tammikuu 09, 2025, 12:12:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Etanan perkeleet!

Aloittaja Timppa75, syyskuu 08, 2006, 09:14:22 ap

« edellinen - seuraava »

Timppa75

Onkos jollain muulla ollut etanoista riesaa?Nyt kun on taas muutamana päivänä satanut,niin noita perkeleitä on joka puolella.Etanoita sekä sitten on semmoisia valkomustia kotiloita.

Kasvarin perustukset tuli tehtyä hosuen keväällä,ja nyt noita etanoita on myös kasvarissa,prkl!Normaalisti kotilot ovat olleet semmoisia sentin mittaisia,siis halkaisija,mutta eilen löysin pihalta kaikkien limamikkojen ÄIDIN!
Noita jos tulee lisää,niin sileistä ei jää ku keppi pystyyn!!Myrkkyjä kehiin.

Tossa olis limamikosta kuva,Harry varmaan tietää mikä kotilo tuo on?
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Janne

tuo näyttää ihan sellaiselta että hyvä keino olisi vaikkapa:


http://www.mit.jyu.fi/tjlahton/reseptit/valkosipulietanat/

Valkosipulietanat

   * etanoita 24 kpl pieni tai 12 kpl isoja
   * voita, runsaasti; 2-10 rkl (sinihomejuustoa)
   * valkosipulia, ainakin 5-10 kynttä
   * hieman valkopippuria, antaa ryhtiä
   * silputtua tuoretta persiljaa (basilikaa, jne..)
   * etanapannut

  1. Lämmitä voita hieman mikrossa, jolloin siihen on helpompi sekoittaa murskattu tai silputtu valkosipuli ja muut mausteet tasaiseksi tahnaksi. Tahnaa annostellaan peukalonpään kokoiset nokareet etanapannun kuppien pohjalle, päälle etanoita pari/lokero (isompia riittää yksikin) ja niiden päälle vielä toinen mokoma satsi valkosipuli+yrtti+voi-seosta.
  2. Hieman korppujauhoa koko helahoidon päälle... antamaan mm. lempeää lisäväriä.
  3. +175..210 C uuniin n. 10 min. ja nautitaan sanan varsinaisessa = merkityksessä, pehmeän vaalean leivän, sekä sopivan valko- tai kuohuviinin kera. (Eikä se kynttilänvalokaan tunnelmaa pilaa...)



ohje näkyy olevan purkkietanoille, tuoreita pitää keittää jonkin aikaa. (olisko puoli tuntia, en osaa sanoa kun vain purkista olen syönyt...)

toinen vaihtoehto:

http://www.martat.fi/neuvonta/kotipuutarha/kotipiha/luonnonmukaisia_torjuntaohjeita/
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tknummelin

God, mikä örmelö!  :shock: Onneksi en kasvarissani tavannut koko kesänä kuin yhden satunnaisen etanan.

Mutta kait sun täytyy sitten syödä toi, vai mitenkä?  :wink:

Sauli Särkkä

Oikein vesi herahti kielelle kun tuon etanan näin! :)

Emännälle yritin selittää miten hyviä juurikin nuo valkkarietanat, jopa ihan pannulla paistettuna ja patonginpaloille annosteltuna ovat, mutta sieltä vastaus oli kuin Fear Factor -toukkasiilipenis-pirtelön kohtaan.. :roll:

No, aivan sama. Jos noita löytyy, niin kyllä ne pitää suolaveteen heittää ja keittää, maustaa ja kärtsäillä välipalaksi.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tamarillo

Tervetuloa Porvooseen jos etanoita kaipailette, mielenkiintoista fillaroida kaupungin laitamilla sateen jälkeen kun vaan rutina kuuluu renkaiden alta. Vielä ei oo raaskinu pannulle poimia.

Espelt

Vaikka nyt etanat ja kotilot eivät ole vahvinta alaani niin koosta voisin päätellä sen olevan viinimäkikotilo. Luultavasti joltain kotilotarhurilta karannut. tyypillinen suomalainen kotilo on kokoluokkaa euron kolikko.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Vaikka nyt etanat ja kotilot eivät ole vahvinta alaani niin koosta voisin päätellä sen olevan viinimäkikotilo. Luultavasti joltain kotilotarhurilta karannut. tyypillinen suomalainen kotilo on kokoluokkaa euron kolikko.


No siinä tapauksessa joku vapauttaa mökillemme hemmetisti näitä viinimäkikotiloita. Ovat meinaan suurinosa tuollasia isoja. Jos etanoita tykkäisin(ruoallisesti) ja olisin ilkimys niin sieltä sais hyvät ruoat.
Joo.

Timppa75

Lainaus käyttäjältä: "Janne"tuo näyttää ihan sellaiselta että hyvä keino olisi vaikkapa:


http://www.mit.jyu.fi/tjlahton/reseptit/valkosipulietanat/

Valkosipulietanat

   * etanoita 24 kpl pieni tai 12 kpl isoja
   * voita, runsaasti; 2-10 rkl (sinihomejuustoa)
   * valkosipulia, ainakin 5-10 kynttä
   * hieman valkopippuria, antaa ryhtiä
   * silputtua tuoretta persiljaa (basilikaa, jne..)
   * etanapannut

  1. Lämmitä voita hieman mikrossa, jolloin siihen on helpompi sekoittaa murskattu tai silputtu valkosipuli ja muut mausteet tasaiseksi tahnaksi. Tahnaa annostellaan peukalonpään kokoiset nokareet etanapannun kuppien pohjalle, päälle etanoita pari/lokero (isompia riittää yksikin) ja niiden päälle vielä toinen mokoma satsi valkosipuli+yrtti+voi-seosta.
  2. Hieman korppujauhoa koko helahoidon päälle... antamaan mm. lempeää lisäväriä.
  3. +175..210 C uuniin n. 10 min. ja nautitaan sanan varsinaisessa = merkityksessä, pehmeän vaalean leivän, sekä sopivan valko- tai kuohuviinin kera. (Eikä se kynttilänvalokaan tunnelmaa pilaa...)



ohje näkyy olevan purkkietanoille, tuoreita pitää keittää jonkin aikaa. (olisko puoli tuntia, en osaa sanoa kun vain purkista olen syönyt...)

toinen vaihtoehto:

http://www.martat.fi/neuvonta/kotipuutarha/kotipiha/luonnonmukaisia_torjuntaohjeita/


Jepjep,ei varmaan pahaa,mutta joutuu kyllä tuon nilviäisen syömisen passaamaan!Jos koittaskii syöttää sen emännälle :D  chilisilpulla höystettynä :wink:

Tai no,ehkä mun pitäs syödä tuo, koska se prkl söi mun silipuskia.Se olis sille ihan oikein.
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Espelt

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
No siinä tapauksessa joku vapauttaa mökillemme hemmetisti näitä viinimäkikotiloita. Ovat meinaan suurinosa tuollasia isoja. Jos etanoita tykkäisin(ruoallisesti) ja olisin ilkimys niin sieltä sais hyvät ruoat.


Siis toi kotilo lisääntyy suomessa ja elää luonnonvaraisesti, mutta se ei ole kotoperäinen laji, vaan ilm. munkkien joskus vuonna miekka ja kilpi suomeen tuoma valkosipulietanoiden raaka-aine :D Nämä munkithan olivat kovia poikia kokeilemaan kaikkea eksoottista. On ollut kotimaista ehtoollisviiniä ja silkkiperhosia ovat yrittäneet viljellä ym.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

H-Bomb

Juu, kyllähän tuo viinimäkikotilo (Helix pomatia) on. Ja tosiaan nykyisin Suomessa paikoitellen luonnonvarainen, vaikkakaan ei kuulu alkuperäislajistoon. Oikeastaan tämä kerrottiin jo muiden toimesta aiemmin, joten miksi ihmeessä minä yleensä vastaan?  :lol:

-Harry
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Visa

Lainaus käyttäjältä: "Timppa1"Onkos jollain muulla ollut etanoista riesaa?Nyt kun on taas muutamana päivänä satanut,niin noita perkeleitä on joka puolella.Etanoita sekä sitten on semmoisia valkomustia kotiloita.

Kasvarin perustukset tuli tehtyä hosuen keväällä,ja nyt noita etanoita on myös kasvarissa,prkl!Normaalisti kotilot ovat olleet semmoisia sentin mittaisia,siis halkaisija,mutta eilen löysin pihalta kaikkien limamikkojen ÄIDIN!
Noita jos tulee lisää,niin sileistä ei jää ku keppi pystyyn!!Myrkkyjä kehiin.

Tossa olis limamikosta kuva,Harry varmaan tietää mikä kotilo tuo on?
Onneksi täällä keskemällä suomee ei oo näkynyt noita "tappaja etanoita". Tanskassa oli viime kesänä niitä ihan tolkuttomasti noin 10-15 cm etanoita vähän joka puolella. Ensi kertaa ne nähtyäni luulin niitä koiran paskoiksi! Ne oli mustia väriltään.

Timppa75

Ei tommosia isoja perkeleitä ole meidänkään suunnalla aikasemmin näkynyt,toivottavasti ei tule lisää näkymäänkään.jospa tuo olis ollu joku satunnainen ohikulkija.

Lappeenrannassa on kuulema Tirilän alueella noita isoja "Tappajaetanoita" ihan riesaksi asti.Niistä oli parivuotta takaperin lehdessäkin jotain juttua,no ei meiltäkään ole tirilään kuin muutama kilometri,jos noita tulee enemmän ja ne on syötäviä,niin rupeen myymään niitä rafloille :wink:
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Herpiili

Itselläni oli myöskin etanaongelma melko suuri ja päädyinkin sitten ostamaan Ferramolia, joka toimi erittäin hyvin. Suosittelen lämpimästi, kahden käsittelyviikon jälkeen ei etanoita enää näkynyt (eikä lehtiäkään ollut syöty) ja riittoisaa tavaraa.

Aji Inferno

...Tanskasta löysin tammimetsästä 15 cm pitkiä jättietanoita - ja niitä oli PALJON! Ottakaas ja miettikää mitä moinen näyttää... ;-)

Timppa75

Tommosia 15 senttisiä ei ainakaan tartteis ettii puskista kokonsa puolesta,tosin ei varmaan olis enää puskissakaan muuta kuin keppi jäljellä.

Kävin itse asiassa ostaa tuota Ferramolia,hyvin toimii,naapurilta kyselin etanoista," niin sano notta" ei oo näkyny!WTF...onko mulla korttelin ainut "etanakartelli"???
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Amd

oluthan tunnetusti houkuttaa etanoita, eikun loukkua väsäämään....

svalli

Ostamamme talon piha on ollut viimeiset vuodet aika lailla luonnon tilassa ja siellä ovat päässeet kotilot valloilleen. Kun lumet sulivat nousi kukkapenkistä valtava määrä kotiloita. Hain Agrimarketista 10 kilon säkin Ferramolia, jota olen nyt kylvänyt pitkin pihaa. Kukkapenkissä ei eilen ollut kuin kaksi kotiloa, mutta alueella johon en vielä ollut Ferramolia laittanut oli pikaisella silmäyksellä ainakin 30 kotiloa/m2. Jos en olisi hoksannut hommata tuota ihme ainetta, olisi minkäänlaisten kasvien istuttaminen pihalle ollut turhaa puuhaa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...