JartsaP:n pöydät ja kasvari - Kuinka chilihulluus alkaa

Aloittaja JartsaP, elokuu 13, 2004, 08:19:51 ap

« edellinen - seuraava »

JartsaP

Koitin tehdä pikaisen listan tämän ensimmäisen kasvatuskesäni hoidokeista. Kasvien lukumääriä ei ole antaa, mutta painopiste oli selkeästi cayenneissa ja tavallisissa paprikoissa sekä habaneroissa. Katsotaanpas ensin miltä lista näyttää:

2004:
Annuum:
Birds eye
Cayenne Golden
Jalapeno Hercules F1
Keltainen paprika (lajike tuntematon)
Oranssi paprika (lajike tuntematon)
Punainen chili (Lajike tuntematon, ainakin 1 osoittautui risteytyneeksi jonkin muun kanssa)
Ramiro-paprika pun
Sweet Banana paprika
Tepin (Chiltepin)

Baccatum:
Aji Colorado

Chinense:
Habanero Chocolate Brown
Habanero Orange
Scotch Bonnet Yellow

Laji tuntematon:
Thai

Lisäksi Bolivian Rainbow ja Aji Cristal, jotka eivät itäneet ollenkaan.

Ja sitten, voitte huomata erinäisiä muutoksia listalla kun siirrytään ensi vuoden suunnitelmiin. Tähän varmastikin tulee vielä muutoksia, varsinkin jos kaikki eivät idä tai muuta vastaavaa, mutta perusrunko voisi alkaa olla kasassa. Tämänvuotisista on tarkoitus yrittää talvettaa mahdollisimman monta lajiketta, joten ne pääasiassa puuttuvat kylvölistalta, mutta Aji Coloradon ja Hercules F1:n halusin sinne laittaa, koska haluan olla varma että saan niitä ensi vuonnakin. Muuten lista on muuttunut selvästi eksoottisempaan suuntaan, erityisesti baccatumit ovat paljon entistä paremmin edustettuina. Kaupan paprikoiden jälkeläiset tuntuvat olevan niin hitaita kasvajia, että ne taidan tiputtaa listalta pois. Tässä on siis pelkät Capsicumit lueteltu, tietty kasvatan kaikenlaista muuta niiden lisäksi (niistä enemmän Puutarha.netissä):

2005:
Annuum:
Ace Sweet Pepper (extra early)
Giant Szegedi Sweet Pepper (Unkari)
Jalapeno Hercules F1
Mulato
Sweet Banana paprika

Baccatum:
Aji Colorado
Aji Amarillo
PI 290983 Aji Verde Hot Pepper (Peru)
PI 596052 type 1
PI 260567 type 1
PI 260580 Aji Escabeche

Chinense:
Aji Panca Hot Pepper (Peru)
Ehkä jokin habanero

Frutescens (C. annuum var. frutescens):
Centennial Rainbow (Koristechili)

Praetermissum(?):
PI 497985 - Cumari du Passarinho Hot Pepper (Brazil)

Lisäksi ehkä joitain tuntemattomia lajikkeita ym.

Muuten aion toimia eri tavalla ainakin siinä, että aloitan kylvöt ainakin kuukauden viime vuotista aikaisemmin, eli jo tammikuun paikkeilla, ehkä jopa joulun maissa. Viime keväänä ensimmäiset pari lajiketta tuli kylvettyä helmikuun alkupuolella. Sillonhan on vielä kovin pimeää, mutta siementen itämiseen ei juuri valoa tarvita ja sittemmin niitä voi taas kasvatella lamppujen alla.

Jos jollain on kommentoitavaa, hyvää tai huonoa sanottavaa lajikevalinnoistani tai ehdottoman suositeltavia lisäyksiä, niin kaikin mokomin. Koitan myöhemmin vaikka linkitellä jotain kuvatuksia tämän kesän systeemeistä jonnekin tänne... nyt pitää painua töihin (tai siis pitäisi olla siellä jo ;-)

JartsaP

Ruukunvaihtopäivä. Kaupasta kahdeksan Pauliinaa, kokoot 20-30cm, säkki altakastelumultaa, pari pussia lecasoraa ja tukikeppejä. Ostin purkit kolmesta eri kaupasta... Euromarketissa olikin sopivasti poistomyynnissä sinisiä ja vihreitä purkkeja, otin mitä pystyin kantamaan... kun ei minulla sillä värillä niin tarkkaa ole, pääasia että saa kasveille kunnon purkit.

Pari päivää sitten sain jonkinlaisen talvetuspaikan rakennettua, eli säätöjalkainen työpöytä pienemmille kasveille ja uusille kylvöille sekä 2x56W loistevalaisin ketjujen varaan roikkumaan katosta. Tyttöystävälle esittelin ylpeänä nurkkaustani: "jaa, kai se tarkoituksensa täyttää..." oli vähemmän innostunut kommentti. Noita valaisimia onneksi on varastossa lisää, jos tuntuu ettei tuo riitä niin ketjua vaan lisää rautakaupasta ja kohta kylpee koko talo loistevalossa.

Yhteen tyhjentyneeseen pienempään purkkiin kylvin yhden 'Micro Tom' -tomaatinsiemenen, ihan vain piruuttani. Ja kasvatan talvetuspaikassa myös pistokkaasta laittamaani "israelilaista" kirsikkatomaattia, myös aivan uteliaisuudesta. Varsinaiset tähdet tietenkin ovat chilikasveja, eritoten pari Aji Coloradoa sai kunnon altakastelupurkit. Vasta nyt muuten ensimmäinen AC:n marja on kypsynyt, osasyynä tähän on tosin se, että ko. marjat tahtovat mennä kurkusta alas jo vihreinä.

Tilan ahtautta ei vielä sinänsä ole, lattianeliöitä on edelleen aivan käyttämättä, mutta vieläkin epäröin kovin monien loistevalojen polttamista, on vaikea uskoa etteikö sähkölasku nousisi noista. Ja naapurithan varmaan nyt jo ovat varmoja, että jotain laitonta täällä kasvatellaan, monet kirkkaat lisävalot tuskin vähentäisivät epäilyksiä... Vaikka sitten taas, saahan sitä tulla tilannetta katsastamaan vaikka koko kylän ja poliisien voimin, jos siltä tuntuu, chilit ainakin vielä ovat laillisia kasvatettavia.

Kasvihuoneessakin kausi jatkuu, mutta valon puutteessa ja jatkuvassa kosteassa viileydessä satoa tulee niukasti ja hitaasti.

JartsaP

Kasvarissa ainakin vielä tänä iltana oli eloa, mutta pakkasta on ulkona kolmisen astetta joten nähtäväksi jää, onko aamulla enää. Oikeastaan ainoa todella mielenkiintoinen tapaus kasvarissa on enää parhaillaan kukkiva kaksimetrinen tepin... eipä taida Meksikon kasvi kestää tätä pakkasta, joten yhtään tepiniä en taida tältä kaudelta saada. Tosin pari pienempää tepin-kasvia toin sisälle, toivo elää.

Aiemmin esittelemäni suunnitelma ensi kesän lajikkeista on sattuneista syistä muutoksen alaisena. Laitan päivitetyn version sitten kun taas alkaa olla jotain edes vähän varmanpuoleista tietoa.

Tänään kylvin muutamia siemeniä, yhdeksää eri lajiketta, ikäänkuin kokeeksi. Tilaa kun on niin ikkunoilla kuin loistarien allakin, niin ajattelin ottaa varaslähdön ensi kesään... pääasiassa kylvöt olivat eri baccatum-lajikkeita.

JartsaP

Edellisessä viestissä mainituista uusista kylvöksistä kolmessa on jo sirkkalehdet pinnassa. Uskon, että uudet kasvit saavat ihan hyvän etumatkan ja varmasti aloittavat kukkimisen sekä hedelmöinnin kevätkylvöjä aikaisemmin, kunhan talven aikana valoa riittää. Taidan pian kylvää lisää lajikkeita... Micro Tom -tomaattikin näyttää menestyvän ihan hyvin epäloogisesta vuodenajasta huolimatta, elättelen vieläkin toivoa keskitalven tuoreista tomaattimaistiaisista!  :)

Kasvihuoneen kausi on lopullisesti ja peruuttamattomasti ohi tältä vuodelta. Kärräsin kompostiin kymmenittäin paprikakasveja, ja hämmästyin hiukan löytäessäni joukosta täysin elävän tepin-puskan. Liekö purkin alla olleella kivikasalla jotain tekemistä asian kanssa, vai onko kyseinen yksilö tavallista kylmänkestävämpi, sitä en tiedä. Se kuitenkin mielestäni ansaitsi sitkeydellään "jatkopaikan" ja siirtyi sisätiloihin jatkamaan. Aika hurjaa meksikolaisperäiseltä kasvilta, kun pakkasta sentään monena yönä oli useita asteita.

'Hercules F1' jalapenohybridi on nyt innostunut kukkimaan loistarin alla oikein tosissaan, raakileita ei vielä näy mutta yritän petrata pölyttelyä. Myös kokeeksi tuosta ottamani pistokas on tehnyt nupun, vaikkei raukkaparassa ole juuri lehtiä, vartta tai tuskin juuriakaan. Sen nupun taidan kyllä napsaista pois kun muistan.

JartsaP

Tein inventaariota kasveistani, eihän noita chilejä ole kuin 27 yksilöä tällä hetkellä. Voin siis huoleti kylvää lisää...

Isommat kasvit, lopussa kpl määrä:
C. annuum   Tepin   3
C. annuum   Cayenne Golden   4
C. annuum   Jalapeño Hercules F1   2
C. annuum   Birdseye   2
C. baccatum   Aji Colorado   3
C. chinense   Habanero Orange   1
C. chinense   Scotch Bonnet Yellow   2
C. chinense   Habanero Chocolate Brown   1

ja tämänsyksyiset pikkutaimet:
C. annuum   Guajillo      3
C. annuum   Bolivian Rainbow      1
C. annuum   Marbles      1
C. baccatum   Aji Verde      1
C. baccatum   PI-260567      1
C. baccatum   Lemon Drop      1
C. baccatum   Aji Amarillo      1

Vielä kylvösasteella olevat:
C. annuum   Fireworks         1
C. baccatum   Aji Escabeche         2
C. baccatum   CO-2598         1
C. baccatum   PI-596052         1
C. cardenasii   Ulupica         1
C. chinense   Aji Panca         1
C. praetermissum(?)   Cumari du Passarinho         1

Nuthead

Toi viimeinen (cumari du passarinho) on  muuten sitten chinenense :roll:
-pähkinäpää-

JartsaP

Sitähän on tullut pohdittua, kun kaikki googlaustulokset edes vähänkään sinne päin sanovat ett chinense, mutta Reimerin listalla sen väitettiin olevan praetermissum... Eiköhän siitä näy oitis päältä kumpi on kyseessä, kun vaan lähtee kasvamaan.

JartsaP

Tuo se kuitenkin on:
http://www.reimerseeds.com/ProductInfo.aspx?productid=HP679-20

Kuvassa näyttävät hedelmät jotenkin pyöreämmiltä kuin muiden harrastajien sivuilla näkemäni Cumari o Passarinhot, joten ehkäpä kyseessä on jopa eri kasvi suhteellisen samanlaisesta nimestä huolimatta. Tai sitten tämä on vain Reimerin sekoiluja.

Tuollaisen löysin myös (sama USDA-koodi):

http://www.bgard.sci.kun.nl/capsicum.htm:

974750085 Capsicum baccatum L. var. praetermissum

   Subfamily: Solanoideae        
   Tribus: Solaneae                                          
   Country: BR
   Region: Brazil                        
   Provenance: Wild source
   Donor: GRIN                
   Donor ID: PI 497985  
   Seeds stored in seedbank
   Herbarium: Botanical Garden of Nijmegen

JartsaP

Kappas mitä löytyi:
http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/acchtml.pl?1392921

Eli jos tuosta tosiaan versoaa chinense, niin virhe on sitten jo USDAn arkistoissa...

JartsaP


JartsaP

Täälläkin sadonkorjuuta päästään taas lähipäivinä suorittamaan. Chili- ja paprikapuskia on - pienetkin taimet mukaanlukien - 44 yksilöä 26:ta lajiketta, jotka edustavat kuutta eri lajia. Eniten on, sanoisinko jopa valitettavasti, annuumeja, 26 yksilöä, mutta onpahan 12 baccatum-yksilöäkin sentään, vaikka niiden osuuden piti tälle kaudelle nousta alunperin reilusti yli puoleen.

Vuoden ikäinen Hercules F1 (Jalapeño-hybridi) on jälleen tehnyt syötävää, noita voisi jo popsia:


Myös koristechili 'Marbles' on tehnyt pampuloita, jotka itse asiassa alkavat jo saada väriäkin:


Noiden lisäksi kasvamassa on kaikenlaista erikoista ja vähemmän erikoista, ja nyt voimavaroja pitääkin suunnata enemmän mm. tomaattien taimikasvatukseen. En ole laskenut tarkkaa lukua, mutta noin 60 tomaatinsiementä kylvin (niissä on reilusti varaa koulia), muistaakseni tällä hetkellä jotain kahdeksaa-yhdeksää(?) lajiketta, joista vain yksi (taas Reimerin) lajike ei ole ollenkaan itänyt, muista taimia on vaihteleva määrä. Chilien määrä ei siis enää taida pahemmin nousta noista lukemista, ja oikeastaan vain annuumeja ehtisi enää kylvämäänkään. Jokunen jalapeño olisi kyllä kiva vielä laittaa, varsinkin kun eilen lahjoitin yhden sellaisen pois.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Kappas mitä löytyi:
http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/acchtml.pl?1392921

Eli jos tuosta tosiaan versoaa chinense, niin virhe on sitten jo USDAn arkistoissa...


USDAn arkistoissa on tosiaan monen monta virhettä! Ei todellakaan kannata luottaa kovin sokeasti noihin määrityksiin, tai aina edes kuvauksiin. Siellä on inhimillisiä kämmejä - joskus siemenet eivät välttämättä edes ole kuvatusta kasvista...

Tuo kun tuli "viisasteltua" ;), jotain tuosta Cumarista mikä saattaa kiinnostaakin jotakuta. Sanahan on portugalia, ja kuvaa ilmeisesti tietynlaista (hedelmän ulkonäkö?) chiliä brasiliassa. Lajia se ei merkitse. Siitä tämä kaaos: Cumari o Passarinho on c.chinense tyypin (erinomainen) melko tunnettu jalostettu lajike, ja useita c.praetermissum villichilejä puolestaan kutsutaan nimellä Pimenta Cumari (= Cumari-chili). Enpä usko arvaavani liian kauas, jos arvelen molemmilla nimillä löytyvän molempia - ja aivan mahdollisesti muitakin chilejä.

Tavallaan tässä lyödään meitä harrastajia ylivakavuudesta näpeille! Kotiseuduillaanhan chiliä käytetään hyvin arkisena mausteena, eikä intiaanitorien ostajia voisi vähempää kiinnostaa onko laji chinense vai praetermissum vaikö mikä. Kunhan on mitä ostaja etsii... Näiden "kansannimikkeiden" kanssa samaan probleemaan törmääkin aina uudelleen: "punainen chili" voi olla ihan mitä vain...  Jalostetuilla, kaupallisilla chileillä on ymmärrettävistä syistä paljon täsmällisemmät nimet.

JartsaP

Eikä sillä nyt niin väliä siksikään, että tyypilliseen Reimer Seeds -tyyliin ainakaan ne pari siementä mitä tuota kylvin eivät itäneet. On se kumma juttu, että kaikkien muiden toimittamat siemenet itävät joka ikinen, mutta Reimerin "itävyystakuulla" varustetut eivät. Reimerin tomaateistakin yksi lajike ei itänyt ollenkaan.

Sen sijaan Reimerin 'De Milpa' tomatillo ei ensin itänyt, mutta kun kippasin koko pussin laakeaan multavatiin, niin sain kokonaiset kaksi siementä itämään. Toinen niistä ei tosin ole sitten itämisen jälkeen kasvanut milliäkään, edes paljastanut sirkkalehtiään, mutta kumminkin. Muualta ostamani tomatillot itivät hyvin.

JartsaP

Hercules on taas vauhdissa, poimin siitä pari kypsää palkoa ja totesin samalla, että puska on ihan tajuttoman tuuhea latvaosistaan, ja varmaan toistasataa nuppua ja kukkaa ihan vieri vieressä! Pari vihreää pötkylääkin sinne vielä jäi. Uskomatonta, kun kasvi on nurkassa pelkän loistarin alla ja huonossa hoidossa... niin ja erityisesti kun ottaa huomioon, miten se oli kutakuinkin lehdetön pari kuukautta sitten.

Monet muutkin, erityisesti talvetetut, ovat riehaantuneet ja lehtiä sekä kukkia tulee niin että tutisee! Kunpa jo pian pääsisivät kasvariin...

Kasvarin automaattiavaajat tulivat juuri, samoin Blumatit. Rikkoutuneen luukun tilalle on uusi rakenteilla ja lämmön sekä sadevedeneristyksen parantaminen suunnitteilla. Sähköpuhallin on jo hankittuna. Kohta, kohta...

EDIT: muutama kasvi ei ole riehaantunut ollenkaan: Mullacat (Physalis angulata) kuolivat pois, Lemon Dropeista ainakin pari on tosi onnettomia rääpäleitä ja samoin on käynyt muutamalle muullekin yksilölle, suurimman osan kasveista rehottaessa kuin viimeistä päivää.

EDIT2: 'Marbles' ei kyllä ansaitsisi chilin nimeä, nimittäin sen verran pahan makuinen ja vailla tulisuutta oli ensimmäinen pallura jonka maistoin. Voihan olla että ne paranevat aurinkoa saadessaan, mutta tähänastisen kokemuksen perusteella se on syömäkelvoton, vaikkakin hauskan näköinen koriste.

JartsaP

Voi voi, enpä ole muistanut ja jaksanut tätäkään päivittää... kuviakin olen vain postaillut Puutarha.netin palstalle, kun se on niin paljon vaivattomampaa. Mutta hiukan tilannetiedotusta nyt kumminkin. Ainakin seuraavanlaiset lajit ja lajikkeet kukkivat tai tekevät hedelmää nyt (lista on varmasti epätäydellinen, koska kirjoittelin/editoin ulkomuistista):

C. annuum (paprika) Ace F1
C. annuum NuMex Twilight
C. annuum Mulato
C. annuum var. glabriusculum Tepin
C. annuum Cayenne Golden
C. annuum Jalapeño Hercules F1
C. annuum Birdseye
C. baccatum Aji Colorado
C. chinense Scotch Bonnet Yellow
C. annuum Guajillo
C. annuum Bolivian Rainbow
C. annuum Marbles
C. baccatum Aji Verde
C. baccatum PI-260567
C. baccatum Lemon Drop
C. baccatum Aji Amarillo
C. annuum Fireworks
C. cardenasii(tai cardenasii x pubescens) "Ulupica"/"Rocopica"

Ensi kaudelle luultavasti karsin listalta pois kokonaan Cayenne-tyypin sekä koristechilit ehkä bossea lukuunottamatta. Lisäksi nykyiset chinenset saanevat lähteä, sen sijaan saatan kokeilla jotain mietoa chinenseä (Aji Pancan siemeniähän mulla jo oli, mutta eivät muistaakseni itäneet). Kotikutoiset hapsut ja skottihatut kun yksinkertaisesti ovat, mainion hedelmäisestä maustaan huolimatta, turhan tulisia mulle. Samoin luulen, että tepin-kantaa voisi hiukan rajoittaa, pienimarjaisia ja huonosti satoavia kasveja on nyt muistini mukaan kolme kappaletta.

Erityisen satoisalta vaikuttaa Guajilloksi "ristimäni" Teksasintuliainen, sen hedelmät ovat ohuehkoja pötköjä, joilla pituutta Fiskarsin keittiösaksien verran :) Vielä vihreistä paloista puuttuu polte, mutta muuten ovat hyviä. Kuivatuissa kypsissäkin polte oli varsin vähäinen, mutta maku mukava.

Nythän on mainio ajankohta alkaa miettimään ensi vuotta muutenkin, kohtahan aloitetaan kylvöt... :D

EDIT: ainakin tämä jäi pois satoavien listalta:
Giant Szegedi Sweet Pepper

JartsaP

Uusi kausi on nyt aloitettu. Multiin menivät tänään seuraavat chililajikkeet:
Aji Cristal
Aji Norteno
Aji Dulce
PI441551
...ja lisää kylvöjä on odotettavissa.

Talvetukseen on valikoitunut pääasiassa baccatumeja, joukossa kaksi tosi isoa puskaa, 'Aji Amarillo' ja 'Aji Verde'. Ne ovatkin kyllä niin saman oloisia kasveja, että lienevätkö oikeasti samaa lajiketta eri nimillä. Myös 'Quintisho' on ainakin vielä jäämässä henkiin. Jo kaksi kautta kasvanut jalapeño Hercules F1 -yksilö on myös edelleen kuvioissa, alkaa jo oikein uteliaisuus pakottamaan sen pitämiseen, mielenkiintoista nähdä että miten kauan tuollainen jalostettu annuum voi oikein elää - tarkoittaahan "annuum" sentään yksivuotista ja semmoisiksi kirjat vielä muutama vuosi sitten paprikoita väittivät. Ainokainen punainen rocotoni kypsyttelee hedelmiään olkkarin ikkunalla, ja taitaa eri ikkunoilla vielä olla pari muutakin kasvia. Lisäksi on tämän vuoden parhaista otettuja pistokkaita, joissa on jo useimmissa hyvän kokoiset juuret.

Chilien lisäksi kasvatuksessa on taas kaikkea muutakin mielenkiintoista, tänään kylvin myös monta uutta ja eksoottista sukulaislajia, trooppisia syötävähedelmäisiä koisokasveja. Vaikka tämän kesän kokemukset osoittivat, että niitä on vaikea saada tuottamaan satoa Suomessa, niin vielä sentään jaksan yrittää.

Anonymous

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Jo kaksi kautta kasvanut jalapeño Hercules F1 -yksilö on myös edelleen kuvioissa, alkaa jo oikein uteliaisuus pakottamaan sen pitämiseen, mielenkiintoista nähdä että miten kauan tuollainen jalostettu annuum voi oikein elää - tarkoittaahan "annuum" sentään yksivuotista ja semmoisiksi kirjat vielä muutama vuosi sitten paprikoita väittivät.

Olisiko kestävyyden avainsana tuo F1? Kotopuolessa pimeällä ikkunalla tällä hetkellä lekotteleva hullu annuum F1-hybridi kukkii hulluna ja alkaa tehdä kolmatta satoaan. Voin sanoa jo etukäteen, että sen talvettamisessa ei tule olemaan minkäänlaista ongelmaa, kunhan ei tapa sitä kevätauringolla. Muutoinkin F1:sten elinvoima on usein eri luokkaa kuin vakiintuneiden lajikkeiden. Miksi eivät siis talvettuisikin helpommin?

Gekko

Solanaceae et vitae

TheBigX

Kai se siitä johtuu... Ne on vissiin harrastelijoille jalostettu helpoiksi lajikkeiksi, eli kestävyys lienee kaiken A ja O. Ajattelin kuitenkin testata minkälaisia kasviyksilöitä lähtee Hercules F1:n itsepölytyksen tuloksena syntyvistä siemenistä.  :D

Gekko

Täsmennän siis sen verran, että tuo omani, josta tuossa puhuin, ei ole tarkoituksella jalostettu vaan sattuman kauppaa. Muutoinkin tarkoitin kaikissa F1-hybrideissä olevaa elinvoimaa, en ihmisen tietoisesti aikaansaamaa sellaista.
Solanaceae et vitae