tammikuu 10, 2025, 11:59:30 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Led valaistuksesta

Aloittaja petri78, huhtikuu 27, 2007, 00:48:18 ap

« edellinen - seuraava »

calm

Lainaus käyttäjältä: tropical - joulukuu 13, 2008, 18:14:04 ip
Mitenköhän Nitchian tai jokun muun puljun sais valmistamaan suoraan ledit noille oikeille aallon pituuksille. Jos ledit sais oikealla valon värillä suoraan valmistajalta, olisi valaisinten valmistaminen paljon tehokkaampaa.


Taitaapa ne valmistajat niitä oikeillakin aallonpituuksilla valmistaa. Oikeasti valmistusprosessissa taitaa tulla melko vaihtelevaa tavaraa niin kirkkauden kuin värin suhteen, kun tuotetietoja rivien välistä lukee. Valmistuksen jälkeen testataan ja sitten leimataan mukaan sopivat arvot. Myyjiäkin on, Roithner LaserTechnik ainakin kauppaa lajiteltuja ledejä.

Clark

helmikuu 12, 2009, 17:55:11 ip #101 Viimeisin muokkaus: helmikuu 12, 2009, 17:57:43 ip käyttäjältä Clark
Tuolta löytyi speksi samannäköiselle 90W LED-lampulle, jota Fatalii käyttää LED-testissään:
www.growlight.cn/grow/90W-UFO.pdf

Sen mukaan lumeneita irtoaa 3600, eli 40 yhtä LEDiä kohden. LEDien kulma on 120 astetta. Punaisten ledien aallonpituus on 630nm tai 660nm mallista riippuen. Sinisistä en huomannut mainintaa numeroarvosta, mutta kuva aallonpituuksista löytyy.

Vieläkö joku on tämän ketjun tiimoilta rakentanut itse LED-kasvivaloja?

csg

helmikuu 14, 2009, 20:37:31 ip #102 Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2009, 20:39:59 ip käyttäjältä csg

200W LED-valaisin!

Tilailtiin Chiliyhdistyksen porukan kanssa Kiinasta LED-valaistuksia. Valikoimaa oli 90W aina 300W LED-valosetteihin asti. Kyseistä 90W settiä löytyy Suomestakin (mm. Viherpeukusta).

Yhdelle tuli 90W ja jollekin toiselle tais tulla 100W, mutta itse en pieneen tyytynyt ja tuli sitten tilattua 200W LED-valaisin. Se on yllä olevassa kuvassa. En ottanut 300W:tä, koska se olisi ehkä ollut jo yli tarpeiden - kuten saattaa olla tämä 200W:kin :)

Samasta teholuokasta vaihtoehtoja oli kolme ja itselleni tuli sekoitus jossa on:
Punaista 630nm 40%
Punaista 660nm 40%
Sinistä 460nm 20%

On sanottu, että 200W LED-valaisin vastaisi 600-800W natikkaa tehoissaan, joten nähtäväksi jää, että räjähtääkö chilit käsiin! :)

Koska LED-valaisimet ovat kuitenkin kohtuullisen uusia chilien kasvatuksessa ja sitä uudempaa vielä tuon teholuokan valaisimet, niin pyrin pistämään tänne forumille tietoa kasvatustuloksista. Viikon verran tässä pitäisi mennä, että se saapuu suomeen ja päästään tositoimiin.


Hombre

Mitäs tuollainen 200w tuli maksamaan?
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

csg

helmikuu 14, 2009, 20:59:11 ip #104 Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2009, 21:07:09 ip käyttäjältä csg
Lainaus käyttäjältä: Hombre - helmikuu 14, 2009, 20:48:53 ip
Mitäs tuollainen 200w tuli maksamaan?


Sanotaan näin että tuo 200W tuli maksamaan vähemmän mitä suomesta saa 90W:tä.

Kyllähän tuo halvemmaksi tulee, jos tilailee ulkomailta, vaikka mielellään tuenkin suomalaisia yrittäjiä tilaamalla heiltä.

Tässä linkki, josta LED-valaisimet tilattu http://www.welthink.com/led.htm - kannattaa kysellä hintatarjouksia. He laskevat kätevästi hinnat rahteineen.

Hombre

No joo, Kyllähän viherpeukussa on katteet kohdallaan.  :-[
Toisaalta, eipä heillä ole juuri kilpailuakaan, joten ei ihme.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Hombre

Kerkisin lukea viestisi ennen muokkausta :P
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

csg

Lainaus käyttäjältä: Hombre - helmikuu 14, 2009, 21:10:02 ip
No joo, Kyllähän viherpeukussa on katteet kohdallaan.  :-[
Toisaalta, eipä heillä ole juuri kilpailuakaan, joten ei ihme.


No pitää sitä olla katetta. Kyllä tuommosten tuonti kunnon myyntitarkoituksessa vaatii hommaakin. Kyllähän täällä nyt jonkun verran kilpailua on, esim. PuutarhurinVerstas - vaikkakaan heillä ei ainakaan toistaiseksi LED-valaisimia ole.

Itse henk. koht. olen valmis maksamaan yleensä vähän enemmän siitä, että tuotteen saa kätevästi ja nopeasti. Tällä kertaa lähdin pieneen kimppatilaukseen mukaan, kun mahdollisuus tuli. Olihan tuossa oma hommansa löytää sopiva yritys ja kysellä tarjouksia sekä sopia rahdeista yms. Voihan se olla, että meidän tuotteet ei ikinä edes saavu...  ???

csg

Lainaus käyttäjältä: Hombre - helmikuu 14, 2009, 21:11:43 ip
Kerkisin lukea viestisi ennen muokkausta :P


Otin tarkat hinnat pois, koska se oli tarjous meidän lähettämään tarjouspyyntöön. Sieltä vaan kyselemään tarjouksia, kun sait linkinkin mistä tilata :)

Odottele nyt sen aikaa, että me saadaan LED-valaisimet, niin tietää ainakin että ne tulee... :)

Hombre

No kyselin lähinnä uteliaisuuttani hintoja. Ei ole missään tapauksessa varaa sijoittaa moisia summia valoihin.
Tulevaisuudestahan ei tiedä, mutta nyt on syytä tulla toimeen sillä mitä on.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

hyeena

helmikuu 15, 2009, 15:04:14 ip #110 Viimeisin muokkaus: helmikuu 15, 2009, 15:11:04 ip käyttäjältä hyeena
Oliko hinnassa merkittavaa eroa cornerworksiinkin (390,- alv22, viherpeukun hinnat aika kovia kun kotimaastakin saa jo noin paljon halvemmalla)?
Tampereella on saman niminen sahkotukku(/liike?) kuin nuo viherpeukun ja cornerworksin UFO:t on nimetty, eli sieltakin kannattaa kysya onko heidan tuotteita ja jos on niin mita maksaa. (nama siis jos haluaa tukea kotimaisia yrittajia)


Andete

Tervehdys kaikille. Jonkun aikaa taustalla oon seurannu keskusteluanne, ja mielenkiinnolla odotan ledi viritysten tuloksia. Oletteko tutustuneet erään suuren monikansallisen lamppu- ja valaisin valmistajan ( Philips) kasvihuoneen valaistus oppaaseen?

Tässä Philipsin tutkimusten mukainen " kasvien keskimääräinen valon spektrin tarve".
http://www.lighting.philips.com/europe/image_region/bus_owner_fac_man_public_sector/applications_projects/horticultural/int_en_hor_assim_fig5_large.jpg

Philipsin mukaan tärkeimmät aallonpituudet ovat nimenomaan sinisen ja punaisen välissä olevat spektrit. Ovat tuota kuitenkin useemmassa yliopistossa tutkittaneet... Onhan se "loogista" että kasvi käyttäisi hyödyksi kaiken auringosta tulevan...
http://www.lighting.philips.com/fi_fi/applications/horticulture/light/lightandplants.php?main=fi_fi&parent=1&id=fi_fi_applications&lang=fi


chiliwili

LED UFO:a kun googlaa, niin törmää väistämättä hampunkasvattajien keskusteluihin, joissa Ufon alla kasvaneet "hyötykasvit" ei ole mitenkään hyvin menestyneet verrattuna vastaavan natikan alla kasvaneeseen puskaan. Ja ilmeisesti on käynyt myös niin, että kaiken kloonaavat kiinalaiset ovat tehneet myös Ufosta omia piraattiversioitaan - joita näyttäisi olevan myynnissä ainakin kansainvälisillä huutokauppasivustoilla.

Mutta sitten törmäsin ilmeisesti vielä kehittyneempään - ja paljon kalliimpaan - ledivalaisinsyteemiin nimeltään LED Supernova, valaisuteholtaan 270W, jonka väitetään vastaavan 1000W natikkaa. Luulisi tuon riittävän hurjimmillekin chililajikkeille. Mielenkiintoiseksi tästä laitteesta tekee sen, että Supernovan kalliimpi enhanced-versio sisältää myös hiukan muita spektrejä kuin sinisen ja punaisen. Mutta hinta peruslaitteella huitoo siinä tuhannen taalan hujakoilla, enhanced vielä siitä neljäsataa enemmän.

hyeena

Hinnan huidellessa tuossa luokassa saattaisi oikea vertailupiste natikan sijaan olla rikkiplasmalamppu..
Natikan valotehon ollessa noin 30%, rikkiplasma on >90%, ja kasittaakseni spektri on kasvatukseen parempi kuin natikalla.

Sinansa taas tuo LED UFO:n 90W = SPNA 400W ontuu jos tuon natikan valoteho on 120W..
Tai sitten kiinalaiset ovat ikiliikkujan jaljilla kun 90W ottoteholla tuotetaan valoa 120W  ;D

Xbow

Täytyy noissa yritää vielä ottaa huomioon markkinamiesten kertoimet. Äkkiäkös sitä vaikkapa 125W eslin saa kuulostamaan paaljon paremmalta / tehokkaammalta kuin 600w natikan. Joskus arvioin ( tässäkin arviossa oli markkinamieskerroin mukana ), että suunnilleen saman verran hyötyvaloa / W tuotti joku kaupan pienempi ledikasvilamppu kuin natikka. 400w natikan verran hyötyvalotehoa saadakseen piti joku puoltoista tonnia investoida. Tässä vielä käytin arviota, että se ledi tuotti 100% hyödyllistä valoa, kun natikassa arvioin vastaavan luvun 10%:ksi.

Ei sillä, etteikö aikanaan varmaan löytyisi oikeasti hyviä ledilamppuja isompienkin rehujen sadottamiseen. Tuntuvat kehittyvän jatkuvalla syötöllä.  Odotellaan :)

Mikä natikasta tekee / teki suositun? Ei, se ei ole kokonaiswattimäärä vaan se, paljonko valoa se tuottaa / W. Natikan spektri valitettavasti ei ole ihanteellinen, kun vertailee oikean värisiin ledeihin. Loistareihin / ESLeihin verrattuna natikan spektri onkin jo aikas lähellä samaa luokkaa, joskin kasvi ESL:ssä on parempi spektri ( tosin valoa tulee surkeasti / w ).
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

calm

Lainaus käyttäjältä: hyeena - helmikuu 17, 2009, 00:18:47 ap
Sinansa taas tuo LED UFO:n 90W = SPNA 400W ontuu jos tuon natikan valoteho on 120W..
Tai sitten kiinalaiset ovat ikiliikkujan jaljilla kun 90W ottoteholla tuotetaan valoa 120W  ;D


Eihän noiden kiinalaisten '90 W' valaisimien ottoteho edes ole kuin 70-80 wattia. Niissä on vaan markkinointinimeltään 1 watin ledejä, joiden todellinen sähköteho huitelee välillä 0,7-1,2 W väristä ja valmistajasta riippuen. Ja sinänsähän noita valotehoja ei voi ihan noin vertailla. Kasvit kun kaipaavat ihan erilaista spektriä kuin ihmissilmä, niin lumen-vertailut nyt vaan eivät tuota mitään järkeviä tuloksia ledivaloilla.

Tässä on yleisimmin käytetty kasvien spektrinhyödyntämiskäyrä. Se on aika eri näköinen kuin tuo aiemmin oleva Philipsin markkinointimateriaalin vähän vastaava, jossa spektrin kohdistuskin on mennyt jopa 100 nm pieleen väriliu'un kanssa...

Xbow

helmikuu 17, 2009, 11:32:37 ap #116 Viimeisin muokkaus: helmikuu 17, 2009, 12:11:38 ip käyttäjältä Xbow
Juu, kun ledien todellista iloa kasvien kasvatuksessa halutaan arvioida, tietty spektri pitää ottaa huomioon. Itse tekemässä arviossa olin ottanut toisesta, ledejä suosivasta tutkielmasta huomioon sen, että tutkielman mukaan natikan 'todellinen' hyötysuhde olisi luokkaa 8-12%. Tästä luku 10%. Tällä kun kertoo esimerkiksi 600w natikan tuottamat 90000 lumenia, saadaampi aikaiseksi 9000 lm 100% hyötyvaloa. Lisäksi vielä leikin, että ne ledit tuottaisivat 100% hyödyllistä valoa, eli että kasvi osaa hyödyntää mukamas kaiken valon siinä tapauksessa täysmääräisesti, aina ja ikuisesti.

Tästä sitten pääsin laskesekelemaan, montako moista ledivalaisiinta tarvitaan, jotta 9000lm valoa saataisiin aikaan. Lopputuloksena oli että aikas monta ja hinnaksi tuli puolisen toista tonnia. ( siis muistaakseni käytin 400w natikan vastaavia arvoja, mutta eipä se nyt olennaista ole ).

Näyttäisi, että täysin optimaaliseen lediviritykseen tarvittaisiin ainakin kolmea eri sävyä. Tämä konfiguraatio, eli sävyjen osuus pitäisi olla muunneltavissa, jotta se valo tulisi aina juuri oikeaan tarpeeseen. Silloin voitaisiin lähemmäksi tuota 100% lukua käytönnössä päästä. Mikä on se luku X, how much is the fish, mikä on hauen kilohonta? Tähän ei auta muuta kun käytännön kokemukset.

Noista käppyröistä on kohtuu työläs laskea teoreettista hyötysuhdetta. Jonkinmoiseen tulokseen päästäneen, mikäli oikein skaalattujen käppyröiden pinta-alaa tutkii. Vaikkapa kertoo valon tuottaman tehollisen spektrikäppyrän jollain edellisessä postissa mainitulla käppyrällä, _oikein_ skaalattuna. Vertailee sitten sen tulokäppyrän alle jäänyttä pinta-alaa valokäppyrän vastaavaan pinta-alaan. Saadaan aikaiseksi joku prosentuaalinen hyötysuhde lukema. Hankalaksi, työlääksi menee. Ja silloinkin lopputuloksena on karkea arvio. Silmämääräisesti käppyröitä tutkiessa tuo 8-12% lienee vähän alakanttiin vedetty luku, mutta joo.

Tässä esimerkkikkäppyrä, MASTER SON-T PIA Plus 600W/220 E40 1SL  vs. tuo edellisessä postissa mainittu käppyrä. Pystysuuntaa ei ole skaalattu, vaakasuorassa ei yli 5nm heittoa pitäisi olla. Natikan käppyrä on 5nm portaissa, eli siis se rosoinen:

Edit:
Natikan perusongelman tuossa näkee, eli 'keskelle' 550-600nm alueelle 'hukkuu' liikaa tehoa, ja 'sinistä' valoa kaivattaisiin enempi. Esimerkiksi käyttämällä monimetallipolttimoa natikan kanssa on tuota 'ongelmaa' kompensoitu ja sähkömittari senkun vaan pyörii.

Summa summarum -- mielenkiinnolla odottelen tuloksia noiden uusien teholedi valaisinten käytöstä :) Peevelin kalliita ovat vielä, mutta eiköhän se hinta siinä järkiperäisty sitä mukaan jos / kun ammattilaispoppoo ottaa niitä enempi käyttöön.

Edit2: Valon kohdennettavuus on myös aikas oleellinen asia. Esleillä tämä lienee kehnointa, ovat isoja möhkäleitaä, valo siroaa pintamateriaalista suuntaan jos toiseen. Heijastimeen kannattaa siis satsata. Natikalla tämä on selvästi parempi, ledeillä taas oikein suunnattuina aikas huippuluokkaa. Tässä mielessä lisäpisteitä ledeille :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

hyeena

Laitetaanpa sitten rikkiplasmalampuistakin kayraa, valmistajan mainosmateriaalista joten se kannattaa huomioida..

Ja nama vasta kalliita ovatkin, sveitsissa nayttaisi olevan kaupan hintaan n.1900e sisaltaen elektroniikan..


No, saa nahda, kysynta tehokkaille ledeille kasvaa kokoajan -> tuotantoa lisaa -> hinnat alas (paitsi jos sita tuotantoa ei tule lisaa niin silloin hinnat ylos..)


calm

Kiinaihmeleditkin tulivat lopulta, melkein kuukauden odotuksen jälkeen. Oli Hongkongissa 20 päivän kiinalainen uusivuosi tai jotain..

Ensimmäisiä testejä. Ylimpänä RGB-valo, keskellä pelkkä vihreä ja alimmaisena punasininen. Lämmöntuotto on melko hirveää, pitäisi keksiä jotkut sopivat jäähdytysrivat noille vielä.

Erilaisten lamppujen PUR-tehokkuuksia laskeneelta mieheltä sain noille käyttämilleni Creen LEDeille alustavat arvot. Punainen 0,768, sininen 0,58 ja royal blue olisi 0,86 microEinsteinia/Joule.

MiikkaP

helmikuu 19, 2009, 21:15:04 ip #119 Viimeisin muokkaus: helmikuu 19, 2009, 21:23:11 ip käyttäjältä MiikkaP
Ymmärsinkö nyt oikein, että lumenit mittaavat valon kirkkautta ikäänkuin ihmissilmien näkökulmasta, antaen eri arvoja eri aallonpituuksille? Ja jos näin on, niin mikä olisi sopiva yksikkö?

EDIT: Kiinnoistaisi kyllä kokeilla tuollaista LED lamppua, mutta hirvittää jo ajatella kustannuksia, kun teholedit maksavat 5 euroa kappale ja siihen vielä päälle muuntaja, virtalähde ja muut sälät. taitaa parinkymmenen watin lampun hinnalla saada jo käytetyn natikan.
Mikä taidossa hävitään se jääräpäisyydessä voitetaan.