maaliskuu 05, 2021, 18:46:42 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Jussan kausi 2019

Aloittaja jussa, helmikuu 09, 2019, 17:36:44 ip

« edellinen - seuraava »

jussa

helmikuu 09, 2019, 17:36:44 ip Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2019, 09:14:49 ap käyttäjältä jussa
Edellisen kauden harmistuksista vielä jonkin verran masentuneena meni näinkin pitkään ennen kuin sain yhtään mitään aikaiseksi chilien kasvatuksen kanssa. Viikko sitten kuitenkin laitoin uudet siemenet itämään.

Kauden 2019 kasvatukset: (Päivitetty 20.5.2019)

C. chinense:

  • Embassy naga, itämään 2kpl, hengissä 1kpl

  • Hainan yellow lantern, itämään 1kpl, hengissä 1kpl

  • Surinam red, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

  • Trinidad perfume, itämään 2kpl, hengissä 1kplC. baccatum:

  • Aji cristal, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

  • Sugar rush peach, itämään 4kpl, hengissä 1kpl

  • Quintisho, itämään 2kpl, hengissä 1kplC. annuum

  • Leek, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

  • Bolivian rainbow, itämään 2kpl, hengissä 1kplTarkoitus on noista sitten aika rankalla kädellä karsia osa pois, kunhan näkee kuinka itäminen ja kasvuun lähtö onnistuu. Filosofiana on, että vähemmän on enemmän, ehkäpä sitä oppisi jotain jos ei yritä liikaa. HYLin siemeniä löytyi enää yksi kappale, joten laitoin surinam rediä varalta. Bolivian rainbow ja quintisho on molemmat vähän hupailu/testailu/koristus -mielessä itämään laitettu. Trinidad perfume on lähes tuleton chinense, olisi hauska tarjota chiliin tottumattomille tutuille maisteltavaksi ja miksei itsellekin.

Tällä kaudella idätykset tapahtuvat Root!t -kitissä. Viime kaudella käytössä ollut Ikean systeemi on poistunut valikoimasta, eikä siihen tarkoitettuja kivivillapötköjä enää saa. Muutenkaan se ei ollut oikein minun tarpeisiini sopiva. Kirjoittelen ehkä jonkinlaisen arvostelun aiheesta jossain välissä.

Viikon odottelun jälkeen Kaikki annuumit ja trinidad perfumet ovat itäneet, puolet sugar rush peacheista ja surinam redeistä, muita ei vielä näy.
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

jussa

Tänään siirsin viimeisetkin taimet idätyslootasta passiivivesiviljelyyn. Itävyys muutoin 100%, paitsi sugar rush peach 50% ja aji cristal 75%. Tarkalleen ottaen viimeinenkin aji cristal oli itänyt, mutta en enää jäänyt odottelemaan että se saisi sirkkalehdet esiin.

Ikean passiivihydro:


Omatekoinen passiivihydro:


Lannoitteena annoin muutamalle kokeeksi Root !t -ensilannoitetta (ec 0,4) ja lopuille Puutarhan kesää (ec 0,4-0,7).
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

jussa

Tänään kävin Bauhausista ostamassa Biolanin kasvusammalta ja ruukutin muutamia taimia. Pitää vähän aikaa antaa rauhassa totutella uuteen ympäristöön ja samalla tarkkailen miten lähtevät kasvamaan. Siirrän sitten lisää ruukkuihin kun näyttää että kasvu taas jatkuu. Kovin kauan ei tosin voi odotella, kun alkavat taimet olla jo melko kookkaita. Isomman taimen siirtäminen vesiviljelystä multaan (tai kasvusammaleeseen, kookokseen, tms.) on ainakin itsellä lähes aina aiheuttanut melkoisen taantuman. Liian innokkaasti varmaankin olen siirtänyt takaisin kovaan valoon.

Ruukkuun menivät kaksi leekiä (C. annuum) bolivian rainbow (C. annuum) ja quintisho (C. baccatum):


Ihan kivoja juuria oli taas kasvanut passiivivesiviljelyssä, kuvassa leek:

Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

jussa

Vaihteeksi pieni päivitys. Eilen siirsin chinensetkin parvekkeelle. Aiemmin lämpötila on käynyt öisin 10°C tienoilla, mutta ennuste lupasi lämpenevää, joten uskalsin näin tehdä. 15°C oli viime yön alin lämpötila. Minulla on kolme chiliä vesiviljelyssä, lajikkeet aji cristal (C. baccatum), hainan yellow lantern ja surinam red (molemmat C. chinense) ja järjestelmänä bubler josta ilmakivet korvattu vesipumpulla. Onkohan tuolle olemassa joku oma nimikin? Kookoksessa (no on seassa kasvusammaltakin) pari leekiä ja bolivian rainbow (C. annuum); aji cristal, sugar rush peach ja quintisho (C. baccatum); sekä surinam red, trinidad perfume ja embassy naga (C. chinense).


Trofast vesiviljelykäytössä.


Lähikuva edellisestä. Vesipumppu on laatikon etuosassa, jotta juuret eivät aivan heti tukkisi sitä. Pumppuna 2W Platinum, paitsi yhdessä on isompi pumppu mikä löytyi valmiiksi omasta varastosta. Hieman jäi harmittamaan kun pienellä vaivalla noista olisi saanut ebbinkin.

Pari kuvaa parvekkeelta eri suuntiin:


Taustalla pari tomaattia.

Leek on jokavuotinen takuupodittaja, aloittaa varhain ja tekee isoja paksulihaisia sekä hyvän makuisia podeja. Kasvi ei tosin kasva isoksi.

Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020