tammikuu 09, 2025, 12:16:48 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "janne80"Noita nykyisiä painekyllästettyjä ruuvaillessa kannattaa muuten käyttää siihen tarkoitettuja ruuveja. Kuulemma jokusia vuosia sitten luopuivat arseenista painekyllästetyssä puussa ja sen jälkeen mitkätahansa ruuvit ei ole enää menneet niissä vaan ruuvi ruostuu poikki.
Mietin vain kun on hyvännäköiset perustukset että ei sitten rupea natisemaan liitoksistaan ajan saatossa.

Lattiaan käytin, tottakai, ruostumattomia ruuveja. Alajuoksut kuitenkin laitoin kuitenkin kiinni ihan sinkityillä ruuveilla. Puusta läpiporatun reiän vuoksi vain kanta koskettaa puuhun ja tyvi on tottakai kiinni harkossa olevassa ankkurissa. Vaikka ne kestäisivätkin vain sen 10-15 vuotta, niin ei ole iso työ vetää viereen uusi reikä ja laittaa siihen uusi ankkuri/ruuvi pari.

Toisaalta, jos kestopuuhun ei pääse kosteutta, ei puuhun ja ruuviin synny galvaanista paria ja siten ruuvi ei syövy. Tiedä sitten, kuinka kosteaa tuolla tulee olemaan.

<mainos>
Noita kevytbetoni/kevytharkko kiinnikkeitä on vielä reilusti jäljellä, ja voin myydä niitä edullisesti. Oli nimittäin halvempaa ostaa iso laatikko kuin 30kpl irtonaisia. Lisätietoa löytyy tuolta->
http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=JJ-57-37adzc
</mainos>

NaokiSoma

Yllätyksekseni Aji Mirasolin kukka ei näyttänyt yhtään baccamaiselta:

Kasvihan on Aji Coloradon ja Mirasolin risteytys, mutta kasvutapa on ollut täysin baccamainen kuten myös kasvin ulkonäkö.

Onko muilla Aji Mirasolin kasvattajilla ollut samanlaisia kukkia, ilman täpliä terälehdissä?

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Vaikka ne kestäisivätkin vain sen 10-15 vuotta, niin ei ole iso työ vetää viereen uusi reikä ja laittaa siihen uusi ankkuri/ruuvi pari.

Eräs rakennustyömaan valvoja väitti, että kuumasinkitty ruuvi tai naula kestää nykyisessä painekyllästetyssä puussa vain puoli vuosikymmentä. Kirkas naula kuulemma syöpyy jo vuodessa poikki. Sähkösinkityn kestävyys on jotain edellisten väliltä. Happoteräs sitten kestää rakennuksen eliniän.

Kasvihuoneen alajuoksu on varmasti kostea, joten kovin pitkää ikää en ennusta siihen kiinnitetyille tavallisille tai sinkityille nauloille ja ruuveille.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Vaikka ne kestäisivätkin vain sen 10-15 vuotta, niin ei ole iso työ vetää viereen uusi reikä ja laittaa siihen uusi ankkuri/ruuvi pari.

Tuo 10-15 vuotta oli rautakaupan myyjän antama kestoikä tuolle sinkitylle ruuville. Veikkaisin sen olevan kohtuullisen lähellä totuutta, sillä olisihan se ollut heille kannattavampaa myydä sama ruuvi rosterisena ja ottaa siitä kymmenkertainen hinta jos syytä siihen olisi ihan oikeasti ollut.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"
Kasvihuoneen alajuoksu on varmasti kostea, joten kovin pitkää ikää en ennusta siihen kiinnitetyille tavallisille tai sinkityille nauloille ja ruuveille.

Edelleenkään en usko alajuoksun olevat suuresti alttiina kosteudelle, sillä se on kuitenkin viitisen senttiä maanpinnan yläpuolella. Eikä kevytsoraharkko johda kosteutta kapillaarisesti.

Ja sitten satoa viikonlopun räpellyksistä...

Lattian sain valmiiksi, kuten myös terässokkelin kiinnitettyä.

Viimeisenä työnä on siis valmiskasvihuoneen kasaus. Ohjekirjassa luki kasausajan olevan 2-3 tuntia 2 hengelle. Viikonloppuna käytin siihen yksikseni yhteensä 8 tuntia, ja olen hivenen yli puolenvälin :roll:. Eikä tähän mennessä ylimääräisestä käsiparista olisi ollut vielä mitään hyötyä. Tänään täytyy tosin ottaa vaimoa apuun, kun pitää yrittää yhdistää päädyt. Ei voi muuta kuin myöntää, että olisin saanut 1000 palan palapelin valmiiksi (siis sellaisen normaalin, missä on korkeintään 10% taivasta) nopeammin kuin tämän kryptisen metallihäkkyrän.

Itse pitkästä tavarasta tehty kasvarikin olisi varmasti jo valmis, mutta tänne tiukkaan kaavoitetulle alueelle ei itsetehdyille kasvihuoneille lupia myönnetä...

Tosin eipä tuolla kasvarilla ihan hirveä kiire ole, kun kelit ovat täällä keskisessä Suomessa mitä ovat->

Tänä aamuna töihin ajellessa tuumin jo pitäisikö vaihtaa talvirenkaat takaisin alle, kun räntää puskee taivaaan täydeltä 8).

NaokiSoma

Päätyjen rakennuksen jälkeen suurin urakka olikin ilmeisesti ohi. Noin kymmenkunta tuntia tuon kasaamiseen meni. Ajattelin tänään napsia kuvia ihan päivänvalolla, niin ei tarvitse säätää kuvankäsittelyohjelmalla noita valotuksia.

Kasvarissa on tällä hetkellä vain vaimon kasvatuksia (retiisit, herneet, nauriit, rucolat, amppelitomaatit, tillit, persilijat jne.), jotka saavat sitten väistyä kun uskallan chilit sinne raahata. Mielummin kituutan niitä sisällä vähässä valossa ja tilassa, kuin otan riskiä paleltumisesta kasvarissa. Kasvarin lämpömittarikin on vielä hankkimatta.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Ajattelin tänään napsia kuvia ihan päivänvalolla, niin ei tarvitse säätää kuvankäsittelyohjelmalla noita valotuksia.
Tässä kuvat valmiista kasvarista->

Toki tuossa vielä säätämistä on; mm. automaattiavaajan asennuksesta ei ole haluakaan, miten se tuohon onnistuu. Pitänee perehtyä siihen vielä myöhemmin, mutta eipä sitä vielä tarvitsekaan :?.

Nuo iso-hedelmäiset chilit (Hungarian Yellow Wax, Hungarian Hot Wax, Beaver Dam) pukkaavat kukkaa niin valtavassa tahdissa, että toistakymmentä joutuu nyppimään päivittäin. Taisin laittaa ne taas liian aikaisin itämään...

Tässä esimerkkinä Hungarian Hot Wax:


Positiivista oli kuitenkin se, ettei minun tarvinnut ostaa äitienpäiväkukkia, kun noista aamulla nypityt ja korttiin liimatut ajoivat saman asian :D.

wille

Paljonkos tollanen automaattiavaaja kustantaa, vaatiiko sähköä?
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "wille"Paljonkos tollanen automaattiavaaja kustantaa, vaatiiko sähköä?

20-40e, riippuen minkälaisen hankkii. Sähköä se ei vaadi, sillä se perustuu siihen, että sylinterin sisällä on nestettä joka laajentuu lämpötilan noustessa. Laajentuessaan se sitten työntää ikkunan auki ja viiletessä sylinterin vieressä oleva jousi vetää sitä vastaavasti kiinni. Sylinterin voi säätää noin 0,5-1ºC tarkkuudella aukaisemaan ikkunan/luukun haluttuun kulmaan.

Itse hankin tuollaisen->
http://www.monexi.com/alku.php?sivu=univent-avaaja
Tosin en maksanut siitä tuota pyydettyä 45e, vaan maksamani hinta oli paljon lähempänä kahtakymppiä.

wille

Ok, taitaa mennä hankintalistalle moinen. Helpottaahan toi älyttömästi etenkin näin kolmivuorotyötä tekevää ihmistä. Ei tarvi ruokiksella lähteä aukomaan/sulkemaan luukkuja...  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Jägermeister

Automaattiavaaja on kyllä aika must tuote kasvihuoneessa jos ei itse kokopäiväisesti siinä päivystä. Tietenkin jos kasvihuone sijaitsee kovinkin varjoisalla paikalla...

NaokiSoma

Hankin sitten lauantaina kasvariinkin min/max sisä-/ulkolämpömittarin. Ajattelin testata, kuinka hyvin kasvari pitää päivällä keräämäänsä lämpöä tallessa (noin 60 litraa vettä on astioissa puskuroimassa lämpöä). Ajattelin siis kokeilla tuota huvinseni yhden yön yli aikomuksena kärrätä sitten ensimmäiset (capsicum)asukit sisälle sunnuntaina.

Eilisaamuna sitten menin toteaamaan, että kasvarin sisällä oli ollut yön kylmin lämpötila lähes 5 astetta lämpimämpää kuin ulkopuolella :D, loistojuttu! Negatiivinen puoli asiassa oli se, että ulkopuolella ollit sensori oli taltioinut lukeman -6,7ºC... :( Tänä aamuna kannoin sitten pari ensimmäistä kokelasta nauttimaan (?) pivisestä päivästä. Tosin eiköhän pilvinenkin päivä voita sisällä porottavat lamput 6-0. Tarkoituksena on sitten siirtää nuo kokelaat illalla takaisin eteiseen. Ei huvita siirrellä yli 80 kasvia edestakaisin, joten muut saavat odotella vielä sisällä säiden muuttumista kesäisemmäksi. Viime vuonna sain laitettua kasvit ulos (tosin silloin vain pressun alle) vasta kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Jospa nyt sitten saisi edes viikon tai pari etumatkaa. Edelleen on muistissa kuinka Beaver Damit vaativat viime kesänä yli 80 päivän kypsymisajan kukinnasta :roll:. Tänä vuonna toiveissa on saada niitä pöytään jo elokuulla.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Ei huvita siirrellä yli 80 kasvia edestakaisin, joten muut saavat odotella vielä sisällä säiden muuttumista kesäisemmäksi. Viime vuonna sain laitettua kasvit ulos (tosin silloin vain pressun alle) vasta kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Eipä lupaa säätieteilijät helpotusta vielä tälläkään viikolla. Ensin vähän lämpenee, mutta sitten Tampereellakin uhataan loppuviikolla taas kylmenevän ennustajasta riippuen jopa pakkasöihin asti.  :twisted:
Taitaa vain loppuviikko olla vielä liian kaukana, niin paljon ennustukset heittävät ja muuttuvat koko ajan.

Tilastollinen yöpakkasten loppu on edelleen kesäkuun toisella viikolla.

Auttaisikohan, jos pahimpina öinä veisit ämpärillisen kuumaa vettä kasvariin? Rajatauksissa auttaa pienikin lisälämpö.
Lämmittimen näkyvät monet hommanneen. Sillä saa ainakin mielenrauhan.  :wink:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Auttaisikohan, jos pahimpina öinä veisit ämpärillisen kuumaa vettä kasvariin? Rajatauksissa auttaa pienikin lisälämpö. Lämmittimen näkyvät monet hommanneen. Sillä saa ainakin mielenrauhan.  :wink:

Olisihan tuo auton sisälämmitin nyt ylimääräisenä, mutta taidan silti odottaa muutaman päivän vielä. Kuumaa vettä voisin tosiaankin viedä siirron jälkeen muutamana ensimmäisenä iltana :idea:.

Nuo suuri hedelmäiset kasvit (Beaver Dam, Hungarian Hot Wax, Hungarian Yellow Wax, Poblano) ovat olleet eniten houkutteena ulos viemisellä, sillä ne ovat sisällä auttamatta liian pienissä (½ litran) purkeissa. Kasvariin ne siis siirrän 80cm parvekelaatikkoihin, kuten Beaver Dam viime kesänä; hyvin niissä kasvavat. Ja tosiaan siirron on oltava pysyvä, sillä niitä pitkiä laatikoita en enää rupea edestakaisin siirtelemään.

Sekä Ilmatieteenlaitos että Foreca ovat sitä mieltä, että enää pari pakkasyötä olisi ja keskiviikosta lähtien sitten pysyttäisiin plussan puolella öisinkin. Täytyy siis ylihuomenna katsastaa tilanne uudestaan, onko tarkentuneisiin ennustuksiin tullut muutoksia.

AccuWeather on (yllättäen) kerrankin suurinpiirtein samalla linjoilla kotimaisten ennusteiden kanssa, mutta mitäpä nuo ameriikkalaiset Suomen säistä tietäisivät...
http://www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|FI|FI007|OULU&metric=1

GynZi

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Auttaisikohan, jos pahimpina öinä veisit ämpärillisen kuumaa vettä kasvariin? Rajatauksissa auttaa pienikin lisälämpö. Lämmittimen näkyvät monet hommanneen. Sillä saa ainakin mielenrauhan.  :wink:

Olisihan tuo auton sisälämmitin nyt ylimääräisenä, mutta taidan silti odottaa muutaman päivän vielä. Kuumaa vettä voisin tosiaankin viedä siirron jälkeen muutamana ensimmäisenä iltana :idea:.


Jos löytyy niin koita kantaa suuri (+50l) musta vesisaavi keskelle kasvaria, niin, että se on auringossa mahdollisimman paljon. Aurinko lämmittää päivällä kasvaria, ja kun lämpö imeytyy vesisaaviin, muu kasvari pysyy viileämpänä. Yöllä saavin varastoima lämpö taas purkautuu. Kansi toki kannattaa olla päällä. Toiminut täällä hyvin, tosin kaveriksi toin silti varmuuden vuoksi sisälämmittimen termostaatilla.
Artesaanirakastelija

NaokiSoma

Tämän kauden ainoa koristechilini on alkanut kukkimaan länsi-ikkunalla->
五色唐辛子小:

Kaunis kukka, nyt sitten jäädään vain odottamaan värin vaihtumisia :)
Niin, kasvin nimihän siis tarkoittaa pientä viisiväristä chiliä (五 = viisi, 色 = väri, 唐辛子 = chili, 小 = pieni).

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Toki tuossa vielä säätämistä on; mm. automaattiavaajan asennuksesta ei ole haluakaan, miten se tuohon onnistuu. Pitänee perehtyä siihen vielä myöhemmin, mutta eipä sitä vielä tarvitsekaan :?.

Ei ollut mitenkään vaikea työ ja reikien porailuineen onnistui alle puolentunnin.

Tosin ilman lämmetessä avaaja väänsi kyllä tuon alumiinisen alalistan melkoisen solmulle :shock:. Pitänee vielä käyttää tuohon sen verran enemmän aikaa, että koko ikkunan leveydeltä täytyy laittaa teräslista vahvikkeeksi. Avaaja kuitenkin painaa listaa 70 Newtonin voimalla, joten ei ole ihmekään vaikka alumiini vähän antaisi periksi...

Ja ensimmäiset ulkoilijat eivät ole ainakaan kuolleet :wink::

Kyseessä siis PI 441583 (edessä) ja Naga Morich (takana).

Muita kasvarissa aikaansa viettäviä ovat vielä retiisit, herneet yms.

Herneille on viime vuotiset tukikepitkin vielä paikallaan ja (yllätys, yllätys) ne ovat puskemassa uusia versoja. Paju on kyllä sitkeä (rikka)kasvi! Perimätiedon mukaan pajukot saadaan katoamaan lopullisesti siten, että katkaistaan ne 7-8 päivää ennen uuttakuuta. Itse en kyllä siihen hölynpölyyn usko!!

NaokiSoma

Ajattelin reilu kuukausi sitten, että kesän kaikki lajikkeet olisivat jo kasvamassa, mutta eilen posti sitten toi yllättäen jotakin mieltä muuttavaa:


Koska 鷹の爪 (Taka no tsume) on Japanin käytetyin chili, niin täytyy kai sitä sitten minunkin kokeilla. Kylvin sitten reilut 50 siementä sinne tänne ja jätin kaikki kasvariin itämään. Tarkoituksena on jakaa ylimääräisiä taimia sitten ystäville, naapureille ja sukulaisille, kunhan vähän kasvavat.

Lajikkeen nimi tarkoittaa haukan kynsiä ja se tulee klustereissa ylöspäin kasvavien hedelmien ulkonäöstä. Pussissa oli Hokkaidon alueelle kasvukautena 4月~9月 (huhti-syyskuu), joten veikkaisin että meilläkin päin ehtii vielä hyvin tälle kesälle. Ilmato on kuitenkin siellä miltei samanlainen.

Chilivaari

Mielenkiintoista.
Japanissa on siis enemmänkin näitä klusterityyppisiä, ylöspäin kasvavia. Onko mausta ja poltteesta kuvailua?

Minulla on nupulla Intian yleisin, tai siis eniten viljelty chililajike Pusa Jwala. Yleisin on Lal Mirch eli "punainen chili", jota kasvaa joka paikkakunnalla - ja hiukan erilaisena eri puolilla maata. Nimi vain yhdistää tätä toripöytien koristusta.
Tammikuun 20. kerroin hieman taustatietoa tuosta Jwalasta:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=39721#39721

Pusa Jwalaa käytetään yleisesti vihreänä. Miten on tuon japanilaisen laita?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Japanissa on siis enemmänkin näitä klusterityyppisiä, ylöspäin kasvavia.

Onhan niitä. Tuossa on tyypillisesti Japanissa kasvatettavat lajikkeet -> http://www2.odn.ne.jp/~cef72620/AI3.htm
Joista ensimmäisenä juurikin Takanotsume.
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Onko mausta ja poltteesta kuvailua?
...
Pusa Jwalaa käytetään yleisesti vihreänä. Miten on tuon japanilaisen laita?

Pussissa lukee, että niitä käytetään kuvattuna. Tiedä sitten, onko sitä edes kokeiltu tuoreena... Mausta ei muuta lue kuin että se on vahva chili. Itse veikkaisin perus-annuumin makua.

Kuivausvinkkikin näyttää pussissa lukevan: leikkaa klusterit varresta irti, kunhan hedelmät ovat punaisia ja nosta ne sellaisinaan kuivumaan niin pääset vähemmällä vaivalla. Tuo onkin hyvä vinkki, kuinka tehdä helppoja ristoja kuivumaan seinälle; vaikka olohuoneen koristeeksi :wink:.

NaokiSoma

Black Hungarian on aloitellut kukintaa pitkäaikaisen nypinnän jälkeen:

Aika saman tyypiset kukat kuin Goshiki Tougarashilla, mutta vain kolme kertaa suuremmat.