heinäkuu 05, 2024, 04:01:42 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lemon Drop on näemmä kasvatellut sitten enemmänkin noita hedelmiä.

Kasvi oli hivenen unohtunut ullakon nurkkaan ja oli viettänyt pari viikkoa pimeässä ilman vettä...*) :roll: Nyt kuitenkin keräsin siitä hedelmät pois ja silppusin valmiiksi leivän päälle laitettavaksi. Kasvi taas pääsi kasvariin muiden seuraksi.

Tuosta laitoin siemenet kuivumaan ja laittelen ne menemään yhdistykselle kunhan kuivuvat. Ovat ainakin sisällä pölyttyneinä puhtaita ja kai noista muutamaan kymmeneen aloituspakettiin riittää siemeniä. Lajikekin on helppo kasvattaa ja mikä parasta: herkullinen!

*) Onkohan tämä dementian alku vai onko kasveja muuten vain niin paljon, ettei yhden puuttumista huomaa...

Mape

on kyllä omasta mielästä kaunis tuo Lemon Drop

Suurin osa näkemistämi Lemoneista on ollut kauniita
---

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Mape"on kyllä omasta mielästä kaunis tuo Lemon Drop

Suurin osa näkemistämi Lemoneista on ollut kauniita

Joo, saksien kanssa tuo pysyy siedettävän näköisenä, mutta jos saisi vapaasti kasvaa niin olisi melkoinen pusikko runsaasti röysyilleessään.

NaokiSoma

Isoimmat annuumit ovat päässeet ihan hyvään vauhtiin ja toivon niiden kaikkien kypsyvän tänä kesänä ennen syksyn kylmiä ilmoja. Tänä vuonna kylvö (annuumeille maaliskuun alkupuolella) oli aika optimaalinen :D! No, kokeilemalla oppii ;)! Viime vuonna nimittäin huomasin, että huhtikuu on suuri-hedelmäisille annuumeille liian myöhään (täällä keskisessä Suomessa).

Beaver Dam
:


Czeresznye Paprika
:


Hungarian Yellow Wax
:


Ju Ba-chao Tian Jiao
:


Szegedi 80
:

NaokiSoma

Aji Cristal x Rainforest on alkanut kukkimaan vietettyään nyt reilun viikon verran kasvarissa. Auringonvalolla on todella suuri vaikutus kasvuun, mutta vielä suurempi kukinnan alkamiseen!

Kaunis kukka, saapa nähdä minkänäköisiä hedelmiä tuosta syntyy.

Ja sitten vähän takapakkia; työpäivän aikana lapset olivat menneet kasvariin ihailemaan kasvejani ja heille oli jostain syystä tullut riitaa. Tietäähän sen, miten kävi... Pari kasvia oli irti-poikki, joten niille ei mitään enää voinut tehdä. Sellaisia katkenneita, jotka olivat vielä paikallaan yritin lastoittaa. Eiköhän noille (toivottavasti) loppujen lopuksi ihan hyvin käy; tässä oikealla esimerkkinä lastoituksesta Aji Bolivian:

Ja samassa kuvassa vasemman puolinen taas siitä irti-poikki tilanteesta :roll: .

NaokiSoma

Koristechilini Goshiki Tougarashi on nyt tehnyt enemmänkin noita hedelmiä.

Mielenkiintoinen seikka on se, että ensimmäinen kukka oli valkoinen violeteilla reunoilla.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 20.05.2008"Tämän kauden ainoa koristechilini on alkanut kukkimaan länsi-ikkunalla->
五色唐辛子小:

Kaunis kukka, nyt sitten jäädään vain odottamaan värin vaihtumisia :)
Niin, kasvin nimihän siis tarkoittaa pientä viisiväristä chiliä (五 = viisi, 色 = väri, 唐辛子 = chili, 小 = pieni).

Kuitenkin sen jälkeen avautuneet kukat ovat olleet kokonaan violetteja ja kaikki hedelmät ovat myöskin olleet alusta asti violetteja.

Tuo ensimmäinen hedelmä kuitenkin on ottanut vasta vähän violettia sävyä itseensä ja erottuu edelleen selvästi erilaisena tuosta kasvista. Taisi olla tuo ensimmäinen kukka/hedelmä sellainen koekappale... Mietin nyt vain, onko noissa muissa hedelmissä sitten vain 4 eri värivaihtoehtoa, kun hyppäsivät enimmäkseen enimmäisen värin yli :wink:.

NaokiSoma

Aji Rojo pääsi hyvään kasvuvauhtiin jo sisällä kasvaessaan ja onkin kasvatellun toistakymmentä herkullisen näköistä hedelmää:

Olipa todella huonosti tarkennettu kuva :oops:...

Laitoin 4 kasvia samaan altakasteluastiaan, sillä se on näyttänyt edellisinä vuosina toimivan ihan hyvin baccoillakin. Aji Rojoilla on vain näyttänyt tulleen ongelma, sillä yksi neljästä kasvista on kasvanut VALTAVAKSI ja muut kituvat vierellä. Veikkaan, että tuo valtava kasvi kasvatti jo alussa juuret muiden kasvien juurien alle, jolloin muut eivät pääse nauttimaan säiliössä olevasta vedestä ja ravinteista. Muutaman kerran olen joutunut antamaan niille muille kasveille vettä yläkauttakin, kun ovat olleet kuoleman kielissä... Tämän kaiken olisi voinut välttää laittamalla kasveille väliseinät, mutta kun edellisinäkään vuosina ei ole ollut ongelmia, niin mistäpä sen olisi voinut tietää. Tuossa nyt esimerkkinä viimevuotinen PI441551, jonka kasvit kasvoivat oikein mukavasti "solukämpässä".

Pelkään pahoin, että nuo Aji Rojot kasvoivat minulla erikokoisissa taimiastioissa ennen tuohon siirtoa, joten tuolla yhdellä yksilöllä oli turhan suuri etu muihin verrattuna. Kaikesta oppii seuraavia kausia silmälläpitäen.

No, jospa tuosta yhdestä yksilöstä edes saisi maisteltavaa :roll:.

Maakari

Hehee...
Nyt bongasin ekan samettiruusun joltain toiseltakin käyttäjältä. :)

Hitsi kun mullakin tulis jo noista (ei annuum) chileistä jo satoa.
No on se hyvä, että ees annuumit tuottaa.

Et oo ilmeisesti kovin hirveästi tuulettanu, ko kattelin noitten varsien paksuuksia.
Toivossa on hyvä elää...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Hehee...
Nyt bongasin ekan samettiruusun joltain toiseltakin käyttäjältä. :)

Joo, vaimo osti sen maaliskuussa lasten synttäreitä varten ja olen odotellut milloin siitä pääsee eroon. Mutta niin se vaan on jo yli 3kk jaksanut kukkia yhtäjaksoisesti pelkällä vedellä. Ihmekukka... en saa hengiltä edes yrittämällä :oops:. Kerran viikossa kastelen ja se näyttää riittävän ihan hyvin. Ilmeisesti Interflora sitten myy kohtuullisen hyvälaatuisia kukkia, kun marketeista ostetut näyttävät yleensä jo viikon jälkeen entisiltä.
Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Et oo ilmeisesti kovin hirveästi tuulettanu, ko kattelin noitten varsien paksuuksia.

En ole koskaan tuulettanut ainoatakaan kasvia. En ole koskaan oikeasti ymmärtänyt "tuulettamis-pakkoa", kun kasvit kuitenkin tietävät minkä verran sitä vartta pitää kasvattaa ihan muutenkin. Täällä foorumilla on kuitenkin paljon sellaisia kasvattajia, joiden mielestä se on ihan MUST seikka. Olen tarkoituksella pysynyt pois heidän varpailtaan ja antanut heidän tuuletella ihan niinkuin haluavat kommentoimatta heidän mielipiteitään mitenkään. Taplatkoon jokainen tavallaan; minä jätän tuulettelut muille.

Ehkä noiden kasvieni varsien katkeilu saattaisi olla vähäisempää, jos kasveja olisin tuuletellut; mutta ei se taida paksumpikaan varsi kestää päälle kaatuvien lasten painoa.

Maakari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Ehkä noiden kasvieni varsien katkeilu saattaisi olla vähäisempää, jos kasveja olisin tuuletellut; mutta ei se taida paksumpikaan varsi kestää päälle kaatuvien lasten painoa.


Eihän sitä tiiä vaikka kestäiski, jos kunnolla kasvattaa.  :wink:

Onko sinusta omituista/erikoista, että 14 vuotias (kohta 15) kasvattelee chilejä yms. ja omistaa kasvihuoneen ja omassa huoneessa ei voi nukkua, koska valot menee päälle puol seittemältä aamulla? Tuli vaan mieleen.  :D
Toivossa on hyvä elää...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Onko sinusta omituista/erikoista, että 14 vuotias (kohta 15) kasvattelee chilejä yms. ja omistaa kasvihuoneen ja omassa huoneessa ei voi nukkua, koska valot menee päälle puol seittemältä aamulla? Tuli vaan mieleen.  :D

Kannattaa laittaa valojen ajastin hivenen myöhäisemmäksi, sillä juuri tuon ikäisenä on kaikkein tärkeintä saada tarpeeksi unta. Sitten kun opiskelut, työt ja lapset valvottavat, niin alkaa kuitenkin miettimään: "Olisinpa nukkunut silloin kun mahdollisuus oli!". Ei se kasvien valonsaanti ole niin tunnista tai parista kiinni.

Ja kasvien kasvatushan on harrastuksista mitä parhain! Saa harrastaa kotona ja silloin kun haluaa, eikä ole sidottuina harrastusvuoroihin silloin kun harrastuspaikoissa sattuu olemaan tilaa/toimintaa. Vaimonikin on tyytyväinen, kun isi harrastelee kotona ja pitää vielä plussana sitä, että harrastuksesta tulee jopa herkullisia maistiaisia :D.

Jos kuitenin on mahdollista, niin kannattaa sijoittaa ne lukuisat chilit johonkin muuhun huoneeseen kuin samaan jossa nukut. Kasvit nimittäin tuottavat öisin reippaasti hiilidioksidia ja saattavat huonontaa unenlaatua. Päivisin yhteyttäessään ne kuitenkin vastaavasti tuottavat sitten happea, joten esimerkiksi olohuone (tai muu tila, jossa oleskellaan päivisin) on mitä mainioin paikka kasveille. Kannattaa muuten käyttää tätä perusteluna vanhemmillesi kasvien (lisä)sijoittelupaikan kinuamisessa :wink:.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"En ole koskaan tuulettanut ainoatakaan kasvia. En ole koskaan oikeasti ymmärtänyt "tuulettamis-pakkoa", kun kasvit kuitenkin tietävät minkä verran sitä vartta pitää kasvattaa ihan muutenkin.


Miekään en saanut koskaan viriteltyä mitään tuuletinta, osaksi siksi että näin sieluni silmillä tuulettimia kaatuilemassa kasvien päälle kun lapset juoksennellessaan tönivät. Ja toiseksi päättelin, että tulee sitä tuulta siitäkin ku noi pikkupojat riehuu pitkin taloa ;). Ihan asiallisia varsia noille on tullut, ja tuolla ne on pihalla on nyt sitten lepattaneet mikä mitenkin, paikallistuulessa. Samoin hedelmien varret olleet ihan riittäviä palkojen heilua ja vauhdissa pysyä mukana kunnes saksilla kerätty.

Filago, joka on ihastellut Aji Benitojen tonttulakkeja viime päivinä.. hauskan muotoisia palkoja, ja nopeasti ottavat kokoa :)

ps. mullakin on tuolla ulkona chilien keskellä samettiruusu, jonka 10 vee oli itse koulussa siemenestä kasvattanut suojelemaan chilejä tuholaisilta
#163

Chilivaari

Enpä ole tuuletellut minäkään koskaan.

Syy on se, että en siedä mitään ylimääräisiä hurinoita asunnossa. Tukevuus varsiin tulee enemmänkin valosta ja ravinteista. Jos niistä joutuu tinkimään, niin sitten ehkä tuuletuksella voi olla marginaalinen vaikutus.  :wink:

Hyvin nuo ulos siirretyt ovat tuulet kestäneet. Auringon UV-säteilyn kanssa on heikommin.

Maakari

Juu no en mie nuku siinä samassa huoneessa, paitsi joskus harvoin jos on vieraita.

Nukun kyllä aivan hyvin yli 10 tuntisia öitä ja ei oo kyllä ihan noin pitkälle ajateltua tota, että ehkä tuleva vaimokin saisi maistiaisia. :D

Juhannukseksi sitten saa maistiaisiakin jo chines five colorista ja jalopenosta. Mites sulla?
Toivossa on hyvä elää...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"Juhannukseksi sitten saa maistiaisiakin jo chines five colorista ja jalopenosta. Mites sulla?

Kyllähän noita raakileita puskissa on jo ihan mukavanlaisesti, mutta olen nyt viime aikoina yrittänyt panostaa viimevuotisten syömiseen pakastimesta. Tänään tuli taas keiteltyä Naga-tomaattikeittoa, joka kyllä on namia. Pakastinkin alkaa olemaan mukavasti tyhjentymään päin syksyä varten.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Tukevuus varsiin tulee enemmänkin valosta ja ravinteista.

Tuo on totta! Jos taimikasvatuksen aikana on tarpeeksi valoa tarjolla, kasvi ei epätoivoisesti yrikään kasvattaa pitkää heiveröistä vartta. Siksipä on parempi kylvää siemenet mielummin liian myöhään kuin aikaisin, mikäli ei ole tarjota tarpeeksi valoa esikasvatuksessa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 22.05.08"
...Koska 鷹の爪 (Taka no tsume) on Japanin käytetyin chili, niin täytyy kai sitä sitten minunkin kokeilla. Kylvin sitten reilut 50 siementä sinne tänne ja jätin kaikki kasvariin itämään. Tarkoituksena on jakaa ylimääräisiä taimia sitten ystäville, naapureille ja sukulaisille, kunhan vähän kasvavat.

Lajikkeen nimi tarkoittaa haukan kynsiä ja se tulee klustereissa ylöspäin kasvavien hedelmien ulkonäöstä. Pussissa oli Hokkaidon alueelle kasvukautena 4月~9月 (huhti-syyskuu), joten veikkaisin että meilläkin päin ehtii vielä hyvin tälle kesälle. Ilmato on kuitenkin siellä miltei samanlainen.

No, saapa nähdä ehtivätkö enää tälle kesälle. Sen virheen tein, että jätin siemenet itämään kasvarin lattialle ja pitkästi alle 10ºC yölämmöt viivyttivät itämistä. Nopeimmat sirkkalehtien avaajat taisivat tehdä sen vasta 16 päivää kylvöstä :oops:. Eikä vieläkään ole yhtään oikeaa lehtiparia ilmaantunut. Nippanappa 3kk saattaa olla kasvarikautta jäljellä, joten tiukille menee.

Ylimääräisiä taimia olen tosiaan jaellut pois, kun itämis% oli jotakin yli 80% luokkaa. Ja vieläkin saattavat jotkut siemenet itää...

NaokiSoma

Eilen iskin silmäni ihanan näköisiin kaktusruukkuihin. Kaikki varmasti tietävät ne puolen desin kokoiset mini-ruukut, joita saa kaikissa pastellinsävyissä. Juuri niihin lankesin... :oops: Taitavat olla liian pieniä mihinkään oikeaan kasvatukseen, mutta laitoin niihin silti kolmen eri koristechilin siemeniä (lajike per ruukku). Tämä idea tuli aiemmin päivällä näkemästäni Viherlandiassa myytävästä koristechilistä, jota käsiteltiin tuolla.

Lajikkeet joita laitoin olivat:
花祭り(Hana-matsuri)
Medusa
観賞用 朱色 (Japanese ornamental hot pepper - red)


Saapas nähdä riittäkö noille nuo mini-ruukut vai pitääkö myöhemmin siirtää isompaan. Kuitenkin yritin valita lajikkeet siten, että niiden maksimikorkeus olisi alle 20cm. Kaktuksille tuollainen mini-ruukku ei ole mikään ongelma, sillä niiden veden tarve on minimaalista verrattuina esimerkiksi chileihin. Kuitenkin nuo viettävät päiväänsä sisätiloissa ja aurinkokin paistaa (tai siis tulee paistamaan tulevaisuudessa) niille vain iltaisin, joten eiköhän se kosteuskin riitä. Ja lopuksi vain reipasta lannoitusta. Toivottavasti estetiikka vain lisääntyy meidän kodissa. Itse en ainakaan voinut vastustaa noita pastellinvärisiä pikku-ruukkuja, jotka näyttävät kauniilta jopa ilman kasveja sisällänsä :)! Pitäisi varmaankin kävellä ruokakaupoissa sinne ruokaosastolle silmät kiinni, eikä katsella mitään houkutuksia siinä matkan varrella... :roll:

Aji Ungreat

Soma säähän olet sitä Puutarhan Kesää käytellyt ja näin niin: Voiko sitä käyttää ihan huoletta sillä 1 ml/l annostuksella myös kukkimisaikaan? Aji Cristal on tehnyt monen nyppimiskerran jälkeen tosi lupaavia nupunvarsia ja itse nuppujakin on paljon! Eli vähennänkö suurin piirtein esim. 0.5-0.75 ml/l vai annanko ihan samana vaan?

Ja kysyn vaikka samassa että onkos sulla kokemusta apteekista ostettavasta kaliumista?
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"Soma säähän olet sitä Puutarhan Kesää käytellyt ja näin niin: Voiko sitä käyttää ihan huoletta sillä 1 ml/l annostuksella myös kukkimisaikaan? Aji Cristal on tehnyt monen nyppimiskerran jälkeen tosi lupaavia nupunvarsia ja itse nuppujakin on paljon! Eli vähennänkö suurin piirtein esim. 0.5-0.75 ml/l vai annanko ihan samana vaan?

Ja kysyn vaikka samassa että onkos sulla kokemusta apteekista ostettavasta kaliumista?

Olen käyttänyt koko ajan ihan samaa annostusta (noin puoli tl / 2 litraa), eikä se ainakaan baccoilla ole vaikuttanut mitenkään negatiivisesti missään kasvun vaiheessa. Kukkiakaan eivät näytä tiputtelevan. Tietysti jos kasvit ovat kuumassa paikassa, kannattaa antaa silloin tällöin pelkkää vettäkin.

Ja en ole perehtynyt pelkkään kaliin; olen kuitenkin sen verran mukavuuden haluinen, että jos jokin aine toimii riittävän hyvin niin en ole alkanut kokeilemaan josko jokin olisi parempi. Jos aiot kokeilla, niin kerrothan miten kävi!