 litran bubblerit oli kyllä ihan mukavia taimikasvatuksessa, mutta nyt alkaa risomaan. 5 päivää poissa ja pöntöt liki tyhjillään. Luonnollisesti lehtiä oli tippunut kohtuu paljon kun pH:t heitti härän pyllyä. No ei siinä vielä kaikki, yhden baccatumin lehti oli kumman laikukas ja läpikuultava ja alapinnalta löytyi mustia kikkareita. Puolen tunnin syynäys toi helpotuksen, näytäisi siltä ettei mitään laajempaa tartuntaa ole päässyt syntymään. Varmuuden vuoksi suihkuttelin kasvin paineella lehden poiston jälkeen. Täytyy pitää puskia tarkemmin silmällä jonkin aikaa.



    Toisen sukupolven hydro on nyt ollut vajaan viikon koekäytössä. Hyvältä näyttää kasvuakin on nähtävissä (kuvien väli 6vrk). Vesi oli vajunut pöntössä noin 1cm (20 cm:stä). Näillä pitäisi luonnistua lomailukin huoletta. Täytyy hakea lisää noita vesipumppuja. Toivottavasti mopo ei lähde käsistä :)

    Idätyksetkin näyttäisi onnistuvan vaihteeksi. Rocotoista oli itänyt jo 3/5, Aji cristaleista 1/2 ja PI 441596 1/3. Tavoitteena olikin pari Rocotoa ja ainakin 1 molemmista baccatumeista. Kohta on taas läjä orpoja taimia. Olen näet erittäin huono heittämään itäneitä pois.

    -Esa

    Aji Inferno

    Lainaus käyttäjältä: "esa"Kaksi C.sp:täni (CAP 1641 ja CAP 1655) ovat jo jonkin aikaa kukkineet tosissaan. Aiemmin epäilin CAP 1655 chinenseksi, mutta en ole enää niin varma. Nykyään se tekee lähinnä yhden kukan per kasvupiste. Alla kuvat kukista ja CAP 1655 tapauksessa myös reilu viikon ikäisestä chilistä. CAP 1641 kukka on todella iso kuten nupusta saattoi jo olettaa. Kuvan kukan halkaisija on vaatimattomat 35mm.



    Voisiko joku viisaampi kertoa, kuinka kauan chiliä kannattaa kypsyttää, jos aikoo kerätä siitä siemenet talteen? Riittääkö värin muutoksen loppuun vai kannattaako odottaa esim viikko pidempään? Marja(t) on siis edelleen puskassa kiinni.

    -Esa


    Annuumeilta nuo kuvien perusteella vahvasti vaikuttavat...

    Siementen keräämisen pitäisi sujua ok värinmuutoksen valmistuttua, mutta eipä parin päivän lisäodotus koskaan pahasta ole.

    esa

    Joo. No tuleepahan niitäkin kasvatettua. Tarkoituksella, kun niitä tulee hyvin harvoin kylvettyä. Johtunee lähinnä siitä että aiempina vuosina tuli lähinnä kasvatettua annuumeja + satunnaista chinensea. Hedelmät näyttävät nyt tältä, kaksi ensimmäistä CAP1641:sta ja kolmas CAP1655:sta.



    CAP1641:n marjat näyttävät lähinnä pieniltä paprikoilta, isoimmat kooltaan noin 4cm pitkiä. Toivottavasti ovat sentään tulisia. No, ainakin niitä tulee kohtuu paljon, tällä hetkellä puskassa kasvaa reilu 20 mötikkää. CAP1655:n pyöreät marjat (halk <3cm) muistuttavat hieman Pepper Graden -kirjassa mainittua Cherry tyyppiä. Mene ja tiedä, 1,5kk päästä arpominen helpottuu, kun pääsee maistamaan marjoja.

    -Esa

    esa

    Onpahan taas tullut puuhasteltua. Tarkastelin eilen idätyksiä, kun oli taas yksi siemen kasvattanut varren, mutta ei sirkkalehtiä. Kivivillakuutiot tuppaavat imemään turhan paljon vettä. Jo kahdesti käytetyissä kuutioissa itämisprosentti lähenee nollaa. Säätelin pari siementä vanhoista lötköistä kuutioista tuoreisiin toivottavasti saisin ne pelastettua. Samalla kuutioihin meni vielä tabascoa ja bolivian rainbowta muutamat siemet.

    Tänään on sitten tullut pestyä kevytsoraa. Siinä on kyllä harvinaisen paskamainen homma. Vie paljon aikaa ja selkä oli taas ihan paskana sen kyykinnän jälkeen. No nyt pitäisi riittää kevytsoraa kolmanteenkin isoon hydroon. Valitettavasti mistään ei löytynyt samanlaisia pönttöjä kuin aiemmat. Kai se on vain kärsittävä Etolan riistohinnoista, kun ei viitsi olohuoneeseensa haalia sekalaista tonkkakokoelmaa.



    Tuli sitten iskettyä kädet jauhoihin ja tuloksena syntyi ylläolevat Rocotomuffiinit. Maukkaita ovat, saas nähdä mitkä on työkaverien reaktiot maistiaisiin. Ei ne siis mitään erityisen tulisia ole, mutta kun on ennenkin jääneet mm. chilipiparit syömättä  :twisted:

    Ei voi muuta kuin ihmetellä miten toi uusi hydro pelittää. Lemon drop venyy ihan silmissä. Pistän jossain vaiheessa kuvasarjaa kasvusta.

    -Esa

    Jupe56

    Näyttää siltä että muutkin rupeavat pikkuhiljaa ymmärtämään vesiviljelyn salaisuuden. Itse en aijo kasvattaa sisällä tämän kauden jälkeen mullassa juurikaan mitään. Mukavaa nähdä kuinka itsetehtysi hydrosi toimii, alku näyttää hyvältä. Kesää odotellessa siis jatkamme matkaa.
    Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
    Jos kolme päivää, mene naimisiin.
    Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
    Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
    Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

    esa

    Joo, mullassa ei tänä vuonna kasva kuin porukoiden mökille tarkoitetut baccatumit ja pari vanhaa kasvia, jotka siirsin bubblereista eläkkeelle. Käsittelin hieman kertynyttä CAP499 chacoense -satoa. Tulee muuten melko arvokasta jauhetta. Kai siitä hikiseen yhteen annokseen riittää ;)



    Ylhäällä Rocoto rojon siemäniä, CAP 499:stä alhaalla marjoja, vasemmalla jauheeksi menevät kuoret ja oikealla talteenotetut siemenet. Kuten kuvasta näkyy siemeniä ainakin riittää loppu iäksi... ellei sitten pistä niitä eteenpäin kiertoon.

    -Esa

    esa

    Jatkoa tuholaiskamppailuun. Tänään kotiin palattua huomasin että se sama saatanan kätyri oli iskenyt tällä kertaa Rawit:iin. Tälläkin kertaa taisi olla onnea mukana sillä näyttäisi että se olisi ehtinyt iskeä vasta yhteen lehteen. Joka tapauksessa kasvi pääsi super-raidaukseen ja suihkutteluun lehden poiston lisäksi. Tuho näytti tältä (suurempi kuva osoitteessa: http://koti.welho.com/etuovin3/chilit/tuholaisia.JPG)



    Rawit joutuu nyt eristykseen toiseen huoneeseen. Hitto jos noi pääsee leviämmään, kasvit kun on aivan kiinni toisissaan normaalisti.

    Tuli tuossa aiemmin viikolla huomattua, että lecasora on aika emäksistä paketista pestynä. Olin ajellut hydroa tyhjillään viikon verran, kun olin lukenut että muilla oli pH:t pomppineet ensimmäisien viikkojen aikana. No mittasin pH:n oli noussut noin 5:stä takaisin 8:aan. Toisaalta viikon pesu näyttäisi riittävän, sillä hydro, jossa mulla on Lemon drop on ollut erittäin vakaa pH:n suhteen.

    Ainoa "villichilini" onkin viime kuukaudet lähinnä kasvattanut lehvästöä. Olin jo miettimässä kasville uutta kotia, mutta sitten hankin sille uuden tukikepin. Nyt en siitä enää raaskisi luopua. Puskaan on ilmestyneet ensimmäiset kukat pariin kuukauteen. Ajattelin kokeilla muidenkin kukkivien pensaiden kanssa TopMaxia. Aika näyttää onko siitä jotain iloa.
    Alla CAP499:n tämän päivän tilanne ja puolen vuoden sato jauhettuna ;)



    Onko teistä kukaan kasvattanut CAP221:stä (baccatum)? En löytänyt mistään kuvia sen kukista, kiinnostaisi näet minkä väriset täplät niissä kuuluisi olla. Kävi aikanaan pieni sekaannus idätyksissä ja olen noin 95% varma että kasvini on CAP221. 5% varmuudella se onkin sitten PI 441596.

    -Esa

    esa

    Tuholaiset on pysyneet kurissa - onneksi! Maistoin yhden CAP1655 marjan. Hyvällä tahdolla voi kuvitella, että jälkimaussa olisi häivähdys tulisuudesta. Ehkä sitä tulisuutta tulee, kunhan marjat kypsyy. Toinen sp:ni CAP 1641 kasvattaa komeita marjoja, isoimmilla on kokoa noin 7-8cm ja muotoltaan ne muistuttaa kaupan paprikoita. Hieman kävi huono tuuri noiden kanssa...

    Lemon drop kasvaa mukavasti hydrossa. Paikka on vähän siirtynyt, mutta eiköhän naistä pysty vertailemaan. Kuvat on otettu noin viikon välein.



    Innostuin eilen time-lapse -säädöstä ja viritin kamerani (Canon Powershot S45) kuvaamaan 10 min välein lemon droppia. Ei ole ihan viimeisen päälle mietitty tota kameran toteutusta. Akku loppui noin 4 tunnin kuvaamisen jälkeen. Näyttäisi vieläpä siltä että kuvien ottaminen ei tuohon juuri vaikuta, vaan valmiustila imee akusta mehut. No sitten nettiin katsomaan, mitä verkkolaite maksaisi. 80-100€, ei -tana mitä ryöstöä! Saas nähdä sorrunko tuohon verkkolaitteeseen, vai ostanko webbikameran. Hintaero, 30€ vs. 80€, on vähän siinä ja siinä, kun tuo kamera on jo olemassa.

    edit: Päädyin sitten webbikameraan. Hercules webcam classic on tulossa saatikka kauppoihin saapuu. Saa nähdä oliko paska ostos, mutta ainakin resoluutiot olivat aivan eri hintaluokasta. Maksoi siis toimitettuna 28€.

    -Esa

    levo

    Lainaus käyttäjältä: "esa"Akku loppui noin 4 tunnin kuvaamisen jälkeen. Näyttäisi vieläpä siltä että kuvien ottaminen ei tuohon juuri vaikuta, vaan valmiustila imee akusta mehut. No sitten nettiin katsomaan, mitä verkkolaite maksaisi. 80-100€, ei -tana mitä ryöstöä! Saas nähdä sorrunko tuohon verkkolaitteeseen, vai ostanko webbikameran. Hintaero, 30€ vs. 80€, on vähän siinä ja siinä, kun tuo kamera on jo olemassa.

    Ilman verkkolaitetta ei pitkälle pötkitä! :)
    Verkkokauppa.comissa noita taisi olla hieman edullisemmin, noita "vakio" -vehkeitä siis...
    Verkkokauppa.comin haku ko. vehkeistä...

    Itselläni kameran virtalähteenä toimii tuollainen reilu 10e yleisverkkolaite servcatista tilattu, http://www.servcat.com/catalog.asp?product=95-8826363.
    Pitää vain katsoa ettei syötä tolkuttomia jännitteitä kameralle ja että ampeerit riittää! :)

    Hyvin on palvellut... Canon A40 ei jostai syystä tahtonut aina pysyä päällä, mutta siitäkin lukikin jossain, että tämä malli (plus joku muu vielä) ei välttämättä toimi jossain windowseissa plää plää plää...
    A70 taas on toiminut nytten loistavasti... Hyvä viellä kun saa lukittua tarkennuksenkin.
    Chilipää #105 :: Jo vuodesta 2005! ;-)