tammikuu 27, 2025, 08:40:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esikasvatus kesän kasvihuoneen NFT:tä varten

Aloittaja Vuorikaskas, helmikuu 03, 2018, 14:21:29 ip

« edellinen - seuraava »

Valintasi esikasvatukseen tässä tapauksessa olisi:

Bubbleri
1 (10%)
Trofast tyyppinen NFT
4 (40%)
Ebbi
4 (40%)
Jotain muuta
1 (10%)

Äänestäjiä yhteensä: 9

Äänestys päättynyt: helmikuu 10, 2018, 14:21:29 ip

Vuorikaskas

helmikuu 03, 2018, 14:21:29 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2018, 14:35:02 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Äänestys on avoinna vain 7 päivää.  Tulokset näkee vasta äänestyksen päätyttyä.  Yksi ääni vain, mutta sen voit vaihtaa jos tulet toisiin aatoksiin.  Keskustelu on toivottua!   :thumbup:
   
Kasvihuoneen NFT on 30x200cm kokoinen.  Mun pitäisi pian jo keksiä fiksu tapa kasvatella tuota kesän NFT:tä varten noin ehkä 6 tainta (joissa on jo myöhemmin karsittavaa 2-3).  Laitoin vielä Limonia tulemaan, kun aiempi ei onnistunut, mutta muuten alkaa olla onnistunut.  Harolds Bart Green, Aji Fantasy, Piriz ja HYL jo on.

https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/it%C3%A4minen+kivivilla_KAU2451.jpg

Oletan että noita voinen tuossa edelleen pitää vähintään viikon päivät kun kerran päivässä käsin kastelee ja kaataa ylimääräiset vedet pois ettei seiso juuret vedessä.   Olisiko bubblerissa järkeä?  Entä pikku NFT?   Helmi, maalis, touko ... ajatus olisi pitää niitä kuitenkin melko kompaktissa koossa.  Kaipa leikaten jos ei muu auta.   Mitäs sitten kun kasvavat juuristaan kiinni toisiinsa?  Kai saksia voi käyttää juurillekin.

Valoksi tulee monimetalli tai natikka.  Olenkohan minä kuukautta turhan aikaisessa? Kasvihuoneeseen tuskin pääsee ainakaan paljoa ennen kesäkuuta.  Tietty jokin 15.5. voi olla ihan mahdollinen.

Ämpäribubbleri, yksi tai kaksi? Tai yksi 30l ämpäri eli käymisastia?  Vai jokin 50-60cm pitkä suorakaiteen muotoinen laatikko, jossa NFT?  Onko juurien toisiinsa kasvaminen ongelma enemmän NFT:ssä kuin bubblerissa?

Toimiiko kivivilla myös bubblerissa vai laittaisko kevytsoraa verkkoruukkuun?

PP

NFT on siinä mielessä paras, että juuret kasvaa vaakatasoon ja taimet on hellpo asetella isompaa NF:hen. Jos juuret kasvaa ja leviää ristiin, ne tarttuu tottakai toisiinsa, mutta ainakaan minun rehut ei ole valittaneet juurien leikkaamisesta.

Kasveja voi pitää pikkukuutioissa pitkäänkin, mutta kasvaa hidastuu jossain vaiheessa siihen verrattuna, että ne olisi vesiviljelyssä.

Vuorikaskas

Jos viivyttelen tän kanssa pikkukuutioin, ei mulla sitten olekaan liikaa aikaa kasvatella ennen kasvarikautta. Toisaalta mun kevätlaskelmasta edellä unohtui huhtikuu välistä!  ;D

PP

Nyt kun luen tuolta "kompaktissa koossa" niin pitää tarkentaa, että älä laita vielä NFT:hen. Jos valoa riittää, ne kasvaa kahdessa kuukaudessa enemmänkuin uskot.

Vuorikaskas

helmikuu 03, 2018, 15:28:57 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2018, 17:58:12 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Joo siis koska olen saanut ihan hyvää satoa turve- ja multameiningeillä esikasvattamalla vain kolmelitraisissa ruukuissa ja ehkä vain 20x20cm alalla taimea kohden, niin jotenkin toivoisin ja kuvittelisin että vesiviljelyssäkään ei olisi välttämätöntä antaa enemmän tilaa kasveille taimivaiheessa keinovalossa.   Oksat tietenkin kasvavat naapuriensa lomaan, mutta ajattelen että jos kasvit olisivat siirtovaiheessa puolimetrisiä  ja monilatvaisia niin niistä varmaan tulisi hyvää satoa lopulta koska mullassakin tulee.  Taidan olla kuukauden etuajassa..  mutta onkohan mun ajateltava kuitenkin toisenlaista taktiikkaa eli erikseen (juuristakin?) kasvatettuja isoja taimia vaikkapa kolme.  Antaa siis tilaa myös enemmän esikasvatukseen.

Jos isot kasvit siirtää sitten kasvariin niin niistähän tullee myös hyvin aikaisin satoakin.  (Tyyliin bluesman.  Mitenhän siellä noi kokemukset yhteenkasvaneista juurista on?)

Jos taas viivyttelisi nyt tässä vaiheessa vielä viikkojakin, alkaisi tulla uusi mahdollisuus ikkunan äärellä määliskuussa.   Vaan onhan sinne ikkunapaikalle luonnonvaloon aina kandidaatteja vaikka mitä muutakin siinä vaiheessa. Purjoa ja tomaattia, yrttejä.


-------------------------------------------------------------------------------------------------
ed.  Hain tuollaisen esille, jossa bluesmanin kuvia: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17434.msg337762#msg337762

bluesman

 Komppaan pp:n mielipidettä. Rocotot vauhtiin päästyään kasvavat joka suuntaan ja niin suuriksi NFT:ssä etteivät ole enää helposti siirrettäviä. Juuriston voit vaikka puolittaa, aiheuttaa vain hetken hidastuksen. Normaaliin henkilöautoon on oksia katkomatta 3-4kk NFT:ssä kasvanutta melko hankala saada mahtumaan. Joudun kuskaamaan omat taimeni Keravalta autotallista Nurmijärvelle Bluesfarmile peräkärryllä. Kompakteiksi näitä pubeja ei todellakaan voi sanoa. Helpoiten kasvualustastaan irrotettu rocoto kulkee kun ottaa tyvestä kiinni ja kääntää kasvin ylösalaisin. Oksia ei repeile.
Rocotojen aikaisuus on kiinni paitsi kasvatuksen onnistumisesta niin myös lajikevainnasta. Montufar on mulla monena vuonna ollut nopein. Hiukan vapun jälkeen on joskus saatu jo satoa.
Jos sulla on tilaa esikasvattaa kasvit kookkaiksi niin toki kasvarissa tulee enemmän satoa.

Vuorikaskas

helmikuu 04, 2018, 12:37:27 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2018, 15:35:16 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Tilaa voisin järkätä lisääkin ja sytyttää valoja enemmän, mutta viehättää aina jonkinlainen 'kokonaistaloudellinen' ratkaisu että jos vähemmälläkin saa fiksusti tulostaniin sekin kiinnostaa.  Mulla ei ole kasvihuoneeseen matkaa kuin 20 metriä että jos vaan ovista mahtuu ulos niin ei haittaa.

Rokotoja on ainakin kymmenen mutta ne tulee kaikki turpeisiin. Suunnitelmassani tähän tulee chinensea ja baccatumia rinnan,  3 tai 4 kasvia kahden metrin ränniin.  Tässä  kuvat 2016, josta sain jotain kokemusta vaikken chiliä siitä saanutkaan. Kurkkua lopulta hyvin kun kesä oli jo pitkällä ja totesin lajinvaihdon olevan aikataulullisesti paikallaan.







Juuret kasvoi mullasta siirretyillä baccatumeilla vain yhteen neljästä hyvin ja sitten nekin huononi.  Tässä vain aloituskuvat.







Nyt sitten toinen yritys mullatonta vasta.


Vuorikaskas

helmikuu 04, 2018, 13:43:58 ip #7 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2018, 16:51:42 ip käyttäjältä Vuorikaskas
2016 kokeilin tällaistä.  Keskellä kesää juurrutin pistokkaita ihan vain kokemuksen vuoksi kun NFT-chilit oli jo pilalla ja siinä kasvoi kurkut. Mulla oli pienempi NFT viritelmä jossa näitä kokeeksi. Laitoin lecasoraa pussiin. 

Kangas oli harsoa tai vähän sitä vahvempaa suodatinkangasta en muista enää. Kuvaan vertaamalla voinen selvittää vielä senkin.  Narulla sidottu pussiksi.






Kurkuille virittelin tällaista Paroc johdetta läpi kevytsoran. 







Ja sitten täyteen kevytsoraa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paljastan että ebbikin on saanut ääniä.  Mitä siinä pitäisi huomioida?  Erillisiä ruukkuja kevyssoralla?  Vai voisiko olla pelkkä kivivillakuutio 7 tai 10 cm (tai sitä vastaava verkkoruukku Paroctäytteellä)?

Ebbistä siirto NFT:hen ei ehkä mitään kummempaa vaikeutta tuo mieleen?  Jos siinä olisi isohkot lecasoraruukut muuten tyhjässä tulva-altaassa niin ehkä juuret pysyisivät pääosin ruukuissa?   (Toisaalta edellä juurien leikkaamistakaan ei pidetty minään.)  Jos sitten kippaisi sen ruukun ja puistelisi enimmät sorat pois ja asettaisi NFT:hen?  Onko se sitten paha paikka juurille sopeutua - vai pitäisikö jättää ruukku ja sorat siirrossa?   Nää on näitä kun mullasta poistetusta tuli jo pahimmat mahdolliset kokemukset NFT:ssä.

Memsie

helmikuu 04, 2018, 23:57:38 ip #8 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2018, 00:08:44 ap käyttäjältä Memsie
Kuvat eivät ole kummoisiakaan, mutta näkee niistä ehkä vähän jotain.. Mä siis viime vuonna koeluontoisesti kasvattelin NFT:hen meneviä taimia air pruning -menetelmällä, ja olin kyllä ihan tyytyväinen, pysyivät sen kokoisina että mahtuivat olemaan, ja lähtivät (alkukesän kylmyyden huomioon ottaen) minusta mukavasti kasvuun kun pääsivät lopulliseen kasvupaikkaansa. Tässä siis ihan tarkoituksella pyritään hillitsemään viherkasvun määrää. Inspiraationa toimi tämä: http://www.just4growers.com/stream/propagation/better-propagation-learn-how-to-air-prune-your-seedlings-and-cuttings.aspx

Valtaosa näistä viime vuotisista oli paprikoita, mutta en havainnut eroa paprikoiden ja baccatumien viihtymisessä.

Tämä kuva on otettu 9.3.2017.


Tämä kuva on otettu 10.4.


Ja koska tästä ei kuitenkaan näe kovin hyvin.. Ideana siis se, että kivivillakuutioiden alla on ilmaa, jolloin juurien kärjet kuivuvat ja juuret haarautuvat. Tuossa on siis pohjalla laatikoihin sopivan kokoisiksi tuunatut tiskikaapin ritilät, noin pari senttiä pohjan yläpuolella, ja muuten toimii ebbin lailla, eli ylivuotoputki on sen korkuinen, että vesipumpun kun laittaa päälle, vedenpinta nousee ja kivivillakuutiot kastuvat, ja kun pumpun sammuttaa, laatikot tyhjenevät käytännössä kokonaan. Kastelun tarve oli ihan ulos siirtoon asti harvemmin kuin kerran päivässä, joten ajastinta en päässyt pumpulle laittamaan, vaan kastelin kun kuutiot alkoivat tuntua liian kevyiltä. Suunnitelmissa olis sama tällekin vuodelle.

Ja tämä oli tilanne kasvihuoneeseen siirrettäessä 22.5. (säähän nähden ehkä vähän liian aikaisin, kourun keskeltä paleltui yhdestä taimesta lehdet..)

Vuorikaskas

helmikuu 05, 2018, 12:40:21 ip #9 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2018, 14:41:38 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Memsie, tää onkin järkeenkäypä menetelmä, että juuret eivät kuivaa kohden kasva.   Monesti sen on nähnyt kuinka jostain kukkapurkistakin reiästä käy juuri kurkkaamassa mutta kääntyy takaisin tai voi pää kuivuakin.     Hyvät kuvathän nuo on. Onko kuutiot 10cm vai 7,5cm?   Juuritilalla on varmaan oma vaikutuksensa kasvin saavuttamaan kokoon.

Lainaus käyttäjältä: Memsie - helmikuu 04, 2018, 23:57:38 ip

ritilät, noin pari senttiä pohjan yläpuolella, ja muuten toimii ebbin lailla,


Äänestykseen oli ilmestynyt myös yksi "jotain muuta".   Sittenhän tuo ei olisi enää ebbikään, jos vettä laittaisi kuution päälle, käsin kannulla tai pumpun letkulla.  Tästä kyllä otan ideoita käyttöön enemmän tai vähemmän.  ^-^ :thumbup:

bluesman



12.Helmikuuta 2013



28 Maaliskuuta



10. Huhtikuuta



4. Toukokuuta



8. Heinäkuuta

Kuvasarja siitä miten voi NFT.n avulla kasvattaa kohtalaisen kookkaitakin kasveja. Parissa viimeisessä kuvassa on chinense Bonda ma Jaques joka kaikenkaikkiaan tuotti 13,5kg satoa. Kasvatus 90 litran paljussa.
Itäneet vuodenvaihteessa 2012/13.

Vuorikaskas

Mitäs varpuja täällä nyt oikein esitellään!   :D    Toi ratkaisu jossa ei ole mitään turhaa rakennetta on kyllä hieno.  Jokin tuota 'ränniä' pitää asennossaan, mihin keksii kyllä äkkiä muutaman ratkaisun.   

Memsie

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - helmikuu 05, 2018, 12:40:21 ip
Memsie, tää onkin järkeenkäypä menetelmä, että juuret eivät kuivaa kohden kasva.   Monesti sen on nähnyt kuinka jostain kukkapurkistakin reiästä käy juuri kurkkaamassa mutta kääntyy takaisin tai voi pää kuivuakin.     Hyvät kuvathän nuo on. Onko kuutiot 10cm vai 7,5cm?   Juuritilalla on varmaan oma vaikutuksensa kasvin saavuttamaan kokoon.

Lainaus käyttäjältä: Memsie - helmikuu 04, 2018, 23:57:38 ip

ritilät, noin pari senttiä pohjan yläpuolella, ja muuten toimii ebbin lailla,


Äänestykseen oli ilmestynyt myös yksi "jotain muuta".   Sittenhän tuo ei olisi enää ebbikään, jos vettä laittaisi kuution päälle, käsin kannulla tai pumpun letkulla.  Tästä kyllä otan ideoita käyttöön enemmän tai vähemmän.  ^-^ :thumbup:


Joo, mä siis äänestin "jotain muuta". Toi "pöytä" on mulla siis ollut sekä ebbinä että nft:nä, niin siinä mielessä muistuttaa enemmän ebbiä, kun veden pintaa nostetaan. Mutta mikään ei tosiaan tietenkään estä kastelemasta vaan päältä.

Käytössä 10cm kuutiot.

Vuorikaskas

Bubbleria on myös jo äänestetty.    Miten se pitäisi järjestää neljälle kasville?  Entä kuudelle?  Miten siirto NFT:hen on toiminut?

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - helmikuu 03, 2018, 14:21:29 ip
Ämpäribubbleri, yksi tai kaksi? Tai yksi 30l ämpäri eli käymisastia?  Vai jokin 50-60cm pitkä suorakaiteen muotoinen laatikko, jossa NFT?  Onko juurien toisiinsa kasvaminen ongelma enemmän NFT:ssä kuin bubblerissa?
Toimiiko kivivilla myös bubblerissa vai laittaisko kevytsoraa verkkoruukkuun?

Vuorikaskas

helmikuu 08, 2018, 00:59:45 ap #14 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2018, 01:08:57 ap käyttäjältä Vuorikaskas
(Näköjään äänestykseen oli vaihtunut tänään asetus niin että tulokset näkyivät kaikille. Ehkä se tapahtui kun tänään kirjoitin tuonne sen kysymyksen joka ei alunperin jostain syystä sinne mukaan tullut, vaikka sen muistan kirjoittaneeni. Jostain syystä ei sitä saanut enää vaihdettua niin, että ne näkyisivät vasta äänestyksen päätyttyä.    Tästä syystä laitoin äänestyksen päättyneeksi ja vaalin tulos on nyt se mikä se on ollut eilistä alkaen.)

Edit.  No hitto, eihän tää noin toimikaan. Tulokset ei näy nyt. Avaan äänestyksen uudelleen. Kirjataan sen sijaan tähän tämänhetkinen tilanne, johon ei ole vaikuttanut miten muut ovat äänensä laittaneet,. mutta kylläkin se mitä tässä on keskusteltu.  Ja itse vähän vaalisalaisuutta myös raotin.  :arrows_right:

Bubbleri 1
NFT  4
Ebbi  3
Muuta 1

Vuorikaskas

Äänestys meni nyt kiinni, kuten alunperin oli asetettu.  Tulos on 1 - 4 - 4 - 1. 

Luulen että kokeilen sitä että villakuutiot on pohjastaankin kuivilla ebbissä.  Siihen riittävän ilmavan ritilän virkaa olen miettinyt.  Rautalangasta saa ainakin vaikka mitä. Vaan ehkäpä ruuveja muovilaatikon pohjaan pystyyn.  Kuutiot siinä kantojen päällä. Voihan niihin väliin vetää rautalankaakin.

Vuorikaskas

helmikuu 15, 2018, 19:30:48 ip #16 Viimeisin muokkaus: helmikuu 16, 2018, 16:29:53 ip käyttäjältä Vuorikaskas
No nyt on 100x100x65mm kuutioita sekä verkkoruukuissa Paroc -eristettä.  Pitää kokeilla monipuolisesti näitä juttuja niin saa tietää enemmän kerrallaan.   Pari kuvan päällekkäin pinottavaa laatikkoa löytyi entuudestaan, jotka on ehdolla ebbiksi.

(Viileys tuntuu haittaavan.   Pitäisi ehtiä järjestellä tila toisellekin natikalle niin helpottaisi huoneen lämmitystä. Pakkasta lupaa ja puut hupenee eikä viittis sähköpattereita liikaa huudattaa.)











Vuorikaskas

helmikuu 16, 2018, 16:48:09 ip #17 Viimeisin muokkaus: helmikuu 16, 2018, 16:52:56 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Saas nähdä miten tuo kuution matala korkeus toimii.  Teillä on korkeampia kuvissa edellä?  (Tai eihän muoto ole kuutio, jos ei joka sivu ole yhtä pitkä.)

Huomasin sellaisen että kasvatuskivivilla voi pitää sisällään ällistyttävän suuren määrän vettä, joka tuskin on hyväksi juurille ainakaan pitempään jatkuessaan.  Silloin ainakin syvällä villan pinnasta voi happitilanne olla huono.  Pieni kasvi isossa kuutiossa ei vettä nimeksikään ota ja kuivuminen on silloin täysin kuutiosta suoraan haihtuvan varassa.

Tuollainen 100x100x65mm palanen 35mm reiällä painoi jopa 556g, kun se kuivana painoi vain 47g.  Sellainen vesimäärä on täyttä seisovaa vettä juurien näkökulmasta eikä ilmaa ole silloin lainkaan kaasuna.  100x100x65mm on tilavuudeltaan 0,65 litraa, joten vetenä se painaisi 650g.

Linkosin niitä kuivemmiksi käsin huiskimalla että painosta lähti yli 100g.

Memsie

Käsittääkseni aika iso osa kivivillan koko pointista on se, että siinä pysyy pitkään tasainen kosteus = paljon vettä, mutta samalla rakenne on sellainen, että juuret saavat myös ilma

Jos ymmärsin lukemani oikein, tässä mun käyttämässä kastelutavassa, kun pumppu nostaa vettä alhaalta päin ja sitten kun kuutiot ovat kastuneet ja allas tyhjenee, ylimääräinen vesi valuu kuutioista pois, ja alaspäin valuessaan "vetää" ilmaa kuutioon.

Vuorikaskas

helmikuu 16, 2018, 17:50:43 ip #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 17, 2018, 14:18:35 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Memsie - helmikuu 16, 2018, 17:38:22 ip
Käsittääkseni aika iso osa kivivillan koko pointista on se, että siinä pysyy pitkään tasainen kosteus = paljon vettä, mutta samalla rakenne on sellainen, että juuret saavat myös ilma

Jos ymmärsin lukemani oikein, tässä mun käyttämässä kastelutavassa, kun pumppu nostaa vettä alhaalta päin ja sitten kun kuutiot ovat kastuneet ja allas tyhjenee, ylimääräinen vesi valuu kuutioista pois, ja alaspäin valuessaan "vetää" ilmaa kuutioon.


Päinvastoin punnituskoe näytti että vettä siinä pysyy liikaakin.  Ei se siitä valunut liiemmin vaan seuraavana päivänä vielä huiskin niistä liikoja vettä pois.  Tämän takia myös hain tietoja aiheesta jollain sen kaltaisilla hauilla kuiin rockwool too wet ja kastelu kivivilla tms ja löysin kyllä vastaavaa tietoa myös:  kivivillaa todellakin pystyy kastelemaan liikaakin.  Haitaksi asti se voi konkretisoitua nimenomaan jos on onnettoman pieni kasvi isossa alustassa.  Jos se sitten olisi vaikkapa NFT:ssä tai edes kerran päivässä tulvivassa ebbissä, niin voihan olla että vedessä joka kuutiossa vaihtuu voisi olla ihan OK happitilanne? Mutta entä kun kertakastelu riittää yli viikoksi, niin voi tulla kasvaville juurille ikävät oltavat.   


En muista oliko tässä tasan tähän mitään, mutta tällaisen linkin laitoin talteen. https://www.farmit.net/kasvinviljely/erikoiskasvien-viljely/kasvihuoneviljely/kasvihuoneviljely-kaesikirja/kasvualusta  No on tossa ainakin toi pieni kuitupitoisuus villassa kerrottu ja punnitukseni osoitti että ei sinne juuri ilmalle (kaasulle)  jää tilaa, jos äärimmilleen kastelee.

------------------------------------------------------------------------------

Kasvatuskoe jossa verranteena  kylvöreiällinen kivivillakuutio.   "Taimia kasteltiin tarpeen mukaan päältä letkulla ensimmäisen viikon ajan. Kun juuret olivat kasvaneet paakun/ruukun alaosaan, taimia alettiin kastella vuoksi-luode -pöydillä pumppaamalla tarvittaessa pöydälle kasteluliuosta."

Kasvatuskoe jossa verranteena turve.  "Kuiva kastelutapa noudatti turvelevyn ylikastelusuositusta (10-20 %) ja märkä kivivillan ylikastelusuositusta (30-40 %)"

http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/486213/rahkasammal.pdf;jsessionid=DED2166FE621E5B8F16BE0C59492AB4D?sequence=1

"..alustoista mitattiin helppokäyttöistä vettä upottamalla kasvualusta veteen, antamalla alustan valua haihdunnalta suojattuna 1 vrk ja antamalla sen kuivaa.."


"Turvealustassa oli sammalalustaa enemmän kasville vaikeasti käyttökelpoista vettä.  Kasvualustan vaikeasti käyttökelpoinen vesi voi pitää kasvin hengissä esimerkiksi kuljetuksen tai varastoinnin aikana."


Ylikastelusuositus tuo mieleeni optimin kosteusasteen josta ensimmäistä kertaa  kuulin aikoinaan yhdeltä ammattiviljelijältä, joka sanoi jotain sen suuntaista että kolmasosa alustasta on oikea veden määrä. Tästä on 20 vuotta aikaa eikä mullattomista ollut puhetta.  Luulisin että aina on enemmän tai vähemmän sillä lailla, että on märän puolella vedenpidätyskyky ja toisaalta kuivan puolella se kosteusaste, jossa vielä kasvi pystyy olemaan laskastumatta, mutta näitten välissä sijaitsee optimi. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tämmönen löytyi vielä. 

"Rajoitetulla  kasvualustalla viljeltäessä vaaditaan ylikastelua tasaisen kastelu tuloksen aikaansaamiseksi. Kivivilla-  ja  perliittialustoilla  ylikastelun  määrä  on yleensä  suurempi  kuin  turvealustoilla. "

sivu 19
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/12088/2008-04-08-04.pdf?sequence=1

Vaan enpä tiedä tästä.  Sivulla 27 alkava osa hämmentää koska siinä yhdistetään ylikastelu oikeasti yli tai pois valuvaan veteen.  Ei tää ylikastelu termi taida näissä jutuissa kummassakaan tarkoittaa keksimääni asiaa.  Mutta olihan luovaa. Kun ei tunne alaa, voit keksiä selitykset ihan ite. ;)