heinäkuu 07, 2024, 20:38:10 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Ensimmäiset chilit alkavat olla kypsiä tälle kesälle. Nopeimman tittelin vei punainen Fatalii, joka oli onnistunut piilottelemaan raakileitaan ja huomasin ne vasta punaisen värin tullessa mukaan kuvioihin. Purple Jalapenot kasvavat todella vauhdilla ja harmittaakin, etten niitä valinnut viime kesän kavatuskilpailuun. :(

Ruusupapu, kurpitsa ja kesäkurpitsa kasvavat myös vauhdilla ja saapa nähdä josko tänä kesänä ehtisi saamaan satoa niistä. Viime kesänä heinäkuun kylmät kelit veivät ne(kin). Tosin samanmoista keliä ensi viikonlopulle luvataan kuin viime vuoden heinäkuun ensimmäisellä viikollakin oli...  :-\

NaokiSoma

Tähän mennessä on kypsinä syöty vasta Fataliita, Naga Morichia ja Purple Jalapenoa. C.exile (Cobinho) kukki heinäkuun alkupuolella ja siinä on jo tulossa reilusti hedelmiä (edelleen suuret kiitokset Zombielle!).

Baccat ovat kasvaneet todella hyvin ja tänä vuonna taitaa tulla ennätyssato monesta lajikkeesta!

Filago

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - elokuu 03, 2009, 12:19:39 ip
Tähän mennessä on kypsinä syöty vasta Fataliita, Naga Morichia ja Purple Jalapenoa. C.exile (Cobinho) kukki heinäkuun alkupuolella ja siinä on jo tulossa reilusti hedelmiä (edelleen suuret kiitokset Zombielle!).

Baccat ovat kasvaneet todella hyvin ja tänä vuonna taitaa tulla ennätyssato monesta lajikkeesta!


Mukava kuulla :). Mullakin Baccat on se varmin osasto, katsellaan vaan kuinka puskat muuttuu korkeammiksi ja raskaammiksi. Tulethan muuten Lahteen miittiin?

Filago
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: Filago - elokuu 03, 2009, 19:36:29 ip
...Tulethan muuten Lahteen miittiin?

Tällä hetkellä olen kahden vaiheilla. Pojalla alkaa eskari ja sen valmisteluihin taittaa mennä sen verran aikaa etten pääse. Mieli kyllä tekisi, mutta matkusteluineen siihen kuitenkin kuluisi kolmisen päivää kun asun täällä maan keskisessä osassa... En kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä, mutta voipi olla että vaimo tekee sen puolestani  :-\.

NaokiSoma

Maistelin viikonloppuna ensimmäisiä kypsiä CAP 220:n hedelmiä ja sanotaan vaikka että enpä ole koskaan ennen saanut itseäni baccoista tuollaiseen kuntoon. Ensimmäisen hedelmän haukkasin ihan kantaa myöten ja puolen minuutin kuluttua alkoi kuola valua ja sitä sitten valuikin kuin hanasta seuraavan 10min ajan. Olisikohan syynä se, etten ollut tuoretta baccaa joulun jälkeen syönyt? Yleensä olen ollut immuuni baccojen kapsaisiiniyhdisteelle ja siksipä tämä pääsikin yllättämään! Fataliita ja Nagaa olen maistellut ihan paljaaltaan ja niiden kanssa ei ole tänä kesänä ollut mitään ongelmia.

Beaver Damit ovat taas osoittaneet makoisuutensa. Vaimo ehtikin jo toteamaan, että mitäs jos ensi kesänä laitettaisiin kasvari täyteen pelkästään niitä... Täytyy kyllä myöntää ettei mitenkään hullumpi idea, vaikkakaan en sitä tule toteuttamaan.

NaokiSoma

Taas olisi viikonloppuna tulossa vieraita Luxemburgista maistelemaan syksyn antimia ja alkuruuaksi ajattelin laittaa Gazpachoa (kylmää tomaattikeittoa) 7podeilla maustettuna. Lisukkeeksi sitten paistan perunarieskoja ja päälle silppuan Aji Cristaleja sekä Aji Goldeneita. Pääruoka onkin sitten riisi/jauhelihatäytteisiä Beaver Dameja ja jälkiruuaksi chilisuklaata. Piispanhatutkin ehtivät mukavasti kypsiksi, joten niistäkin pääsee ensimmäisiä maistelemaan.

Saman porukan toissa visiitti näytti löytyvän tuolta ->
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3441.msg34058#msg34058

Viime kesäinen näköjään jäi raportoimatta, mutta hullaantuivat silloin kyllä isoihin baccoihin.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - elokuu 27, 2008, 09:48:21 ap
Ja vielä suuret kiitokset Zombielle Cobinchon taimesta! Lupaan, että se pääsi hyvään kotiin.

Uuteen astiaankin sen jo siirsin.

Edelleen kiitokset Zombielle. Jos huolta on ollut tuosta viime syksynä antamastasi risusta, niin tuossapa Cobinho (c.exile) tämän hetkisessä kunnossa on...

Hyvin on kasvanut ja mukavasti tuli naposteltavaakin:) Nuo ovat nimittäin aivan ihania kuivattuina "karkkeina", sillä pidän erityisesti tuosta chacoense-tyyppisesä mausta.

Ja yritän saada postailtua lisääkin kuvia tämän kesäisistä kasvatuksista tässä lähiaikoina...  :-[

Filago

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - marraskuu 03, 2009, 09:44:07 ap
Edelleen kiitokset Zombielle. Jos huolta on ollut tuosta viime syksynä antamastasi risusta, niin tuossapa Cobinho (c.exile) tämän hetkisessä kunnossa on...

Hyvin on kasvanut ja mukavasti tuli naposteltavaakin:) Nuo ovat nimittäin aivan ihania kuivattuina "karkkeina", sillä pidän erityisesti tuosta chacoense-tyyppisesä mausta.

Ja yritän saada postailtua lisääkin kuvia tämän kesäisistä kasvatuksista tässä lähiaikoina...  :-[


Olisi kiva nähdä sun tämän vuoden lajeja kuvina. Ja tosiaan, type Exile on se minunkin Chaconi, joten ilmeisesti sama kasvi. Mulla vaan vasta sirkkataimi, jossa ekat oikeat lehdet vasta alullaan.

Filago, joka taistelee taas vaihteeksi kirvojen kanssa
#163

NaokiSoma

marraskuu 04, 2009, 11:00:32 ap #648 Viimeisin muokkaus: marraskuu 04, 2009, 15:13:01 ip käyttäjältä NaokiSoma
Lainaus käyttäjältä: Filago - marraskuu 03, 2009, 18:04:07 ip
...Olisi kiva nähdä sun tämän vuoden lajeja kuvina.

Tulee niitä kunhan maltat mielesi ;) Koko kesän kuvat toukokuusta asti ovat ihan sekaisin kovalevyllä ja niiden sorttaaminen kestää jonkin aikaa...

Löysin kuvan tuosta Lancesta heinäkuun alusta.

Uudempia kuviakin varmasti jossakin on... tietäisin vain missä. Tietotekniikan kanssa on tässä kamppailtu ja jouduinkin uuden koneen hankkimaan kun edellinen ei enää suostunut yhteistyöhön.

Jotakin muuta mitä löysin (suurin osa elokuulta :-[):

Beaver Damit kasvoivat tänä(kin) vuonna hyvin.


7pod kypsytteli ensimmäiset hedelmät jo kesäkuulla. Todellakin helpoin kasvatettava tulinen chinense, mitä minulla on ollut.


Balloon (Peri Peri, Bishop's Hat, ...) ei saanut viime kesänä ainoatakaan hedelmää aikaiseksi, joten jääräpäisenä suomalaisena talvetin sen ja tänä kesänä siitä tuli syötävääkin.


Aji Angelo oli yksi näistä tämän kesän uutuus-baccoista. Maku hyvä, tulisuutta hivenen liikaa tavalliseen leivänpäällä syöntiin. Suurin osa sadosta meni myöhemmin kuivatukseen ja jauhettavaksi. Maku ja hedelmän ulkonäkö hyvin samankaltainen kuin Aji Rojolla, mutta pituutta tälle kasville tuli kaksinkertaisesti.


Laitoin tälle kesälle toistakymmentä kasvia sekä Purple Jalapenoa että tavallista Jallua. Tämä violetti versio oli kolmisenkertaa satoisampi, joten eipä tarvitse miettiä kumpaa laitan ensi kesänä kasvamaan... Suurin osa meni etikkasäilökkeiksi sekaisin Fatalien kanssa.


Löysin myös yhden kuvan jonkun illan sadosta. Ei mitenkään erikoisen paljon, mutta taisi riittää sille illalle ruuanlaittoon. Takaa eteenpäin vasen reuna näyttäisi olevan PI441583, Purple Jalapeno, Red Fatalii, Chupetinha. Vastaavasti oikealla takaa eteen on 7pod, Aji Golden, CAP218, CAP220, NuMex Suave Red. Lasikulhossa keskellä on sitten joko Puta Pario (c.chacoense) tai Cobinho (c.exile), noista en voi pelkän ulkomuodon perusteella sanoa ja tuon kuvan otostakin on pari kuukautta joten muistikuvaa ei ole :-\.


More to follow... stay tuned.

MasaT

Aika tuuhean näköinen oli ainakin tuo C.Lanceolatumin taimi eli on varmaan ollut aika hyvän näköinen loppukesästäkin. :)
Tuon Yellow 7podin siemeniä kun jostain saisi mutta tuota punaistakaan en ole vielä kasvatellut.
Tätä Balloon/bishops hat- chiliä näkee muuten silloin tällöin myös tulisia versioita. Vois olla jollekin ikävä yllätys, joka on tottunut pitämään tätä mietona chilinä. :)

NaokiSoma

marraskuu 04, 2009, 14:40:25 ip #650 Viimeisin muokkaus: marraskuu 04, 2009, 15:14:24 ip käyttäjältä NaokiSoma
Lainaus käyttäjältä: MasaT - marraskuu 04, 2009, 12:43:22 ip
Aika tuuhean näköinen oli ainakin tuo C.Lanceolatumin taimi eli on varmaan ollut aika hyvän näköinen loppukesästäkin. :)

Joo hyvännäköinen oli vielä sisääntuodessa, mutta sitten tippui kukat ja puolet lehdistä. Mielestäni otin siitä kuvia ainakin kun siinä oli kymmenittäin nuppuja, mutta enpä löytänyt sitä. Täytynee taas kohtapuolin lähteä ullakolle kamera kädessä. Kunhan nyt ensin löytäisin noita muita kuvia tuolta varmuuskopiolevyltä  :'(.

Edit: Niin ja kiitokset siemenistä jotka kiersivät siis tänne Hangon Auringon käsien kautta.

NaokiSoma

Tänä kesänä kokeilin kasvattaa Japanin ihmettä, Okutsu Hime Tougarashia. Oikein mukava annuum, sillä se oli tosi satoisa: hedelmiä saman verran kuin lehtiä :)


Fatalii Red ei myöskään pettänyt vaan taas tuotti enemmän satoa kun sain kulutettua...


Starfishin kauneutta


Ja kasvarin yleisnäkymä syyskuulla:

NaokiSoma

Sikaflussat on nyt kärsitty eikä Naga-vodkakaan näyttänyt siihen auttaneen. :-\

Löysin kuvia chilien sisääntuontivaiheesta (27.9.) ja tässäpä näitä...

Chupetinha oli todella satoisa useamman vuoden ajan, mutta valitettavasti sen hedelmissä oli aivan liikaa siemeniä sisällä verrattuna hedelmälihaan jotta niitä olisi voinut käyttää perkaamatta. Laiskana ihmisenä annoin kasvin jäädä pakkaseen hedelmien keruun jälkeen...


Punaiset Fataliir olivat jälleen kerran luottamuksen arvoisia! Nämä ovat kyllä chinenseiksi todella helppohoitoisia ja erittäin satoisia. Satokautta on toukokuusta jouluun (ja vieläkin on puskissa raakileita kypsymässä).


7podit tuli käytettyä jo aiemmin syksyllä chilivodkan tekoon, joten eipä noita hedelmiä enää sillätuotaessa montaa jäljellä ollut...


Aji Golden oli maultaan erinomainen ja kolmesta kasvista riittikin leivän päälle silputtavaa elokuun puolesta välistä syyskuun lopulle saakka. Suosittelen!

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - joulukuu 16, 2009, 12:43:03 ipAji Golden oli maultaan erinomainen...


Onko tuo Golden mitenkään maultaan verrattavissa Amarilloon? Minä olen siihen mielistynyt.

Ilmoita nyt ihmeessä ne reilun kokoiset Amarillosi kasvatuskisaan.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6160.0
Ihan hävettää pitää kärkitilaa alle 11 cm tuloksella. Tässä minun lajikkeessani se on hyvä keskimitta, mutta kuten jo aikaisemmin totesimme, Amarilloja on erilaisia ja sinulla on sitä tuplasti isompaa mallia.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 16, 2009, 13:03:41 ip
Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - joulukuu 16, 2009, 12:43:03 ipAji Golden oli maultaan erinomainen...


Onko tuo Golden mitenkään maultaan verrattavissa Amarilloon? Minä olen siihen mielistynyt.

Pääosin makeampi ja raikkaampi. Paljon parempi kuin Amarillo.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 16, 2009, 13:03:41 ipIlmoita nyt ihmeessä ne reilun kokoiset Amarillosi kasvatuskisaan.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6160.0
Ihan hävettää pitää kärkitilaa alle 11 cm tuloksella. Tässä minun lajikkeessani se on hyvä keskimitta, mutta kuten jo aikaisemmin totesimme, Amarilloja on erilaisia ja sinulla on sitä tuplasti isompaa mallia.

Otin kyllä elokuulla kuvan ja sen hetkinen raakile oli muistaakseni 18cm. Mutta mutta... lokakuun alussa edellinen tietokone päätti lopettaa yhteistyön ja kaikki tiedostot ovat siellä kovalevyllä enemmän tai vähemmän korruptoituneita. Niistä sitten väärän nimisistä tiedostoista sen kuvan löytäminen on aika mahdotonta.

Tuolloin syyskuun lopussa kun laiton puskan kompostiin en muistaakseni ottanut mitään kuvia mittanauhan kanssa, joten taidat saada tällä kertaa pitää itse voittosi  ;) Jollen sitten jollain ilmeellä joululomalla kaivettua tuota kuvaa esille.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - joulukuu 17, 2009, 14:58:45 ip
Pääosin makeampi ja raikkaampi. Paljon parempi kuin Amarillo.


Vertaat makua siihen isoon Amarilloon. Periaatteessa on mahdollista, että pienempi on eri makuinen. Noiden keltaisten perulaisten nimeäminen on aika kirjavaa. Yleensä Amarillo mainitaan noin 10-12 cm pitkänä, mutta siitä on todella useita variaatioita.

Tuo sinun kuvasi Goldenista muistuttaa kovasti Filagon kuvaa Amarillosta, jolla hän sentään ohitti minut kisassa. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6160.msg79905#msg79905

Odottelemme kuvaasi. Valitettavasti viimevuotinen ei kelpaa. Se oli kyllä komea.

NaokiSoma

Vielä löytyi (ainakin) yksi viime syksyn lajike... CAP 220:

Aivan hirvittävän tulinen baccatumiksi. Nämä meni pääosin etikkasäilöikkeisiin sillä olivat sellaisenaan leivän päälle silputtuna vähän turhan hardcore meininkiä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - marraskuu 04, 2009, 11:00:32 ap
Aji Angelo oli yksi näistä tämän kesän uutuus-baccoista. Maku hyvä, tulisuutta hivenen liikaa tavalliseen leivänpäällä syöntiin. Suurin osa sadosta meni myöhemmin kuivatukseen ja jauhettavaksi. Maku ja hedelmän ulkonäkö hyvin samankaltainen kuin Aji Rojolla, mutta pituutta tälle kasville tuli kaksinkertaisesti.

Tuossa vielä kuvatus kypsästä hedelmästä:

Sekä sen perus-baccamaisesta kukasta:

Filago

Entäs se Aji Bolivian? Kuivatun maku oli mieto, miltä maistuu tuoreena? Miten kasvoi muuten?

Filago, joka kylvi pari siementä ja näyttää itävän :)
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 20, 2010, 15:06:06 ip
Entäs se Aji Bolivian? Kuivatun maku oli mieto, miltä maistuu tuoreena? Miten kasvoi muuten?

Filago, joka kylvi pari siementä ja näyttää itävän :)



Tosiaan paljon miedompi kuin esim. Aji Angelo, CAP 218 tai CAP 220. Näihin mainittuihin baccoihin verratuna myös ohut lihaisempi, joten oli erittäin helposti kuivattava ja nuo bacca-jauhemyllyni ovatkin tänä talvena täynä tuota Bolivialaista. Bolivialaisen lajikkeen ei luulisi olevan kylmän herkkä, mutta niin vain se oli lehdet lerpallaan ensimmäisenä kasvarissa toissa kesänä kun tuli syksyn ensimmäisiä viileitä. Tosi satoisa ja helposti talvehtiva lajike.