tammikuu 09, 2025, 11:56:30 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Led valaistuksesta

Aloittaja petri78, huhtikuu 27, 2007, 00:48:18 ap

« edellinen - seuraava »

petri78

Eli olis tarkoitus rakentaa ja panna testaukseen led valaistus.

Mutta yks käytännön ongelma on, en oikeen tiedä kuinka paljon pitäis niitä
ledejä laittaa.

Eli yksi sininen led tuottaa 2500mcd
ja punainen tuottaa 4000mcd

Tarvitseeko kukintaan tai kasvuun enemmän valoa kuin toiseen vai yhtä paljon molempiin?

Ledien aallonpituudet on 430nm sininen ja 660nm punaisella.
Ja jos löytäis jostain 410nm, 450nm ja 640nm, olisvat hyvä lisä.

Ja sit viel tälläinen kysymys, olen myös löytänyt muutaman viittauksen 730nm aallonpituuden käyttämisestä kasvatuksessa , osaako joku kertoa miksi?

calm

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Eli yksi sininen led tuottaa 2500mcd ja punainen tuottaa 4000mcd

Ottamatta kantaa noihin muihin kohtiin, kannattaa ainakin ostaa paremman hyötysuhteen ledit kuin nuo.  Samalla sähköteholla saa 15-20 cd ledit lähikaupastakin.

Tämmöisellä 8+8 sin/pun-ledin hässäkällä pikkuiset kasvit pysyivät ainakin iloisesti hengissä talven ja kasvoivat varsin tiheiksi.

Herra 47

hmm... entäs nää uudet spot ledivalot mitä nykyään saa esim G10 kantaan (n. 1w) niitähän saa kanssa sinisinä punaisina ja kirkkaana)

jos siittä väsäis tuollaisen sekavalo hässäkän.... ??????
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

petri78

Calm:ille
Oleks mistä ostanu nuo ledit, ja jos osaat kertoa jonkun koodin millä löydän ne.
Saatko piirrettyä jonkun piirikaaviokuvan tuosta sun viritelmästä.

Olen löytänyt kyllä tehokkaampia (5W) ledejä, mutta tän mun viritelmän lähtökohtana on oikeiden aalloonpituuksien valinta. Tehoja voidaan kasvattaa määrällä.

Herra 47

tuolta kouluelektroniikasta

http://www.kouluelektroniikka.fi/

sieltä lamput ja lampunkannat
                led-lamput...

en tiedä muista arvoista mitään siksipä kysyinkin josko joku tietäis  8)

muoks...
tuosa vielä sama pdf läpyskänä... nää ei paljoa tietoa anna mutta ehkäpä googlen kautta....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

ViS

Viime kesänä vertailin nuita kirkkaiden ledien hintoja, ja ainakin silloin ulkomaisista verkkokaupoista sai ledejä huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta. Tässäpä pari linkkiä joista voi valikoimaa tarkastella.

http://www.led1.de/shop/index.php?language=en

http://www.besthongkong.com/

Nuista kokemusta on vain ensimmäisestä, josta tilaaminen ainakin toimi ongelmitta.

Ja nuilla superkirkkailla ledeillä saa muistaakseni paremman hyötysuhteen ja myös enemmän valoa/euro kuin yhdistämällä läjän pienempitehoisia ledejä.

calm

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Calm:ille
Oleks mistä ostanu nuo ledit, ja jos osaat kertoa jonkun koodin millä löydän ne.
Saatko piirrettyä jonkun piirikaaviokuvan tuosta sun viritelmästä.

Yleiselektroniikasta aikoinaan ostin, eivät ihan optimaalisia ole, 620-635 ja 460-470 nm. Vaikka tuossa levyllä ylimääräisiä osia näkyykin, niin oikeasti siinä on vain kaksi punaista ja kaksi sinistä sarjassa vastuksen kanssa ja noita sitten muutama rinnakkain ja joku käteen sattunut muuntaja virtalähteenä.

Tuakko

Ledit ois kyllä kiinnostavia, kun ne kehittyy ihan pimeetä vauhtia. En tiedä tuntimääriä, mutta ne kait kestää pidempään kuin keskimääräinen mielenkiinto mihinkään harrastukseen. Korkean sähkönhinnan aikana harva varmaan panee pahakseen 90 % hyötysuhdettakaan. Mun villi arvio ois, että muutaman vuoden päästä ledit hoitaa pääosin kaiken valaistuksen mukaan lukien kasvien loimotuksen.
Hauskaa pitää olla ja paukkuakin saa.
                       - Katto-Kassinen, aikamme anarkisti

Nike

Mjuu, alkoi taas kiinnostaa LEDi mahdollisuus. Joskus aikoinaan kyselin tuota NASA:n vehettä,mutta sen hintahan oli muistaakseni jotain 700€. Joten itse rakentaminen olisi edullisempaa...

Katselin tuota saksalaista nettisivua. Mitäköhän ledejä sitä pitäisi tilata, mitkä olisivat valoteho/ lämpö/ tila- mielessä parhaimpia? ne ledithän pitäisi saada mahdollisimman tiivisti pakattua, jotta valoteho jakautuisi pienelle alueelle tehokkaasti. Esim. http://www.led1.de/shop/index.php?cName=led-10mm-4chiphighpower-c-50&xploidID=fbd81e4d26dd1c13bc6bb277630cbd37 ovat vissiin ns. normaali kokoisia, mutta minkäköhän näköisiä nämä http://www.led1.de/shop/index.php?cName=superflux-led-ultra-bright-c-5 sitten ovat? Ja noissa isommissa sanotaan että "use with cooling"? En haluaisi käyttää muutamaa satasta huomatakseni että lamppu on ihan yhtä kuuma kuin vaikka iso ESLi tai Spna. Ja pitäisiköhän se piirilevy tehdö itse tuollaisesta kuparoidusta aihiosta? Jos vaikka 30x30cm neliön istuttaisi tiiviisti täyteen,niin voisi olla aika hyvä.

Niin, ja sittenhän noihin saa vielä erikseen noita miniheijastimia jokaiselle ledille erikseen; ovatkohan tarpeellisia/ hyödyllisiä? Noilla sivuilla on linkki tuonne LED- foorumille,mutta on saksankielinen :?  Sieltä voisi löytää vastauksia jos olisi teutonin taitoa...
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

petri78

Asian ratkaisee valon aallonpituus, "oikeat" aallonpituudet ovat;
410, 430 ja 450 siniset
640 ja 660 punaiset
Siniset ledit on kasvua varten ja punaiset kukintaan.
Yhden valmistajan sivuilla esimerkki kokoonpanossa oli 730, en vain ole löytänyt mitään selitystä asialle kun sitä ei löydy klorofyllien hyödyntämältä spektriltä.


Ja sit niitä ledejä vaan tarpeeks et saa riittävästi tehoa.

Kyllähän se heijastin joka ledille on ihan hyvästä niin ei tarvitse kauheasti välittää ledin aukeamiskulmasta eli valon kartion leveydestä.
Toinen vaihtoehto olis rakentaa kaikille yhteinen, piirilevyn ja ledien väliin.


Löyty linkki candelasta lumeniksi laskuriin.
http://led.linear1.org/lumen.wiz

O

Kirkkaan valkoiset e27 kantaset 20-50 lediset lamput maksavat 10e tienoolla netissä niin kannattaako enää alkaa itse rakentelemaan?
If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so. - Thomas Jefferson

petri78

Lainaus käyttäjältä: "O"Kirkkaan valkoiset e27 kantaset 20-50 lediset lamput maksavat 10e tienoolla netissä niin kannattaako enää alkaa itse rakentelemaan?


Niin no, valkoisella valolla teho kasvatuksessa on hieman kyseenalainen.
Jos löytyy sinisillä ja punaisilla ledeillä niin sitten hyöty vois olla huomattavasti parempi.

Mistäs löysit, en jaksa ite ettiä.

petri78

Osaamattomuuttani en nyt ala esittämään mitään lasku toimituksia.
Mutta ihan järjellä ajatellen, tuo valkoinen
http://www.led1.de/datasheet/K2.pdf
K2 ledi vaikuttaa kasvatuksessa toimivalta mutta kukintaan siitä ei juuri ole. Ongelmahan se ei sinänsä ole kun hommaa erikseen punaisia ledejä jotka ovat 640 ja 660 aallonpituuksilla, en suosittele noita K2:sen punaisi kun teho siinä 450nm ympärilla on 0.4 täydestä eli vain 40%, sen vähänkin sähkön haaskausta.

VilleV



Neutroni

Ledien käyttö valaisemiseen ei ole järkevää tällaisessa sovelluksessa. Vain parhaat kaupallisessa myynnissä olevat ledit pärjäävät hyötysuhteiltaan kaasupurkauslampuille. Toisaalta sitten kaasupurkauslampun korvaaminen vaatii astronomisen määrän ledejä, (tai kohtuullisen määrän astronomisen hintaluokan erikoisledejä) - kumpikin vaihtoehto on kertaluokkaa tai paria kalliimpi kuin natriumlamput.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Neutroni"Ledien käyttö valaisemiseen ei ole järkevää tällaisessa sovelluksessa. Vain parhaat kaupallisessa myynnissä olevat ledit pärjäävät hyötysuhteiltaan kaasupurkauslampuille. Toisaalta sitten kaasupurkauslampun korvaaminen vaatii astronomisen määrän ledejä, (tai kohtuullisen määrän astronomisen hintaluokan erikoisledejä) - kumpikin vaihtoehto on kertaluokkaa tai paria kalliimpi kuin natriumlamput.


Totta. Ensinnäkin LED:ien hyötysuhde on vielä suhteellisen heikko. LED:en vamistajat ilmoittavat valotehon candeloina, sekä säteilykulmana. Tästä voidaan laskea lumenet:

http://led.linear1.org/lumen.wiz

Otetaan esimerkiksi:

http://www.superbrightleds.com/leds.htm

Ja sieltä  RL5-W5020:

http://www.superbrightleds.com/specs/w2_specs.htm

Teho:20 mA, 5 V eli 0,1 W.
5000 mcd, 20 astetta, eli 0,477 lumen.

Otetaan vertailun vuoksi GE:n 100 W:n hehkulamppu, joka tuottaa 1369 lumen.
Vastaavalle teholla LED:jä saadaan huikeat 1000 kpl, jolloin valovirraksi tulee 477 lumen. Kyseinen LED:i häviää siis kirkkaasti, jopa perinteiselle hehkulampulle!

Mutta sitten:

http://www.superbrightleds.com/specs/W15120_specs.htm

1500 mcd ja 120 astetta = 4.712 lumen, jolloin 1000 LEDä (100W) tuottaa 4712 lumen, joka pesee jo hekulampun mennen tullen!

Kyseiset LED:t maksavat 0,58 $/kpl, 1000 erissä. Lisäksi tarvitaan virtalähde ja rutosti aikaa tinailla LED:jä. Tulleineen kaikkineen, saisi noin 700 EUR:lla 100 W:n LED-valaisimen.

100 W:n suurpainenatriumilla irtoaa muuten 10500 lumenta eli yli tuplaten tähän esimerkki LED-valaisimeen - hintaa lampulla alle 30 EUR.

Tietysti hyötysuhdetta kasvatuksessa voidaan vähentää sillä, että valitaan juuri oikealla aallonpituudella toimivia LED:jä - siis juuri niitä aallonpituuksia, joita kasvi käyttää. Uskoisin, että tällä päästään helpostikin yli natikan hyötysuhteen. Mainittakoon vielä, että natikan hyötysuhde on suuremmissa parempi: 600 W ja 90 000 lumen, 1000 W ja 130 000 lumen.

Edit: typoja
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Tietysti hyötysuhdetta kasvatuksessa voidaan vähentää sillä, että valitaan juuri oikealla aallonpituudella toimivia LED:jä - siis juuri niitä aallonpituuksia, joita kasvi käyttää. Uskoisin, että tällä päästään helpostikin yli natikan hyötysuhteen.

Kokonaisuudessaan hyvä analyysi. Mitenkäs on käyttöikä? Ainakin loogisesti ajatellen LEDt varmaankin kestävät moninkertaisesti käyttötunteja natikkaan/ESL verrattuna ja siitä voisi saada säästöä investointiin.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Mitenkäs on käyttöikä? Ainakin loogisesti ajatellen LEDt varmaankin kestävät moninkertaisesti käyttötunteja natikkaan/ESL verrattuna ja siitä voisi saada säästöä investointiin.


Muutama vuosi sitten tuli tehtyä saunaan LED-valaistus, jolloin näitä tuli enemmänkin tutkittua. LED:en elinikä riippuu lämpötilasta, mitä viileämpää, sen pidempään kestävät. LED ei sammu yllättäen (ellei kuumene liikaa), vaan valoteho vain laskee ajan saatossa. LED:n käyttöikä normaalissa huonelämpötilassa on luokkaa 50 000 h, jona aikana valontuotto putosi muistaakseni 30%. Toiset lupaavat 100 000 h.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Kokonaisuudessaan hyvä analyysi. Mitenkäs on käyttöikä? Ainakin loogisesti ajatellen LEDt varmaankin kestävät moninkertaisesti käyttötunteja natikkaan/ESL verrattuna ja siitä voisi saada säästöä investointiin.


Ledien käyttöikä on kyllä pitkä. Mutta kun natriumlampullekin speksataan 20000 tunnin lukemia, mikä kasvatuskäytössä merkitsee useita vuosia, nykyhinnoilla ledejä ei auttaisi vaikka ne olisivat ikuisia. Kyllä minä luulen, että varsin pian sen jälkeen kun ledien kannattavuus ylittää natriumlamppujen kannattavuuden, ammattiviljelijät alkavat siirtyä niihin. Ainakin toistaiseksi näkyy kasvihuoneista vain natriumlamppujen oranssi loiste.

Ledeillä on kapeaspektrisinä ja aallonpituudeltaan valittavissa olevina kyllä teoreettiset edut puolellaan, mutta toistaiseksi ne vain ovat aivan liian kalliita laajamittaiseen valaistuskäyttöön.