tammikuu 10, 2025, 15:09:44 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kausi 2006 - Valoa ikkunassa

Aloittaja esa, helmikuu 02, 2006, 17:42:47 ip

« edellinen - seuraava »

esa

Savustus kesti puolisen tuntia ennen kuin kahvipannu sanoi sopimuksensa irti. En lähde sanomaan mitään kauan savustuksen tulisi kestää sillä toi systeemi ei vielä toiminut kunnolla. Rocotot, kuten kuvistakin näkyy, ovat erittäin paksu hedelmälihaisia, joten jouduin kuivaamaan niitä 40-45 asteessa yhteensä 26 tuntia. Olisi pitänyt suoraan pistää lämpötila 45 asteeseen lämpö oli ensimmäiset 20 tuntia 40. Käytössä oli siis Evermat kasvikuivuri.

-Esa

esa

Tulipahan taas pitkästä aikaa vaihdettua litkut hydroihin. Vaihtovälit on liukunut noin 4viikon paikkeille. Luonnollisesti tässä vaiheessa pöntöissä näyttäisi olevan enää kirkasta vettä. Pitäisi varmaan skarpata ;) Laitoin tällä kertaa hieman tuhdimmat litkut (eli 24:16 mato:micro / 10l). Katsotaan miten käy. No tosissaan aikanaan koetin paljonkin vahvempia litkuja ja eivät noi niistä erityisesti kärsineet. Lisään litkut kahdessa erässä, jos vaikka vähentäisi shokkia.

Jonkin verran olen joutunut kasveista luopumaan. Mm. passiiviset vesiviljelyt kookoskuidussa eivät onnistuneet. Kolmesta kasvista kaksi kuoli ja kolmas toipuu nyt bubblerissa. Lisäksi jouduin pistämään hydrossa olleet rocotot matalaksi. Eivät tykänneet tavallisesta kevytsorasta. Liian pienirakeinen sora pakkautui niin tiiviisti ettei juuret voineet hyvin. Pitänee talvella vaihtaa sorat toisistakin hydroista.

Kovasti olen jo suunnitellut ensi kautta. Siis, mitä kasvatetaan ja millaisilla systeemeillä? Alustavasti parvekkeen keskitetty ebb&flood -systeemi laajenee 3-4 pöntöllä (6-7 pöntöön). Lisäksi sisälle olisi jäämässä pari bubbleria ja 3 hydroa. Tavoitteena olisi malttaa tammikuulle idätyksillä. Mutta saa nyt nähdä... Alla olevan listan kasveista olisi tarkoitus kasvattaa talven yli CAP 221/PI441596 sekaannus, CAP1151 ja ehkä keltainen haba. Lemon dropista ja Aji Cristalista otan ehkä pistokkaita (Näiden hydrojen sora täytyy vaihtaa talvella.)

Kasvilista (8.8.2004)
CAP 1651 - EBB
Habanero keltainen - EBB
CAP 1641 - Bubbleri
Rocoto rojo - Bubbleri (kompostiin kunhan vikat chilit kypsyy)
CAP221/PI441596? - Bubbleri
CAP 1151 - Hydro
Lemon drop - Hydro
Aji Cristal & Quintisho - Hydro


-Esa

Topias

Tuosta kylmäsavustuksesta. Oletko ajatellut kokeilla leppäkiekkoa, johon on porattu keskelle reikä ja siitä Honkkarista tai Tarjoustalosta hankittu kolvi läpi?
En tiedä, onko tätä ehdotettu, kun en jaksanut lukea koko triidiä läpi.
We quest for a grail of illusive perfection,
each hoping we'll find it some glorious day.
Yet gaze with remorse at our jaded reflection,
that looks like The Picture Of Dorian Gray.
-Martin Walkyier-

esa

Taidan vain vaihtaa putket paksumpiin ja tuottaa savun isommassa valurauta astiassa. Noilla muutoksilla pitäisi pelittää. Mutta katsotaan nyt jos vaikka lähtee MacGyver-vaihde taas päälle.

esa

Pari kuvaa...



Quintisho (C.baccatum) kypsyttelee ensimmäistä marjaansa. Sato jää aika vähäiseksi. Aluksi tuli vain yksi marja ja nyt on pensaassa ehkä 20 raakiletta. Aika vähän yli 2 metriseltä pensaalta :(

CAP 1641 'Gold topas' jaksaa ihmetyttää. Tämä tulettomia paprikoita tekevä lajike tuottaa ihan järjettömän kokoisia kukkia. Kukka varrella on mittaa 6cm ja itse kukan halkaisija noin 4cm, ehkä enemmänkin. En ole koskaan kasvattanut tavallisia paprikoita, mutta kaikkiin kokeilemiini paprikoihin verrattuna tuo koko on valtaisa.

Lisätään vielä pari kuvaa...



Parvekkeen ebb-systeemi on toiminut ihan kohtuullisesti eka kuva on otettu 20.5. ja sen kasveista toisessa(ja kolmannessa) kuvassa on keskimmäisen pöntön habanero. Kyseinen kasvi on melkoinen sissi. Se kasvoi viime vuonna bubblerissa. Bubblerista siirsin sen talvella multaan. Mullassa kastelin kasvin liki kuoliaaksi, jonka jälkeen revin sen ylös ruukusta ja jätin juuria noin 8cm paakun. Kyseinen paakku pääsi asumaan vesikuppiin, josta se siirrettiin parin kuukauden jälkeen ebb-systeemiin.

Amppelitomaattin istuttaminen ebbiin ei ollut näin jälkikäteen kovinkaan hyvä idea. Kompaktiksi jalostettu kasvi on vieläkin korostetumman kompakti. No jos jotain hyvää niin toinen vaihtoehto oli ananaskirsikka ;) Siinä olisi voinut olla hieman tuettavaa...

-Esa

esa

Mopo lähti taas käsistä. Näin sopivasti syksyn lähestyessä pistin muutaman lajikkeen kokeellisesti itämään. Tarkoitus oli malttaa tammikuuhun, mutta olihan tämä arvattavissa... No syksymmällä vapautuu taas tilaa hydroista ja muista systeemeistä, joten kasvimäärä pysynee enemmän tai vähemmän vakiona talven läpi.

Itämään lähti:

2x CAP 221 (C.baccatum)
3x CAP 502 (C.sp.)
2x Tabasco (C.frutescens)

CAP221:llä olisi tarkoitus selvittää tämän kauden sekaannukset. C.sp:tä on mukava jännittää pimeän talven aikana. Toivottavasti edes toinen tabasco itäisi, sillä tähän mennessä frutescensien itäminen on ollut pyöreä nolla...

- Esa

esa

Sato kypsyy vähitellen ja osassa on toinen lasti kypsymässä. Huvittava huomata miten lajivalikoima ajautuu milloin mihinkin suuntaan. Nyt sisällä on enää baccatumeja jäljellä.



Vasemmalta oikelle - Aji cristal, Quintisho ja Lemon drop.

Ripsiäiset ovat kyllä sitkeitä paskiaisia. Tasaisin väliajoin löytyy lehti jolla mönkii satunnainen toukka tai aikuinen. Ei ne juuri isompaa tuhoa saa aikaan - bublerikasvit ovat ainakin siksi sitkeitä yksilöitä. Valitettavasti ei oikein voi myrkyttää kun on pieni lapsi ja muutenkin marjat pensaissa. Suihkuun noita on paha viedä kun korkeutta on kattoon asti. No tarkkailulla pärjää pitkälle.

-Esa

esa

Tänään oli litkujen vaihtopäivä. 70 litraa tuli taas sekoiteltua tavaraa pönttöihin. Näinä päivinä sitä toivoisi että omaisi vain pari keskitettyä systeemiä, nytkun tilanne on kolme DIY-waterfarmia, kaksi bubbleria ja yksi keskitetty ebb. Kahdessa hydrokasvatissa mellestää ripsiäisiä, muuten nakkaisin ne kompostiin, ellei toisessa roikkuisi noin 50 lemon droppia ja toisessa vastaava satsi quintishoa kypsymässä. Onneksi eivät ole levinneet muihin kasveihin.

Pistin talven iloksi itämään pari siementä CAP 502:sta (C.sp), CAP 221:stä (C.baccatum) ja Tabascoa. Itäneitä nyt noin kolmen viikon kohdalla kaikki CAP 502:set, toinen CAP 221:nen. Frutescensien kohdalla mulla on aina ollut onneton tuuri itämisten kanssa. Kolmea lajiketta on ollut vetämässä ja itämisprosentti edelleen pyöreä nolla. Tiedä sitten mikä mättää.

Itäneet taimet siirtyivät kotikutoiseen pistokaspönttöön valaistuksen alle. Pitäisi vielä arpoa paljon ne kasvavat viikossa, kun on pieni reissu edessä.
Kasvavat kuitenkin lamppuihin...

Ensi kaudeksi olisi tarkoitus muuntaa yksi DIY-waterfarm ebb:ksi. Letkut ja liittimet on jo hankittuna. Enää odotetaan että pönttö vapautuisi Lemon dropilta. Pitää viela kelata millä estän letkujen tukkeutumisen. Pistän kuvia kunhan pääsen varsinaiseen toteutukseen.

-Esa

Toivo

Minkäs laisia liemiä sulla tällä hetkellä on käytössä, siis vahvuukset? Ja pitää sanoa että mun mielestä tää sun päiväkirjas on LOISTAVA tekele  :D

esa

Kiitos, kiitos.

Viime aikoina olen vedellyt mato-micro setin ohjeilla eli matoa 3 ml/l ja microa 2 ml/l. Tuon satsin olen annostellut siten että aluksi pönttöön menee 60% kokonaisannoksesta, parin päivän päästä 20% lisää ja loput 1½ viikon kohdilla. Tai vaihtoehtoisesti 80% heti ja loput 20% 1½ viikon kohdilla. Itse litkut ovat yleensä pöntöissä noin kuukauden. Lisäksi olen käyttänyt TopMaxia 1.5 ml/l ja pienemmille kasveille Diamond nectaria yhteen tai kahteen pöntölliseen/kasvi. Lisäksi vielä perus pHdownit ja ATA cleanit. Hyvin on pelittänyt ja ei ole tullut mitään yli-/aliravitsemus oireita.

Asiasta toiseen, ensi kaudella olisi tarkoitus satsata hyvin kohdennettuun valaistukseen. Tällä kaudella pari pensasta pääsi venähtämään pahanlaisesti. Sain tuossa kuukausi sitten käsiini megamanin kasvi-esl:jä huokeaan hintaan. Lemon dropin oksa, joka osui juuri kyseisen spotin alle notkuu noin 30 marjasta. Tästä rohkaistuneena vaihdoin loisteputkienkin putket violetin sävyisiksi (osram fluora). Olen edelleenkin epäileväinen spektrien kanssa kikkailun suhteen. Itselleni olen koettanut järkeillä sitä sillä että niistä voi olla enemmän hyötyä, jos joutuu tyytymään vain välttävään valaistukseen. Mulla on korkeintaan kaksi putkea rinnan yhden kasvin yllä. Jostain natikasta nyt irtoaa siksi paljon valotehoa, että kasvi saa kaiken tarvitsemansa.

Vielä pari kuvaa kevennykseksi mikä ero on kädetyksellä ja toimivalla vesiviljelyllä:



Vasemmalla CAP 221 tai PI 441596 (sekaannus) epäonnistuneessa passiviinen vesiviljely -kokeessa ja oikella sama kasvi siirrettynä bubbleriin ja toivuttuaan 1½ kuukautta.

-Esa

esa

Säät kylmenee ja kohta pitäisi siirtää pensaat parvekkeelta sisälle. Olin aiemmin melko hajalla, miten raaskin heittää kasveja menemään. Nyt näyttää siltä että tuuli teki valinnat puolestani. CAP 1655:sta katkesi 3 oksaa ja neljäskin on taittunut. Sinällään erikoista, miten paljon paremmin habanero kesti tuulta. Se ei ole oikeastaan kuin tuulen raiskaaman repaleinen ;)

Sisälläkin pitää vielä harventaa, joten lemon drop ja aji cristal/quintisho kombo pistetään matalaksi kunhan sato kypsyy. Mikäköhän siinä on että ainakun tekee jonkun pensaan tuhoamisesta päätöksen niin se tekee hetimiten kelpo määrän uusia marjoja. No onneksi aji cristalit ovat maukkaita myös raakoina.

Loppuun vielä kuvat toipuneesta baccasta (CAP 221 tai PI 441596) ja talven lemmikeistä kotitekoisessa CB:ssä.




- Esa

esa

Yöllä 3,4 astetta alimmillaan. Parvekechilit eivät näyttäisi olevan moksiskaan. Onneksi lähipäivinä pitäisi taas lämmetä. En haluaisi noita siirtää sisällekkään, kun ei ole oikein tilaa ja ties vaikka saa jotkut uudet tuholaiset vasta raidattuihin puskiin. Perus raid house&garden hoiteli ainakin täällä ripsiäisongelmat unholaan. Olen nyt raidannut kahdesti enkä ole sittemmin löytänyt yhtään elävää aikuista tai tuokkaa.

Syksyn iloisin yllättäjä on ollut parvekkeella majaileva keltainen habanero. Viikon parin sisällä se on alkanut tuottamaan runsaasti marjoja. Pölyttymisaste on ollut myöskin todella korkea. Tämä yksilö ei ainakaan tarvitse helteitä tuottaakseen siitepölyä. Pitänee löytää tilaa tälle ennen pakkasten tuloa. Onneksi pystyn seurailemaan lämpötiloja tarkasti, kun tuossa naapuritalossa on oma "sääasema", josta voi tarkastella 24h toteutuneen sään ja vertailla sitä ennusteisiin.

-Esa

Toivo

Mites kun sulla on se iso ebb&flow siellä parvekkeella, niin sitten kun tulee pakkaset niin siirrätkö koko hässäkän sisätiloihi?? Vai siirrätkö kasvit esim. niihin sun omatekosiin ''waterfarmeihi''??

esa

Siirtänen todennäköisesti ainoastaan habaneron pönttöineen ja puran putkistosta ylimääräisen osan. Reservisäiliönkin saatan vaihtaa pienempään talven ajaksi. Nykyisellä säiliöllä voisi toisaalta taimettaa muutaman kasvin pimeän talven iloksi. Tilaakin saattaisi löytyä. Ainakin jos tiivistää pönttöjen välit minimiin. Onneksi ulkokasvatuskausi ei ole täällä vielä lopussa. Hallaharsoilla pärjännee vielä joitakin viikkoja. Mökillä oli chilit selvinneet -3,5 asteen yöstä nätisti hallaharsoilla. Hyvällä tuurilla sieltäkin tulee jokunen kypsä maistiainen.

-Esa

esa

Syksylläkin riittää säätöä. Koska olin siksi tyytyväinen parvekkeen ebb&flood systeemiin, niin ajattelin testata josko pikku jebolla pystyisi toteuttamaan yksittäisen pöntön. Korvaan yhden DIY "waterfarmin" kasvatusastian ebb&flood vastaavalla ja katson kuinka käy. Otin jo nyt kuvia, koska olisin muuten kuitenkin unohtanut ne.



Kasvatussäiliö ylä- ja alapuolelta. Yläpuolelta otetussa kuvassa näkyy yhdistetty veden sisäänotto / ylivuoto putki. Liemi tulee sisään pohjaavasten näkyvästä T-liittimestä. Ylimääräiseltä näyttävä putki on ilmanottoa varten, ettei ravinnesäiliöön pääse syntymään alipainetta. Pumppu tulee kiinni alhaaltapäin näkyvään pitkään letkuun. Lorinaa vähentämään systeemiin pitää vielä lisätä jokin letkun pätkä ylivuotoputken päähän.

Letkujen paksuudet vielä hieman epäilyttää, mutta siitä lisää kunhan on systeemi koeponnistettu. Sitä ennen on vielä sadotettava loppuun lemon droppi, viennee pari viikkoa - kuukauden.

- Esa

Toivo

Kuis iso kasvatusastia ja ravinnesäiliö on?

esa

Noissa "waterfarmeissa" ja tulevassa ebb&floodissa kasvatussäiliö on 10 litran säilöntäsanko. Ravinnesäiliönä on 20 litran vastaava, jonka sisään 10 litrainen on laitettu. Ravinnesäiliöön menee 11,5 litraa jos sen piripintaan täyttää.

- Esa

Toivo

Ootkos jo testannu ebbiä? Ja jos olet nii miten toimi.

esa

En ole vielä ehtinyt. Kaikki pumput on kiinni hydroissa vielä pari viikkoa. Toisaalta en odota mitään ongelmia, sillä ainakin noi motonetin Jebot on sen verran tehotomia, että eivät varmaan edes jaksa nostaa vettä liian korkealle ;) Pistän kuvia, kunhan saan vanhoja kasveja tunkiolle.

- Esa

esa

Tuli räpsittyä siivoamisen yhteydessä muutamia kuvia.

 

Vasemalla tunnelmakuvaa olohuoneesta: Hydrobaccat vasemmalta oikealle Lemon drop (karsittu voimakkaasti ripsiäisten takia), Aji cristal & Quintisho ja CAP 1151. Keski kuvassa CAP 1151 ensimmäinen marja ja oikealla muutama kypsä Quintishon marja. Quintishon marjojen koko vaihtelee aika paljon pienestä mustikasta melkein karviaisen kokoon.



Hieman huono kuva sekaannus baccan kukinnasta. Kyseinen kasvi (PI441596 tai CAP 221) lakastuttaa 20-40 kukkaa päivässä ja loppua kukinnalle ei ole ainakaan vielä näkyvissä. Niin ja satoakin pukkaa ihan lupaavasti. Hyvä että saa jouluksikin uutta satoa ;) Ajatukset alkavat olla jo vahvasti siirretty ensi kauteen.

- Esa