tammikuu 25, 2025, 06:55:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Uusi villichiliosio avattu

Aloittaja Aji Inferno, joulukuu 28, 2006, 23:39:18 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Kesti lähes vuoden, mutta siellä se nyt sitten on... Tiettyjen viime hetken teknisten vaikeuksien vuoksi sivulla saattaa esiintyä vielä virheitä. Siltä puuttuu myös mm. alkeellisinkin navigointi. Arvaan monien myös vierastavan sivulla käytettävää englannin kieltä.

Toisaalta, tavoite oli kunnianhimoinen: luoda tänne suomeen maailman ensimmäinen täysin kattava listaus kaikista maailman tunnetuista chililajeista, viimeisimpiä superharvinaisuuksia myöten. Sivun rakentaminen kesti tolkuttoman kauan mm. siitä syystä, että yllättävän suuri osa tiedoista piti hakea Brasilialaisista lähteistä, mitä ei suinkaan helpottanut se, että Brasilian portugali on kielenä melkoisen kaukana käännöskoneiden tuntemasta perusportugalista...

Uskoisin että tässä päätavoitteessa onnistuttiin. Suomessa on jo aiemmin ollut tunnetusti maailman terävin osaaminen monissa chiliasioissa (mm. Fataliin ansiosta). Nyt Inferno on uskoakseni maailman ensimmäinen ja ainoa sivusto, joka kuvailee mm. tieteelle uudet lajit c.pereirae, c.friburgense ja c.hunzikerianum. Samaten, kaikista tunnetuista chililajeista on varsin paikkansa pitävät levinnäisyyskartat ja tutummistakin lajeista uutta tietoa. Tarkoitus on pitää tämä tieto jatkossakin ajan tasalla, ja parantaa osiota kaikin tavoin.

Kertokaapa armoton kritiikkinne ja parannusehdotuksenne...

Lumipallo

Noh, näin aluksi ainakin tuohon lopun epilogiin voisi lisätä linkin tänne foorumeille, esimerkiksi näin tuohon "we invite you to Inferno"

ja tosiaan se suomenkielinen käännös ja navigaatiopalkki tahi koko paketin lyhyt selostus olis paikallaan :)

Mutta muuten loistava, erittäin kattava ja perusteellinen tietopaketti.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Lumipallo"Noh, näin aluksi ainakin tuohon lopun epilogiin voisi lisätä linkin tänne foorumeille, esimerkiksi näin tuohon "we invite you to Inferno"

ja tosiaan se suomenkielinen käännös ja navigaatiopalkki tahi koko paketin lyhyt selostus olis paikallaan :)

Mutta muuten loistava, erittäin kattava ja perusteellinen tietopaketti.


Kiitoskiitos palautteesta! :) Tiedän että se suomenkielinen käännös olisi monille täällä tärkeä - etenkin, koska aikanaan lupasin Infernon pysyvän suomenkielisenä tietosivustona kaikkien muunkielisten vastapainoksi... Syy tuon osion enkunkielisyyteen onkin puhtaasti se, että siinä missä muunkielisiä perussivustoja on maailmalla tolkuttomasti, villichileistä ei ole olemassa ainuttakaan edes jotenkin tolkukasta sivustoa millään kielellä... Ja ottaen huomioon sen vaativan valtavan vaivan, valitsin kielen joka palvelisi mahdollisimman monia heti ensialkuun. Koetan suomentaakin mahd. paljon, kunhan ehdin hengähtää hetken. :)

Endalion

Artikkeliviitteet olisi hyvä saada kuntoon. Esim. jos tekstissä viitataan esim. "The latest research from Brazil (Bianchetti et al.) suggests that capsicums with 2n=26 chromosomes represent the original ancient, most primitive chile form." niin kyseisen Bianchetti et al. paperin tiedot olisi hyvä antaa sivun tai osion lopussa olevaan viiteluetteloon, jotta ihmiset tietävät, miten artikkelin voi löytää.

Eli siis viitteet esimerkiksi muotoon

Kirjoittajat - Paperin nimi, Lehden nimi lehden numero sivunumerot (vuosiluku)

Lyhyt viite Bianchetti et al. ei ilman viiteluetteloa riitä paperin löytämiseen, kun ei tiedä mistä lehdestä etsiä. Tekstin seassa on toki hyvä olla lyhyt viite, jonka avulla näet oikean paperin viiteluettelosta. Kaikkien viitattujen artikkelien tiedot olisi hyvä olla viiteluettelossa.

Endalion

Löysin muutaman Capsicum-paperin tieteellisistä lehdistä. Tong et. al. mukaan Capsicum buforum omaa 24 kromosomia, ei siis 26. Kyseisen porukan risteytyskokeet sijoittivat C. buforumin pubescens-ryhmän juureen. Se oli siis lähempää sukua lajeille C. cardenasii (PI590507; Brasiliasta), C. eximium (NMCA90006; Brasiliasta), C. praetermissum (NMCA90022, NMCA90015; Brasiliasta molommat) ja C. pubescens (PI590503; Brasiliasta) kuin lajeille C. annuum (‘NuMex Joe E. Parker’, ‘NuMex Big Jim’; USA:sta molommat), C. baccatum (NMCA20061; persta), C. frutescens (NMCA40011; USA:sta), C. chinense (NMCA30031, NMCA30034; USA:sta molommat), C. lanceolatum (NMCA90016; Guatemalasta) ja C. tovarii (Grif14033; persta).

Viite siis kyseiseen paperiin:

Nankui Tong and Paul W. Bosland - Observations on interspecific compatibility and meiotic chromosome
behavior of Capsicum buforum and C. lanceolatum, Genetic Resources and Crop Evolution Volume 50: pages 193–199, 2003

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Endalion - huhtikuu 05, 2009, 08:28:23 ap
Löysin muutaman Capsicum-paperin tieteellisistä lehdistä. Tong et. al. mukaan Capsicum buforum omaa 24 kromosomia, ei siis 26. Kyseisen porukan risteytyskokeet sijoittivat C. buforumin pubescens-ryhmän juureen. Se oli siis lähempää sukua lajeille C. cardenasii (PI590507; Brasiliasta), C. eximium (NMCA90006; Brasiliasta), C. praetermissum (NMCA90022, NMCA90015; Brasiliasta molommat) ja C. pubescens (PI590503; Brasiliasta) kuin lajeille C. annuum ('NuMex Joe E. Parker', 'NuMex Big Jim'; USA:sta molommat), C. baccatum (NMCA20061; persta), C. frutescens (NMCA40011; USA:sta), C. chinense (NMCA30031, NMCA30034; USA:sta molommat), C. lanceolatum (NMCA90016; Guatemalasta) ja C. tovarii (Grif14033; persta).

Viite siis kyseiseen paperiin:

Nankui Tong and Paul W. Bosland - Observations on interspecific compatibility and meiotic chromosome
behavior of Capsicum buforum and C. lanceolatum, Genetic Resources and Crop Evolution Volume 50: pages 193-199, 2003


Kiitoksia, mielenkiintoista tietoa!

Endalion

Jep. Aika outo chili tuo C. buforum. Totesivat tuossa paperissa, että se on ainoa chili, jonka marjat ovat kypsinä vihreitä ja ainoa chili joka ei ole itsepölyttyvä (tosin en tiedä miten paljon muista on selvitetty). Tuossa kokeessahan siis todettiin myös, että lanceolatum on itsepölyttyvä ja buforum ei ole. Yhtään kunnollista risteymäähän nuo eivät saaneet aikaiseksi, parhaimmillaan vain keskenmenneitä alkioita. Arvelivat myös, että lanceolatum ei kuulu mihinkään kolmesta tunnetusta chilin kehityshaarasta (pubescens, annuum, baccatum). Voin kaiketi heittää viitteitä/artikkeleita sähköpostilla jos kiinnostaa lukea niitä.