tammikuu 10, 2025, 07:28:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Led valaistuksesta

Aloittaja petri78, huhtikuu 27, 2007, 00:48:18 ap

« edellinen - seuraava »

biblo

Lainaus käyttäjältä: ristokoo - helmikuu 16, 2010, 23:17:47 ip
Lainaus käyttäjältä: HelvetinPerkele - helmikuu 16, 2010, 21:24:24 ip
ja onko nyt tosissaan niin että tämä on samainen lamppu?
http://ecomotive.fi/catalog/product_info.php?cPath=1&products_id=1

Hinnat heittävät "hieman", kun toinen maksaa euroiksi käännettynä n.28EUR ja toinen huikeat 75EUR?


Onko tuosta Ecomotivesta muuten tietoa, mikä on kauppojaan? Verkkokaupan ulkoasusta tulee jotenkin mieleen edesmennyt Viherpeukun vastaava  ;)
Tuohan voi olla ihan sattumaakin. Myös hinnat muistuttavat kovasti niitä, joita Peukussa vastaavista lampuista pyydettiin.

Risto


Pohjana käytetty varmaan samaa kuin VP:n sivuilla joten siitä yhdennäköisyys.Onhan noita muitakin aika tavalla samannäköisiä.
"Grow food, not lawns"

Herpiili

http://www.viherpeukku.com löytyy sivun alalaidasta linkki Ecomotiven sivuille joten eiköhän firman takana ole samat heput. "Ecomotive Oy:n nettikaupasta löydät LED - kasvivalojen lisäksi myös muita kodin LED - valaistusratkaisuja. Siellä voit maksaa myös laskulla ja osamaksulla."

tomatillo

Kun tuon http://www.ctledlight.co.uk/ toimitus on mitä on, löysin tällaisen valmistajan Kiinasta, onko kenelläkään kokemusta:
http://www.growlight.cn/ (tarkempi speksi 12W http://www.growlight.cn/LED/12W-grow%20light.pdf)

Näyttävät ainakin web-sivujen perusteella paneutuneen asiaan, ja tilatakin voi suoraan valmistajalta.
Hintaa tuolle 12w lampulle tulisi 35,55 USD/kpl ja DHL suomeen 36 USD, eli kolmelle lampulle kohtuulliset 142 USD.

Löytyy myös tehokkaampiakin paneeleja, 288W asti. Valmistavat kasvivalojen lisäksi LED liikennevaloja.


pete79

en tuohon led teknologiaan luota vielä. yksikään kaupallinen puutarha ei näitä led valoja käytä. Vaikka kasvit käyttävätkin näitä sinisiä ja punaisia värisävyjä eniten niin epäilen että myös muut aallonpituudet ovat tärkeitä kasvin hyvinvoinnille. ei ihminenkään elä pelkällä energialla ja c ja d vitamiinillä vaan tarvitsee myös kaikkea muuta toimiakseen tehokkaasti. sekä kuten tuolla aiemmin olikin jo maininta niin myös tuo lämpösäteilyn ja uv-säteilyn puuttuminen voi vaikuttaa huomattavasti kasvin hyvinvointiin. sekä erään tuttavani kasvatuskokeilut tuolla 90w ufolla meni niin huonosti että innostukseni tähän led teknologiaan meni toistaiseksi.. Vaikka en tuohon led tekniikkaan vielä luotakaan kasvatuksessa, niin oman näkemyksen mukaan tälläinen valkoista valoa säteilevä led lamppu voisi jopa toimiakin ellei olisi niin hinnalla suojattu. http://www.ikhservice.com/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=697&Itemid=352

yazus

Lainaus käyttäjältä: Pahavaatt - helmikuu 08, 2010, 12:44:14 ip
Moro!

Tämä LED-valaisu on kiehtonut jokusen kuukauden, ehdin itsekin jo selvitellä Kiinasta valmistajia ja harkita investointia. Kuitenkin lopulta monen sähköpostirumban ja jahkaamisen jälkeen aloin kysellä kylmiä faktoja sieltä, mistä viimeisimmän kotimaisen tutkimustiedon löytää. Tässä tiivistelmä vastauksesta:

LED-tutkimuksia on meneillään. Niistä on julkaistu pari vuotta sitten artikkeleita mm. Puutarha & Kauppa-julkaisussa. LED-valoista on tällä hetkellä liikkeellä paljon sekä oikeaa että väärää tietoa, jotka menevät asiaan vihkiytymättömältä helposti yli hilseen. Missään tapauksessa noin 100W LED-lampulla ei voida korvata 400W hpsn SONT-lamppua hinnassa tai valontuoton tehokkuudessa. Kasveille sopivat aallonpituudet ovat tällä hetkellä perusoppikirjatietoa, jota joudutaan täydentämäänn syvissä kasvustoissa tarvittavilla optimoinneilla muiden aallonpituuksien suhteen. SONT-lamppujen tuottaman lämpösäteilyn merkitys kasvien vesitaloudelle sekä kasvinsuojelulle on oleellinen, eikä sitä saavuteta LED-valaisimilla yhtä hyvin. Kunhan edellämainitut asiat on selvitetty ja LED-teknologia kehittynyt 2-5 vuotta, aletaan olla lähempänä käyttökelpoisia ratkaisuja.

Että näin. Tiedot ovat peräisin MTT Piikkiön puutarhatuotannon professorilta.


Hei, voitko laittaa vastausta kokonaisena tänne, vai sisältääkö tiivistelmä jo kaiken oleellisen ledeistä?

O

Sain käsiini 86w kuluttavan ufon. Se antoi 20cm 14000lux 50cm 3200lux. Eli suunnilleen tuplasti. Hintaakin oli kuulemma tuplasti tuohon kiinan halpikseen nähden. Joten lux/e on ihan sama.

Lainaus käyttäjältä: O - marraskuu 24, 2009, 20:48:50 ip
Mittasin lux arvoja lx1010b mittarilla, joka kalibroitu mittaamaan 580nm piikin kohdalta. Oiskohan kellään antaa vastaavia virallisesta 90w?

Led ufo 90w@55w -  g23 9w heijastimella - e27 20w cool esl heijastimella
5cm      43000lux             7500lux                26000lux
20cm      7000lux             1500lux                 6100lux
50cm      1500lux              280lux                  1400lux
100cm      400lux               80lux                    450lux
If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so. - Thomas Jefferson

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: O - marraskuu 15, 2009, 11:02:26 ap
Lainaus käyttäjältä: jla1710 - marraskuu 14, 2009, 10:06:30 ap
Taitaa olla sen ufo firman naapuri firma, joka tekee noita energiankulutusmittareita. Niiden luotettavuus on samaa luokkaa kuin entisen Neuvostoliiton.


Oiskohan jotain varmaan kodinkonetta jolla voisi kalibroida? Kaikki mitä tässä olen mittaillut ovat +-15% sisälle luvatusta.


Ei sitä voi kalibroida kodinkoneella, koska eri koneet ottavat erilaisen virran aaltomuodon. Halvat ja huonot hakkuriteholähteet tasasuuntaavat verkkosähkön ensiksi, joten virta otetaan piikkeinä lähellä jännitteen huippuarvoa. Sitä puolestaan monet halvat tehomittarit eivät ymmärrä. Resistiivisillä kuormilla (lämmitysvastukset) varmaan kaikki tehomittarit näyttävät likimain oikein. Elektronisten laitteiden kulutus pitää mitata true-RMS -tyyppisillä mittareilla.


Onko kukaan verrannut tuollaista kiinalaista halpaufoa ja natikkaa? Itsekin ole kuullut ongelmista noiden ledivalojen kanssa. Luin myös jostain, että lähi-infrapunaiset aallonpituudet olisivat kasveille tärkeitä, vaikka ne eivät suoranaisesti fotosynteesiä aikaansaisikaan. Kyllä ledeillä niitäkin tietysti voi aikaansaada, jos sen asiakseen ottaa.

Bugger

Koska moni ilmeisesti harkitsee led valaisinten hankintaa, niin kirjoitetaan nyt tällekin puolelle kokemuksistani. Harkitsin pitkään, mistä noita valaisimia kannattaisi hankkia. Lähinnä huonolaatuiset ledit ja mahdolliset ongelmat takuiden kanssa arveluttivat, laitteet kun eivät ole kovin halpoja.

Päädyin tilaamaan kolme led valaisinta Welthinkilta, Amsterdamista reilu kuukausi sitten. Tilaus sujui ongelmitta, palvelu oli erittäin nopeaa. Valaisimet vaikuttivat laadukkailta, ja valotehoakin oli riitävästi. ;D Olen ollut erittäin tyytyväinen valaisimiin, samoin chilit! Kasvit alkoivat tehdä nuppuja muutamassa päivässä, nyt niissä on jo hedelmiä. Lehvästö on muuttunut huomattavasti tiheämmäksi, ja silti lehtiä riittää kasvien alaosiinkin.

Muutama päivä sitten yhdestä valaisimesta hajosi ilmeisesti yksi ohjainpiiri, osa ledeistä ei enää syttynyt. Otin yhteyttä minulle nimettyyn kontakti henkilöön Welthinkin Amsterdamin toimistossa, ja tämä pyysi lähettämään valaisimen heille, lupasi lähettää uuden tilalle heti kun se saapuu. Tuo oli mielestäni ihan kohtuullista, lupasin lähettää valaisimen heti kun löydän tilalle jonkun toisen, jotta kasvit eivät joudu olemaan pimeässä.

Vastaus viesti saapui miltei välittömästi, hän pahoitteli ettei muistanut, että kasvini ovat teltassa. Tarvetta varavalaisimen hankintaan ei ole, hän lähettää uuden valaisimen välittömästi, voin lähettää rikkinäisen takaisin kun uusi on saapunut.

Eli olen erittäin tyytyväinen saamaani palveluun. Käsittääkseni firma on sama, josta Herpiili ja kumppanitkin valaisimensa hankkivat? Mikäli harkitset led valaisimien ostoa, tuolta kannattaa ainakin pyytää tarjous.http://www.welthink.com/led.htm

dupsus

itellä ois tollane  paketti mis ois 100 5mm valkosia ledejä 17000mcd sit ois 100ohm ja 470ohm 1/4 metal film resistoreja nii pitäs jonkunnäköne lamppu kyhätä ;)
->c<-
-->ch<--
--->chi<---
---->chil<----
----->chili<-----
---->chil<----
--->chi<---
-->ch<--
->c<-

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Bugger - maaliskuu 20, 2010, 13:33:30 ip
Eli olen erittäin tyytyväinen saamaani palveluun. Käsittääkseni firma on sama, josta Herpiili ja kumppanitkin valaisimensa hankkivat? Mikäli harkitset led valaisimien ostoa, tuolta kannattaa ainakin pyytää tarjous.http://www.welthink.com/led.htm


Joo, itsehän lähetin 30 tehtaalle tarjouspyynnöt ja vastausten perusteella valikoitui welthink voittajaksi - ainoa noista kiinan firmoista jolla oli edustus euroopassa, vastaukset saapuivat nopeasti, kielitaito kohdallaan ja toimitusaika nopea.

Harri1980

Minkälainen LED valo riittäisi yhdelle kasville? Sisälle puskia tulee 2 tai kolme ja kaikki eri paikkoihin houneistossa. Eli jokaiselle pitäisi oma valo saada.

Riittääkö 15W lamppu?
http://www.ctledlight.co.uk/fi/node/9

Vai pitääkö pikku-ufo (50W) jokaiselle laittaa?
http://www.ctledlight.co.uk/fi/node/5

Toisaalta isompi ufo (90W) ei olisi paljon kalliimpi, mutta meneekö hukkaan yhdelle kasville?
http://www.ctledlight.co.uk/fi/90w-led-ufo-grow-light

Niin ja osaako joku sanoa miten LEDit kannattaa jakaa red/blue?

Entä punaisen aallonpituus 630nm vai 660nm?

Varmaan LEDien kulmaksi kannattaa valita 60 astetta, jos on tarkoitus vain yhtä kasvia valaista?

Kiitoksia jos joku osaa vastailla. Ufoissa on se hyvä puoli, ettei tarvitse yrittää keksiä lampunvarjostinta erikseen, kun voi ufon ripustaa kattoon.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: Harri1980 - huhtikuu 01, 2010, 07:34:39 ap
Minkälainen LED valo riittäisi yhdelle kasville? Sisälle puskia tulee 2 tai kolme ja kaikki eri paikkoihin houneistossa. Eli jokaiselle pitäisi oma valo saada.


Riippuu kuinka isoja kasveja ja kuinka suurta satoa haluat ja siitä, voitko hyödyntää Auringon valoa.  Kyllä kasvun ja sadon maksimointiin kannattaa ottaa ne 90 wattiset, mutta toki kituliaat pikkukasvit pysyvät hengissä vähemmälläkin.

660 nm lienee parempi aallonpituus. Noita on myös malleja, joissa on sekä 630 nm:n että 660 nm:n punaisia ledejä.

Noissa ledivaloissa on sitten sisustuksellisesti karmea magentanvärinen valo, jossa kasvit näyttävät tummanharmailta. Jos tarkoitus on nauttia kasveista esteettisesti, osta suosiolla vaikka 70 W:n keraamisella monimetallipolttimolla oleva kohdevalaisin. Niitä käytetään kaupoissa ja myydään sähköliikkeissä (sitä en sitten tiedä mihin hintaan, joskus tuollaisten tuotteiden hinta on täysin järjetön).

Harri1980

Ok, eli 90W/per puska ei ole liioiteltua. Isoihin altakasteluruukkuihin tulevat ja pikkusatoa olisi kiva saada talvellakin.

Ajattelin ajastaa ne valot siten, että aloittaavat loistamisen aamuyöstä ja lopettavat suunnilleen iltahämärään, jolloin iltaisin kotona ollessa ei tarvitse väriloistossa olla. Saa naapurusto samaan rahaan sitten ihmettelemistä, kuten koirakin.

Harri1980

Lainaus käyttäjältä: Neutroni - huhtikuu 01, 2010, 09:30:09 ap
Lainaus käyttäjältä: Harri1980 - huhtikuu 01, 2010, 07:34:39 ap
Minkälainen LED valo riittäisi yhdelle kasville? Sisälle puskia tulee 2 tai kolme ja kaikki eri paikkoihin houneistossa. Eli jokaiselle pitäisi oma valo saada.


Riippuu kuinka isoja kasveja ja kuinka suurta satoa haluat ja siitä, voitko hyödyntää Auringon valoa.  Kyllä kasvun ja sadon maksimointiin kannattaa ottaa ne 90 wattiset, mutta toki kituliaat pikkukasvit pysyvät hengissä vähemmälläkin.



Niin täysikokoisia kasveja olisi tarkoitus sisällä pitää. Luultavasri yksi Naga ja yksi Lemon Drop. Eteläikkunoista tulee hieman luonnonvaloa, mutta suoraa paistetta kovin lyhen ajan talvella.

Neutroni

Valon liioittelu on todella vaikeaa. Jos puska on 1 m korkea ja 0,5 m leveä, Aurinko paahtaa sitä pahimmillaan 400 W:n teholla. Noiden ledien hyötysuhde on ehkä nejänneksen luokkaa ja valaisimelle ilmoitettu teho on ottoteho. 90 W valaisin siis antaa ehkä 20-30 W säteilyä.

Auringon intensiteettiä ei kannata kuitenkaan lähteä tavoittelemaan sähkövalolla. Kasvit eivät pysty hyödyntämään sitä täysin.

Harri1980

Ok, eli 90W lediufot jokaiselle kasville omat, vähintään. Tiedä sitten miten hulluus iskee kesän aikana ja päädynkö johonkin vielä järempään..

Harri1980

Lainaus käyttäjältä: Neutroni - huhtikuu 01, 2010, 13:03:18 ip
Valon liioittelu on todella vaikeaa. Jos puska on 1 m korkea ja 0,5 m leveä, Aurinko paahtaa sitä pahimmillaan 400 W:n teholla. Noiden ledien hyötysuhde on ehkä nejänneksen luokkaa ja valaisimelle ilmoitettu teho on ottoteho. 90 W valaisin siis antaa ehkä 20-30 W säteilyä.

Auringon intensiteettiä ei kannata kuitenkaan lähteä tavoittelemaan sähkövalolla. Kasvit eivät pysty hyödyntämään sitä täysin.


Täällä väitetään LEDin hyötysuhteeksi jopa 75%: http://www.viherpeukku.fi/catalog/html/Valoinfo_2.htm

Täällä annetaan lupauksia jopa 90% hyötysuhteesta: http://pkontti.fi/media/Kasvatusled.pdf

En tiedä pitääkö paikkansa(mainoksiahan nuo ovat), mutta 25% hyötysuhde tuntuu kyllä kovin pieneltä, jos aalonpituudet on kohdallaan. Eihän 75% mene lämmöksi ja hukkaan millään vai meneekö?

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: Harri1980 - huhtikuu 01, 2010, 17:23:15 ip
Täällä väitetään LEDin hyötysuhteeksi jopa 75%: http://www.viherpeukku.fi/catalog/html/Valoinfo_2.htm

Täällä annetaan lupauksia jopa 90% hyötysuhteesta: http://pkontti.fi/media/Kasvatusled.pdf


Tuollaiset hyötysuhteet ovat silkkaa roskaa. Se on jo mahdotonta saada 75  % muodostuneista fotoneista ulos puolijohteesta, saati järkevään suuntaan. Parhaat valaisukäyttöön tarkoitetuille ledeille ilmoitetut valotehokkuus arvot ovat luokkaa 100 lm/W, joka on sama kuin loisteputkille. Jostain muistan niille ilmoitetun noin 25 % hyötysuhteen. Nyt puhutaan siis sähköenergiasta valoksi -hyötysuhteesta. Monokromaattiset ledit voivat olla jonkin verran tehokkaampia, mutta noilla huitteilla kuitenkin pyöritään. Mainostus ledien energiataloudellisuudesta loisteputkiin verrattuna on pitkälti humpuukia. Energiaa säästetään usein alimitoittamalla led-valaistus.

Lisäetu ledeillä on se, että ne tuottavat valoa, jolle fotosynteesi on herkkä. Kasvit käyttävät valoa ja lähi-infrapunaista säteilyä myös erilaisiin säätelytoimiin. Siitä, mikä on optimaalinen spektri millekin kasville, tuntuu olevan aika tavalla epäselvyyttä. Esimerkiksi PAR-arvo, jota käytetään mittaamaan kasveille hyödyllisen valon määrää, painottaa tasajakaumalla koko 400 - 700 nm:n alueella.


LainausEihän 75% mene lämmöksi ja hukkaan millään vai meneekö?


Menee se, ledissä. Kasvissa sitten enemmän. Mutta kasvit ilmeisesti hyötyvät säteilylämmöstä, jos ympäristön lämpötila ei ole hyvin korkea.

rubico

Työnnänpä lusikkani tähän soppaan :)

Minulla on vaatehuoneesen rakenneltu "kotikutoinen" led-valohylly; ihan 1w teholedejä käytetty (470nm 625nm ja warm-white 6000k?). Hyvin tuo tuntuu toimivan, chilit menestyivät vallan hyvin (sadon määrästä en osaa sanoa mitään, kasvit menehtyivät tapaturmaisesti ennen sadonkorjuuta - uudet kasvavat jo tilalle  :o ). Samoilla valoilla ovat ihan siemenestä saakka kasvaneet mansikat, tomaatit, ananaskirsikat, salaatti, basilika ja muutama toistaiseksi tuntematon lajike (viinirypäle olisi arvaus). Orkideatkin ovat alkaneet kukkia ;)

Kasvualustana on suurimmalla osalla multa/sora/vermikuliitti. Muutama kasvaa ihan sorassa (itseasiassa parhaiten menestyvä tomaatti notkuu tomaatteja juuri sorassa). Lannoitteena toistaiseksi puutarhan kesää ja merileväuutetta (hydrolannoite tilattu).

Hyötysuhteista en osaa sanoa mitään, mitattu kulutus yhtä n 60cm hyllyä kohden on 15w (taitaapi olla n. puolet mitä loisteputkia tarvittaisiin?).


Aiheeseen tutustuessani lueskelin tutkimuksia aiheesta - mutu-tuntumaksi jäi, että ledeillä päästään samaan tai hieman parempaan tulokseen kuin "normaaleilla" menetelmillä. Sähköä kuluu tosin vähemmän.

Luxeista ei kannata tosiaan puhua ledien yhteydessä, tarkoituksena ei kuitenkaan ole mitata silmälle näkyvää valoa, vaan kasvien haluamia aallonpituuksia? Se, mitä aallonpituuksia sitten pitäisi kullekin kasville tarjota on ilmeisesti vielä apposen auki :D
Orkideoista löytyi ihan tutkittua tietoa, esimerkkinä heitän yhden lajikkeen, jonka absorptiohuiput osuivat 350, 430, 470, 560, 600 ja 660nm paikkeille - vaihtelevat tosiaan lajikkeiden välillä. Joku viisaampi (en nyt löytänyt heti kuka ja missä) oli laskenut ihan hyötysuhdetta 630 ja 660nm valon välille - lopputulemana oli, että se "halvempi" ledi-punainen n 630nm kelpaisi ihan yhtä hyvin ;)

Pahoittelen, jos olen puhunut pahasti aiheen ohi, tarkoituksena oli jakaa omat kokemukseni ledien kanssa puuhastelusta..

Pahavaatt

Moro!

Potkaistaanpa sikaa taas pikkuisen. Foorumikirjoitteluista päätellen näitä LED-kasvivalaisimia on jonkin verran hankittu kokeilukäyttöön, kehtaisiko kukaan kirjoitella tänne kokemuksistaan? Jäi itselle vähän sellainen maku tästä touhusta että teknologia on vielä jonkun vuoden päässä tilanteesta, jossa ne oikeasti tarjoaisivat vaihtoehdon natikoille ja muille nykyään käytössä oleville järjestelmille. Tosin, olen huomannut että joskus tämänkin rodun edustaja on väärässä, joten olisi hienoa jos joku rohkea edelläkävijä kehtaisi vähän kertoa, millaisia ovat olleet käytössä nämä härpäkkeet?