tammikuu 10, 2025, 12:04:15 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esan hydroilut 2007

Aloittaja esa, joulukuu 19, 2006, 15:55:28 ip

« edellinen - seuraava »

esa

Uutta siementä villaan...

Uusi kausi on käynnistymässä, tällä kertaa painellaan menemään hydrojen voimilla. Ensin olisi tarkoitus idättää neljää lajiketta (lajia): CAP 1153 (chacoense), CAP 520 (frutescens), Bolivian rainbow (annuum) ja C04896 (pubescens). Enemmänkin tekisi mieli laittaa tulemaan, mutta tila pistokashydrossa on rajoitettu kymmeneen taimeen. Tarpeellisena tauhkana idätyksiä seuraa verkkokamera, jotta voi sitten joulunpyhinä sukuloidessa itkeä sydän verillä kun taimet itäneet taimet kuivuvat lohduttomasti ;) Idätystä voi seurata melkein reaaliajassa täältä.

Toiseen erän kokoonpano riippuu paljolti siitä miten ensimmäinen erä onnistuu ja miten ylimääräisille löytyy sijoituspaikkoja. Viime kaudesta talven yli sinnittelee baccatumeja (Lemon drop, CAP 1151, CAP 221), CAP 502 (C.sp) ja keltainen habanero.



Kasvit vasemmalta oikealle CAP 221, CAP 502 ja keltainen haba.

Laitteistona kaudella 2007 on kolme ämpärihydroa, kaksi diy "waterfarmia", kaksi ebb&flowta (yksittäinen ja keskitetty ainakin viidellä kasvatusastialla.) Ämpärihydrot olivat vielä viime kaudella bubblereina, mutta sitten hajosi pää jatkuvaan porinaan. Nyt ne toimivat viherpeukun kympin pumpuilla (Resun SP 800) ja tyytyväinen olen ollut.



Lemon drop -pistokas ämpärihydrossa ja taimetukseen käytettävä diy-pistokashydro.

Yksittäis ebb&flow on ollut koekäytössä joitain kuukausia. Toimintaarmuus on kohdallaan ja kasvikin näyttäisi viihtyvän hyvin. Valaistuksena minulla on lähinnä loisteputket (auringosta ei ole apua), joten kasveissa ei juuri ole alhaalta lähteviä sivuhaaroja, no ehkä niitä tulee kesällä lisää. Kasvi on kukkinut reilusti jo joulukuun alusta, mutta pimeys haittaa pölyttymistä. Vasta kukkien käsinpölytys tuotti tulosta ja nyt pensaassa on runsaasti pieniä marjanalkuja.



Yksittäisebbi rakennusvaiheessa ja CAP 221 parin kuukauden kasvun jälkeen.

Keskitetty ebb&flow on pyörinyt olohuoneessa "talven" aikana ja kesällä se olisi tarkoitus siirtää parvekkeelle. Löysin etolasta hyvän mallisen muovipönikän reserviastiaksi valitettavasti hinta on vain suolainen. Astian koko on 60 litraa ja se on muodoltaan korkea ja suorakaiteen muotoinen. No, ostopäätös on jo tehty ja muut osat ostettu järjestelmän laajentamiseen.
Lisäksi käytössä on vielä pari waterfarmia, josta enemmän tietoa fataliin sivuilta.



Keskitetty ebb in-action parvekkeella ja diy-waterfarm höystettynä parilla rocotolla.

Kootusti tilanne on hieman kurja kasvatusastioita on 11 ja kasveja on jo ennestään 5 kappaletta. Ensimmäisenä nykyisistä olisi lähdössä keltainen habanero, mutta kun se on vanhin kasvini (keväältä 2005) ja sen kanssa on koettu kaikenlaista... No pitänee sijoittaa osa taimista hoitoon sellaisille tutuille, jotka eivät ole chilinystäviä niin saan itse korjata sadot ;) Toiveessa olisi kunnon sadot ensivuonna ja niitä odotellessa saatanalliset litkujenvaihtorumbat...

Tämän viestin kuvat löytyvät vielä kauden 2006 kuvien joukosta, mutta tästä eteenpäin kuvat kerätään kauden 2007 kuvien kansioon.

- Esa

esa

Joulut lusittu... kummasti maistui joulumätötkin kun laittoi lautasen reunalle tuoretta rocotoa ja lemon droppia. Tuli sitten päivitettyä ebb:n reservisäiliö, kun löytyi niin hyvän kokoinen ja mallinen. Vähän on vielä järeän oloinen mutta eiköhän sillä sitten kesällä potkikkin 5-6 pönttöä. Putket ovat tahallaan ylipitkät, kun ei löytynyt sopivaa pätkää valmiina. Täytyy sahailla hyvän mittaisia, kunhan keväällä lisäilen pönttöjen määrää.



Idätykset etenee odotetusti. Bosset ja C04896:t itäneet yhtä siementä lukuunottamatta ja chacoenset ja frutescensit antavat odottaa itseään. No jälkimmäisistä en odottanutkaan niin paljoa, kun on aiemminkin ollut niillä huonoa itävyyttä.

CAP 221:n tekee kosolti hedelmää näin talven keskellä, joten vuoden ensimmäinen sato on odotettavissa helmikuun puolivälissä. Lisää jutun tynkää ensi vuoden puolella. Hyvät uudet vuodet vaan kaikille jo näin etukäteen.

- Esa

esa

Kausi käynnistyy hyvänlaisesti. Ensimmäiset taimet pääsivät eilen taimihydroon (kuva alla) ja tänään laitoin uusia siemeniä villaan. Samalla huomasin että yksi CAP 520 (frutescens) oli itänyt. Toivottavasti tekee vielä lehdetkin. Olin jo melkeinpä luovuttanut toivoni parin itämättömän lajikkeen kanssa. Uusina lajikkeina lähti itämään Long pequin (annuum), Red fatalii (chinense) ja Starfish (baccatum), kolme siementä kutakin. Itselleni jättänen lopulta maksimissaan yhden kutakin.



CAP 221 (baccatum) tekee erittäin hyvin satoa. Palkoja kasvamassa arviolta 70-100 kpl. Samalla on tullut huomattua kantapään kautta, miten erilailla eri pensaat kuluttavat ravinteita. CAP 221:n alkoi mököttämään ravinteiden vähyyttä 3-4 viikon kohdalla ja kun muistin litkujenvaihdon väärin joutui se sinnittelemään yhteensä 6 viikkoa samoilla satseilla. Kyseinen kasvi juo kohtuullisesti nestettä, arviolta puolisen litraa päivässä, joten vettä joutuu lisäilemään kohtuu tiheään. Tällä keralla ajattelin pitää kirjaa lisätystä vedestä ja joka kolmannella (tai toisella) kerralla sujauttaa  sekaan hieman lisää ravinteita. Kontrastiksi vieressä olevat chinenset voivat vain entistä paremmin vaikka litkujenvaihdosta on jo viisi viikkoa.

- Esa

esa

Kuvia sunnuntain ratoksi...

 

Kasvit vasemmalta oikealle CAP 1151 (baccatum), CAP 502 (sp), keltainen haba (chinense) ja Lemon drop (baccatum). Kolme ensimmäistä pistettiin matalaksi noin kuukausi sitten ja hyvin ovat toipuneet (CAP 1151:ssa hieman toivomisen varaa). Lemon dropin pistokas jaksaa ihmetyttää, niin erilaiselta se näyttää emokasviin verrattuna.

- Esa

Toivo

Avaampa tän nyt ensimäisenä ulkopuolisina. Miks tuossa 1151:sen juurella on tota jotain teipin näköstä?

esa

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"Avaampa tän nyt ensimäisenä ulkopuolisina. Miks tuossa 1151:sen juurella on tota jotain teipin näköstä?


Aioinkin siitä mainita, mutta jätin väliin. 1-vuotiaan tyttären lempiharrastuksiin kuuluu kevytsoran roplaaminen ja kastelurenkaan repiminen. Teippi on laitettu sitä estämään, kunnes ehdin hankkimaan hydroon sopivan kannen. Yhdestä kannesta saanee esteet kahteen pönttöön.

- Esa

cornell

Mietin tota samaa soraongelmaa ja sitä, ettei ikuna onnistuisi meillä olohuoneessa! Vinkkinä vaan, rupea samalla miettimään jo ämpärien pulttausta kiinni ikkunalautaan tai seinään... toisaalta jos antaa pikkukelmin vähän maistaa chiliä niin ne jäävät rauhaan pitkäksi aikaa (ei kai tätä lueta lapsen pahoinpitelyksi?)...

Mä olen ton pistokasefektin yksinkertaisesti ajatellut niin, että siementaimessa kärkikasvupisteellä on ns. apikaalidominanssi ja se johtaa/ohjaa kasvua varsinaiseen haarautumiseen asti hilliten sivusilmujen kasvua... pistokkaalla, joka on katkastu jostain haarasta juurtumaan ei välttämättä ole johtavaa kasvupistettä, joka hillitsisi muiden kasvupisteiden kasvua, vaan kaikki kynnelle kykenevät kasvupisteet kasvavat minkä voivat kilpaillen toistensa kanssa... tuloksena risukasa  :D
¨käynks mä usein täällä?¨

esa

Kyllä ne kohtuulisen hyvin on saaneet olla paikallaan, mitä nyt soraa aina välillä saa olla ottamassa pois pikku tassusta. Kieltäminenhän on tietenkin täysin turhaa, mutta kun ei kiinnitä huomiota niin kyllä se kiinnostus joskus lakkaa. Ainakin toiveissa ;) Mikä tulee chiliin niin neiti söi noni 8kk iässä puskan karsinnan yhteydessä maahan nakatuista oksista vihreän marjan. Vähän meni naama totiseksi, mutta marja kyllä katosi sen siliän tien.

Risukasa kelpaa kyllä mulle. Vie vähemmän tilaa ja on helpommin valaistavissa. Toivottavasti satoisuus ei kärsi risukasa -efektistä. Viime kesänä tökkäsin muutaman pistokaan multaan, niin niistä tuli paljon tavallisemaan näköisiä. Toisaalta porukat oli karsineet niistä rungot kolmeen alhaalta, ennen kuin ehdin ohjeistamaan mitään muuta.

- Esa

cornell

Jees, risukasa tyyli pelittää varmasti ihan hyvin... en usko että se satoon vaikuttaa...
¨käynks mä usein täällä?¨

esa

Kauden idätykset etenevät hyvin.

Itämään 18.12. (Lajike: itäneet, aika vrk., muuta)
Bolivian rainbow: 4/4, 8-9.
C04896 (pubescens): 2/3, 8, viimeinen siemen heitetty pois.
CAP 520 (frutescens): 4/4, 17-21.
CAP 1153 (chacoense): 0/3, yksi siemen poistettu homeisena.

Itämään 4.1.
Long pequin: 3/3, 6-8.
Starfish (baccatum): 3/3, 6-7.
Red fatalii (chinense): 2/3, 9-11.

Taitaapa jäädä tältä vuodelta chacoenset näkemättä... Itävyys on ollut ihan kohdallaan ja kohta onkin edessä ongelma mihin kaikki ylimääräiset kasvit saa tungettua. 17 taimelle on paikat pistokashydroissa ja jo nyt itäneitä on 16 ;) Onneksi muutamalle taimelle on jo hoitopaikat etukäteen olemassa, vaikka ahdasta on tulossa siltikin.

- Esa

EDIT: 15.1. itäneiden määrät yms. pientä

esa

Pari kuvaa...



Idätykset alkavat olla ohitse, vielä on muutama siemen itämättä ja parille taimelle paikka löytymättä. Siirsin taimet parissa erässä "cutting boardeihin" Nyt vain odottamaan, että pääsee siirtämään kasveja isompiin järjestelmiin. Jotenkin tuntuu että aikanaan kun idätti siemenet mullassa, kasvoivat kasvit nopeammin alussa. Näillä tuntuu kestävän kestävän kohtuu kauan ennen kuin saavat muutamat lehtiparit aikaa ja tosi kasvu alkaa. Tai sitten aika on vain kullannut muistot ja odotan kohtuuttomia.

Talven kasvitkin voivat vihdoin hyvinvoivasti. CAP 502:n (C. sp.)on keltaista habaakin herkempi ravinteiden määrille, heti tulee epämuodostuneita lehtiä. Vielä kun alkaisi kukkimaan niin voisi tarkentaa arvailuja lajista. CAP 221:sen (baccatum) sato jää ehkä hieman aiemmasta hehkutuksestani, mutta kyllä siitä noin 50 palkoa saa syötäväksi. Kuukauden kuluttua pitäisikin jo olla vuoden ensimmäinen sato kerättävissä.

- Esa

cornell

LainausJotenkin tuntuu että aikanaan kun idätti siemenet mullassa, kasvoivat kasvit nopeammin alussa. Näillä tuntuu kestävän kestävän kohtuu kauan ennen kuin saavat muutamat lehtiparit aikaa ja tosi kasvu alkaa.


Mä olen saman todennut viimevuonna kun kasvatin samoja lajikkeita mullassa ja villassa... pitäs varmaan käyttää juurtumis-stimulantteja, mutta ilmankin näyttää pärjäävän
¨käynks mä usein täällä?¨

esa

LainausJotenkin tuntuu että aikanaan kun idätti siemenet mullassa, kasvoivat kasvit nopeammin alussa. Näillä tuntuu kestävän kestävän kohtuu kauan ennen kuin saavat muutamat lehtiparit aikaa ja tosi kasvu alkaa.


Lainaus käyttäjältä: "cornell"Mä olen saman todennut viimevuonna kun kasvatin samoja lajikkeita mullassa ja villassa... pitäs varmaan käyttää juurtumis-stimulantteja, mutta ilmankin näyttää pärjäävän


Joo kyllähän ne pärjää ja kun aloittaa näin joulu-tammikuussa niin ei niillä kasveilla ole mikään kiire. Melkoinen viidakko tulee vielä ennen touko-kesäkuun vaihdetta, jolloin saa vermeet pihalle. Kommentti sinällään sikisi siitä kun näin Toivon mullassa olevan rocoton ja vertailin sitä omiin suunnilleen samaan aikaan itäneisiin...

- Esa

esa

Vähän kuvia väliin...



"Cutting boardeissa" alkoi tila loppua ja osa taimista pääsi tänäänperinteiseen multaan, saas nähdä kauan ne pysyvät tällä kertaa hengissä. No pois annettavia ne on kuitenkin kaikki ;) Itselleni siirsin pari tainta hydroihin. Bolivian rainbow pääsi kesää odottelemaan ebbiin ja C04896 (pubescens) DIY-waterfarmiin.

- Esa

esa

Pari lisäkuvaa...



CAP 221:n ensimmäinen marja vaihtoi väriä. Lajike on kohtuu nopea sillä pölytyksestä ei ole kulunut kuin noin 50 vrk.

Yksi jo multaan siirretyistä bosseista pääsi sittenkin passiiviseen vesiviljelyyn. Viime kevään fiaskon jälkeen hieman epäilyttää miten tässä käy. Mitään vesitasomittaria ei ole taaskaan hankittuna, joten epäonnistumisen vaara on todellinen. Viime vuonna taisin hukuttaa kaikki passiivikokeilukasvit. Katselin peukusta noita vesitasomittareita, mutta mikään niistä ei ollut oikein oikean kokoinen. Hintaakin oli osalla kohtuu paljon ja eikä ole nyt mitään puutteita ravinteissa jne. Yritin sitten etsiä jostain mainintaa, kuinka paljon passiivi ruukussa pitää olla vettä? Niistä mittareistahan ei oikein ota ulkoapäin selvää mikä on opt. taso ja mikä min. taso? No tunnin etsinnän jälkeen löytyi viimein maininta että riittää että alin kevytsorakerros on aluksi märkänä. Sillä sitten liikkeelle...

- Esa

Pertsa

Lainaus käyttäjältä: "esa"Pari lisäkuvaa...



CAP 221:n ensimmäinen marja vaihtoi väriä. Lajike on kohtuu nopea sillä pölytyksestä ei ole kulunut kuin noin 50 vrk.

Yksi jo multaan siirretyistä bosseista pääsi sittenkin passiiviseen vesiviljelyyn. Viime kevään fiaskon jälkeen hieman epäilyttää miten tässä käy. Mitään vesitasomittaria ei ole taaskaan hankittuna, joten epäonnistumisen vaara on todellinen. Viime vuonna taisin hukuttaa kaikki passiivikokeilukasvit. Katselin peukusta noita vesitasomittareita, mutta mikään niistä ei ollut oikein oikean kokoinen. Hintaakin oli osalla kohtuu paljon ja eikä ole nyt mitään puutteita ravinteissa jne. Yritin sitten etsiä jostain mainintaa, kuinka paljon passiivi ruukussa pitää olla vettä? Niistä mittareistahan ei oikein ota ulkoapäin selvää mikä on opt. taso ja mikä min. taso? No tunnin etsinnän jälkeen löytyi viimein maininta että riittää että alin kevytsorakerros on aluksi märkänä. Sillä sitten liikkeelle...

- Esa


ei ne mittarit nyt niin kalliita ole, koosta riippuen tietenkin...
itsellä on tämmöinen malli käytössä ja siitä näkee varsin tarkasti vedenpinnan optimikorkeuden.

http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?cPath=95_133&products_id=548
Meillä määrää Nainen!

esa

Lainaus käyttäjältä: "pertsa"
ei ne mittarit nyt niin kalliita ole, koosta riippuen tietenkin...
itsellä on tämmöinen malli käytössä ja siitä näkee varsin tarkasti vedenpinnan optimikorkeuden.

http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?cPath=95_133&products_id=548


No joo ne pienemmät oli 2-3€ joka on ihan ok hinta. Isompien 10-15€ on pikkaisen suolainen etenkin jos osoittuu, että sitä ei tarvitsekaan mihinkään. Tuossa kuvani pienessä Mimosassa kun on avara kasteluaukko, josta näkee vedenpinnan hyvin. Kaiken pitäisi siis nyt sujua, kun on tiedossa (oletetut) suositellut vedenkorkeudet.

- Esa

esa

Kuvia lisää...

CAP 221:n sato kypsyy enenemässä määrin. Marjat muuttuvat nopeasti oranssin kautta punaisiksi ja maussakaan ei ole moittimista. Siihen kun lisätään aikaisuus (50pv), kohtuu satoisuus (loisteputkilla talvella 50+ marjaa) ja kompakti koko baccaksi (kxl 80cmx80cm), niin kyseessä on laatu puska.



Ensi kesänä tulee sisällä ahdasta. Waterfarmeihin siirtyivät terveellä järjellä valitut CAP 1151 ja starfish ;) Viimeisenä kuvana yleiskuvaa chilinurkkauksesta. Näin pakkasilla on mukava asustaa omassa chiliviidakossa.



- Esa

cornell

LainausMarjat muuttuvat nopeasti oranssin kautta punaisiksi ja maussakaan ei ole moittimista.


Tulisuus?

LainausWaterfarmeihin siirtyivät terveellä järjellä valitut CAP 1151 ja starfish


Nannaa tulossa :!:  Itse pidin CAP 1151: stä enemmän... aika erilaisiahan ne maultaan ovat
¨käynks mä usein täällä?¨

esa

Tulisia ovat, ei nyt ihan lemon dropin vahvoisia, mutta kohtuu tulisia kuitenkin. Maku on muuten sellainen raikas vaikkakaan makeutta en noista juurikaan aistinut.

CAP 1151 teki viime vuonna vain 3 marjaa, toivottavasti tänä vuonna saisi isomman sadon. Maku oli kyllä loistava. Kypsyminen kesti vaan valitettavasti pienen ikuisuuden, lähemmäs 90 päivää jos oikein muistan.