Valoa chileille

Aloittaja Harzzu, lokakuu 02, 2006, 17:14:45 ip

« edellinen - seuraava »

Valoa chileille? Käyttämäni tapa etenkin talvella on:

LED-valaisimet
110 (31.1%)
Natriumlamput eli "natikat"
50 (14.1%)
Halogeenivalot
4 (1.1%)
Loisteputket mallia kaikenlaiset
226 (63.8%)
Hehkulamput
6 (1.7%)
Auringonvalo ikkunalaudalla
94 (26.6%)
Paskat ne mitään valoa tarvii!!
14 (4%)
Jotain ihan muuta.
18 (5.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 354

Volitans

Kuristin hurisee tuolla verkkovirran 50 Hz:n taajuudella. Sytytinhän räpsyy sytyttäessä vain muutaman kerran. Elektronisella sytyttimellä saat putket syttymään kerrasta, joka samalla lisää putkien elinikää.

Elektroniset liitäntälaitteet ovat nykyään enää vain hieman kalliimpia, mutta valitettavasti valmisvalaisimissa niitä ei taida vielä olla.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Soppamies

Nyt valaisimen lämmettyä jo muutaman tunnin, vie se sähköä 165W. Aikamoisesti. Sitä vaan tässä olen ihmetellyt, että kun nuo lumenia/watti -vertailut mitä olen nähnyt tehdään aina putken nimellistehon mukaan siinä missä kierrekantaisista ESL:istä tuotettuja lumeneita verrataan lampun todelliseen sähkönkulutukseen (koska kuristimet ja sytyttimet ovat sisäänrakennettuja ja niiden tehohäviöt sisältyvät ilmoitettuun tehoon), niin eihän se kerro silloin koko totuutta asiasta.

Onhan loisteputken hyötysuhde aivan eri, jos verrataan tuotettua valovirtaa 82 watin käyttötehoon eikä siihen putken nimelliseen 58 wattiin. Näin verranto olisi reilumpaa. Toki voihan putkien taakse lyödä ne elektroniset liitäntälaitteet, mutta lisäkustannustahan sekin tuo, ja jonkusen verran nekin osakseen vaativat. Sen sijaan vastaan ei ole tullut vielä yhtäkään kierrekantaista ESL:ää, joka kuluttaisi enemmän sähköä kuin mitä paketin kylkeen on kirjailtu. Tendenssi tuntuisi olevan pikemminkin päinvastainen.

Tunnen nyt itseni aavistuksen verran "huijatuksi" omaa tyhmyyttäni.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

AndyLine

Samaa ihmettelin kun värkkäsin tuota "solariumia". Vanhoissa helvarin kuristimissa oli merkitty tehohäviöksi muistaakseni 7W, mutta noin käsikopelolla oli lämpötilä aika korkea ja siitä pääteltynä lämmitysteho varmasti korkeampi kuin 7W.

Aurinia

Oiskohan kenelläkään neuvoa kuinka kauaksi taimet kannattaa laittaa osram floraset (80 w mutta teho vastaa 200w hehkulamppua) elohopeavalaisimesta? Taimet ovat ikkunan edessä mutta lamppu siinä päällä...

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Aurinia"Oiskohan kenelläkään neuvoa kuinka kauaksi taimet kannattaa laittaa osram floraset (80 w mutta teho vastaa 200w hehkulamppua) elohopeavalaisimesta? Taimet ovat ikkunan edessä mutta lamppu siinä päällä...

Riippuu paljonko lamppu lämmittää/millainen varjostin on. Viritä lämpömittarin anturi mittaamaan lämpöä kasvin latvan tasolta ja anna olla tunnin verran valon alla. Jos nousee reippaasti yli kolmeenkymmeneen niin lämpöä alkaa olla liikaa. Perstuntumalta sanoisin että 20cm etäisyys olisi aika optimi.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Red Candy

Tätähän lukee niin että pää kuumenee. Mitäs noi toisenlaiset lamput, LEDit siis, kukaan ei ole kertonut niistä kokemuksia? Ainakaan se ei tule kuumaksi, sen älyän.

Laitan tähän ainoan linkin jonka olen löytänyt, kertokaa mielipiteitä???

http://ledvalo.com/catalog/index.php?osCsid=2c88e906916094af2b13a720055c8cbe

Kysyisin myös, että onko olemassa ESL-lamppuja E14 kannalla, vai onko tosiaan niin että kaikki nipsuttimella olevat spottivalaisimet on E14 ja ESL-lamput E27 eikä mitään ole tehtävissä?

Olen ekaa kertaa kasvattamassa ja eloon mahdollisesti jäävistä kasveista tulee vankkoja, koska lapsi ja kissa käyvät tönimässä niitä jatkuvasti, toivovat kai että taimet alkaisivat puhua :oops:

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"
Kysyisin myös, että onko olemassa ESL-lamppuja E14 kannalla, vai onko tosiaan niin että kaikki nipsuttimella olevat spottivalaisimet on E14 ja ESL-lamput E27 eikä mitään ole tehtävissä?


Kyllä noita energiansäästölamppuja löytyy myös E14-kannalla. Ovat vain yleensä melko pienitehoisia. Mitä tarkoitat nipsuttimella?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"Laitan tähän ainoan linkin jonka olen löytänyt, kertokaa mielipiteitä???

Kaupalliset E27-kantaiset lediviritykset tuottavat toistaiseksi sen verran vähän lumeneita, ettei niistä ole juuri mitään hyötyä kasvatuksessa.

LainausKysyisin myös, että onko olemassa ESL-lamppuja E14 kannalla

On, mutta ovat myöskin melko käyttökelvottomia valovoimansa suhteen.

Lainausvai onko tosiaan niin että kaikki nipsuttimella olevat spottivalaisimet on E14 ja ESL-lamput E27 eikä mitään ole tehtävissä?

Mikä on nipsutin? Sekä tavallisia henkulankaspotteja että ESL-spotteja, kuten myös tavallisia ESL-lamppuja löytyy molempiin kantoihin. ESL-spotit ovat kyllä omien testieni mukaan aikamoisia pettymyksiä.

Lisää voit tutkia täältä.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Red Candy

Lainaus käyttäjältä: "AirMan"
Kyllä noita energiansäästölamppuja löytyy myös E14-kannalla. Ovat vain yleensä melko pienitehoisia. Mitä tarkoitat nipsuttimella?


Kiitos, AirMan ja Soppamies, tarkoitin sellaista joka kiinnitetään omalla "pyykkipojallaan" mihin tahansa mikä sattuu olemaan sopivassa kohdassa, eikä siis tarvitse ruuvailla kiinni seinään tai muuhun.

Tosiaan taitavat olla liian hentoja nuo E14 ESL:t... Aloitan kokeilun sen ledin kanssa, ja tarjoan samalla jotain normaalia valoa, katsotaan mitä tapahtuu. Ainakaan virtaa ei kulu sillä ledillä niin paljoa että sillä olisi väliä.

En oikein pidä kiinteistä sisustusratkaisuista, kiinnitän mieluummin lamppuja roikkumaan sinne tänne hemulityyliin, jolloin niitä on helpompi säätää ylös ja alas, ja vaikutelma on boheemi. Tällä hetkellä chilintaimet reissaavat vessan loisteputken valosta ikkunalle ja takaisin, sen mukaan miten pikkuihminen keskittyy muihin puuhiin tai vainoamaan taimia.

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Hieman kyllä oudoksuttaa tuo tehonkulutus mitä mittarin mukaan rasiasta ryöstetään. 2x58W pitäisi maalaisjärjen mukaan summautua 116W:ksi, ei 152W:ksi. :-O

Tavallinen loisteputken kuristin on kela, joka siirtää virran ja jännitteen vaihetta toisiinsa nähden. Tästä seuraa se, että osan ajasta teho eli virran ja jännitteen tulo onkin negatiivinen, jolloin tehoa siirtyy valaisimelta sähköverkon suuntaan. Mittaakohan kulutusmittarisi myös tämän väärään suuntaan siirtyvän tehon, jota loistehoksi kutsutaan? Loistehosta pääsee eroon, kun laittaa kuristinkelan kaveriksi sopivan kokoisen kondensaattorin, joka siirtää vaihetta saman verran vastakkaiseen suuntaan. Oikea kondensaattorin arvo on yleensä ilmoitettu kuristinkelan kyljessä tai sitten sen voi laskea kelan tietojen perusteella.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Red Candy

Tuolla edistyneen chilikasvatuksen puolella olikin enemmän juttua LEDeistä, vaikka ei sinne arvannut aloittelija heti kurkistaa :oops:

Laitoin nyt ikkunalle lyhyen päivänvalon lisäksi kaksi esl:ua (taivutusmuotoa täytynee vielä harkita): Megaman liliput E14 11W sekä Megaman plant lamp E27 15W.  Tuonkin verran kasvilamppua luultavasti houkuttelee poliisin paikalle, kerron sitten. :)

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"Laitoin nyt ikkunalle lyhyen päivänvalon lisäksi kaksi esl:ua (taivutusmuotoa täytynee vielä harkita): Megaman liliput E14 11W sekä Megaman plant lamp E27 15W.  Tuonkin verran kasvilamppua luultavasti houkuttelee poliisin paikalle, kerron sitten. :)

No höps. Aika miedot on mausteet sulla vielä. Tollasesta 15W ESL:stä ei vielä ole sanottavaa hyötyä. Tyrkkää ennemmin ihan tavallinen 23+W lamppu siihen niin auttaa asiaa enemmän. Valovoima tuppaa noissa energiansäästölampuissa kasvamaan progressiivisesti wattien lisääntyessä.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Red Candy

Eipä nuo kovin järeitä aseita tosiaan ole! Mutta kysymyksessä on ikkuna, johon tulee aamupuolella ihan oikea luonnonvalo, ja nuo jatkavat sitten siitä iltaan(on ne koko päivän päällä satoi tai paistoi), enkä ole omassa kotonani nähnyt ennen noin hyvinvoivia taimia :lol:

Yritän kasvattaa myös muita kuin chilintaimia, kun kerran hommaan ryhdyn, mutta vain kaktus on toistaiseksi itänyt. Selvästi lamput kuitenkin antavat valoa niin paljon, että varret eivät ole kasvaneet juuri pituutta vaan sirkkalehdet vaan kasvavat ja varrret paksunevat. Eli kyllä auttaa asiaa niillä, joilla varsinaiseen lamppukauppaan meno viivästyy, ei ole hukkahankinta nämä kaksi siinä tapauksessa. Ettei varsi ehdi 10-20 cm pitkäksi ennen kuin lapsi saa edes sirkkalehtensä avattua.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"... ei ole hukkahankinta nämä kaksi siinä tapauksessa. Ettei varsi ehdi 10-20 cm pitkäksi ennen kuin lapsi saa edes sirkkalehtensä avattua.

Hyvin kiteytetty. Pienikin  määrä lisävaloa ikkunalla auttaa kummasti. Isompi määrä vielä enemmän. Valtava määrä saattaa lopettaa kasvun kokonaan ja kellastaa lehtiä.  :lol:

JanneN

Moikka! Pöydällä kasvaa tällä hetkellä 12 erikokoista chilin tainta. Valaisimena pöydän yläpuolella roikkuu 2x36w loisteputkea. Mikä olisi ihanteellinen etäisyys chileihin? Tuntuu että alkukasvun jälkeen kasvu on hidastunut kun nostin hieman valoa... Kiitoksia vastauksista

jacaranda

Itsekkin olen chilien kanssa vielä täysin aloittelija, mutta noin muiden kasvien kanssa 10-20cm tuntuu olevan hyvä. Periaatteessa niin lähelle kun vaan voit laittaa ilman, että lampuista tuleva lämpö haittaa kasveja.

Korjatkaa kokeneet chilistit jos olen väärässä!

jacaranda

Niin unohdin että olihan minullakin kysyttävää.
Sain anopilta kaksi vanhaa floraset valaisinta, niin montako tainta niillä parjää parvekekauteen asti?Paikka on sellainen, että käytännössä luonnonvaloa ei tule.
Vai ovatko nuo täysin hyödyttömiä.

Red Candy

Löysin vahingossa selkeän esityksen lamppujen antaman valon väreistä, niiden ilmoittamisesta eri tavoilla ja käyttötarkoituksesta. Tuo hortikulttuuri on sitten sitä kasvien kasvattamista.

http://www.venturelighting.com/TechCenter/Lamps/color_of_light.htm

Mulla alkaa taimien päällä olla sekava kokoelma lamppua E27, jotka kuitenkin on melko lailla enemmän punaisia kuin sinisiä... Airam neodymlite 60W lämmittää enemmän kuin valaisee, mutta paikkansa on silläkin lisävalona nyt kevättalvella... Megaman esl Plantlamp 15W on melko hyvän värinen ja tehokas lähietäisyydeltä (20 cm kasvien latvasta) ja ledkasvilamppu on selvästi liian punainen kasvuun (on siinä sinistäkin, ei kuumene, jotain hyötyä siitä näyttäisi olevan tässäkin vaiheessa mutta syksyllä se on sitten parempi).

Taidan hankkia tuon Airamin hehkulampun tilalle valkoisen esl:n niin sitten ollaan niin hyvissä kuin näillä lampunkannoilla voi olla. No kyllä ton ledinkin tilalle tässä vaiheessa.

Eli noita ledkasvilamppuja ei kannata hankkia juuri nyt, jos on vain taimikasvatusta, vaikka se ihan kivasti antaa väriä chinese5colorille. Se ei kyllä sähköä kuluta, joten jos vaan pystyy laittamaan sen ihan lähelle kasveja, niin lediä kyllä alan suositella, jotain sinisempää komboa vaan tähän kasvuvaiheeseen. Täytyy tutkia millaisia ne valkoiset on...

:chili:  :chili:  :chili:  :chili:  :chili:  :chili:  :chili:  :chili:

jacaranda

Osaako kukaan neuvoa miten osram Floraset-P kytketään? Siinä kun on niitä johtoja niin pirusti ja sellainen ihme mötikkä mihin ohtoja menee?

Bermann_7

Heei vaan kaikille.

Sellasta tässä mietiskelen, että koskahan olis fiksua alkaa laitella noita taimia ikkunalaudalle ottamaan Arskaa? Ja jos laittaa sellasen hallaharson taimen päälle, niin voiko huoletta pitää koko päivän (tai koko aurinkoisen ajanjakson) siinä päivää paistattelemassa? Onko kaikilla muilla hilit jo ikkunalla ? :D
So it goes.
-KV