heinäkuu 07, 2024, 20:11:31 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

Jamsteri

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Tuo oli noin senttinen. Itselläni ei ole hajuakaan kuinka vanha se silloin on.  Nuo 3-4 senttiset tuskin kuitenkaan ovat tänä kesänä syntyneitä.


Oikeastaan tuo ei ole mikään sukeltaja ollenkaan, vaan pikkumalluainen (tai ainakin hyvin lähelle), joka ei ole edes kovakuoriainen vaan kuuluu nivelkärsäkkäisiin. Vanhempien luona tuollaisia uiskentelee pihalammessa sadoittain. Ja nuo pistävät muuten tosi ikävästi jos tuollaisen saa kädelleen ongittua.

NaokiSoma

Jostakin käsittämättömästä syystä tuon Dutch-Habaneron kaikki hedelmät ovat oransseja. :shock:

Viime vuonna kaikki hedelmät olivat keltaisia->
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 04.01"Nyt sitten keräsin loputkin Dutch-Habanerot pois puskista ja laitoin ne säilökkeeksi.

Kuten myös kyseisen kasvin siemenistä kasvatettu seuraava sukupolvi->
Lainaus käyttäjältä: "Filago @ 25.07.2008"Hissuksiin alkaa kypsymistä tapahtua myös myöhään kylvetyissä. Niistä sinun siemenistäsi kasvatettu Dutch-HabaF4, joka oli sinulla ed. kierroksella keltainen, näyttää olevan sitä edelleen.

Olisikohan jollakulla selitystä, miksi hedelmät olisivat nyt yhtäkkiä eri värisiä?!? Olisiko vain hybridin normaalia käytöstä?

Ja sisällä Cobinco viihtyy ihan mukavasti ikkunalaudalla.

Ensimmäiseen muutamaan viikkoon ei kasvua juurikaan ollut näkyvissä, mutta nyt sitten jo jonkin verran enemmän. Taisi olla uuteen purkkiin siirrossa ja hivenen myöhemmin sisälle tuonnissa jonkin verran sulattelemista. Nyt kuitenkin kasvu on päässyt ihan iloiseen vauhtiin. :)

Zombie

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"

Ensimmäiseen muutamaan viikkoon ei kasvua juurikaan ollut näkyvissä, mutta nyt sitten jo jonkin verran enemmän. Taisi olla uuteen purkkiin siirrossa ja hivenen myöhemmin sisälle tuonnissa jonkin verran sulattelemista. Nyt kuitenkin kasvu on päässyt ihan iloiseen vauhtiin. :)


Hyvä ettei ottanut pahasti nokkiinsa oulunreissusta (erityisesti juna ja taksimatkasta). Näyttää nyt paremmalta mitä se oli silloin luovutaessa  :lol:

Bermann_7

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Jostakin käsittämättömästä syystä tuon Dutch-Habaneron kaikki hedelmät ovat oransseja. :shock:
Viime vuonna kaikki hedelmät olivat keltaisia
Kuten myös kyseisen kasvin siemenistä kasvatettu seuraava sukupolvi->
Olisikohan jollakulla selitystä, miksi hedelmät olisivat nyt yhtäkkiä eri värisiä?!? Olisiko vain hybridin normaalia käytöstä?


Jep. Koska kyseessä on hybridi, ja sen ensimmäiset sukupolvet (~F1-F5 tms... vaihtelee) niin siellä myllää vielä hyvinkin tasaisesti molempien vanhempien geenejä. Sukupolvesta toiseen näiden suhde vaihtelee, välillä on enemmän habaa, välillä Dutchia (Edellyttäen, ettei muiden lajikkeiden siitepölyä sekoitu enää samaan soppaan)

Jossain vaiheessa kuitenkin tietty stedy-state pitäisi löytyä, ja tällöin voidaan puhua lopullisesti lajikkeesta/rodusta tai mistä lie. Fylogeeniset ja taksonomiset termit eivät ihan ole hallussa  :wink:
So it goes.
-KV

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Jostakin käsittämättömästä syystä tuon Dutch-Habaneron kaikki hedelmät ovat oransseja. :shock:
Viime vuonna kaikki hedelmät olivat keltaisia
Kuten myös kyseisen kasvin siemenistä kasvatettu seuraava sukupolvi->
Olisikohan jollakulla selitystä, miksi hedelmät olisivat nyt yhtäkkiä eri värisiä?!? Olisiko vain hybridin normaalia käytöstä?


Jep. Koska kyseessä on hybridi, ja sen ensimmäiset sukupolvet (~F1-F5 tms... vaihtelee) niin siellä myllää vielä hyvinkin tasaisesti molempien vanhempien geenejä. Sukupolvesta toiseen näiden suhde vaihtelee, välillä on enemmän habaa, välillä Dutchia (Edellyttäen, ettei muiden lajikkeiden siitepölyä sekoitu enää samaan soppaan)

Jossain vaiheessa kuitenkin tietty stedy-state pitäisi löytyä, ja tällöin voidaan puhua lopullisesti lajikkeesta/rodusta tai mistä lie. Fylogeeniset ja taksonomiset termit eivät ihan ole hallussa  :wink:

Tässä tapauksessa kasvi on sama talvetettu kasvi, joka kasvoi itselläni viime vuonnakin. Ei siis eri sukupolvi.

NaokiSoma

Viime yönä oli sitten oikein kunnolla pakkasta: illalla yhdeksän maissa oli jo -3ºC ja sama tilanne oli vielä aamulla ennen kahdeksaa.

Pihalla oli todella kärsineen näköisiä kasveja, mukaanlukien kirsikkapuu joka  oli ollut oikein pirteä tähän asti. Veikkaan, että loputkin lehdet tulevat nyt ryminällä alas. Kasvariin laitoin lämmittimen päälle jo silloin ilta yhdeksältä ja  yhdentoista maissa, kun köävin kurkistamassa sisällä napsautin sen vielä puoliteholta täydelle (1100W). Puoliteho ei nimittäin saanut pidettyä lämpöä edes plussalla. Aamutarkistuksessa huomasin, että täysiteho piti lämmöt kasvarissa vähintään +4ºC. Sähköä paloi kyllä euron verran, mutta kyllä kasvien valaisu sisälläkin maksaa. Päätin siis edelleen jatkaa kasvarikautta, kun näyttää yölämmöt olevan taas ylöspäin.

Aji Amarilloissa näkyy kypsymisen merkkejä, mutta ImageShack on taas tillintallin, joten kuvatukset tulevat myöhemmin.

EDIT: Laitoinpahan tuohon lämpötilakäyränkin muistiin tulevaisuuden varalle.

NaokiSoma

Kuten jo aiemmin varoittelin, Aji Amarillo on aloittanut värinvaihtoa.

Nuo saattaisin saada kypsiksi, ennen kunnon pakkasten tuloa. Mikäli siis kasvin muutkin hedelmät alkavat seuraamaan esimerkkiä.

Chupetinhasta olen silpunut muutamia kypsiä (ja raakoja) hedelmiä jo leivän päälle.

Raakoja pääosin siksi, että kyseinen kasvi on lattialla sellaisessa paikassa, että muutama oksa katkeaa miltei joka kerta, mun kasvarissa käy pyörähtämässä (keskimmäisessä kuvassa viimeisin uhri). :oops: Maku on kyllä erinomainen! Maultaan ihan parhaita maistamiani chinensejä. Vetää vertoja jopa viime vuotiselle Limolle.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 17.09.2007"Limo:

jatkoi hedelmiensä kellertämistä ja sitä tuli jo maistettua. Kuvittelin chinensen aromin puskevan läpi jo ensimmäisen hedelmän halkaistuani, mutta sen sijaan nenääni leijui kesäisen saunan tuoksu. Sama tuoksu, joka tulee tuoreista saunavihdoista/vastoista. Todella erikoinen tuoksu! Sitten maku; makea, chinenseksi todella maltillinen tulisuus. Maku oli todella karamellimainen ja päällimmäisenä oli selvä vadelman maku. Täytyy myöntää, että olin yllättynyt. Ja myönteisesti  :D. En kyllä uskoisi tuon olevan chinense pelkän hedelmän perusteella.

Lisäksi siitä plussaa, että se on poltteeltaan ihan sellaisenaan syötävä. Saa siis leivällekin raikkaan chinensen maun ilman karmeaa poltetta. Hedelmät  ovat lisäksi vielä kauniin näköisiäkin. :)

Ja lisäksi vielä kypsyvän Okinawa Bird Pepperin kuva, johon en sitten saanut tarkennettua.

Syytän kuitenkin jotakuta muuta huonosta kuvasta; en tosin tiedä vielä ketä... :roll: Eiköhän tuo vielä muutu tuosta kirkkaammankin punaiseksi. Ainakin kuvissa aiemmin näkemäni ovat sellaisia.

NaokiSoma

Sisällä itäikkunalla kasvavat "kaktusruukkulaiset" ovat kasvaneet miniruukusta huolimatta aika isoiksi.

Medusa on vähässä valossa kasvanut turhankin paljon pituutta.

Pari hedelmääkin on kuitenkin saanut miltei pimeydessä aikaiseksi.

花祭り(Hana-matsuri) on aivan samalla tavalla venynyt liiaksikin.

Kauniita kukkia kuitenkin puskee, mutta vasta yksi kukka on ehtinyt hedelmänaluksi. Muut tippuilevat pois.

観賞用 朱色 (Japanese Ornamental Hot Pepper Red) on kaikkein lähimpänä sitä tarkoitustaan, eli koristeellisuutta.

Hedelmiä on syntynyt ihan nipuksi asti, mikä oli tarkoituskin.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 28.08.2008"...Ja löytyyhän samalta ikkunalta myös tuo 五色唐辛子小 (Goshiki Tougarashi), jota on pitänyt leikellä melkoisesti, jotta se pysyisi järkevän kokoisena.

Länsi-ikkunan valon vähetessä täytyy kyllä tehdä tuolle radikaali katkaisu, mutta olkoon nyt vielä tuollainen sen aikaa kun jaksaa kukkia.[/size]

Goshiki Tougarashi näyttää nyt täysin erilaiselta kuin viime kuvapäivityksessä.

Sen tapituksesta alkaa olevaan kohta kuukausi. Kukat alkoivat tippua ja sillon päättelin valon määrän olevan riittämätön. Silloin on turha enää pitää tuollaista puskaa peittämässä ikkunalautaa.

EDIT: kirotusvihre

Filago

Kiitos valistuksesta Fataliin suhteen mun päiväkirjan puolella :). Ihan herkullisen värisiä nuo tosiaan ovat, kunhan vielä jokusen vihreän väri vaihtuu, kuivaan koko lössin. Mä olen miettinyt onko mulla mitään, mitä voisin heittää sinnepäin, kunhan saan sadot kuivaksi, ja noista ainakin riittää maistiaiset sitten :). Red Savinaakin on korjattu jo aika lailla, ja loput varmaan kuivaan kohta myös, mutta sitä sulla oli itselläsikin runsaasti? Tietty saattaahan niihin tulla erilainen maku eri säätiloissa ja olosuhteissa? Long Chocoja ei lopulta tullut paljoa kypsäksi asti, mutta jos haluat siemeniä ja hiukan maistiaista niin sentään vähän löytyy. Ja kalpeita Golden Haboja.

Filago, joka miettii kovin mitä vanhoja jättäisi talvehtimaan.. onneksi ei tarvitse vielä päättää
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Mä olen miettinyt onko mulla mitään, mitä voisin heittää sinnepäin, kunhan saan sadot kuivaksi, ja noista ainakin riittää maistiaiset sitten :). Red Savinaakin on korjattu jo aika lailla, ja loput varmaan kuivaan kohta myös, mutta sitä sulla oli itselläsikin runsaasti? Tietty saattaahan niihin tulla erilainen maku eri säätiloissa ja olosuhteissa? Long Chocoja ei lopulta tullut paljoa kypsäksi asti, mutta jos haluat siemeniä ja hiukan maistiaista niin sentään vähän löytyy. Ja kalpeita Golden Haboja.

Ei kannata stressata. Ei minulle välttämättä mitään tarvitse laittaa. Suklaahabaneroista jäi itselleni viime talvelta huono mielikuva, kun yksikään siemen ei itänyt, joten katsotaan nyt miten ensi vuonna se inspiroi. Siemenet voisin kuitenkin varmuuden vuoksi ottaa. Mutta Fataliin siemeniä ottaisin miellläni; tuo punainen versio on mielestäni paras chinense ruuanlaittoon, mitä itselläni kasvaa! Joten voisin kyllä kokeilla tuota oranssiakin versiota. Mutta en niitä tarvitse kuitenkaan ennen tammikuuta, joten ei mitään hätää. Laitan sitten joulukuussa tulemaan sinullekin siemeniä ensi vuoden kasvatteluja varten. :wink:
Lainaus käyttäjältä: "Filago"Filago, joka miettii kovin mitä vanhoja jättäisi talvehtimaan.. onneksi ei tarvitse vielä päättää

Kohta varmaankin koittaa aika tuoda ensimmäisiä kasveja sisälle... Mihinkähän niitä saa mahtumaan. :roll: Tekisi mieleni säästää 20-30 kasvia, mutta niille ei ole yksinkertaisesti tilaa ja joistakin kullankappaleista joutuu väkisinkin luopumaan. Kunhan saan kaikista kypsiä maistiaisia niin uskon valinnan olevan paljon helpompaa.

NaokiSoma

Aji Bolivian kärsii kylmästä selvästikkin eniten kasvarissa majailevista kasveista.

Sikäli aika yllättävää, että Bolivia kuitenkin on vuoristoisena maana melko viileä paikka (muihin samalla leveyspiirillä oleviin maihin verrattuna). Ehkäpä tuo kasvi sitten on sieltä trooppisemmasta osasta maata.

Aji Cristal ei sen sijaan välitä, vaikka syksy onkin jo lopuillaan.

Leivän päälle silputtavaa löytyy siitä kyllä ihan riittävästi.

Ja Takanotsumekin on kukkimassa.

Siemenet kylvin kolmisen kuukautta liian myöhään ja olisikohan sitten edelleen saman verran kasvussa perässä. Noita taitaa minulla olla 20+ kasvia vielä kasvarissa, joita en saanut lahjoiteltua pois. Jos noista sitten yhden toisin myöhemmin sisällekin ja katsoisin josko muutaman hedelmänkin saisi ennen joulua maisteltavaksi.

PI 441583 yrittää väkisin kasvarin katosta läpi.

Satokin näyttää kohtuullisen hyvältä. :) Veikkaan, että tuplaantuu viime vuotisesta.

Rocotot alkavat olla sen verran painavia, että oksat eivät enää meinaa pysyä pystyssä omin nokkineen, vaan tarvitsevat jo apua.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 10.10.2008"Kuten jo aiemmin varoittelin, Aji Amarillo on aloittanut värinvaihtoa.

Nuo saattaisin saada kypsiksi, ennen kunnon pakkasten tuloa. Mikäli siis kasvin muutkin hedelmät alkavat seuraamaan esimerkkiä.

Nyt alkaa Aji Amarillon väritys olemaan miltei valmis.

Taitaa olla aika maistaa; ainakin ulkonäkö on todella houkutteleva.

Bubbat ovat nyt viime aikoina olleet ne käytetyimmät hedelmät.

Maku ja tulisuus ovat mukavasti sopusoinnussa keskenään.

<offari - pihatöitä>
Eilen tuli valmisteltua puutarhaa talvea varten ja vadelmapuskista kaikki toisen vuoden versot pois leikatessani löytyi puskasta vielä kaunis vadelman kaksonen.

Jos ei säät suosineet chilinkasvatusta, niin ainakin tämä oli paras vadelmakesä pitkään aikaan. :)
</offari - pihatöitä>

NaokiSoma

Tulipahan mukavan näköisiä kuvia, kun kerrankin aurinko näyttäytyi.

Saattavat jäädä viimeisiksi kasvarikuviksi tältä kesältä, jos normaalimpi sateinen syksy saapuu. Tosin auton sisälämppärillä tuo on pysynyt kohtuullisessa lämmössä (miltei koko ajan plussan puolella) tähänkin asti, joten ei tässä kasvien sisälle tuonnille ole vielä mitään syytä.

Chinenseistä oikeastaan Red Savina on oikeastaan ainoa, mikä on tuottanut kasvarissa ainoastaan noita normaalikokoisia hedelmiä.

Ja seinän vieressä olevat oksat ovat saaneet kylmäkäsittelyä, mutta muuten kasvi on oikein pirteä.

Muissa chinenseissä on sitten joukossa enemmän tai vähemmän minihedelmiä. Itseasiassa tuossa ovat Habanero Manzanon tämän kesän pari ainoaa "normaalikokoista" hedelmää ja verrokkina samassa kuvassa pari tyypillisemmän kokoista...

NaokiSoma

Chilivaarin päiväkirjassa oli spekulointia siitä, miksikö Oulussa ja Tampereella chinensejen koko ei ole sama. Tilastonikkarina sitten kaivoin meidän VTT:n sääaseman säätilastot ja laskeskelin niistä kaikenlaista. Olisi mukava saada samanlaisia tilastoja Tampereeltakin vertailun vuoksi.

Omasta mielestäni suurin syypää on lämpötila.

Tämä vuosi onkin ollut ylivoimaisesti kylmin vertailujakson aikana. Laitoin tuohon taulukkoon nuo potentiaaliset 5 kasvatuskuukautta per kesä siltä ajalta, millä tuo sääasema käytössä on ollut.

Mutta nyt myös huomasin jotakin muutakin mitä voisin pitää syyllisenä; ilmankosteus on ollut tänä vuonna suuri.

Olihan se toki sitä viime vuonnakin, mutta silloin käytössäni ei ollut "eristettyä" kasvihuonetta. Nyt kosteus pysyi yöt kasvihuoneessa ja veti kyllä joka yö seinät huuruun tosi paksusti. Samainen korkea ilmankosteus yhdistettynä kylmiin yölämpöihin on saattanut olla jopa pahin kasvunjarru kasveille. Tämähän aiheutti kaikenlaista muutakin "kivaa" tässä kesän mittaan.

Itselleni tämä oli neljäs chilinkasvatuskausi ja siltä ajalta täytyy todeta, että kaikkein kehnoin sellainen. Viime kesäkin oli melko huono, mutta yhtä poikkeusta lukuunottamatta kasvit saivat kuitenkin hedelmät kypsiksi ennen sisälle tuontia. Nyt yli puolet vielä odottelevat kyspymistä. Joku jolla on kokemusta pidemmältä ajalta täällä Oulun seudulla (calm? :wink:) voisi antaa kommenttinsa aiemmilta vuosilta.

Sitten vielä maksimi- ja minimilämpötilat, kun nekin sain nikkaroitua.

Tokihan tuo näyttää sen, että yölämmöt ovat olleet matalia. Silti ne ovat vain yksittäisiä mittauksia eivätkä keskiarvoja, joten siksi niiden perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä.

NaokiSoma

Kasvarista täytynee pikku hiljaa kantaa kasveja sisätiloihin. Niinpä aloitin sitten tilantekemisen muutaman kasvin sisään tuonnilla. Ensimmäiseksi toin ullakolle Aji Bolivianin, joka on kärsinyt kylmästä kaikkein eniten.


Balloon ei ole ole suostunut kasvamaan, joten täytenee siis sillekin antaa mahdollisuus lämpimämmässä. Ikävintä on kasvattaa kasvia miltei vuosi saamatta edes maistiaisia...

Kuten jälkimmäisestä kuvasta näkyy, hirveän pitkälle tuo ei vielä ole kasvamisessaan päässyt...

Bubba on kyllä viihtynyt viileässä, mutta se vie kasvarista niin ison tilan etteivät matalammat kasvit saa valoa sen takana (Hungarian Waxit ja Poblanot). Noilla matalammilla lajikkeilla on päätarkoituksena saada satoaan kypsäksi ilman toiveita sisälle raahauksesta, joten aurinkoa tarvitaan niille...


Lisäksi sisään taiteilin myös Mexican Bird Pepperin (Tepin).

Pääasiallinen syy tämän sisään raahaamiseen oli se, että sen huippu oli jo kiinni kasvarin katossa. Tuo olisi varmasti kestänyt reippaampakin pakkasta. Metrin "mittatikku" onkin esillä tuossa jälkimmäiseessä kuvassa, joten kyllä chilitkin siis ehtivät vajaassa kahdeksassa kuukaudessa kasvamaan kohtuullisen isoksi. :D

Muut kasvit saavat viettää sitten ainakin viikon verran vielä ulkosalla. Kohtuullisia kelejäkin on kuitenkin lupailtu.

NaokiSoma

シンさん へ

唐辛子との小包昨日到着した。あなたが私に送信しているすべての唐辛子をお楽しみいただけます。それから私はあなたのレポートをお送りします。また、フォーラムに誰もが同じ情報を読むに掲載する予定です。

私は先程フォーラムのIDも登録して、こちらにもお約束通り、意見を書き込む予定にしています。私のフォーラムのIDはNaokiSomaされています。

本当にびっくりするほど沢山の唐辛子を、ありがとうございました。私はフィンランドのコショウフォーラムでお客様のお店を進めていきます。私の悪い日本語すみません。

注意する!

ユッシ

NaokiSoma

Eilen sitten oli haettavissa postista paketti peppers.jp:stä. Pyysin viikko sitten maistiaisia muutamista lajikkeista, mutta niitä lajikkeita tulikin sitten 32...


Parin kilon paketin postikulut olivat yli 4000 jeniä, mutta ystävällinen kauppias (Shin) maksoi nekin. Peppers.jp on tosiaan kauppa, jossa osataan asiakaspalvelu! Suosittelen kaikille pientä kurkistelua kaupan valikoimaan.

Mukana oli itselleni todella odotettuja lajikkeita, muutamia tässä mainitakseni->
Aji Umba:


Bishop's Cap Red:


Czechoslovakian Black:


太長とうがらし
:


Habanero Belize Sweet:


Jamaican Hot Chocolate:


Scotch Bonnet:


Ainoa joka oli kärsinyt kuljetuksesta oli paketin pohjalla oleva Inca Surprise Perusta:

Sen matka jatkui roskiin.

Ja eihän ilmaisia "illallisia" tietystikään ole olemassa. Sen, että pääsin koemaistamaan noita lajikkeita vaatii jokaisesta lajikkeesta täytetyn makuarvion, joka täytyy lähettää täytettynä postissa takaisin. Ja lisäksi sama informaatio täytyy raportoida Japanin chiliforumille kaikkien luettavaksi. Plussaa on se, että kaikki koemaistajat saavat raportin lähetettyään seuraavan vuoden ajan 10% alennusta kaikista peppers.jp:n tuotteista.

Tuo koemaistaminen on muuten melko haastavaa... eilen illalla testasin 3 llajiketta ja huomasin, että eri lajikkeiden välillä joutuu pitämään ainakin puolen tunnin tauon. Muuten ei makueroja oikeastaan huomaa. Ja White Habaneroa maistaessani viive piti olla jo 45 minuuttia. Oli muuten lämmin olo eilen.  :wink:

Chilivaari

Raakanako ihan maistelit? Sehän on vain osatotuus.

Piispan hatut suosittelen uuniin juustolla ja pekonilla täytettynä. On tosi herkkua.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Raakanako ihan maistelit? Sehän on vain osatotuus.

Piispan hatut suosittelen uuniin juustolla ja pekonilla täytettynä. On tosi herkkua.

Juu, noita jokaista lajiketta olikin siksi useampi yksilö, jotta niitä voisi kokeilla sekä raakana että kypsennettynä. Lisäksi lähes kaikkia oli useammassa kypsymisen asteessa, jotta niiden makuvariaatiot tulevat esille.

Tuo arviointilomake on sen verran kattava, että paljaaltaan on jokaista maistettava. Muuten ei oikein voi verrata makua, tulisuutta, happamuutta, makeutta, kitkeryyttä, tuntemusta suussa jne. Muutenkin noita kaikkia ominaisuuksia on hankala löytää kaikista lajikkeista, joten ei kannata ihan heti lätkäistä siihen lisäksi muita raaka-aineita sotkemaan. Eihän viinimaistajaisissakaan laiteta heti ensimmäiseksi juustoa, hunajaa taikka sitruunamehua vaan aina tehdään ensimmäinen analyysi paljaaltaan (ainakin niissä viinimaistajaisissa, joihin itse olen osallistunut).

Chilivaari

Kai me saamme kotimaisella kielellä tänne myös arvioinnit? Makuarviointia on muuten melko vähän näillä sivuilla. Makuasiahan se on, mutta olisi kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia samoista chileistä, joita itsekin käyttää. Ja tietenkin löytääkseen uusia kiinnostavia lajikkeita.

Eri tavoilla kasvatetuissa saman lajikkeen hedelmissä on toki aikamoisia eroja, mutta silti makutuntemuksia olisi mukava kuulla.