tammikuu 09, 2025, 22:42:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tulisuuden tarkoitus

Aloittaja Jamppa, heinäkuu 08, 2003, 11:06:09 ap

« edellinen - seuraava »

Jamppa

Chilejä maistellessa tuli mieleen että tulisuus ei varmasti ole olemassa vain minua varten. Eli miksi chilin hedelmät ovat tulisia? Hedelmäthän on kuitenkin tarkoitettu syötäväksi jotta siemenet leviäisivät tehokkaasti.

kyris

Chilien siemenet eivät selviä "hengissä" nisäkkäiden ruuansulatuskanavista, mutta lintujen ruuansulatuskanavan läpi menneet siemenet itävät vielä.

Tästä syystä on chileihin kehittynyt polte (kapsaisiini), jotta nisäkkäät eivät niitä popsisi, vaan linnut, jotka eivät tunne kapsaisiinin poltetta. (Eli turkinpippuri-karkki mainos ei pidä paikkaansa...)

Lintuhan lisäksi siitä hyvä siementen levittäjä, että siemeniä leviää helposti laajalle alueelle.

Tästä syystä moni chili kasvattaa hedelmät pystyyn, jotta linnut näkisivät ne helposti.

Ihminen on sitten alkanut suosia isoja hedelmiä tuottavia kasveja, joiden hedelmät laskeutuvat lehtien suojiin.

Aiheesta löytyy lisää mm. Dave Dewittin "Chilepepper ensyclopedia". Tuon lintujen immuniteetin kapsaisiinille luin Tieteen Kuvalehdestä jokunen vuosi sitten.

Paranoid

Ilmeisesti kaikki lihansyöjänisäkkäätkään eivät ole hirveän herkkiä kapsaisiinin poltteelle.
Tuli katseltua vierestä miten puhtaaksi kissa nuoli chilillä maustettua sardiinia sisältäneen purkin. :)
Kyseisen tuotteen polte? Ei mikään hirveän voimakas, mutta kyllä siitä tiesi millä kala oli maustettu.

kyris

Siinä on tosi chilipään kissa  :p

Chileihinhän pätee sanonta ensin se sattuu, sitten siihen tottuu, ja sitten sitä alkaa kaipaamaan....  :p

Onko kissasi totutellut aiemmin chilien makuun?

Muutenkin pelkkä kapsaisiinin määrähän ei yksin määrää poltetta, vaan myös kapsanoidit, joista poltteen terävyys (pääasiallisesti) tulee. Esim. C.Pubences lajikkeita pitävät monet vahvimpina chileinä, koska näissä kapsanoidien määrä on yleisesti ottaen suuri...

DrDeath

Lainaus käyttäjältä: "Paranoid"Ilmeisesti kaikki lihansyöjänisäkkäätkään eivät ole hirveän herkkiä kapsaisiinin poltteelle.

On varmaan aika paljon yksilökysymyskin. Edellisellä seropi-merkkisellä koirallani oli maha ja suolisto varmaan rosteria, ei ollut mitään väliä kuinka tulista chili con carnea tarjoili, aina nimittäin maistui. Eikä edes pakki mennyt sekaisin.

Vesi tosin syönnin jälkeen kelpasi  :p

Nykyiselle belgianpaimenkoiralle taas ei paljon maustettuja ruuantähteitä uskalla tarjoilla, ellei välttämättä halua päästä erittäin ikävään lattianpesupuuhaan.[/color]

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "kyris"Muutenkin pelkkä kapsaisiinin määrähän ei yksin määrää poltetta, vaan myös kapsanoidit, joista poltteen terävyys (pääasiallisesti) tulee. Esim. C.Pubences lajikkeita pitävät monet vahvimpina chileinä, koska näissä kapsanoidien määrä on yleisesti ottaen suuri...

Niinpä niin... Yleisesti ottaen c,pubescens on chilimielessä pelottavinta mitä tiedän. ;-) Habanero nyt lyö lekalla päähän, ottaa korvista kiinni ja heiluttaa ympäri, ja lopulta viskaa 110-asteiseen saunaan... Eli sitä normaalia. Mutta pubescensia voinee pahimmillaan verrata aika autenttiseen demoon siitä mitä monien uskontojen iankaikkinen piina, hammastenkiristys ja muu meininki helvetissä voisi olla... ;-) Ilmankos siitä niin tykätäänkin, ja tämän kuvauksen jälkeen taas muutama uusi chilipää haluaa välttämättä kokea saman!

Ensimmäinen Aji Mongoni muuten juuri kypsyi... Pubescens, totta kai. Katselen sen oranssia loistoa aidolla kauhulla!

pelti

Tuotaniin.

Eihän se vissiin se kapsasisnoidien määrä vaan niitten yhdistelmä. Eikös niitä kutakuinkin 9 erilaista ollut ja eri chileissä noita on eri suhteissa. Itse meinaan olen haukkaillut rocotostakin melko miehekkäitä puraisuja, mutta polte ei ollut läheskään yhtä paha kuin caribbean red habanerossa.

kyris

Se poltehan on tosiaan kaikkien vaikuttavien aineiden yhteisvaikutus yhdistettynä tottumis-asteesen. Myös yksilöllisiä eroja on, koska ihmisten makunystyröiden määrä on yksilöllinen.

Fatalii

Yksilöllistähän tuo tosiaan näyttää olevan... esim. mosse (hatunnosto!!) popsi caribbianeita kuin karkkia (maistoin itsekin ja TIUKKAA oli), mutta sitten yksi oranki pölähti oikein kunnolla, tosin mies popsi samasta puskasta monta orankia aiemminkin eivätkä tehneet mitään vaikutusta...

Itselleni Hietavuon eräs cardenasii-yksilö (terveisiä vaan, perkele! :)) lähes tappoi...
"Pientä" verrattuna habaneroihin, omassa tapauksessani, tosin noissakin näytti olevan melkoisia eroja eri marjojen kesken!

Pelti, jos tarkoitit rocotolla sitä mitä rouskittiin olutta maistellessa, se oli Punainen rocoto joka ei ollut vielä läheskään kypsä... ei siis kovin tappava vielä, Canarion loppupäässä oli sentään sitä !!!jotain!!! (kiitos siitäkin hietavuolle! ;)), alkupää siinäkin oli aika mietoa vielä :)

Aji mongo on sitten taas yhden yksilön perusteella aivan toiselta planeetalta!! (tuleton!) :)

Itse olen huomannut että lajikkeen tulisuuden perustelu yhden tai kahden marjan perusteella ei ole kovin järkevää... jonkinlainen keskimääräinen arvio pitäisi olla, niin hurjia eroja löytyy, tämä selittää osittain esim. tietokannoista löytyvät tulisuuksien hurjat vaihtelut.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Paranoid

Lainaus käyttäjältä: "kyris"
Siinä on tosi chilipään kissa  :p

Chileihinhän pätee sanonta ensin se sattuu, sitten siihen tottuu, ja sitten sitä alkaa kaipaamaan....  :p

Onko kissasi totutellut aiemmin chilien makuun?

Totutellut aiemmin? Tuskin, dementikkomummo ei oikein muistanut ruokkia. Meikän koulutus kisulille? olen toisinaan antanut nuolla lautasen/paistinpannun puhtaaksi liharuokien jäljiltä(kissa ollut hoidossa n. 4 kk. mausteidenkäyttö? Pizzaa tehdessä (4 habaa/Scotch Bonnettia)/1200g jauhelihaa aika sopiva. Paistilihoihin haba/800g ellen halua syödä itsekseni jolloin haba/400g. Habat olleet yleensä Eminent Foodsin paketeista. Habojen puutteessa tietenkin miedompia enemmän.

En sitten tiedä käytänkö chiliä sapuskassa paljon vai vähän, mutta habat paljailtaan ovat kyllä aika hitaasti syötävää evästä meikälle.

Nooh...  Tässä muutaman seuraavan päivän aikana saan testattua ovatko kissat yleisesti kapsaisiinia kestäviä. 15-v. maatiaiskolli saa maistaa chilipitoista sapuskaa, jos vain kelpaa :) Hmmm... pitää varovasti testata, kun kisulia jo ikä painaa. Aiempi koekisulihan on rodultaan Norjalainen metsäkissa ja ikää 8-10v.[/color]

Paranoid

No jooh... Ei ollut ruokahalu kunnossa 15-vuotiaalla kollilla -> ei kehdannut kokeilla tykkääkö tulisista sapuskoista.

Toi kotoa löytyvä kisuli eilen alkoi kerjätä ruokaa kun söin leipä-kebabia. Hyvin maistui Duran'sin tulisella kastikkeella oleva kebab. Pikkupalan jälkeen kerjäsi entistä innokkaampana :) Tulisuus? Hiki tuli pintaan mikä ei ole yllätys tässä kuumuudessa.
Ensikertalaisille tuo kai olisi oikeasti tulista :)
No ainakin on tiedossa että kissa ymmärtää minkälainen ruoka on hyvää :)

Glottis

Tietää näköjään koiratkin mikä on oikeaa ruokaa ja mikä ei.
Talon nuorempi koiruus (1v iältään, irvistelee tossa avatarinakin) veti tänään aamupalaksi kokonaisen Anaheimin. En tarkoita yhtä hedelmää vaan useampia, osa raakileita, osa jo saamassa väriä. Koska ilmeisesti maistui, meni itse kasvikin siinä sivussa, nyt puska on semmonen 5cm nysä. Eikä edes janottanut päälle, liekö sitten chilit olleet vielä melko mauttomia.

Tässähän joutuu varomaan, jonkun häijymmän lajikkeen nauttiminen tossa määrin ilman ennakkoharjoittelua voisi olla melkoisen epämiellyttävää otukselle :(
Feuer frei!