tammikuu 09, 2025, 12:22:32 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pizzapohja

Aloittaja Toivo, marraskuu 19, 2006, 13:44:07 ip

« edellinen - seuraava »

Toivo

Onko kellään ohjetta josta tulisi lopputuloksena samantyylinen kun kotipizzan pizzoissa. Eli semmonen rapea, reseptit joita itellä on niin nistä tulee sellasi ''kumisia''.

Poppamies Tuliliemi

Tämmöseen reseptiin oon törmänny ja oon kuullu kehuttavan, itse en tosin ole testaillut http://fi.wikibooks.org/wiki/Keittokirja/Pizza
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Janne

Rapeus ja koostumus ei niinkään riipu reseptistä vaan taikinan valmistuksesta. Tai no, riippuhaan se mutta samoista aineista saa monenlaista pohjaa. Meillä alkoi pizzat muistuttaa pizzerian tuotoksia kun tajusin että sitä taikinaa pitää vaivata kauan. Käsin tehdessä TODELLA kauan, koneella tule vähän nopsemmin. Sitkoa siis tarvitaan.  Ja kunnon kohotus jonka jälkeen lisää vaivausta ja ilmat pois taikinasta. Uunin pitää olla kuuma, oikein ohuen pizzan kun tekee pienillä täytteillä niin saa olla normi kotiuuni aivan täysillä. Meillä tehdään pizzan lähes yksinomaan leivinuunissa ja hyvää tulee.

Mutta eipä tämäkään mikään lopullinen totuus ole :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Toivo

Meilläkin leivinuuni on, pitää kokeilla! Millainen resepti sulla on Janne käytössä?

Janne

2.5 dl vettä, nokare hiivaa, 0.5tl sokeria, vajaa tl suolaa, loraus öljyä ja niin paljon jauhoja että tulee sellaista ettei tartu enää kovasti käsiin :)

Sen tarkempia reseptejä ei tule pizzapohjassa käytettyä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

thp

Jos et kuulu siihen porukkaan, joka täyttää kotona tehdyn pizzan viiden sentin kerroksella kaikkea mahdollista, kannattaa kokeilla laittaa uuni täysille. 300C tai vaikka 350C jos löytyy, päästään lähemmäksi pizzauunin lämpötiloja. Perinteinen himassa tehty pizza saa tunnusmerkkinsä muun muassa juuri siitä, että se haudutetaan pikkuhiljaa 225C:ssa - usein toki juuri  siksi, että se ahneuksissaan väsätty saatanan torni ehtii lämmetä myös sisältä.
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Toivo

Kiitti, pitää kokeilla.

Ona P

Jep se on kyl poikkeuksetta se torni. :)
pera la cosa que me gusta mas es panochita....

nogardaes

Minä käytän pizzapohjaan tätä reseptiä:

5 dl jauhoja
2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 dl lämmintä vettä

1) Kuivat aineet sekaisin
2) Öljy ja vesi perään
3) Vaivataan niin kauan, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa
4) Kohota tunti (tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut)
5) Vaivaa pöydällä ilmakuplat pois
6) Kauli halutun malliseksi
Mörri-Möykky tanistaa enemmän kuin kukaan ikinä!

Horst

Yllä olevasta ottaisin jauhoja pois desin verran ja kuivahiivaa laitan sen pussillisen, paljonkos siinä nyt onkaan.

Oleellista pizzan kypsymisessä on pohjan saama kosketuslämpö, mikäli ei haluta tehdä pizzan kaltaista piirasta uunipellillä. Tarkoitusta vartenhan myydään uuniin laitettavia pizzakiviä. 300°C uuni jossa kivi pohjalla niin eipä tartte pizzan kauaa kypsyä, sopiva aika on 4-5 minuuttia. Minulla kun on surkean pieni uuni niin nakkaan pizzani valurautaisen kreppipannun päälle. Ja "tornia" ei todellakaan kannata tehdä. Oikeastaan parhaat pizzat on semmosia missä on vain yksi tai kaksi laadukasta täytettä.

Tämmöiseen on toisinaan päädytty: http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky6.jpg

Red Hot Chili Peppers

Pizzataikinaan vaikuttaa yllättävän paljon myös taikinajuuri. Eli kannattaa tehdä pienestä osasta jauhoja ja hiivaa juuri, jonka antaa muhia vähintään tunnin ennen kuin alkaa varsinaista taikinaa vääntämään.
Valmiista taikinasta voi sitten laittaa osan juureksi pakastimeen seuraavaa pizzan valmistusta varten jne. joka kerta.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Horst

Nyt kokeilin semmosta että taikinaan en laittanut lainkaan öljyä ja hiivana käytin ihan oikeaa hiivaa.

Jotakuinkin näin:
3 dl vettä
1/3 paketti hiivaa
suolaa jonkin verran
Jauhoa (pizzasekoitus) sen verran ettei enää juurikaan händyyn tarttunut

Ja murjoin sitä kauan ja nostatin hartaasti joten siitä tulikin todella sitkeää (raakana vain tietty, mikä on tietenkin hyvä asia). Soosit ja täytteet päälle ja 300°C uunissa valuraudan päällä muutama minuutti. Lopputus aika pitkälti tässä:

http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky8.jpg
http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky8_2.jpg
http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky8_3.jpg

Sama jalapenon kera:
http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky8_4.jpg
ja vielä jallut osittain juuston alle piilotettuna:
http://koti.mbnet.fi/horst/dada/Kankky8_5.jpg

Kolmeen tommoseen normilautasen kokoiseen pizzaan riitti taikina. Tomaattisoosi oli paseerattua tomaattia ja pyrettä ja mausteet, mm. habajauhe :). Soosissa olis vielä paljon parannettavaa.

Annika

^näytää muuten ihan todella herkulliselta :P
soosissa on muuten aika tärkeää kauan keittelet ja mitä laitat siihen. Eli hyvä soosi sisältää mun mielestä:
puolikas sipuli
valkosipulia
basilicaa
oreganoa
suolaa
sokeria
chiliä ja paprikaa

keittelyä ainakin tunnin, että kaikki mausteet kunnolla keittyy, ja tulee esille. Voi keittää esim isommankin satsin samalla, jos ei pizzaan, niin sitten vaikka bologneeseen :P

hans kompis

fenkolin siemenet sopivat erittäin hyvin pizzakastikkeeseen. muistakaa että tuoreita yrttejä ei kannata keittää pitkään tai ollenkaan. suosittelen myös tapenade pohjaista pizzaa, l. oliivimurskaa tomaatin sijaan. good eatin.

Aessu

Oma vinkkini pohjan suhteen on esipaistaminen. Eli esipaista pohja ennen kuin laitat siihen täytteet, niin siitä tulee ihan perus sähkö-uunissa paljon parempi.
http://www.youtube.com/watch?v=OD4JPEyayus
Tuotetun tekstin määrä on suoraan verrannollinen nautittuun alkoholimäärään.
#365

Herpiili

Pizza Pronto on muuten aivan loistava peli, saa melkoisen makoisia pizzoja tällä aikaan. Arvostelu esim. Kaenkky.com

Bibben77

Kokkina voin sanoa et ei ole mikään "oikea" tapa tehdä pizzaa. Sitä tehdään aina talon tapaan (just sun tapaan). Toki löytyy hyviä neuvoja kuten yllä mainittuja muutamasta hyvästä raakaaineesta ja ERITTÄIN kuumasta uunista(mielummin enemmän alalämmöllä).
Muistakaa kaikki jamie Oliverit että just sun tekemä pizza on paras, sanoiko kukaan tahansa mitään muuta.
jos nyt joku vältämättä haluaa niin voin neuvoa  :wink:
Ei se polta, se vaan ei tykkää susta

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Bibben77"Muistakaa kaikki jamie Oliverit että just sun tekemä pizza on paras, sanoiko kukaan tahansa mitään muuta.

Minä sanon kyllä ihan itse että vaikka omatkin pizzat ovat hyviä niin olen saanut muiden tekemänä paljon parempiakin...

Lainausjos nyt joku vältämättä haluaa niin voin neuvoa  :wink:

Kyllä tänne vielä sunkin vinkit mahtuu edellisten seuraksi :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Toni

Teen aina pizzapohjan jotenkin näin: parisen desiä kuumaa vettä, johon viskataan teelusikka suolaa ja parisen ruokalusikkaa öljyä. Sitten lisätään pussi kuivahiivaa, ja sopivasti jauhoja. Aika tarkkaa, eikös? ;) Aina on tullut rapea pohja.

thp

^ No varmasti tulee rapea noin, ellei suorastaan kova. Hiivaparka.  :D
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006