marraskuu 07, 2024, 04:49:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tervon chilit 2022 - 2023 -2024

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

Tervo

Lainaus käyttäjältä: nörtti - syyskuu 26, 2024, 19:27:36 ipNoi mistä kirjotit että Scotch Bonnet niin näyttävät kyllä ihan mun Chocolate Habaneroilta :)

Mä en ole hirveän luottavainen näihin kaupallisten siemenien nimeämiseen. Keksitään hienoja nimiä, vailla perusteita. Näiden edeltävä polvi on kasvatettu näistä: Nelson Garden Chocolate Scotch Bonnet, nämä siis omista siemenistä parin vuoden takaa.

nörtti

Ai no sitten.
Juu , nimiä on kaikenlaisia kyllä.

Mä jotenkin vaan liitän sen Bonnetin niin vahvasti siihen päähinemalliin, eli että on semmonen kärkikolmiomainen marja joka on tyviosasta tasainen.

Pääasia ett itte tykkää niiden mauista mitä kasvaa ja käyttää ruuassa, nimistä viis varsinkin jos ei muille niitä jollain nimellä anna tai markkinoi myydäkseen.

Samahan se on noissa supertulisissa joita on risteytetty sen tuhat kertaa ees ja taas: helpompaa todeta vähän että mikä on tavallaan se vahvin linja, kuten noissa mun Moruga-perheellisissä. Se, että onko ne Dragon Breatheja vai jotain muita on oikeestaan merkityksetöntä. Tykkään mausta ja poltteesta ihan hulluna, siks pari puskaa tänä vuonna.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Tervo

Mökillä kasvukausi varmaan loppu, viikon puoliväliin lupailtiin jo nollaöitä. Se Surinamin Habanero kuskattiin kotiin kypsyttelemään satoaan, viikon aikana ei tapahtunut muuta kuin että se suurin vaihtoi värinsä kokonaan oranssiksi. Muista revittiin kypsät ja raakileet pois, ja tuotiin sellaisenaan kotiin kypsymään. Tässä osa saaliista, Lombardoa, Hungarian Hot Waxia ja Aji Cristalia. Toi Hot Wax oli ihan ok makuinen ja hyväsatoinen, näitä on viikko naposteltu, ja varmaan täytyy laittee ensikesäksi uudet tulemaan.



Kotona taas oli ikäviä yllätyksiä, pahimpana varmaan se, että ilmeisesti heti viikko sitten oli keittiön allaskaapin hiirenloukku lauennut, ja haju oli kuin ruumishuoneella. :-X Keittiön ikkunalla Bhut Jolokia oli myös kuivahtanut pahemman kerran, saa nähdä, toipuuko se vielä tuosta.

Red Habanero nostettiin viikko sitten parvekkeelta sisälle, ja se on kypsytellyt satoaan ihan kiitettävästi. Parvekkeella majailleet ovat vielä ihan hyväkuntoisen oloisia, katsotaan nyt, miten ne ensi viikosta selviävät, ovat niin reheviä, että vaikea nostella sisälle.


Tervo

Tyhjäsin pihalta Clavon ja Scotch Bonnetin, ja laitoin vihreät osat kompostiin. Paljon meni raakojakin, ei viitsi alkaa noita kypsyttelemään, kypsiäkin on omiksi tarpeiksi. Löytyi uusi vihollinen pihalla kasvatteluun, linnut olivat syöneet noita kypsähköjä Bonnetteja.
Parvekkeelta nostin sisälle Bolivian Red Habaneron ja Armageddonin, niissä oli niin paljon isohkoja marjoja, että saavat kypsyä sisällä. Sen sijaan Bhut Jolokia ja Devil's Tongue oli pakko jättää ulos, ovat niin huonon mallisia, etteivät pysy ilman parvekkeen kaidetta pystyssä.
Sisällä toi Bhut Jolokia ei toipunut kuivumisesta, kypsät hedelmätkin nahistuivat tyystin. Leikkasin sen nyt alas, katsotaan selviääkö talvesta hengissä.

Tervo

Tässä tämä parvekkeelta sisälle pelastettu Bolivian Red Habanero. Raakileita melkoinen joukko, ja selvästi erilaisia kuin noi perus-Habanerot. Näitä kesällä sai pari kypsää, josko nyt nämäkin. Pensas on (paria oksaa lukuunottamatta) niin kompakti, että voisi säilyä talven.



Ja tässä sisääntuotu Armageddon. Oli viluisemman oloinen kuin tuo Habanero, roikottaa lehtiään aika tavalla. Tämä käsittääkseni jonkinlainen hybridi, olisi hyvä saada tämä(kin) pensas ensi kesään, näiden siemenistä kun ei tiedä mitä on tulossa.


akselsson1

Hauskoja palloja tuossa Bolivialaisessa :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Tervo

Piti sitten viikonlopun kunniaksi säilöä osaa tuosta sadosta. Ensimmäistä kertaa etikkaliemeen (Chilivaarin perussekoitus) tuli tuupattua oikea sekametelisoppa viipaloituja erimerkkisiä chilejä. Ylläri joka kerta kun jonkun palasen ottaa nautittavaksi.



Mökiltä tuotu Surinam Red pudotellut muutaman lehden, ensimmäinen marja alkaa olla kypsä ja tämä toinenkin hyvää vauhtia vaihtamassa väriä. Toi eka on punainen, oranssista punaiseksi meni viikon päivät.



Parvekkeelta sisäännostetut voi kohtalaisesti, punaisessa Habanerossa kohta kaikki kypsänä, ja niitä riittää. Toi Armageddon joka oli sisääntuotuna se viluisempi ja roikotti lehtiään toipui ihan hyvin ja saanut myös marjoja kypsyteltyä. Sen sijaan toi Bolivian Habanero, joka näytti selviävän hyvin, pari-kolme päivää, on nyt kellastanut ja pudottanut melkoisen osan lehdistään (ilmeisesti ne kaiteen puoleiset saivat jossain vaiheessa kylmää). Marjat sentään tiukasti kiinni, tosin kypsyminen on todella hidasta.

Tässähän saa kohta alkaa valmistautua Jouluun, ja seuraavan kesän kasvatuksiin. Semillasista tilasin viikko sitten neljät siemenet: Tobago Seasoning, Thai Hot, Scotch Bonnet MOA ja Red Bhutlah SLP. Pari miedompaa ja pari tulista. Katsotaan nyt, laitanko näistä kaikista kasvamaan, vai säästänkö osan perikunnalle  ;D Katsoo ensin, mitä näistä nyt sisällä olevista koittaa talvettaa.

Tervo

Syksyn viimiset jatkaa kypsyttelyä keinoauringon loisteessa. Vasemmalla Armageddon, oikealla Bolivian Red ja valkoisessa ruukussa se alas leikattu Bhut Jolokia taustalla. Lattialla tuossa oikeassa alakulmassa Red Habanero. Marjovat on kohta kaikki niin kypsiä, että saa kerätä saaliin, ja katsoa, mitä näille nyt tekee. Säästää vai hävittää, siinäpä pulma. Tuossa punaisessa habassa näky joku kirvakin taas olevan ulkotuliaisina, olen niitä nitistellyt nyt ihan sormin. Kun sato on kerätty, täytyy sitä leikellä vähän pienemmäksi, parantaa varmaan seuraavaa satoa, kun on taas uudet oksat sitä tuottamassa.


Tervo

Parvekkeella oleilleet Devil's Tongue ja Bhut Jolokia olivat kärsineet jonkin verran noista alkuviikon kylmistä keleistä, enemmän kuitenkin tuosta keskiviikon myrskystä, joka oli kaatanut ruukut parvekkeen lattialle. Lisäksi linnut olivat taas syöneet noita paholaisen kieliä, niitä oli muutama puolisyötynä irrallaan. Chilipään ympärillä näköjään muutkin saavat addiktion, nyt viimisenä oli hiiri! syönyt tuossa keittiökomerossa tomaattien kanssa kypsymässä olleita chilejä. Noh, samalla tavalla piti laittaa näitä Bhut Jolokioita ja kaikki Devil's Tonguet kypsymään. Osa noista Jolokioista saa jatkaa irto-oksissa maljakossa, josko vielä kehittäisivät juuria ja saisi ne multiin.


Uuge Poni

Niin alkavat luonnon otuksetkin kiinnostumaan chilimarjasta kun kelit ensin vähän viilenneet. Tintitkin yrittää partsille punapötkylöitä nokkimaan jos jättää ikkunan auki.  ^-^
@ugponics

Tervo

marraskuu 03, 2024, 11:51:59 ap #270 Viimeisin muokkaus: marraskuu 03, 2024, 12:15:56 ip käyttäjältä Tervo
Syksyn sadonkorjuu. Maljakoissa vielä noi Bhut Jolokian oksat kypsymässä, pensaat tyhjiä. Tulihan näitä taas! Ylhäällä vasemmalla Red Habanero, oikealla Armageddon, alhaalla astiassa Bolivian red Habanero ja pöydällä Surinam Red.Mitähän näille tekisi.



Poimin sitten nämä Bhut Jolokiatkin. Yhdessä oksassa oli sen verran juuren alkua, että sai jatkaa maljakkoelämää.


akselsson1

Ai että on hyvän näkösiä kirkkaan punasia chilejä sulla. Ihan vesi herahtaa kielelle vaikka just alan vasta päästä illan maisteluiden poltteesta yli  :D
Chinenset on tosi hyviä jauheina ja säilyy pitkään  :)
Sitte voi kans tehä chiliöljyä jos sellasta tykkää pirskautella ruuan päälle  8)
Myös voi tehä sooseja, tai hilloja. Mun 2013 päivyrissä on moruga-omppuhillo ohje  :D se oli tymäkkää mutta kaikki syötiin eli varmaan salaa aika hyvääkin. Kebabsoosia tein kerran (tomaattipohjainen) ja oli sekin hyvää mutta habaneroja oli siinä silloin ihan liikaa  :fire:  :D
Sitte chili mud cake on kans tosi hyvä ja siihen sopii chinensetkin. Siihenki löytyy ohje mun kokkaus ketjusta. Lyhyesti siinä on oleellista että chilinpalat tai jauhe sekoitetaan sulaan rasvaan leivottaessa, näin poltteesta tulee tasainen  :) ai vitsit, nyt alko itellä tehä mieli leipoa tuota  :o
Chilihulluutta jo vuodesta 2011