tammikuu 09, 2025, 22:14:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Wasabi

Aloittaja Arcane, marraskuu 12, 2006, 20:25:39 ip

« edellinen - seuraava »

Arcane

Moniko täällä on maistanut tuota oivallista ainetta? Kyllä pistää kovemmankin kapsaisiinitolerantin polvilleen. Se tunne on ihan erilainen kuin chileillä, tämä tulee nopeasti ja lähtee yhtä nopeasti. Jos wasabia joutuu kitalakea vasten, se tuntuu kirvelevän otsassa asti. Maistellessani sain idean, että jospa mokomaan sössöön lisäisi chiliä. Onko kukaan kokeillut? Voisi olla aikamoinen kokemus.

Mapa

mistäs semmosta löytyy, kun alkoi kiinnostaa?
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Arcane"Moniko täällä on maistanut tuota oivallista ainetta? Kyllä pistää kovemmankin kapsaisiinitolerantin polvilleen. Se tunne on ihan erilainen kuin chileillä, tämä tulee nopeasti ja lähtee yhtä nopeasti. Jos wasabia joutuu kitalakea vasten, se tuntuu kirvelevän otsassa asti. Maistellessani sain idean, että jospa mokomaan sössöön lisäisi chiliä. Onko kukaan kokeillut? Voisi olla aikamoinen kokemus.


Tiedä häntä, mutta Blair's:lla ainakin on tollanen yhdistelmäsoosi valikoimissaan.  8)

Red Hot Chili Peppers

Tulee käytettyä Wasabiakin aina silloin tällöin. Tälläkin hetkellä löytyy kaapista puolitoista Japanista tuotua pötkylää, jotka kyllä saavat vedet silmiin helponlaisesti.
En kuitenkaan lähtisi sotkemaan chiliä ja wasabia, kun niiden maut ja käyttökohteet on aika erilaiset.
Itse käytän wasabia japanilaisittain lähinnä sushin ja raa'an kalan kanssa, tosin poikkeuksena myös kylmäsavuporoleikket raejuuston, persiljan ja majoneesitilkan kera joulupöydässä.
Chiliä taas menee eniten lihakastikkeisiin ja -patoihin sekä Thai-ruokiin.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Red Hot Chili Peppers

Niin ja wasabia saa kyllä suomestakin hyvin varustetuista marketeista ja harvemmin myös joistakin etnokaupoista.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Sauli Särkkä

Kotimainen markettiwasabi on puolet ajasta wannabe-wasabia, kun se valmistetaan nössömmästä piparjuuresta, eikä siitä aidosta ja oikeasta tavarasta, eli nipponilaisesta piparjuuresta.

Tuossa vielä linkinpoikanen lontoonmurretta taitaville: http://en.wikipedia.org/wiki/Wasabi



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Tupakka

Vaikka tuolla mainittiinkin, että kasvatus olisi vaikeaa niin onnistuisi kuitenkin virtaavassa vedessä sorassa... Elikkäs hydrossa!

Onko kukaan kokeillut?

Se juuri taitaa vaan olla vähän hankala siellä kun ei taida mahtua verkkoruukkuun... muuten olisi kiva saada tämmöinen kasvamaan ensi kesän ämpärihydroon.

Tietääkö joku, mistä tähän saisi siemeniä?
Joo.

Janne

Varmaan (mutua) lähtee piparjuuren tapaan kasvamaan juurenpalasta. Eikä näin ollen mitään verkkoruukkuja tarvita, suoraan soraan vaan tai vaikka villanpalasen sisään kumilenkillä kiinni jos siltä tuntuu.

Mutta komiaa maustetta on, jos haluaa esimakua yltiöpäisestä wasabinannostelusta voi vaikkapa tökätä sukkapuikolla nenäänsä :)

Hyvää sushin päällä ainakin eivätkä nuo P&S -kaupan wasabimaapähkinät lainkaan hassumpia ole, sisältävät ne sitten aitoa kamaa tai eivät.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Red Hot Chili Peppers

Lainaus käyttäjältä: Sauli SärkkäKotimainen markettiwasabi on puolet ajasta wannabe-wasabia, kun se valmistetaan nössömmästä piparjuuresta, eikä siitä aidosta ja oikeasta tavarasta, eli nipponilaisesta piparjuuresta.


Hmm...en ole pitkään aikaan suomalaisten markettien wannabe-wasabi-tahnaa maistanut, kun toimitus Japanista on pelannut, mutta mielikuva on, että jossakin täälläkin myytävässä olisi mainittu kyllä oikea wasabi eikä vain piparjuurta. Prosentteja en kyllä muista. Voihan se olla, että se on ollut 1% wasabia ja loput hötöä.  :?

Wasabin kasvatus on muuten kuulemma erittäin vaativaa...
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"
Lainaus käyttäjältä: "Arcane"Moniko täällä on maistanut tuota oivallista ainetta? Kyllä pistää kovemmankin kapsaisiinitolerantin polvilleen. Se tunne on ihan erilainen kuin chileillä, tämä tulee nopeasti ja lähtee yhtä nopeasti. Jos wasabia joutuu kitalakea vasten, se tuntuu kirvelevän otsassa asti. Maistellessani sain idean, että jospa mokomaan sössöön lisäisi chiliä. Onko kukaan kokeillut? Voisi olla aikamoinen kokemus.


Tiedä häntä, mutta Blair's:lla ainakin on tollanen yhdistelmäsoosi valikoimissaan.  8)


Tarkoittanet kastiketta nimeltään Blair's Heat Wasabi Ginger Hot Sauce?

Tuosta kastikkeesta ei löydy sitä wasabin potkua eikä muutenkaan pahemmin potkua, maultaan niin omalaatuista etten ainakaan itse keksinyt kyseiselle tökötille mitään käyttöä vaan lahjoitin sen Os2:lle :)

Os2

Sille soosille ei kyllä ole käyttöä vielä löytynyt, maistuu se sentään paremmalta kuin näyttää  :D
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

panama

wasabilla saa hymyn hyytymään vähäksi aikaa.

teppo42

Mullon ihan sellainen muistikuva että joku olisi kertonut että wasabi ja sinappi eroaa chilistä silleen että niihin ei voi tottua. Siis ne on aina yhtä järkyttävän kivuliaita vaikka niitä käyttäisi päivittäin. Tosta wiki-artikkelista en kyllä löytänyt tästä mainitaa. Onks tiatoo kellää?

Red Hot Chili Peppers

Mitään tieteellistä tiatoo ei uoo, mutta wasabia on tullut myös käytettyä melko paljon ja jotain perää tuossa väittämässä voi olla. Wasabi kihahtaa nenään mielestäni aina yhtä rajusti. Samaan aikaan chiliresistanssi on puolestaan kasvanut selvästi.
Asia tuli testattua viimeksi eilen kun kylässä kävi mausteisiin vihkiytymättömiä vieraita. Chilisoosi, jota vetelen normaalisti leivän päälle sai heidät haukkomaan henkeään, mutta wasabin suhteen olimme aika tasoissa. Tosin sillä erotuksella, että tiesin mitä odottaa.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Vaikka tuolla mainittiinkin, että kasvatus olisi vaikeaa niin onnistuisi kuitenkin virtaavassa vedessä sorassa... Elikkäs hydrossa!

Onko kukaan kokeillut?

Se juuri taitaa vaan olla vähän hankala siellä kun ei taida mahtua verkkoruukkuun... muuten olisi kiva saada tämmöinen kasvamaan ensi kesän ämpärihydroon.

Tietääkö joku, mistä tähän saisi siemeniä?


Ongelma on siinä, että wasabi on vuoristopuroissa kasvava kasvi, joten se tarvitsee virtaavaa ja kylmää vettä. Wasabi on harvinainen, joten käytännössä kaikki myytävä on kasvatettua, mutta hinta on kova, sillä jäähdytys ei ole ilmaista.

Tietysti voisi virittää jonkun vanhan pakastimen kompuran, ja kierrättää vettä sen kautta.

Suomesta en ole wasabia vielä kertaakaan löytänyt. Nuo markettien vihreät tahnat ovat piparjuurta ja sinappia, joissakin voi olla mukana wasabin lehtiä(!). Aito tavara on juurta ja hennomman väristä, kuin nämä värjätyt.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Torakka

no koulussa maistwetiin wasabia ja ei se nyt niin kummalista ole ei tosiaankaan pistä polvileen enemmän haba mua kiduttaa ku wasabi wasabi on nöösiä

Volitans

Wasabia käytettiin muuten alunperin japanissa maustamaan raakaa kalaa, joka ei aina ollutkaan niin tuoretta, kuin sen olisi pitänyt. Ajan saatossa sitten huomattiin, että niissä perheissä, joissa käytettiin Wasabia, oli kuolleisuus pienempi. Näin wasabin käyttö levisi. Tiedä vaikka chilin kanssa olisi käynyt vastaavasti.

Mutta kuten sanottua, tuo nykyinen "wasabi" ei ole wasabia vaan piparjuurta ja sinappia ja väriaineita - hyvää se silti on. Aitoa wasabijuurta en ole vielä mistään löytänyt, tosin sen kilohinta on varmaan lähempänä satasta. Wasabijuuren raastamiseen tarvittaisiin lisäksi hain nahkaa - se kun toimii hiomapaperin tavoin.

Mielestäni wasabi sopii hyvin yhteen chilin kanssa: wasabilla tulee nopea polte nenään, kun taas chilit polttavat viiveellä suussa/kurkussa, jopa korvissa. Yhdistämällä vielä nopeasti polttavaa annuumia hitaasti, mutta kovaa polttavaan chinenseen saadaan aikaiseksi aikamoinen polte-ilotulitus: Ensin hyökkää wasabi ja ennen kun se laantuu, alkaa annuumit jo toimia, kunnes chinenset potkaisevat ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry