tammikuu 09, 2025, 22:46:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Fataliin yksinkertainen hydro

Aloittaja hawkki, marraskuu 08, 2006, 12:21:53 ip

« edellinen - seuraava »

hawkki

Mitkä teillä on kokemukset tuommoisesta helposta "DWC" tyyppisestä hydrosta mutta ilman ilmapumppua.

http://juuri.org/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=64

Vähän ihmetyttää tuo että miten juuret hapettuvat tarpeeksi ilman ilmapumppua, mutta jos fatalii kerta saannut kunnon tuloksia tuoll, niin pitäisihän sen toimia. Tuota helpommaksi ei hydroilu enää voi mennä...

Sitten yksi modifiaatioehdotus tuohon, kertokaa mielipiteenne luuletteko että toimisi. Sensijaan että se pumppu vain kierrättäisi vettä siellä ravinnesäiliössä, niin mitä jos putkella veisi sen veden sinne ylös kivivillakuutiolle josta se valuu alas takaisin ravinnetilaan. Ideana tässä olisi että bakteerit voisivat elellä kivivillassa ja tällöin orgaaninenkin vesiviljely voisi toimia tuolla menetelmällä. Ainoa mikä minua askarruttaisi tässä on että miten tuo kasvin varsi / alkupään paksut ravinnon kuljetukseen erikoistuneet juuret selviävät tuosta vedessä lillumisesta ? Ne pienet juuren päät jotka kasvavat alas han ovat erikoistuneita ravinteiden ja veden imemiseen, kun taas paksumpi juuri on erikoistunut kuljetukseen.

Alkaisiko se siis hukkumaan sinne vai toimisikose yhtä hyvin? Mitä luulette

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"Mitkä teillä on kokemukset tuommoisesta helposta "DWC" tyyppisestä hydrosta mutta ilman ilmapumppua.


Vastaan siitä huolimatta että kokemus on lyhyt mutta sitäkin enemmän palstalta äsken luettua tekstiä muistissa...joku totesi että pH lähti menemään mäkeen vesipumpun kanssa, ilmaporistimen kanssa ei. Toiset taas toteavat että pinnan rikkominen riittää hapettumiseen. Toistaiseksi yksittäinen testirehu ei ole mädäntynyt pystyyn, kun kyllästyin ilmapumpun ääneen ja vaihdoin uppopumppuun. Tollainen pienin Resun jaksaa 6 litran vesitilan pohjasta puhaltaa ihan kunnon suihkulähteenomaisen ruiskun pintaan/juurien sekaan.

Sitten toi ylhäältävalutus...jos ton teet, niin tee joku liuska/putki jota pitkin vesi valuu takaisin säiliöön, muuten lorinaa ei jaksa kuunnella :) Onkohan merkittävää väliä sillä kasteleeko kivivillaa ylhäältä valuva vai alhaalta roiskuva vesi? Ämpärissäni ainakin reunat on vesiroiskeissa ylös asti ja sitä myötä on kivivillakin litimärkää koko ajan. Ja alkuvaiheessakin pidin veden tasoa jopa kiinni kivivillassa eikä tuo märkyys tuntunut haittaavan. Samoinhan Aquafarmissa ymmärtääkseni vettä valuu lecasoran lävitse koko ajan, eli ainakin osa juurista on koko ajan veden kanssa kosketuksissa. (Sivuhuomio: onkohan noissa farmeissa jotenkin rikkaampi bakteerikanta ressussa, juuri tuon takia?)

thp

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"
Vähän ihmetyttää tuo että miten juuret hapettuvat tarpeeksi ilman ilmapumppua, mutta jos fatalii kerta saannut kunnon tuloksia tuoll, niin pitäisihän sen toimia. Tuota helpommaksi ei hydroilu enää voi mennä...


Kuten Doe_J ehti tuossa jo sanoa, kyllähän se uppopumppukin aiheuttaa sen verran poreilua pinnalla (ainakin itsellä), ettei hapettumisen pitäisi olla ongelma.
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

hawkki

Lainaus käyttäjältä: "Thp"
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"
Vähän ihmetyttää tuo että miten juuret hapettuvat tarpeeksi ilman ilmapumppua, mutta jos fatalii kerta saannut kunnon tuloksia tuoll, niin pitäisihän sen toimia. Tuota helpommaksi ei hydroilu enää voi mennä...


Kuten Doe_J ehti tuossa jo sanoa, kyllähän se uppopumppukin aiheuttaa sen verran poreilua pinnalla (ainakin itsellä), ettei hapettumisen pitäisi olla ongelma.


Onhan siinä hemmetin iso ero jos ilma pumpataan tosi pieninä kuplina pohjasta pinnalle vapauttaen koko matkansa ajan koko pinta-alansa alueella happea veteen tai jos vaan pinnan vesi laitetaan liikkeelle jotta kokoajan uusi vesi kerkiää imemään siitä pinnasta happea. Pinta-ala jossa hapen vaihto tapahtuu saattaa helposti olla 5 kertanen ilmapumpun kanssa... Mutta jos se saavuttaa maksimi hapetusprosentin tuolla vesipumpullakin, niin ei se ilmapumppu siihen mitään lisää tuo :)

Niin tuota en ollut ajatellutkaan että se vesipumppu roiskis sitä vettä sinne kanteen asti jolloin kivivilla tosin pysyisi märkänä. Onko se tosiaan noinkin tehokas tuommoinen kympin pumppu viherpeukussa 10litran ämpärissä joka on yli puolitäynnä ? Jos näin on, niin tuo minunkin luonnostelema menetelmä pitäisi toimia hyvin, ja tuossa kivivillassa bakteeritkin tykkää asustaa..

Taidanpa laittaa pystyyn testin sama lajike toinen orgaanisessa järjestelmässä jossa vesi pumpataan kivivillan läpi ja toinen ghe:n flora micro+mato kanssa jossa on tuo fataliin luonnostama toimintaperiaate ja ghe:n flora micro+mato

Fatalii aiankin kehuu micro+mato lannotteita maasta taivaisiin, joten jos tuo biosevia testikitti kasvaisi paremmin kuin micro+mato testikitti niin meillä on uusi voittaja tiedossa, nimittäin orgaaninen vesiviljely :)

tajusin muuten äsken että pitänee ostaa henna ph+ec mittari kun näillä vesiviljelyillä alkaa leikkimään, tekee taas sievoisen 160e loven lompakkoon :D

thp

Lainaus käyttäjältä: "hawkki"
Niin tuota en ollut ajatellutkaan että se vesipumppu roiskis sitä vettä sinne kanteen asti jolloin kivivilla tosin pysyisi märkänä. Onko se tosiaan noinkin tehokas tuommoinen kympin pumppu viherpeukussa 10litran ämpärissä joka on yli puolitäynnä ?


Ei se niin tehokas valitettavasti ole. 10 litran ämpärissä pulputtaa poistoaukon kohdalta vettä parisen senttiä ylöspäin. En tiedä sitten jospa seuraava teholuokka jo tuohon riittäisikin.
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Thp"Ei se niin tehokas valitettavasti ole. 10 litran ämpärissä pulputtaa poistoaukon kohdalta vettä parisen senttiä ylöspäin. En tiedä sitten jospa seuraava teholuokka jo tuohon riittäisikin.


No mulla on samanlainen ~10 l ämpäri johon menee vettä siis se 6 litraa verkkoruukun alle, ja Resun 800 (?) nostaa kuohun kyllä reilummin kuin tuo, ehkä joku 5 cm jos ei ole juuria tiellä. Itse asiassa kerran se pärskäytti lamppuihin asti muutaman pisaran kun oli ämpäristä kansi pois :) Joka tapauksessa, kun vedenpintaa pitää sen pari senttiä ruukun alapuolella ja asemoi pumpun juurien keskelle liplatuksen minimoinniksi niin kivivilla on ihan märkää koko ajan.

edittiä vielä tosta bakteerikannasta...jos sitä haluaa maksimoida niin ehkä silti tuollainen ylhäältä alas valuva systeemi olisi tehokkaampi, tulisi enemmän kiertoa kivivillan bakteeripesästä ressuun päin. Toinen tietty vois olla että tylysti vain pitäisi kivivillan pohjaa vesitason alapuolella.

Tupakka

Itselläni oli ensimmäisenä hydronani kesällä juuri tuommoinen mitä hawkki ehdotti modifikaatioksi.

Ja jos vertailukappaleena voidaan käyttää vieressä kasvanutta turveverrokkia(idätetty samaan aikaan) niin ainakaan kovin tehokas tuo systeemi ei ole. Eroa ei nimittäin juurikaan ollut.. ja sekin ero luultavasti oli pelkkää perusvaihtelua. Voi tosin olla ettei ero päässyt näkyviin kun muutenkin kaikki venähtivät hieman.
Joo.

Os2

toi vesipumppu + ämpäri toiminut ihan loistavasti, se veden nostaminen kivivillalle hankaloittaa värkin huoltoa (kokeiltu) ja ei tuloksiin vaikuta millään muotoa.
Jollain toisella toki voi olla toisenlaiset kokemukset mutta sain joulu/tammikuussa habasatoa tollasella ja purplella.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Toivo

LainausJa jos vertailukappaleena voidaan käyttää vieressä kasvanutta turveverrokkia(idätetty samaan aikaan) niin ainakaan kovin tehokas tuo systeemi ei ole. Eroa ei nimittäin juurikaan ollut.. ja sekin ero luultavasti oli pelkkää perusvaihtelua. Voi tosin olla ettei ero päässyt näkyviin kun muutenkin kaikki venähtivät hieman.


Mutta eiks sulla Tupakka ollu käytössä ne GHE:n huonnommat lannotteet, Total-sarja?? Se saatto vaikuttaa kasvuun ja mitä kuviasi kattelin niin kasvupaikka ei näyttänyt kovin valoisalta.

cornell

Mulla oli niitä ongelmia vespumpun kanssa, mutta ne tais olla jotain kaivoveden mikrobeista johtuvia spesiaaliongelmia... vesipinnan rikkominen vesipumpulla on kuulema paljon parempi tapa hapettaa liuosta kuin ilmapumpulla kuplittamalla... tää on fysiikkaa... akvaristit tietää...

...silti mulla toi ei toiminut :?: joten ostin diffuussorivesipumpun, jossa veden virtaus imee pienen sivuletkun kautta ilmakuplia liuokseen... tää ei porise, mutta lisää kaasunvaihtoa reservissä... olen todella tyytyväinen pumppuun... ainoa miinus on se, että pumppu pitää jättää kellumaan pinnan alle, sillä se ei jaksa vetää ilmaa enää 20 senttiä syvemmällä... onneksi eheimin pallopumppu suodattimineen kelluu itekseen pinnan tuntumassa...

tässä yks diffuusoripumppu... siihen pitää muuten ite ostaa pitempi imuletku ilmalle...

http://www.akvaarioon.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=55&category_id=35&option=com_virtuemart&Itemid=26

Tohon bioponiseen kasvatteluun väsäisin jonkun "virtaavamman" systeemin...
¨käynks mä usein täällä?¨

thp

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"
Lainaus käyttäjältä: "Thp"Ei se niin tehokas valitettavasti ole. 10 litran ämpärissä pulputtaa poistoaukon kohdalta vettä parisen senttiä ylöspäin. En tiedä sitten jospa seuraava teholuokka jo tuohon riittäisikin.


No mulla on samanlainen ~10 l ämpäri johon menee vettä siis se 6 litraa verkkoruukun alle, ja Resun 800 (?) nostaa kuohun kyllä reilummin kuin tuo, ehkä joku 5 cm jos ei ole juuria tiellä.


Tarkempi tutkimus osoitti Resun 800:n sisältävän säätömahdollisuuden, nyt porisee.  :lol:
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Thp"Tarkempi tutkimus osoitti Resun 800:n sisältävän säätömahdollisuuden, nyt porisee.  :lol:


Meinasin kirjoittaa edelliseen messuun että "säätö on täysillä"... :)

Toivo

Tollanen ''normipumppuhan'' on helppo säätää diffuusoripumpuksi. Ei tarvitse ostaa mitään osia kunhan kotonta löytyy porakone ja mehupilli. Itse olen akvaario ihminen ja kuten Cornell sanoi tuosta ilmapumpusta akvaariossa ei ole mitään hyötyä, paitsi että kivan näkönen ja liikuttaa vettä, mutta ei hapeta, ja pitää kaiken lisäks kaameeta metakkaa.

Mapa

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"Tollanen ''normipumppuhan'' on helppo säätää diffuusoripumpuksi. Ei tarvitse ostaa mitään osia kunhan kotonta löytyy porakone ja mehupilli.

No antaisitko ohjeetkin tämmöselle nopottajalle. :wink:
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

hawkki

miten siis tämmöinen diffuusoripumppu eroaa tavan pumpusta, mitä etuja siitä saa

Toivo

Ota letkun pätkä joka sopii pumpu ulos tuloon. Poraa mehupillin menevä reikä letkuun ei läpi vain yksi reikä, suunillee keskelle letkua. Leikkaa pilli vinosti ja laita se pilli poraamaasi reikään, sellai että pitempi kylki on pumppuun päin. Toimii ainakin jos pumppu on lähellä pintaa, mutta en tiedä jos on saavin pohjalla.

Rach

LainausTuota helpommaksi ei hydroilu enää voi mennä...


Kyllä muuten voi. Itsellä tuossa kasvaa perus-cayenne viilipurkissa, joka on peitetty sopivankokoisella pahvilla. Pahvikannessa on keskellä pieni teipillä säädettävä reikä chiliä varten (siis sen verran pieni, et se pitää chilin suunnilleen paikallaan). Viilipurkissa on ihan kraanavettä, kevytsoraa (en tosin tiedä onko sillä mitään virkaa tässä hydrossa) ja jonkin verran jotain peruslannoitetta. Ravinneliuoksen vahvuudesta, ph:sta sekä happipitoisuuksista ei ole mitään havaintoa. Mitään pumppujakaan ei ole käytössä, joten vesi on purkissa aivan paikallaan. Lisään silloin tällöin seisonutta (ehkä siis jopa vähän hapekasta) vettä purkkiin. Joskus vaihdan myös veden kokonaan ja silloin lisään veteen lannoitetta.

Tämä hydro syntyi aivan ex tempore. Cayennen taimi kasvoi ennen mullassa ja olisi luultavasti kuollut Substralin yliannostukseen, jos en olisi tehnyt mitään. Pitäähän sitä Substralia melkein jokaisen chilinistin jossain vaiheessa kokeilla. Ja sehän toimii lähes yhtä hyvin kuin liiallinen kastelu... No, ajattelin sitten kokeilla vähän vesiviljelyä. Nykyään rehu voi oikein hyvin: varsi on tukeva ja lehdet terveen näköisiä, jopa pienenpieni nuppu on havaittavissa. Voihan se olla, ettei tällä virityksellä mitään satoa koskaan saa, mutta toistaiseksi ainakin kasvaa hyvin.

Ilmoittelenpa jatkossa, jos tää (kaikesta huolimatta :D) kuolla kupsahtaa, tai sitten tekeekin satoa. Jälkimmäiseen taidetaan kyllä tarvita vähän korkeamman käden voimia...

cornell

Lainausmiten siis tämmöinen diffuusoripumppu eroaa tavan pumpusta, mitä etuja siitä saa


luitko sä mun viestin ajatuksella vai eikö mennyt jakeluun  :?:  kuten toivo kuvaili siinä on veden ulostulokappaleen tyvessä ylimääräinen letku (toivolla pilli) jonka pää on vesipinnan yläpuolella (mieluiten reserviastian ulkopuolella)... veden virtaus imee tämän letkun kautta alipaineella ilmaa liuokseen... imu toimii pitkänkin letkun läpi, mutta ei kovin syvällä eli pumppu täytyy pitää suht. pinnassa (kellumassa)... etuna on reservin "varmempi" hapettuminen...
¨käynks mä usein täällä?¨

Makee

Aivan loistavat tulokset pelkällä vesipumpulla.

hawkki

Lainaus käyttäjältä: "cornell"
Lainausmiten siis tämmöinen diffuusoripumppu eroaa tavan pumpusta, mitä etuja siitä saa


luitko sä mun viestin ajatuksella vai eikö mennyt jakeluun  :?:  kuten toivo kuvaili siinä on veden ulostulokappaleen tyvessä ylimääräinen letku (toivolla pilli) jonka pää on vesipinnan yläpuolella (mieluiten reserviastian ulkopuolella)... veden virtaus imee tämän letkun kautta alipaineella ilmaa liuokseen... imu toimii pitkänkin letkun läpi, mutta ei kovin syvällä eli pumppu täytyy pitää suht. pinnassa (kellumassa)... etuna on reservin "varmempi" hapettuminen...


Jaa, käsittääkseni veden ulostuloon jos pistää letkun niin se pumppu työntää siitä letkusta vettä piahlle eikä suinkaan ime mitään.

Ei kyllä vieläkään ole täysin selvä mitä reservin parempi hapettuminen tarkoittaa, mutta oletan sen tarkoittavan veden parempaa hapettumista. Ihme sanoja.

Toiseksi vielä mainittiin että ilmapumppu olisi hyödytön veden hapettamisessa. Mitä hyötyä siis ilmakuplia saattaa tonne veden sekaan jos ne ilmakuplat ei mitään hyödytä ? Oisko kellään antaa mitään linkkiä mihin ilmiöön tämä perustuu että se ei olekaan pinta-alasta kiinni se hapettuminen vaan jostain muusta.