tammikuu 10, 2025, 11:24:14 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Doe_J:n hydrohili(t), ja muut

Aloittaja Doe_J, lokakuu 16, 2006, 21:09:14 ip

« edellinen - seuraava »

Doe_J

Joutessani ajattelin ladata tännekin hydrokokeilun kuvia kun näpsin niitä muutaman päivän välein. Laitoin syyskuun alussa Fataliin paketista ihan testin vuoksi Lemon Dropin hydroon ja Bolivian Rainbowin multaan. BR tosin tyssäsi eka yritykseen, toinen yritys lähtikin paremmin liikkeelle.

Valoina on tosi halvat kierrätyskeskuksesta hankitut 60 cm loisteputkien rungot ja niissä vähän vaihtelevasti joko kaksi cool whiteä tai toisen coolin sijalla warm. Olen aika tarkasti pitänyt latvan lähellä lamppuja ja ainakin BR näyttää kasvavan sivuttain komeasti. Tuuletin viilentää putket aika mukavasti.

Eipä sen kummempaa, eli asiaan:
LD vähän itämisen jälkeen 11.9. Iskin tylyhkösti pikkuruisen taimen suoraan ämpärihydroon niin että vesitaso oli kivivillan yläpuolella. Eipä tuntunut haittaavan se että kivivilla oli koko ajan litimärkä, eikä tarvinut pelätä että se pääsisi kuivahtamaan.  



Aikaa kulunut lisää vajaa viikko (kuvat suttuisia, kamera haluaa tarkentaa taustaan).



Ja taas 10 päivää lisää (26.9).



Kasvu räjähti tässä välissä vauhtiin kun juuristo kehittyi kunnolla ulos kivivillasta (10 päivää edellisestä, 5.10). Tässä kohtaa vaihdoin ensimmäisen kerran nesteet ja laitoin chilien vakiovahvuudet eli 50% lannoitemäärät.



Sitten vielä viimeinen eli äsken 15.10 otettu kuva, taas näkee edelliseen että kasvu on järkyttävän nopeaa, sekä alaoksien tyvistä lähtee tulemaan sekundäärikasvua. Kuvan vasemmassa laidassa nyt jo nätin näköinen bolivian joka haaroo hyvin. Muovimukissa on sitten ihan äsken lähtenyt Numex Twilight, ajattelin laittaa toisenkin koristechilin.



Siinäpä aluksi, noiden kaverina talvehtii vielä muutama Cayenne jotka katkoin n. 30 cm korkeuteen. Yksikään ei juurikaan suuttunut operaatiosta, vaan lähti lennosta pukkaamaan uutta kasvustoa kasvusilmuihin.

Tuo pitkänhuiskea kasvu on kai normaalia LemonDropille vaikka latva onkin valoissa kiinni? Kohta nimittäin loppuu pystytila, alunperin suunnittelin kasvattavani sitä tuossa vain niin kauan kunnes tulee kevättalvi ja saan etelä+itä-ikkunoiden valoon kasvin, mutta tuo turbokasvu vähän hankaloitti suunnitelmaa.

edit: uudelleenasettelu

Doe_J

Kysäisenpä threadin jatkoksi. Lemon on oudosti lähtenyt rullaamaan muutamaa lehteä reunoista ylöspäin rullalle. Ihan kuin sentin päivä -kasvukin olisi samalla vähän rauhoittunut. Mikähän tuossa mättää?

Viime litkujenvaihdosta on reilu 10 päivää (Flora tripart-sarjasta 50% eli  2.5 ml/10l kutakin) ja nestettä ei tällä välin ole lisätty. Tuossa ajassa vettä on kulunut alkuperäisestä ~7 litrasta noin reilu litra. Rullalehtiä löytyy sekä latvasta että alhaalta joten lampun kuumuus ei pitäisi olla kyseessä.

Väkevöityykö liuos liikaa kun tuuletin haihduttaa vettä isoista lehdistä reippaasti, eli onko nämä vaan (typpi)ylilannoituksen oireet? Kerran jouduin jo korjaamaan pH:ta ylöspäin kun oli pitkän stabiilina pysymisen jälkeen pudonnut kohti vitosta.

Doe_J

Hyvää, ja huonoa. Lemonissa on ensimmäiset nuput noin 6 viikkoa itämisen jälkeen, eli nopeaa toimintaa - tosin nyppäisen ne pois kunhan tulevat paremmin esille. Kakkosihmettelyn aihe on se, että punkkien ja fiskarsin saksien telomat cayennet lähtivät tekemään uutta kukkaa, vaikka vasta saivat muutaman lehdentyngän puskettua katkaistuista haaroista esiin. Tosi sitkeän oloisia.

Sitten huonoa, LD:n lehdet vetävät kurttuun edelleen ilman selitystä ja lisäksi hieman reunojen kuivumista havaittu parissa paikassa. Hydron nesteet vaihdoin eilen (ravinteita tällä kertaa hieman yli 50% GH:n suosituksesta), joten pitää katsoa vaikuttaako tuo tilanteeseen. Juuristo näyttäisi ok-kuntoiselta eikä hydro tuoksunut mitenkään kuolemalta.

Huonoa 2: ripsiäinen bongattu mönkimässä lehdistön seassa, hukutettu samantien pirtutopsilla. Infernon sivuilta linkattu ötö-opas sanoo että ripsiäiset tulevat ajan myötä immuuniksi mäntysuovalle ja raidille, joten pitänee yrittää iltasella holocaustittaa kaikki kerralla pois ainakin LemonDropista. Jos niitä tuonkin jälkeen näkyy jossain chilinurkkauksen kasveissa niin kannan kaikki suihkukopperoon ja raiditan ne vehreämmille rouskuttelumaille.

cornell

Hillitön kasvuvauhti tolla hydro LD:llä ....  :shock:

Lehet ne joskus rullaa... usein on vaikea tajuta missä mättää, koska kasveilla samat  oireet voivat johtua eri asioista... mulla lehdet rullaavat joka vuosi turvekasvatuksessa, enkä saa sitä kuriin millään konstilla ... hydroissa rullaaminen on aina liittynyt pH: n vaihteluihin tai kärventymiseen...

paljon sulla nousi ravinnepitoisuus tosta taimetusvaiheesta? ja onko se pH suurimman osan ajasta ihan ok? Sulla on varmaan kämpässä aika kuiva ilma? voisiko se liittyä siihen... tai onko mikään kasvuolosuhteissa muuttunut?

Ei ehkä kannata enää vaihtaa kaikkia nesteitä vaan lisätä pelkkä vettä tarvittaessa... rauhottaa tilannetta...

EDIT: tolla valaistuksella LD saattaa alkaa pian pudottelemaan alempia lehtiään... no worry... kasvu keskittyy latvaan joka saa valoa
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Oho, vastaus, kiitos :)

Lainaus käyttäjältä: "cornell"Hillitön kasvuvauhti tolla hydro LD:llä ....  :shock:


Joo yllätti tosissaan niinkuin sanoin, ajattelin että kasvattelen sitä kaikessa rauhassa ja sadotan joskus joulun jälkeen jos niikseen käy :) Se taitaa tykätä olostaan.

Lainaus käyttäjältä: "cornell"Lehet ne joskus rullaa... usein on vaikea tajuta missä mättää, koska kasveilla samat  oireet voivat johtua eri asioista... mulla lehdet rullaavat joka vuosi turvekasvatuksessa, enkä saa sitä kuriin millään konstilla ... hydroissa rullaaminen on aina liittynyt pH: n vaihteluihin tai kärventymiseen...

paljon sulla nousi ravinnepitoisuus tosta taimetusvaiheesta? ja onko se pH suurimman osan ajasta ihan ok? Sulla on varmaan kämpässä aika kuiva ilma? voisiko se liittyä siihen... tai onko mikään kasvuolosuhteissa muuttunut?


pH on ollut 6 tai vähän päälle niin tarkasti kuin tippatesterillä voi mitata, ja olen seurannut sitä näin opetteluvaiheessa melkein päivittäin.

Taimetusvaiheessa oli 1/4 GH:n ohjeista, eli 1.25 ml / 10 l kaikkia. Siitä vaihdoin kuukauden päästä tuoreet litkut joissa oli 2.5 ml/10l, ja nyt ihan äsken kokeen vuoksi pikkuisen enemmän, 2 ml/6l (hydro vetää just ton 6 l)

Ilma on aika kuivaa, talo on lattialämmitetty ja sinne tulee korvausilma esilämmitettynä; tuo ilmeisesti vähän kuivattaa ilmaa. Tilanne ei ole syksyn kosteilla loskakeleillä niin paha vielä nyt kuin tulee olemaan talvella. Viimeisen kk aikana ei ole tietääkseni muuttunut muu kuin se että vaihtoin loistarit all-cool whiteiksi :)

edittiä tähän: multa/turpeessa oleva bolivian ei muuten näytä mitään käpertymisen oireita, eli joko BR kestää kuivaa ilmaa paremmin, tai sitten ongelma ei oo kuivuudessa. Muutenkin olen yrittänyt päivittäin sumutella koko nurkkausta.

editti kakkonen, lisäänpä kuvankin tuosta:




Lainaus käyttäjältä: "cornell"Ei ehkä kannata enää vaihtaa kaikkia nesteitä vaan lisätä pelkkä vettä tarvittaessa... rauhottaa tilannetta...

EDIT: tolla valaistuksella LD saattaa alkaa pian pudottelemaan alempia lehtiään... no worry... kasvu keskittyy latvaan joka saa valoa


Joo, menin vaihdossa yleisohjeen mukaan eli n. 2 vk välein vaihto paitsi alussa pidempään kun pikkutaimi ei juonutkaan juuri mitään.

Alalehdissä on jo hienoista kellastumista tai värin vaalenemista havaittavissa, saattaa johtua joko valon puutteesta tai sitten siitä että pikakasvu imi edelliset litkut kuiviin ja tuli jotkut puutokset.

Jos suinkin saan ESL+jalkalampun ja vähän nätimmän suojaruukun ostettua,  niin nostan koko rehun olohuoneen nurkkaan kahden ikkunan väliin, jolloin se saa valoa sekä esliltä että kahden suunnan ikkunasta. Pimeän talven luonnonvalosta ei välttämättä kauheasti iloa ole, mutta eslin kanssa ehkä riittää.

cornell

Nesteiden vaihdoilla viittasin tietty tän ongelman hoitamiseen... yleisesti ottaen kaikki nesteet kannattaa vaihtaa toisinaan ...

joo, ei ton sun kuvauksen perusteella jää oikeastaan muita mahdollisuuksia kuin, että se on nyrpähtänyt litkuista... eikö niin?

Mun bacca -taimet näyttivät hieman kurttusilta (ilman järkevää syytä) taimetusvaiheessa, mutta se on ollut ohimenevää... keepit growing

Ylipäätä taimetusvaiheesa ei tarvitse vielä hermoilla... pikku raaskuistakin saattaa kasvaa "isona" tykki sadottajia... :wink:

... ja vielä... sillä kuivuudella mä vaan meinasin sitä, että kun sun planttu alkaa saada kokoa sen lehdet kasvaa ja kuiva ilma saattaa alkaa vaivata enemmän kuin pikutaimea... mut kyllä droppeja on sisällä ennenkin kasvatettu, että pitäis sen onnistua
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Pikaupdatea...about 15.9 itänyt Bolivian näyttää jo varsin komealta ja tänään bongasin ensimmäiset nuput pääkasvukärjen sisällä. Kasvaa just nätisti leveäksi puskaksi joka koristekäyttöön tulevalle chilille on hyvä juttu. Loistarit onkin olleet koko ajan muutaman sentin päässä latvasta.



Lemon Droppi kurttuilee edelleenkin paria lehteään, mutta ei muuten näytä kärsivältä ja kasvua on taas viikossa tullut mukavasti. Eka nuput plokattiin pois muutama päivä sitten ja Lemon lähti samalla voimakkaasti haaromaan kasvukärkeä, mikä on vaan hyvä. Vahvemmaksi vaihtuneet liuokset tummensivat selkeästi lehdistöä. Ripsiäisiä (1) bongattu ja annettu koko nurkkaukselle mäntysuopakäsittely.

Korjasin pH:ta ylöspäin ja vahingossa se heittikin lähelle seiskaa, mutta annoin sen olla ja ainakaan parin päivän aikajaksolla mitään huonoa ei ole havaittavissa. Joku taisi palstalla sanoakin että mielummin reilusti yli 6 kuin paljon alle.



Viimeisenä vielä: katkotuista cayenneista paras puskee idioottina nuppuja, vaikka yhtään peukunpäätä isompaa lehteä ei ole koko kasvissa ja muutenkin ulkonäkö on skeletaalinen :)

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"
Korjasin pH:ta ylöspäin ja vahingossa se heittikin lähelle seiskaa, mutta annoin sen olla ja ainakaan parin päivän aikajaksolla mitään huonoa ei ole havaittavissa. Joku taisi palstalla sanoakin että mielummin reilusti yli 6 kuin paljon alle.


Ph:n kanssa ei oo niin tarkkaa. Mulla kasvit pysy kunnossa, jos vain ph oli jossain 5-7 välillä. Vasta 8,5 tai 4 alkoi aikaansaamaan näkyviä ongelmia.

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"Ph:n kanssa ei oo niin tarkkaa. Mulla kasvit pysy kunnossa, jos vain ph oli jossain 5-7 välillä. Vasta 8,5 tai 4 alkoi aikaansaamaan näkyviä ongelmia.


Joo. Ilmeisesti yksittäisen ravinteen pH:sta riippuva saanti on ongelma vasta jos pH pysyy toisessa päässä skaalaa pitkään eli kasvin omat varastot ehtyvät, tai pyyhkäisee kerralla niin happamaksi/emäksiseksi että jonkin ravinteen saanti tulee mahdottomaksi kokonaan. Ihan mutulla voisi olla hyväkin että pH vähän heittelisi niin oltaisiin ainakin hetki jokaisen ravinteen "optimaalisella" alueella?

Doe_J

Jatkan monologiani, kun löysin tuollaisen nutrient deficiency -taulukon jossa mankun kohdalla luki:

"Magnesium. Older leaves curl and yellow areas
appear between veins. Young leaves curl and become brittle."

Viitaten tuohon muutamaa postausta aikaisempaan kuvaan (http://static.flickr.com/88/272868359_d325d4fb16_m.jpg), onko palstalaisilla kokemusta mankkuvajauksista varsinkin GH:n lannoitteiden yhteydessä? Tuota kutristelua, värin vaaleutta ja lehtien reunojen rapeutta on oudosti vain sekundäärikasvussa, ei päävarresta lähtevissä lehdissä käytännössä ollenkaan.

Miten tuota kannattaisi testata? Seuraavassa vedenvaihdossa pelkkää mankkua lisää, 100% vahvuiset lannoitteet, vai lehtisumutteluna mankkua?

cornell

tuttuja oireita... kokeile Mg extraa, mutta mun mielestä olis hieman outoa että noin nuorella taimella tulis jo vajarit... lehtien väristä päätellen voit ehkä kokeilla vahvempia litkuja...

... ite en aikoinaan päässyt omien puskien oireista tarkkaan selvyyteen... mulla kun oli myös lämmöt korkealla ja ph ongelmia ...  mutta douppasin varmuudenvaroiksi GH:n litkuja ekstra Mg:llä... selvää parannusta se ei tilanteeseen kuitenkaan tuonut... oireet hellittivät kuitenkin aikanaan...
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Jaha, muut päivittää, minä myös.

Ekana Bolivian joka sai lopullisen kokoisen ruukkunsa. Nuppuja tulee sieltä täältä, ja ajattelin että tämänpäiväisen nypinnän jälkeen chili saa kukkia jos niin on käydäkseen. Lannoitus ollut nollissa, kasvualustana perusturve+kukkamulta+lecasora about 1:1:1.



Tuossa vielä kuva ruukunvaihdosta eli taas oli siinä rajalla mennä yliajalle:



Sitten talvehtivat cayennet jotka leikattiin käytännössä lehdettömiksi jokunen viikko sitten, mutta joista pari takemmaista on tekemässä uutta lehvästöä ja nuppuja:



Ja päätähti Lemon Drop joka sai 23 W ESLin itselleen, haaroo latvaa ihan hulluna, sekä kasvattaa alimman lehden tyngästä tosi nopeasti nyt jo melkein koko kasvin mittaista sekundäärivartta. Voisin vannoa että ensimmäisten nuppujen poisto starttasi haaromisen sekä Lemonissa että Bolivianissa, tai sitten suoritin vahingossa kasvukärjen latvomisen :)



Mankkuakin (Mg-sulfaattia heksavedellä tjsp) ostettiin, ja lemon on saanut sitä lehtisumutuksena pari kertaa (10g/0.5 l vettä). Eipä voisi vielä varmuudella sanoa onko tuolla mitään vaikutusta, ainakin kurttulehdet ovat vielä tallella, ja parissa lehdessä on reunoissa harmaata kuollutta aluettakin. Puolessavälissä kasvia oikealla puolella näkyy noita tyypillisiä kiemuralle kasvaneita lehtiä joita tulee sekundäärikasvusta. Lannoitteet vaihdettiin vahvempiin muutama päivä sitten, eli nyt on GH:n purkin kyljestä kasvukauden liuos 50% vahvuudella (kymppilitraan 7.5-5-2.5 Gro / Micro / Bloom). Lehdet tummenivat ainakin, tosin kuvassa saattaa hämätä lämminsävyinen ESL.

Suunnitelmissa oli että nypin nuppuja seuraavaan nesteenvaihtoon asti, vaihdan kukintatyyppisen seoksen sekä lopetan nypinnän. Tuolla valaistuksella ei oikein ole järkeä kasvattaa enää vartta lisää. Katsotaan jaksaako LD tuottaa syötävää.

Doe_J

Lehtienkipristelyongelman metsästys jatkuu. Nyt siis vähitellen selvää että mankun puutteesta ei ollut kyse.

Fatalii diagnosoi ihan saman näköisen ongelman toisessa threadissa ylilannoitukseksi (hui): http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1344 . Varsinkin tämä kuva on kuin omasta rehusta:

 

Tuossa vielä äsken pudonneita alalehtiä.

Sinällään hankala uskoa ylilannoitukseksi, koska pulmat alkoivat jo silloin kun oli taimivaiheen 50% vahvuudet eli aika olemattomat määrät. Toisaalta näyttää tuo kurtistelu leviävän eteenpäin nyt kun Tripakin Gro-komponenttia on 3x edelliseen verrattu määrä, joten uskottava kai se on. (Kasvuvaiheen Flora-ohjeistus siis kolminkertaistaa Gro:n määrän.) Tarvinnee vaihtaa ne aiotut kukkimisvaiheen liuokset pikaisesti ja laittaa vain maltillinen 1/3 suositellusta.

edittiä: ai niin joo, kaliumpuutteeksikin luulin hetken aikaa (http://www.hydroponicsonline.com/lessons/Nutrient-Requirements/lesson5-2nutrient-requirements.htm) mutta eipä sekään kuulosta järkevältä koska olisihan puutteiden oireet vähentyneet FloraGro:n lisäyksen myötä...

Doe_J

Tein sitten suunnittelemani ebb/flowin: Biltemasta noita 16 mm läpivientejä, 12 mm putkea sekä Anttilasta Hammarplastin 31L ja 50L säilytyslaatikot mukaan. Laatikot menevät sisäkkäin, joten niistä saa tehtyä vähän Aquafarmin tyylisen sisäkkäin asetettavan hydrohäsäkän. Pumppuna Resun-890 (vai 980), no se toisiksi suurin versio kuitenkin.

Ei siis muuta kuin läpiviennit pohjaan kiinni ja letkut niihin:



Systeemi koeponnistettavana:



Lopullinen, aika siistin näköinen viritys:



Muutama kritiikin paikka...ylempi loota on vähän liian korkea ts. istuu vähän liian syvällä, eli vesitila alemmassa jää aika pieneksi. Laakeampikin astia olisi riittänyt, mutta noista näytti tulevan niin kompakti kokonaisuus että päätin ostaa silti ko. parin. Riippuen siitä kuinka korkea ylivuotoputki on (=kuinka paksusti soraa on), niin pumppu saattaa korahtaa kuivilleen. Juuritilaa totisesti riittää jos täyttää kaikki 30 litraa soraa täyteen, luultavasti jätän kuitenkin astian hieman vajaaksi.

Testasin ilman soraa ja alaressusta loppui vesi ennenkuin pumppu jaksoi pumpata vedenpintaa puoltaväliä ylemmäksi. Asia on tietysti eri kun lecasora vie suuren osan tilasta, eli saattaapa vesi riittääkin. Jos ei riitä, niin ylälaatikkoahan voi aina korottaa ylemmäksi mutta kompakti ja tukeva rakenne menee siinä. Ulkoasennuksessahan toi yläloota voi olla erillistelineessäkin reilusti korkeammalla.

Laatikot eivät ole valotiiviitä, jotain siistiä ratkaisua pitää keksiä ulkopintaan. (Tosin ämpärihydroonkin kajastaa valoa sisälle eikä levää ole pahasti näkynyt.) Vettä näyttää jäävän pohjalle aina pikkuisen lillumaan, mutta en usko sen haittaavan juurikaan.

Doe_J

Viikkopäivitys...aivan kuten vähän arvelin, Lemon Dropia vaivasi ylilannoitus. Litkuina oli aika vaatimattomat silloin kun oireet tosissaan alkoivat mutta sekin oli liikaa. Nyt ämpärissä on 1/3 kukitusajan ravinteista ja uusi kasvu on taas lähes suoralehtistä.

Tarhan uusin, tasan kk sitten itänyt Numex Twilight. Teki ensimmäisen nuppunsa äsken. Kasvaa kyllä tosi puskamaisesti loistarinkin alla.



Bosse leviää, tummuu ja turpoaa, näillä hetkillä aukeaa ekat kukat:



Lemonia piti väännellä piippurasseilla vähän kasaan, koska ylähaarat vetivät tolkuttoman kasvuspurtin. Korkeutta olisi varmaan se 70 cm ilman taivuttelua, mutta ei ole mitään jakoa että 23W ESL yltäisi valaisemaan sitomattoman kasvin koko latvaa. Hyvin näkee myös että alalehdet ovat melko varjossa...enpä suuria odota sadolta.



Yleistä: turve kyllä näyttäisi sopivan chileille paremmin kuin viime kesänä testattu kukkamulta+leca. Ei pakkaudukaan niin pahasti ja heti alkuvaiheen kasvu on nopeampaa. pH on periaatteessa tosi matala pussin kyljestä lukien, mutta jospa 8+ pH kraanavesi tasaa sen sitten sopivaksi, mene ja tiedä.

Yleistä2: tuollainen 100+ watin purple kyllä kiehtoisi yleislampuksi...


Tupakka

Siinäpä sulle avatar.. jos on kokorajoitteiden sallima.
Joo.

Mapa

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Siinäpä sulle avatar.. jos on kokorajoitteiden sallima.


Kaunishan on kuin mikä ja kyllähän sitä voi pienentää, eiks nii?
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Maba"
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Siinäpä sulle avatar.. jos on kokorajoitteiden sallima.


Kaunishan on kuin mikä ja kyllähän sitä voi pienentää, eiks nii?


Voi voi, mutta silloin se ei ole vielä siinä!  :wink:
Joo.