joulukuu 04, 2023, 02:27:44 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022 - 2023

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti

Meni väärinpäin nää säät :D Tällaset kosteat ja vilposet ois ollu viherkasvulle ja kukinnalle hyväksi, helteet kypsymiselle.
Ja se kesäkuun ekan viikon jäätävyys oli ihan killeri.

"Nättejä viherkasveja" hoidan vähän vasemmalla kädellä tuolla pihalla ja oon vaan että jouluna sitten sisällä annatte satoa, nyt saatte olla täällä vähän kuin kesälomalla  :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Tervo

Lainaus käyttäjältä: nörtti - heinäkuu 08, 2023, 08:47:40 apMeni väärinpäin nää säät :D Tällaset kosteat ja vilposet ois ollu viherkasvulle ja kukinnalle hyväksi, helteet kypsymiselle.
Ja se kesäkuun ekan viikon jäätävyys oli ihan killeri.

"Nättejä viherkasveja" hoidan vähän vasemmalla kädellä tuolla pihalla ja oon vaan että jouluna sitten sisällä annatte satoa, nyt saatte olla täällä vähän kuin kesälomalla  :D

Näinhän toi meni, toivottavasti ElNinjo hoitaa pitkän loppukesän ja syksyn, niin saisi satoakin.

Selvä suunnitelma jo seuraavaan kesään, taimia paljon vähemmäksi, ja idätys saa siirtyä ainakin kaksi kuukautta vuodenvaihteesta eteenpäin, säilyvät siedettävän kokoisina ennen ulosvientiä.

Tervo

Sukkulointia kodin ja kesämökin väliä. :D Ja molempiin saa palata sydän syrjällään, paljonko kuivuus on rokottanut puskia. Mökillä ovat selvinneet paremmin, kun nämä kotonakäynnit ovat lyhyempiä. Kotona sen sijaan tuntuu kuivuus vaivaavan, etenkin noi amppeleissa roikkuvat Rocotot ovat kovilla. Täytynee tiputtaa ne pesuvatiin ensi viikoksi.

Kuivuudesta huolimatta Costa Rican Red kasvattelee noita podejaan. Ensimmäinen alkaa mukavasti punastua, kohta siis pääsee maistelemaan elämänsä ensimmäistä Rocotoa!Ainut sisätiloissa roikkuva on tämä viimekesäinen Red Habanero. Sekin on jokaisen mökkisession jälkeen kuivahtanut pahasti, viime viikolla ilmeisesti auttoi vähän kun lisäsin uutta multaa ruukkuun täytteeksi. Se kypsyttelee näitä 4x4 sentin kokoisia marjojaan, pari alkaisi olla jo käyttökunnossa.En ole ihan vakuuttunut tuon varastolannoitteen onnistumisesta sillä Nixdorfin (enkä myöskään Fataliin) lannoitteella. Noi pihalla olevat eivät ole kasvaneet samaa tahtia kuin viime kesänä (taikka sitten toi kesäkuun alun kylmyys pysäytti niitä liikaa). Nyt olen pariin kertaa kastellut niitä Kekkilän kastelulannoitteella, josko tilanne paranisi. Toki osa noista alkaa kukkia, pari jopa ihan runsaalla kukinnalla. Eniten nuppuja taitaa olla Carbonerossa, toivottavasti kelit jatkuvat nyt suotuisina satoa silmälläpitäen.

Tervo

Kymmenen päivää mökillä, rankkasateiden ansiosta ei pihalla ollut kuivuneita chilejä. Kukinta etenee, mutta kovasti hitaasti, liekö toi pihan keskellä sitten liian aurinkoista, varsinkin kun tuolla parvekkeella puolivarjossa kehittyvät nopeammin.

Vahingoista viisastuneena pudotin noi Rocoto-amppelit pesuvateihin poissaolon ajaksi, ja kaadoin vateihin muutaman sentin verran vettä. Nyt ne eivät kuivuneet, ja toi Canariokin sai kukinnan täyteen käyntiin. Ja kun kasvia tarkastelee, niin viikossa on saatu melkoinen määrä pieniä raakileitakin alkuun. Pölytys tuntuu ulkoilmassa tapahtuvan paljon tehokkaammin kuin sisällä.Viereisessä amppelissa Costa Rican Red on saanut kaksi podia täysin punaiseksi, ja isoja vihreitä on koko joukko. Ja tämäkin kukkii koko ajan, eli lisääkin lienee tulossa.Ja myös tuo kovan onnen Bhut Jolokia on saanut uudesta kukinnasta kunnon raakileita alulle. Ne ennen ulos siirtoa pölyttyneet pari raakiletta jäivät pikkusormen pään kokoisiksi pallukoiksi, ja ovat nyt punaisia. Ne saivat epäilemään, onko pussissa ollut vääriä siemeniä, mutta nämä uudet näyttävät enempi oikeilta.Lisäksi parvekkeella asustaa viimevuotinen Cayenne, aivan onnettoman oloinen ranka, mutta siinäkin koko joukko punaisia ja vihreitä podeja, ja lisää pukkaa.

Mökillä tarhalta ostettu Hainan Yellow Lantern kukkii kovasti, ja näyttää että liki joka kukasta syntyy raakile. Ilman satoa ei siis tänäkään kesänä jäädä. :) Kukassa siellä (kuin myös kotona) Carolina Reaper ja 7Pot.

Tervo

elokuu 02, 2023, 19:40:18 ip #184 Viimeisin muokkaus: elokuu 02, 2023, 20:00:02 ip käyttäjältä Tervo
Tässä yksi näistä edellisessä viestissä mainituista lilliputeiksi jääneistä Bhut Jolokian marjoista. Koko johtunee siitä, että nämä olivat kukassa, kun siirsin parvekkeelle, joku ehti pölyttyä, ja sitten se alkukesäkuun hyytävä keli pysäytti kasvun. Täytyy maistella, onko tuohon kerääntynyt täysikokoisen marjan polte, vaiko ei. :)Edit: Joo, kyllä potkii! Ei ole enää epäilystäkään, etteikö tämä olisi Bhut Jolokia. Kieleen palasi tunto varttitunnissa, huulia polttelee vieläkin. Kauhulla odotan jos/kun noi nyt vihreät raakileet kasvavat täyteen mittaansa.

Tervo

Taas mökillä.

Hainan Yellow Lantern alkaa satoamaan, jotain hyötyä näistä tarhan taimistakin. Ollaan toista viikkoo täällä, sitten hetki kotona ja Madeiralle pariksi viikoksi. Toivottavasti ei sillä välillä pakkanen pane näitä raakileita. :)Tervo

Viikossa kypsynyt pari lyhtyä lisää, kukat alkaa pudota, ilmeisesti raakileita sen verran paljon ettei jaksa enempää.Kotona oli toi myrsky kaatanut pihalta jonkun ruukun, ja parvekkeelta sekä Rocoton että Bhut Jolokian. Ensi viikolla näkee, onko käynyt miten pahasti. :(

Tervo

Piti kerätä kypsät Rocotot pois, maanantai-aamuna lähtö Madeiralle pariksi viikoksi. Onneksi sai naapurin kastelemaan rehuja, näitä Rocotoja näyttää tulevan, samoin Canariot ovat vihreinä raakileina, Bhut Jolokiat myös. Pihalla satunnaisia raakileita useammassa puskassa, josko noista vielä ennen talvea jotain iloa tulisi.


Tervo

Lämpimältä (+30C) Madeiralta liki suoraan mökille, palelemaan. Hitaasti kypsyy nämä vähät, mitä on podeiksi asti saanut, sekä kotona että täällä mökillä.

Ainut poikkeus taitaa olla tämä tarhalta ostettu Hainan Yellow Lantern, jonka liki kaikki hedelmät alkavat olla poimintakunnossa.Kotona oli 7Pot saanut ulkona jonkun raakileen alulle, samoin täällä mökillä joku isompi. Raakana vielä kaikki.Rantamaisemassa Jalapenot varmaan nämäkin poimintakunnossa, vai pitäiskö odottaa että kypsyvät punaisiksi?


Tervo

syyskuu 12, 2023, 09:23:07 ap #189 Viimeisin muokkaus: syyskuu 12, 2023, 09:29:32 ap käyttäjältä Tervo
Uhkaavasti alkaa syksy ja liian kylmät yöt lähetä. Kuskasin mökiltä siellä kesällä idätetyt Clavon ja Mme Jeanette -taimet kotia, molemmat kukkivina, mutta ei niin kauhean hyvinvoivan näköisinä. Josko ne tuossa valojen alla toipuisi ja vaikka satoaisivat talvella. Pari muutakin olisi tarkoitus talvettaa, toi mökillä asuva Yellow Lantern, ja kotona parvekkeella kesän asunut Bhut Jolokia, mahdollisesti myös paljon leikattuna punainen habanero, joka lykkää koko ajan yksittäisiä isoja hedelmiä. Tämä on edelliskesäisiä idätyksiä.

Yellow Lanternista piti mökillä poimia kypsät hedelmät pois, ainakin saman verran on vielä raakileita. Täytyy seurata noita kelejä, missä vaiheessa roudaan tämän kotiin.Kotona noissa pihalla kasvavissa puskissa on siellä täällä raakileita, ovat vaan kovasti pieniä. Suurimmaksi syyksi epäilen tuota alkukesän varastolannoitusta noilla kiinteillä lannotteilla. Taisi jäädä tämän kesän kokeiluksi, jatketaan ensi kesänä näillä kastelulannotteilla. Varsinkin kun kastellen lannoitetut Rocoto, Canario ja Bhut Jolokia näyttävät satoavan odotetusti. Kunhan vain kypsyisivät.

Tässä tämä Bhut Jolokia, osa liki kypsää, mutta paljon vielä raakileina. Tulta ja tappuraa luvassa täksikin talveksi.


Tervo

Mökiltä tuodut uudet tulokkaat, Clavo ja Madame Jeanette. Nämä idätetty mökillä kesäkuun alussa ja kasvaneet laiturilla tuulessa ja tuiskussa. Kumpikin noin 15cm korkea, Clavo vähän pidempi, eikä mitään kauneuskuningattaria kumpikaan. Ruukutin nyt kolmen litran ruukkuihin ja siirsin keittiön ikkunalle valojen alle. Olisko nämä sitten jo kauden 2024 kasveja  ;)

Clavon latvahässäkkä, ei silmiä hivelevän kaunis vaikka kukkiikin.Madame vähän nätimpi, vähemmän kukkia. Molemmilla lehdet kärsineet alkusyksyn keleistä.


Tervo

syyskuu 22, 2023, 10:48:35 ap #191 Viimeisin muokkaus: syyskuu 23, 2023, 11:51:51 ap käyttäjältä Tervo
Piti Varpu-myrskyn takia nostaa tämä keltainen lyhty laiturilta terassille, vähän tuulensuojaan. Tiedä olisiko tuolle ollut tarvetta, melko vahvoiksi toi on oksansa tuolla tuiskussa kasvattanut. Tämä saa sunnuntaina lähteä kotiin valojen alle, saisi noi loputkin raakileet kypsymään, ja koko puskan talvehtimaan. Kotiin lähtee myös Armageddonin ja Bolivialaisen Habaneron taimet, loput mökillä olevat saavat nauttia loppusyksystä ennen lopullista talvea.


Tervo

Taas kotona, oltu pari päivää. Pihalla on näköjään raakileita useammassa puskassa, joku ehkä jopa kerkiää kypsyä, jos ei ihan heti pakkaset tule. Sisällä oli taas toi punainen habanero kuivahtanut, se on edellisen kesän ruukussa, ja ruukku ilmeisesti täynnä juuria. Toipui kuitenkin sen verran, että toiveita saada noi raakileet kypsäksi, kolme isoa napsin jo pois. Loput kun saa kypsäksi, pitää leikata ja varmaan vaihtaa mullat ensi kevättä varten. Siemeniä otin talteen, jos talvetus ei onnistu.

Mökiltä viimeksi tuodut Clavo ja Madame Jeanette viihtyvät näköjään uusissa ruukuissa 20W lampun alla, tosin niin viihtyvät myös kirvat.  >:( Käytin noi eilen suihkussa ja suihkin Neudorfin liuokset perään. Saman operaation tein nyt kotiin tuodulle Armageddon ja Bolivian Red -taimille. Ovat kaikki tuossa keittiön ikkunalla, samoin kuin siemenestä idätetty Kiinanruusu, ainut jonka olen näinkin isoksi saanut pysymään hengissä. Sekin kasvoi kesän mökillä, piti sekin tuoda kotiin kun alkoi näyttää liian kylmältä. Täytyy mökkikauden jälkeen idätellä noita eri värivaihtoehtoja joita kesän aikana tuli hankittua.

Parvekkeella olevat Rocoto ja Canario ovat hyvävoimaisen oloisia, podit eivät vaan tahdo kypsyä, ei vaan ole oikein sisällä tilaa kahdelle isolle amppelille, pidetään peukkuja ja varpaita pystyssä ettei talvi tule ihan vielä.

Hainan Yellow Lantern ei mökillä ehtinyt kaikkia marjoja kypsyttää, nyt se paistattelee päivää noiden Starlite -valojen alla. Luulisi loppujen raakileiden kypsyvän.Parvekkeella elellyt Bhut Jolokia ei ainakaan vielä ollut kylmästä tietääkseen, marjojakin saanut kypsymään. Kaikesta huolimatta nostin sen nyt sisälle, täysin vihreitä raakileita kun on vieläkin enemmän kuin kypsiä. Tätäkin saa leikellä kun saa marjat pois, on sen verran tuottaisa ja hyvävoimainen, että saa talvehtia.Jos nämä kaikki nyt sisällä olevat selviävät talvesta, ei varmaan tarvitse montaa siementä talvella idättää. Sanoo hän, jonka edelliset idätykset menivät överiksi. ;D

Tervo

Piha on tyhjennetty chileistä, juurakot ja mullat kompostoitumassa seuraavaan kesään. Pihan sadosta ei oikein voi puhua, syksy tuli liian nopeasti, eikä noi kerenneet kypsymään, varsinkaan kun kesäkuun alun kylmät hidastuttivat kasvua oleellisesti. Parvekkeelta sisään otettu Bhut Jolokia kypsyttelee nyt sisällä viimisiään, pari viikkoa sitten kuivasin mökillä ne silloin kypsät, pitäisi ajaa kahvimyllystä läpi jauheeksi.

Mökiltä tuotu Hainanin lyhty alkaa myös olla sadonkorjuuta vaille valmis, se pudotteli valtaosan lehdistään sisälle otettuna, mutta podit sentään pysyivät kiinni. Ja punainen Habanero on nyt toipunut leikkaamisesta ja työntää uutta versoa. Tuota joutuu varmaan talvella karsimaan pariinkin kertaan, sen verran voimakasta oli ainakin kesäinen kasvu.

Lisäksi sisällä kypsyttelevät satoa kesän tuossa parvekkeella amppeleissa roikkuneet Rocoto ja Canario. Punaiset näyttävät kypsyvän pikkuhiljaa tuolla alakerrassa, tässä ylhäällä roikkuva keltainen ei tahdo ottaa väriä millään.

Lisäksi mökiltä tuli kotiin noi neljä kesällä idätettyä tainta, ensin Clavo ja Mme Jeanette, ja seuraavalla kerralla Armageddon ja Bolivian Red. Noi kaksi ensinmainittua tiputtelivat liki kaikki lehtensä ja kaikki kukkansa joita oli mökillä kerennyt tulemaan, lähinnä tuohon Clavoon. Hyvin noi kuitenkin tuossa lamppujen alla toipuivat, pituutta tullut reilusti lisää, latvukset hyvin haarautuneet ja kukkia pukkaa. Noi jälkimmäiset eivät ole vielä samalla tavalla toipuneet, kasvavat kuitenkin ja tuossa Armageddonissa joku nuppukin (yksi kukka siitä tipahti pari päivää sitten).

Näillä nyt mennään vuodenvaihteen yli, joku lajike varmaan pitää idättää talvella, mutta ei hirveän montaa.

Tässä Clavon kukka, tyypillinen Chinense, ja samannäköisiä on myös tuossa Madamessa.


Tervo

Ja tässä Madame Jeanette. Ei nämä vielä oikein näytä kiinni pysyvän, mutta tässähän on koko talvi aikaa. :D


Tervo

Alkoi vihdoinkin tämä kesän parvekkeella elänyt Canario kypsytellä podejaan. Kohta pääsee maistamaan. Rocotoja on jo syöty loppukesästä, nyt nämä sisällä kypsyneet ovat saaneet enemmän makua, sen verran että vaimo jo irvisteli tuolle yläosalle. Canariot on SLP:n siemenistä, joidenkin kokemusten mukaan niitä miedompia. Saas näkee.


Tervo

Njoo, tultiin mökiltä, ja oli noista Canarioiosta muutamassa päivässä aika moni kypsynyt. Piti sitten sapuskan yhteyteen pilkkoa yksi maistiaisiksi. Selvisi SLP:n tämän vuoden laatu. En tiedä miten mietoja ne aiemmat on olleet, nämä ei ole mietoja! Kärjestä juureen pitkään pysyvä polte huulissa kielessä ja kielen alla. Ei kuitenkaan mikään henki lähtee nyt tunne, mutta yllättävän pitkään toi polttelee. Pitäisi varmaan testata mitä noi on täytettynä uunissa.

Tervo

Ja tässä varmaan tämän vuoden viimiset kuvat, ei näitä vielä voi 2024 -kaudelle kuitata.

Porrastasanteelle jäi (oikealta) edelliskesäinen Red Habanero, pätkittynä (kuitenkin kasvatellut uutta oksaa, kukkaa ja yllättäen jo kolmea raakiletta), sitten juuri typistetty Yellow Lantern (vaihdoin pätkimisen jälkeen mullat ja tungin Provanton myrkkytikun torjumaan ripsiäisiä joita on enempi kuin laki sallii) ja keittiöstä siirrettu Mme Jeanette (kukkii, mutta pudottelee, josko saisi näiden isompien valojen alla podejakin).
Lisänä joku peikonlehti, kiinanruusu ja yritelmä Madeiralta tuodusta kolibrikukasta.Keittiöön jäi oikealta Clavo (kukkii sekin ja pudottelee) lyhyt Bolivian Red Habanero (joku nuppu siinäkin) ja Armageddon (kukassa sekin). Lisänä tässäkin kolme kiinanruusua ja rahapuun oksa joku vuosi sitten Madeiralta tuodusta emokasvista.Lisänä vielä noi kahdessa amppelissa roikkuvat Rocoto ja Canario, joiden yllättävän polttaviksi kasvaneita podeja pitäisi viikonloppuna täyttää ja kypsytellä uunissa.

Siinä kaikki, jotka jäivät kesän paristakymmenestä lajikkeesta ensi vuoteen.

Tervo

Tuli muutama Canario ja Rocoto ryöpättyä, täytettyä peuran jauhelihalla ja mustapippurijuustolla ja paistettua uunissa. Tuli aika herkkua, tosin keltaiset jäi vaimolta syömättä, punaiset selvästi miedompia. Näitä nyt riittää, muutamaan herkutteluhetkeen!

nörtti

Komeita ovat.
Toivottavasti saat ötökät karkotettua. Mä oon paranoidi niiden suhteen kun kämppä on niin pieni = ei tänne mahdu pörisemään ku minä :D
Just laitoin ekat sirkkalehtiset kasvatusboxiin. Määrä saa olla nyt runsas koska opettelen karsimaan heikot.

Mun Nagat ja Primotaliit oli kesällä ulkona just tollasia kuin sun Jeanette ja Clavo, niin nyt haluan kattoa minkälaiseksi ne saa kun tekee kunnolla ja ajatuksella kasvattaa. Ne oli sellasia rimpulataimia alusta pitäen, ja ulos paljaaseen maahan heitin nuo ja muutamat muut jo toukokuussa.

Siitä ja kasvuturvekokeiluista viisastuneena pysyn vastedes ruukuissa, kookoksessa ja vakkariravinteessa.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.