heinäkuu 05, 2024, 12:47:19 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Rocotojen satoisuus

Aloittaja Janne, heinäkuu 19, 2002, 12:37:01 ip

« edellinen - seuraava »

Janne

Millaisia kokemuksia on rocotojen satoisuudesta? Tuleeko hedelmiä paljonkin? Luin taannoin reseptin täytetyistä rocotoista ja kiinnostaisi kovasti. Lienee aika "maukasta".

Itsellä ei vielä näytä kukkia tulevan, vaikka keväällä oli nuppujakin jonkun verran. Helmikuussa kylvettyjähän nuo vasta ovat, joten ehkäpä ensi vuonna sitten...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Millaisia kokemuksia on rocotojen satoisuudesta? Tuleeko hedelmiä paljonkin? Luin taannoin reseptin täytetyistä rocotoista ja kiinnostaisi kovasti. Lienee aika "maukasta".

Itsellä ei vielä näytä kukkia tulevan, vaikka keväällä oli nuppujakin jonkun verran. Helmikuussa kylvettyjähän nuo vasta ovat, joten ehkäpä ensi vuonna sitten...

Rocoto lienee vähäsatoisin koskaan kasvattamani chili. Omien kuusivuotiaiden kaksosteni yhteinen sato yli kuudelta vuodelta lienee alle 10 hedelmää... Siitä voi päätellä paljon.

Se tosin kertoo, uskoisin, enemmän kasvuolosuhteideni ainaisesta sopimattomuudesta lajille, kuin Rocoton "hedelmällisyydestä". Se on kukkinut (yleensä johonkin omituiseen vuodenaikaan) kohtalaisesti, mutta kukat eivät yksinkertaisesti ole hedelmöittyneet käsinkään pölyttäen. Omat kokemukseni ovat myös vahvistaneet yleistä käsitystä siitä, että Rocoto pitää hedelmöittää toisen kasviyksilön siitepölyllä. Samaten, kasvi ei välttämättä lainkaan tuota hedelmiä ensimmäisenä vuotenaan. Se on pitkäpinnainen ja sitkeähenkinen chili, jos mikään! Todellinen vuoristosissi. :)

Näitä kannattaakin, jos tila sallii, kasvattaa ainakin 2-4 yksilöä, jolloin homma voi alkaa toimiakin. Moni ulkomainen kasvattaja kehuu satoisiksi herkkupaloiksi...

Ei maussa mitään vikaa olekaan, hyvää tavaraa ja oikein paksu hedelmäliha. Tulisuutta on vaan niin p****leesti!!! ;)

Tyräkki

Eipä pölyty ainokaisen rocotoni kukat ei. Harmittaa kun tämä upean runsas talvikukinta menee "hukkaan". Toivottavasti tuo innostuu kuitenkin kukkimaan syyskesällä uudestaan, kun sille toivottavasti löytyy jo pölyttäjiäkin nyt kasvamassa olevista taimista/pistokkaista.

Aji Inferno

Ihmettelen vieläkin sitä, miten keltainen Rocotoni onnistui yksinään tekemään kaksi hedelmää syksyllä... Olisikohan jokin ötökkä sittenkin onnistunut sisätiloissa käymään vieraissa punaisen Rocoton luona ja tekemään hedelmöityksen... Tuntuu kyllä aika epätodennäköiseltä. Ehkä noissa on lajikekohtaisia eroja tuon asian suhteen, tiedot maailmaltakin ovat niin ristiriitaisia.

Nyt pitäisi kyllä tulla lisätietoa jos kaikki sujuu hyvin; kasvamassa on kaikkiaan kahdeksaa c.pubescensia!  :p

Tyräkki

Oma valohoidossa sinänsä hyvin kasvava ja jopa kukkiva Rocotoni käyttäytyy eräässä suhteessa aivan erilailla kuin aiemmin kasvattamani lajikkeet. Sen lehdet kuivavat kukin vuorollaan rapsahtavan kuivaksi ja putoavat. Lehtiä siis tippuu RUNSAASTI, luokkaa useita kymmeniä viikossa. Puska kuitenkin pysyy koko ajan ihan tuuheana ja hyvän näköisenä, sillä uusia lehtiä pukkaa samalla vähintäänkin saman verran. Kierto uudesta lehdestä kuivaksi on mielestäni todella nopeaa, ehkä joitain viikkoja. Varsinainen pituus- ja leveyskasvu sen sijaan on huomattavasti hillitympää.

Kertokaapa nyt, että onko tällainen jatkuva "sulkasato" ihan normaalia tälle mielenkiintoiselle kasville, vai runteleeko sitä jokin "maailmanlopun vitsaus", jonka tuhoja se vain yrittää kompensoida kiihtyneellä uusien lehtien kasvulla?

Kuinkahan paljon noita Rocotolajikkeita muuten lopulta onkaan?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Oma valohoidossa sinänsä hyvin kasvava ja jopa kukkiva Rocotoni käyttäytyy eräässä suhteessa aivan erilailla kuin aiemmin kasvattamani lajikkeet. Sen lehdet kuivavat kukin vuorollaan rapsahtavan kuivaksi ja putoavat. Lehtiä siis tippuu RUNSAASTI, luokkaa useita kymmeniä viikossa. Puska kuitenkin pysyy koko ajan ihan tuuheana ja hyvän näköisenä, sillä uusia lehtiä pukkaa samalla vähintäänkin saman verran. Kierto uudesta lehdestä kuivaksi on mielestäni todella nopeaa, ehkä joitain viikkoja. Varsinainen pituus- ja leveyskasvu sen sijaan on huomattavasti hillitympää.

Kertokaapa nyt, että onko tällainen jatkuva ?sulkasato? ihan normaalia tälle mielenkiintoiselle kasville, vai runteleeko sitä jokin ?maailmanlopun vitsaus?, jonka tuhoja se vain yrittää kompensoida kiihtyneellä uusien lehtien kasvulla?

Kuinkahan paljon noita Rocotolajikkeita muuten lopulta onkaan?

Rocoton kasvukäyttäytyminen on tosiaan erilaista useimmista muista... Tuo havaitsemasi ilmiö ei ole vakava - samalla tavoin toimii myös mm. capsicum praetermissum, joka voi saada aika huimiakin "sulkasatoja" - korvaten ne heti uudella kasvulla. Esimerkki aivan päinvastaisesta on c.baccatum, ja sieltä erityisesti isolehtiset "isot Ajit". Ne eivät tiputa edes kuolleita lehtiään, vaan ne joutuu itse saksimaan pois... (pienilehtiset baccatumit ovat tässä erilaisia)

Pubescenseja on ilmeisesti olemassa melkoinen kirjo, sillä laji on noin 10.000 vuoden ajan levinnyt ja erilaistunut laajalla maantieteellisellä alueella jostain Argentiinasta aina Meksikoon. Erot itse kasveissa ja hedelmissä ovat silti ilmeisesti yllättävänkin pieniä. Mutta tutkitaan..! Eihän se muutoin selviä, netissäkään kun ei aiheesta (yllätys...) ole suuremmin tietoa.

:cool:

ellu

Tämä nyt ei satoisuuteen liity mitenkään, mutta olisikohan kenelläkään mulle myydä rocotojen siemeniä?
Olisin enemmän kuin kiitollinen! :)
Kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että mun on melkeen ihan ihan ihan pakko päästä kokeilemaan..  :p

Tyräkki

Tässä vaiheessa täytyy jo kai ruveta uskomaan, että Rocotoni ei ole itsepölyttyvä. Varmasti ainakin 100 kukkaa olen tähän mennessä noukkinut pois niiden karistua alas. Uusia tosin pukkaa kiihtyvällä vauhdilla, mutta ainoa hyöty niistä taitaa olla niiden kauneuden ihaileminen. Ihan vielä en "seminologin" toimestani luovu, mutta lähellä ollaan jo. Tälle kaunokaiselle täytyy saada kumppani.

Tyräkki

Muiden chilien kukintoja ei ole tullut tuijoteltua likikään niin paljon kuin näitä Rocotonkukkia. Ihmeekseni huomasinkin, että kukat eivät ole lainkaan identtisiä keskenään. Selvin ero on varmasti terälehtien lukumäärän vaihtelu. Toistaiseksi olen löytänyt puskastani ainakin  5, 6 ja 7 terälehtisiä kukkia. Onko tuo aivan normaalia Rocotolle, ja entäpä muille chileille?

Myönnän surutta, että tämä alkaa mennä jo pilkunviilaamiseksi, mutta kun tuon otuksen kiehtovuus tuntuu vain kasvavan sitä mukaan kun siihen perehtyy :p

Fatalii

Täytyy toivoa ettei tuo oma rocotoni vaadi toista yksilöä pölyttyäkseen, nimittäin aika heikossa kunnossa tuo toinen yksilö, oli päässyt jäämään vähän toisen varjoon.. jälkeenpäin mietittynä olisin hoitanut tuon toisin... esim jakanut saman ämpärin, mutta laittanut väliin muovin tms, ettei toinen yksilö pääse dominoimaan multaa liiaksi... noh, ensi kerralla tietää sitten tämänkin ;)
(Täytyy pitää ehdottomasti nuo jättiläiset yhdessä ruukussa tilanpuutteen vuoksi).

Oma rocotonikin pudottelee kukkiaan melkoisella vauhdilla... vähän mietityttää ettei kyseessä ole sama ongelma kuin useiden chinensejen yms. kanssa, nimittäin liiallinen typpi.
Rocoto kun ei kuulemma vahvasta alustasta pidä lainkaan.

"Normaali" taimilannoitus eli sellainen mitä muut lajit sietävät on Rocotoille liikaa. typpi "varastoituu" kasvialustaan ja on todella huono asia sadontuottovaiheessa... kuten hyvin usein monien muidenkin lajikkeiden kanssa..

Pahimmassa tapauksessa kyseessä on molempien seikkojen yhteissumma. :o

Lisäksi rocotosta puhutaan ihan yleisesti ettei se tee välttämättä satoa ensimmäisenä vuotenaan eikä välttämättä kunnolla edes toisena vuotenaan!

Näyttää pitävän kyllä voimakkaasta valosta vastoin ennakkoluuloja, kenties aamu-aamupäivä aurinkoa tulisi kuitenkin välttää. Kevätaurinko aamupäivällä polttaa helposti lajin kuin lajin.

Kiinnostaa erityisesti kuinka paljon eri rocotot poikkeavat toisistaan niin kasvutavoiltaan, ulkonäöltään kuin maultaankin.
Lienee vain yksi keino ottaa selvää... :)

Minkähänlainen lämpötila rocotoilla on alkuperäisessä elinympäristössään.. eikös ne yöt ole aika viileitä siellä korkealla ? :)

Vuoristoilma on muutenkin aika erilaista, varsinkin kun verrataan tunkkaiseen sisäilmaan... uskon kyllä että parvekkeella / kasvihuoneessa rocotoistakin saa täyden ilon irti!

Jaha, lienee aika lähteä nauttimaan antoisasta vk-lopusta chilipussin kera, oluella saa pahimman poltteen muutamaksi sekunniksi katoamaan.... ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Jukka, jos tosiaankin aiot ensi syksynä aloittaa sen Rocotoihin tutustumisen oikein todella, niin ilmoittaudun vapaaehtoiseksi avustajaksi. Kasvariinikin voisin sitten kesällä -04 ympätä ainakin 30 yksilöä, jos tarvis vaatii. Siemenistä luonnollisesti maksaisin osani, jos vain voin luottaa siihen, että sinä hoidat niiden hankkimisen :p

Tartuin tuohon Teukan tarjoukseenkin, joten ensi talvena olisi luultavasti käytössä pari 400w natikkaakin. Tahtoo mukaan etsimään Rocotojen Rocotoa :laugh:

Fatalii

Noniin.. :D

Tämähän homma lähti etenemään oikein huolella.
Siemeniä löytyy rocotoihin jo aika lailla... viime viikollakin taiwanista tuli hyvä paketti siemeniä, mukana mm. miltei 10 eri rocoto-lajia ja lisää on tulossa, ja paljon! :)

Luotan tuohon kasvatustaitoosi sen verran että voisin tosiaan laittaa sulle jonkinlaisen "rocotosetin" tulemaan sillä hinnalla että kuvaat niistä kukat ja yksittäiset "marjat" :)
Nuo kuvat tulisivat sitten saitilleni :)
Vielä kun sendit mulle pari rocotoa (siis ihan maistiaset vaan, esim 1 per laji) kaupanpäällisiks niin laitan mukaan kourallisen muidenkin lajien siemeniä ;)

Paahan mailia niin sovitaan tarkemmin asiasta!
Yhteistyöllä saa kummia aikaan ja tilakin alkaa olla vähissä lähitulevaisuudessa ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Sovittu, odotankin siis nyt jo oikeastaan ensi syksyä, kunhan tuo kesä nyt vain pian kuluisi alta pois :D

Fatalii

No, täytyy vaan lyödä kapsaisiininhuurruttamat päät yhteen tässä kesän aikana ja keksiä muita tempauksia odottelun ajaksi ;)

Tietty voin toimittaa sulle alkuun pienemmän rocotosetin (vaikka 5 erilaista) joita voit ihmetellä kesän aikana... tosin sulla tais olla jo kasvari aika varattuna ja rocotot vielä saattais viedä sieltä arvokkaan siivun ;)

Itselläni käytössä olevat kasvihuoneet ovat sen verran pieniä että rocotot taidan "unohtaa" kasvihuoneesta ainakin tämän kesän osalta...

Tosin on hyvin todennäköistä että joudun puurtamaan uuden vähän kookkaamman kasvihuoneen loppuksesästä kun siihen on mahdollisuus ja intoa kerran!
Mutta kyllä tässä ensi kesän pärjää nykyisilläkin ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Tässä vaiheessa täytyy jo kai ruveta uskomaan, että Rocotoni ei ole itsepölyttyvä. Varmasti ainakin 100 kukkaa olen tähän mennessä noukkinut pois niiden karistua alas. Uusia tosin pukkaa kiihtyvällä vauhdilla, mutta ainoa hyöty niistä taitaa olla niiden kauneuden ihaileminen. Ihan vielä en "seminologin" toimestani luovu, mutta lähellä ollaan jo. Tälle kaunokaiselle täytyy saada kumppani.

Nyt se on varmaa: Canarioni (= keltainen Rocoto) on itsepölyttyvä... Keskellä talvea, ilman taatusti ainoatakaan muuta chiliä hedelmöittämässä kukkaa, Canario pukkasi taas uuden hedelmän aivan omin voimin! C.pubescensien tutkiminen näyttää muodostuvan äärimmäisen mielenkiintoiseksi puuhaksi..!

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Jukka"Oma rocotonikin pudottelee kukkiaan melkoisella vauhdilla... vähän mietityttää ettei kyseessä ole sama ongelma kuin useiden chinensejen yms. kanssa, nimittäin liiallinen typpi.
Rocoto kun ei kuulemma vahvasta alustasta pidä lainkaan.

Lisäksi rocotosta puhutaan ihan yleisesti ettei se tee välttämättä satoa ensimmäisenä vuotenaan eikä välttämättä kunnolla edes toisena vuotenaan!

Näyttää pitävän kyllä voimakkaasta valosta vastoin ennakkoluuloja, kenties aamu-aamupäivä aurinkoa tulisi kuitenkin välttää. Kevätaurinko aamupäivällä polttaa helposti lajin kuin lajin.

Kiinnostaa erityisesti kuinka paljon eri rocotot poikkeavat toisistaan niin kasvutavoiltaan, ulkonäöltään kuin maultaankin.
Lienee vain yksi keino ottaa selvää... :)

Minkähänlainen lämpötila rocotoilla on alkuperäisessä elinympäristössään.. eikös ne yöt ole aika viileitä siellä korkealla ? :)

Vuoristoilma on muutenkin aika erilaista, varsinkin kun verrataan tunkkaiseen sisäilmaan... uskon kyllä että parvekkeella / kasvihuoneessa rocotoistakin saa täyden ilon irti!

Jaha, lienee aika lähteä nauttimaan antoisasta vk-lopusta chilipussin kera, oluella saa pahimman poltteen muutamaksi sekunniksi katoamaan.... ;)

Kukkien pudottelu kuuluu noilla asiaan, eli ei huolta... C.pubescens ei ole lopultakaan kovin tarkka kasvuoloistaan. Kuumuudesta se ei pidä, mutta valoa saa olla paljon. Yksi kokemukseni tosin varoitti siitä että Rocoto voi reagoida liikaan valoon erittäin dramaattisesti.

Tuo "minä vuonna satoa" juttu näyttää vaihtelevan. Tähän saakka kasvattamistani c.p:ista yksi (Canario) tuotti satoa eka vuonna, muut eivät. Itselläni alkaa tosin olla se käsitys että nuo kasvit vaativat tosiasiassa niin erilaiset kasvuolosuhteet muihin chileihin verrattuna, että emme yksinkertaisesti osaa kasvattaa niitä oikein.

Vähäiset joskin pitkäaikaiset (7v) omat kokemukseni todistavat jo, että eroja totisesti on lajikkeiden välillä... Punainen Rocoto ja keltainen Canario esim. ovat aivan erilaisia. Rocoto ei ole itsepölyttyvä, Canario on. Rocoto on makea, Canario puolestaan ei. Ja tämä otos on vain kahdesta c.pubescensista... eli päätelkääpä siitä!  :)

Jos tutkitte c.pubescensien kasvuoloja, harva lajike kasvaa alle 1000 metrissä. Moni aina yli 3 kilometrissä! Siinäpä sitä ihmettelemistä kun kyhäilemme kasvihuoneitamme... :)

Tyräkki

Rocotonmarjoja

Rocotoni kukintasessio näyttää lähentelevän loppuaan, sillä uusia nuppuja/kukkia ei enää putkahtele kuin liukuhihnalta. Joitakin nuppuja sentään vielä on tulossa, mutta "päähyökkäys" on kyllä ohi. Tuolla oikukkaalla neitosella voi toki olla tusina minulle käsittämätöntä syytä lopettaa kukintansa yhtä äkkiä kuin sen aikanaan aloittikin, mutta yksi mahdollinen syy on minullekin ilmeinen. HÄN ON RASKAANA! :D  :D  :D  Olen minä siis vain melkoinen mehiläinen akkuporakoneineni ja pumpulipuikkoineni. Laskin kaikkenaan ainakin 16 marjanalkua, ja lopuista kukista toivon tietysti vielä hiukan lisäystä. Ryhdistäydyinkin kiireesti uudella innolla "suristelemaan" noita vähiä loppuja kukkia, josko vielä tärppäisi :D

Tämän jälkeen voidaan myös täysin varmasti lopettaa spekulaatiot ainakin tämän punaisen Rocotovariaation (Anu-Riikka tietänee tarkemmin mikä Rocoto on kyseessä) itsepölyttymättömyydestä. Minulla ei nimittäin ole ollut samaan aikaan koko taloudessa AINUTTAKAAN KUKKIVAA CAPSICUMIA, vaan ainoastaan pieniä taimenalkuja. No okei, toisessa huoneessa yksi hiukan suurempi Bolivian Rainbow, mutta sekään ei ole vielä kukkinut lainkaan. Samalla on kuitenkin todettava sekin, että kukkien pölyttymisprosentti on aika kehno ilman hyönteis-/ristiinpölytystä, vai mitä nyt sitten kaivannevatkin. Mahdollista singlepölytys siis kuitenkin on, ja itse uskon vankasti tuohon akkuporan istukkaan asetettuun pumpulipuikkoon, sillä saa kunnon "surinat". (olisi se vaan kiva, jos "patterivehkeellä" voisi ihmisetkin "pölyttyä" ihan ilman kaveria, niin ei tarvitsisi eduskuntaa myöten riidellä yksinäisten oikeudesta keinohedelmöitykseen)

Huolenani onkin nyt se, että joutunen siirtämään tuon neitosen pois "chilitorion" loisteesta ihan lähipäivinä. Sinne kun pitäisi ahtaa muutamia kymmeniä taimia jatkokasvatukseen. Mitä jos hän ottaakin nokkiinsa ja päättää "abortoida" jälkikasvunsa protestina valaistusolosuhteiden muutoksesta, tai peräti intoutuu itsetuhoon? Lieneekö moiseen pelkoon realistisia syitä? Tämän typykän arvaamattomuus ja omapäisyys kun kuitenkin on jo tullut minulle aivan selväksi. Kommentteja ja vaikkapa ihan puhtaita arvelujakin saisi heittää kehiin pikaisesti pliis.

Lopuksi vielä kerrottakoon, että Tyräkki on hyyyvin onnellinen, ja ennen kaikkea YLPEÄ:cool:

Tyräkki

Höh, kolme niistä olikin vain "valeraskaana", mutta onnekkaasti 13 kpl Rocotonmarjoja on tasan varmasti tulossa :D

Aji Inferno

Onnea vielä kerran isyydestä, Tyräkki!  :)  Kun hedelmät kerran ovat lähteneet kasvamaan, eivät ne aivan pienestä epäonnistu. Hirveän radikaaleja olojen muutoksia on toki syytä varoa. Sivuhavainto Canariosta, muuten: näytti itsehedelmöittyneen ilman minkäänlaista apua. Kummallista...

Fatalii

Hmm.. oma Rocoto Rojoni näyttää myöskin olevan itsehedelmöittyvä kaikesta huolimatta vaikka aluksi näytti ettei mitään näy tapahtuvan.... taisi liittyä liikaan typpeen tms jolla rocotot ovat erittäion arkoja ainakin sisäoloissa.
Nyt kuitenkin marjoja pukkaa.

Samassa saavissa on toinen Rocoto joka ei tosin edes kuki vielä joten ei siitäkänä ole apua ollut tuossa.

Luulen etteivät rocotot pölyty helposti itsekseen mutta pölyttyvät kuitenkin...
Eipä se pane näköjään pahakseen intensiivisestä natikan loisteestakaan vaikka on n. 30-40cm päässä lampusta...
Taidampa siirtää ikkunalle ja tehdä tilaa muille lajikkeille :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around