tammikuu 09, 2025, 22:49:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mullan valintaa

Aloittaja nelsson, toukokuu 17, 2007, 10:15:08 ap

« edellinen - seuraava »

nelsson

Noniin, kohta pitäisi tulla eka chilisiemenpaketti postissa ja vaikka jo kohta kesäkuu onkin, ajattelin pistää itämään. Mietinpähän kuitenkin että minkälaisesta mullasta nuo chilit sitten pitävät? Turvettahan kaikki suosittelee, mutta kun ei ole (ihme ja kyllä) vielä turvepakettia nokan eteen sattunut. En edes kauppapuutarhasta löytänyt, tosin että oli niin iso myymälä että voi olla ihan omista silmistäkin kiinni. Turve kuitenkin kuulemma toimii.

Vaihtoehtona mietin hieman toisenlaista sekoitusta, nimittäin mustaa multaa ja orkideamultaa. Harvempi kasvi tykkää ihan puhtaasta mustasta mullasta, mutta orkideamullan kanssa siitä pitäisi tulla hyvinkin ilmava, eikä niin tiukasti lannoitettu seos. Onko kenelläkään kokemusta orkideamullan käytöstä? Se on tuommosta melko karkeaa puuaineksista koottua multaa (sis. männynkuorta ja lehtipuuhiiltä), pH 4,8. Mustalla mullalla pH 6,5, eli lopputuloksena pitäisi olla pH jotain siltä väliltä.

Idättämislämpötilaksi suositellaan jotain Fataliin sivuilla peräti 27-29C, mutta lämpötilan saaminen nuin korkeaksi vaatii meikäläisen oloissa kyllä ekstraponnisteluja. Missä lämpötiloissa olette itse idättäneet ja kasvatelleet?

Clown^

ok menes takas sinne puutarhakauppaan :) turve myydään semmoisissa kätevissä säkeissä jonka koot alkaa 65litraa =)
Ja jos ei itse löydä niin kannattaa olla rohkee ja kysyä myyjältä vaikka ne olis kuinka söpöjä  8)

kyllä se multa settikin toimii ihan hyvin. Itse en mullasta tiedä niin paljon kun oon turvetta jo tälläkaudella 130litraa tunkenu meneen :D

Ei idättämiseen tarvi mitään erikoista. Osta vaikka semmoinen pieni muovinen kasvihuone ja pieniä ruukkuja/kivivillaa laita siihen siemenet ja vettä pohjalle ja pistät aurinkoiseen paikkaan.
Itse idätin noin ja sain siemenet eloon viikossa.
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!

petri78

Älä hyvä mies käytä sitä mustaa multaa.
Ei ole hyvästä chileille, liikaa ravinteita ja liian tiheää --> juuret ei kasva kunnolla.

Kaktus- ja kylvömulta tai ihan taimimulta on pikkusille hyvä ja siihen voi sekoittaa vaikka hiekkaa tai perliittiä 1/4 tai vähempikin riittää.

Tuo orkideamulta saattaa toimiakkin mutta isommille chileille se tarvitsee lannoittaa aika reilulla kädellä kun siinä ei ole lisättyjä ravinteita.

HUOM! orkideamulta EI oikeasti ole multaa vaan männynkuorta ja lehtipuuhiiltä.

Hyvä yhdistelmä voisi olla kaktus- ja kylvömullan tai taimimullan ja orkidea mullan sekoitus, ehkäpä 60/40 eli kaktus- tai taimimultaa hiukka enemmän.

Mä olen idättäny ihan huoneen lämmössä 20-21, keittiön työtasolla mihin paistaa aurinko vain aamuisin. Itää ehkä vähä hitaammin mut itäny kuitenki.

Äkkiä saat lämmöt nousuun kun laitat yläpuolelle 40w tai vaikka 60w normi hehkulampun. Mut pistä lämpömittari ettei mene liian kuumaks ja pidä tarkasti huolta ettei siemenet pääse kuivumaan, idätit missä alustassa hyvänsä.

Kyllä sitä turvetta saa melkein mistä vaan, ottaa vaan silmät auki.

Tuotteet joihin viittaan ovat kekkilän, syystä että
biolanin sivuilta ei tahdo löytää tietoa tuotteiden sisällöstä.

nelsson

Mustan mullan ja orkideamullan sekoitusta tässä mietin, en suinkaan raakana kumpaakaan. Suhde tulee varmaan näppituntumalla. Pitäisi vettä ja lannoitteita paremmin kuin orkideamulta, mutta olisi ilmavampaa ja ei niin tiukasti lannoitettua kuin mustamulta. Kekkilän orkideamultaa ja Biolanin mustaa multaa, niitä nyt sattuu olemaan. Pitää sitten harkita nuita muitakin multavaihtoehtoja, etenkin turvetta (halpaa ja toimivaa). Hmm.. Eli takas puutarhakauppaan. Hiekkaakin olisi kiva sekoitella, mutta sitä on näin kaupunkialueelta vähän hankala löytää. Kulkuvälineenä polkupyörä.

Minikasvihuone löytyy, joten pistän sinne varmaan ainakin osan taimista itämään. Hyvä tietää että itää myös pienemmissä lämpötiloissa, kun ei tuonne välttämättä mahdu kaikki taimet.

Kiitoksia neuvoista.

petri78

jos meinaat käyttää sitä mustamultaa sen orkideamullan seassa niin
ÄLÄ lannoita pitkään aikaan, riippuen mullan määrästä mutta kestää pari kuukautta ellei pidempäänkin ennen kuin kasvi on kuluttanut mullan sisältämät ravinteet. Koska jos lannoitat liian pian on tuloksena yliannostus ja pahimmassa tapauksessa chilin henki lähtee autuaammille kasvatusmaille.

Muista että mustamulta tuppaa paakkuuntumaan helposti ja chilien hennot juuret eivät pysty läpäisemään näitä kovia paakkuja, tämä johtaa kasvun hidastumiseen ja lopulta pysähtymiseen. Saattaa käydä myös niin että ei tule satoa juuri lainkaan tai tosi huonosti. Trust me, tää on koettu.

Yhä edelleen olen sitä mieltä että käytä kaktus- ja kylvömultaa tai taimimultaa ja sekoita siihen sitten se orkideamulta.

Espelt

Mun mielestä ei ole mitään järkeä lähteä kokeilemaan multaseoksia ekalla kasvatuskaudella. Täällä on jo niin moni maksanut oppirahat, että sinun ei tarvitse sitä enää tehdä.
Kekkilän Puutarhaturve on ainakin yksi varma nakki. Turussa hintaluokka on ollut vitosen pintaan. Plantagenissa oli ainakin ja Kauppilalta saat satavarmasti. Itse ostin Kaarinan Honkkarista Kekkilän Kasper kasvuturvetta. Ravinteet näyttäisivät olevan samaa luokkaa tuon puutarhaturpeen kanssa, mutta raaka-aine on vaaleaa rahkaturvetta, kun taas puutarhaturve on tummempaa saraturvetta ilmeisesti.

Olen ymmärtänyt, että chileille kasvualustan johtokyky ei saisi olla yli 5 mS/cm eli pussista kannattaa katsella tuota lukua. Korjatkaa viisaammat jos olen väärässä tässä asiassa.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

petri78

En tiedä noista johtoluvuista, mutta pH on ainakin yksi tekijä mitä kannattaa tuijotella ja toinen juttu on NPK eli typpi, fosfori ja kalium.
Chilit eivät tykkää liiasta typestä(jos et usko niin työnnä semmoinen biolanin vihreä puikko chiliruukkuus ja kato kuinka se kuolee alta kahden viikon, tääkin on tullu kokeiltua) ja taas kaliumia ne kuluttaa runsaasti kun tekevät satoa.

Ite kans hommasin tuota kekkilän puutarhaturvetta, sen pH on 6,2 (esim. jalapenoille ilmoitetaan optimaaliseksi pH:ksi 6,5)
NPK on 80-30-200
Tän kans ei tarvi säätää mitää, tökkää chilit vaan pystyy ja ei muuta ku menoks.

mimsi

Minulla on kasvit turpeessa, taimet idättelen taimimullassa. Mietin vain kun jäi vermikuliittia ylimääräiseksi, että voisiko sitä laittaa esimerkiksi saviruukuissa oleville chileille? Saviruukuista kun tuppaa lämpimällä kosteus haihtumaan niin nopeasti ja vermikuliitti sitoo kosteutta itseensä. Vermikuliitin pitää myös kasvualustan kuohkeampana ellen ihan erehdy.. Voihan homma mennä vähän hifistelyksi, mutta taidan kokeilla seuraavassa ruukun vaihdossa.  :roll:

tellie

Lainaus käyttäjältä: "mimsi"Mietin vain kun jäi vermikuliittia ylimääräiseksi, että voisiko sitä laittaa esimerkiksi saviruukuissa oleville chileille? Saviruukuista kun tuppaa lämpimällä kosteus haihtumaan niin nopeasti ja vermikuliitti sitoo kosteutta itseensä. Vermikuliitin pitää myös kasvualustan kuohkeampana ellen ihan erehdy.. Voihan homma mennä vähän hifistelyksi, mutta taidan kokeilla seuraavassa ruukun vaihdossa.  :roll:


Ei harmainta aavistusta siitä mikä mahtaa olla vermikuliitti, mutta itse olen vähän ajatellut saviruukkujen lakkaamista sisäpuolelta... Lakka paitsi vähentäisi kosteuden haihtumista, myös vähentäisi juurien ruukun sisäpintaan tarttumisen riskiä. Se myös auttaisi saviruukkujen pitämistä esteettisinä ja vähentäisi patinoitumista, saviruukkujen patinahan on pitkälti suoloja ja muita veden mukana ruukun pintaan tulleita aineita, jotka sitten veden haihtuessa jäävät pintaan muodostaen epäilyttävää kökköä, kenen mielestä kauniista ja kenen mielestä järkyttävän rumasti.

Kuten arvata voi, ongelmaksi on muodostunut se, etten ole keksinyt sopivaa lakkaa. Mikä olisi myrkytyön, pinnalle sopiva ja kestävä? Enpä tosin ole tässä keskellä tenttiviikkoa edes yrittänyt löytää...

Jaa ja miksi ei muoviruukkuja? Minun kohdallani siksi, että en onnistunut löytämään niitä kohtuuhintaisina, vaikka juoksin useammankin kaupan läpi. Liekö vika havainnoinnissa vai valikoimissa :roll: Hermoparat kärähtivät ja saviset tulivat. Ovathan ne tietty muovisia nätimpiä.

Juckiz

Tuppaavat nuo muoviruukut olemaan aika kovissa hinnoissa.
Tuskin öljyn nykyinen barrelihinta ainakaan asiaa auttaa... :P
Ostin Plantagenista pari 10 litran muoviruukkua ja niihin aluslautaset. Yhteensä €15.80  :shock:
Noh, hyvältä vaikuttivat ja Lemon Dropit vaatimalla vaativat juuri tuollaisia. Mitä siinä muutakaan voi... :)
#106

"...plus it looks like his penis is hanging out"

petri78

Vermikuliitti http://fi.wikipedia.org/wiki/Vermikuliitti

Käyttää sadevettä kasteluun niin ei kerry suoloja, pääasiassa kalkkia.
Iso ämpäri vaan partsille tai pihalle.

Eipä taida löytyä myrkytöntä lakkaa tai maalia, kun ne sisältää esim. epoksihartsia (Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä.) tai muita hyvin myrkyllisiä kemikaaleja. En tiedä liukenevatko ne multaan mutta en lähtis kokeileen koska jos liukenevat siirtyvät ne chileihin ja sun elimistöön ja voi että on nam nam.

Helpoimmalla taidat päästä ku vedät elmukelmua ensin ruukkuun, sit heität mullat päälle ja leikkaat ylimääräiset pois. Voithan sä kokeilla öljytä sen ruukun ihan normi ruokaöljyllä mut en tiedä kauan kestää. Lasitus on ainoo oikeesti toimiva eli siis emaloidut ruukut.

Itse taas käytän muoviruukkuja ja laitan mullan/turpeen pinnalle n. 3cm kerroksen kevytsoraa. Kosteus säilyy parhaimmillaan jopa 2 vko vaikka
tuossa chilikaapissa on 28-29 astetta lämpöä n. 12h/päivä.

tellie

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Vermikuliitti http://fi.wikipedia.org/wiki/Vermikuliitti

Käyttää sadevettä kasteluun niin ei kerry suoloja, pääasiassa kalkkia.
Iso ämpäri vaan partsille tai pihalle.


Voisi kertyä astetta enemmän ureaa, kaljojen pohjia ja vastaavia kuitenkin :lol: Kun ei ole pihaa tai omaa parveketta, ja kerrostalon piha on avoin paitsi asukkaille ja heidän koirilleen, myös kaiken maailman tallaajille. Enkä sitten tiedä miten ravitsevaa on sadevesikään kaupunkialueella... Tosin näin pienessä paikassa kuin tämä aivan hyvää, veikkaan ma. Muistelisin kuitenkin, että akvaariopuolella on isommissa kaupungeissa asuvalla porukalla sellaisia kokemuksia, että herkimmät kalat ovat saaneet oireita sadevedellä suoritetusta vedenvaihdosta, mikä ei sekään kovin terveeltä kuulosta. Ehkä pH on ollut liian alhainen, ehkä jotain muuta.

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Eipä taida löytyä myrkytöntä lakkaa tai maalia, kun ne sisältää esim. epoksihartsia (Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä.) tai muita hyvin myrkyllisiä kemikaaleja. En tiedä liukenevatko ne multaan mutta en lähtis kokeileen koska jos liukenevat siirtyvät ne chileihin ja sun elimistöön ja voi että on nam nam.


No niinpä, aivan sama asia epäilyttää. Tosin posliiniväreissähän esim. on värejä/pinnoitteita/jotain, joita voi käyttää astiastoissa, joten kaipa sitten myrkyllisyyden puolesta kukkaruukuissakin, tyhmempi voisi luulla. Miten tarttuu saveen, miten sileä on, maksaako painonsa verran kullassa jne on aivan eri tarina sitten kyllä.

Muistelisin toisaalta myös nähneeni myös myrkyttömiä maaleja askartelukaupoissa, ja akvaariopiireissähän käyttävät Sika Top Sealia, joka muistaakseni on juomavesihyväksyttyä, joten tokkopa siitä ruukun pinnassakaan ihmeitä irtoaisi. Miten sileää, en tähän hätään tiedä, ja miten kalliiksi hankkiminen tulisi, jaa-a. Akvaariokäytössä on käsittääkseni myös eräitä muita myrkyttömiä lakkoja, jotka ehkä olisivat selvittämisen arvoisia.

Uskon siis, että kyllä jostain jotain käypää saisi! Sikaa vaikka täytyisi rakkaan rajanaapurimme ruotsin puolelta tilata, niin saisi sitten samalla akvaarioonkin valettua kaikkea jänskää. Siinähän sitä oikeastaan olisi kesätyöttömälle opiskelijalla tekemistä, valaa kaikkea järkevää ja järjetöntä.

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Helpoimmalla taidat päästä ku vedät elmukelmua ensin ruukkuun, sit heität mullat päälle ja leikkaat ylimääräiset pois. Voithan sä kokeilla öljytä sen ruukun ihan normi ruokaöljyllä mut en tiedä kauan kestää. Lasitus on ainoo oikeesti toimiva eli siis emaloidut ruukut.


Elmukelmua olen myös ajatellut, mutta vähän säätämisen tuntua moisessa. Lasitus ei taida tapahtua ihan helpolla, ja lasitettujen ruukkujen hinnat ovat tähtitieteelliset verrattuina lasittamattomiin.

Emuli90

Lainaus käyttäjältä: "petri78"Vermikuliitti http://fi.wikipedia.org/wiki/Vermikuliitti

Mistähän tätä ainetta mahtaa saada? Saako Robinhoodeista?

Espelt

K-raudasta saa ainakin isossa säkissä ja akvaarioliikkeistä ja puutarhamyymälöistä moninkertaisella litrahinnalla.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

nelsson

Kiitos kaikista ajatuksista ja neuvoista tähän saakka. Saviruukkujnen lakkaamisesta en osaa paljoa sanoa, muuta kuin että myrkyttömiä löytyy kyllä. Myrkyllisetkin saattaisi toimia jos niistä ei irtoa myrkkyä kuivumisen jälkeen. Yksi mikä tulee mieleen on vanha kunnon sellakka. Täysin myrkytöntä, tehdään jostain hyönteisistä. Sitä yleensä käytetään puussa, mutta myös monenlaisissa muissa myrkytöntä lakkaa vaativissa hommissa. Vikana täytyy sanoa ainakin tahraavuus - että kun nestemäistä sellakkaa käsittelee, täytyy olla todella varovainen ettei tyri. Jättää värin about kaikkeen mihin koskee. Eräiden lähteiden mukaan se ei kuitenkaan kestä välttämättä toistuvaa vesipesua, ainakaan sellakalla käsiteltyjä huonekaluja ei pitäisi vedellä toistuvasti pestä. Saviruukkujen lasitus on todellakin toimiva juttu, mutta en tiedä miten emaloiminen siihen liittyy. Mutta eikö tuo saviruukun haihduttaminen ole siinä mielessä ihan hyväkin että se ehkäisee jossain määrin ylikastelua?

Taimivaiheessa en lannoita ollenkaan, annan kasvin ensin asettua paikoilleen kunnolla ja sitten myöhäisemmässä vaiheessa vasta lannoittelen. Ajattelisin, että lannoitan sitten varovasti tuommoisella melko typpi- ja kaliumpitoisella - Kekkilän kastelulannoite (17-4-25). Kertokaa vaan jos suhteet on persiellään niin osaan varautua.

Sadeveden kanssa mulla on samoja ongelmia. Pistää kaupunkialueelle saavin niin se katoaa tai täyttyy kaikenlaisella epämääräisellä. Enkä olisi yhtään varma Turun kaupunkialueen sadeveden puhtaudestakaan.

Chilit ei tosiaan ole entuudestaan tuttuja, mutta vuoden verran olen kasvatellut kaikkea muuta hyvällä menestyksellä. Sitruunaa, granaattiomenaa ja limoviikunaa kasvatan pikkuhiljaa bonsain muotoon ja mittoihin, mutta tämä ensimmäinen vuosi on mennyt pitkälti harjoitellessa ihan perusteita - suurin osa kasveista on siemenistä idätettyjä niin menee vissiin vielä kymmenisen vuotta ennen kuin niitä voi bonsaiksi ruveta kutsumaan. Eihän tässä mitään kiirusta... Ehdin hankkia vanhempia ja enemmän treenattuja kasveja jo monta siinä ajassa. Myös chilit on pääasiassa katsottavaksi, se syöminen on sitten vaan plussaa (eli kyllä niitä paprikojejakin sais tulla)

petri78

LainausNo niinpä, aivan sama asia epäilyttää. Tosin posliiniväreissähän esim. on värejä/pinnoitteita/jotain, joita voi käyttää astiastoissa, joten kaipa sitten myrkyllisyyden puolesta kukkaruukuissakin, tyhmempi voisi luulla. Miten tarttuu saveen, miten sileä on, maksaako painonsa verran kullassa jne on aivan eri tarina sitten kyllä.


Niin aivan, puhuin taas ihan p:tä posliinii väreillähän ruukun pinnoitus onnistuu suht helposti jos ei oteta huomioon että väri tarvitsee polttaa
kiinni. Saven kyllä pitäis kestää vaivattomasti. Posliinivärien pitäis olla kyllä riittävän tasaisia, homman pointtihan on se että kitka pienenee vaikka oliskin pieniä kupruja.

LainausMuistelisin toisaalta myös nähneeni myös myrkyttömiä maaleja askartelukaupoissa, ja akvaariopiireissähän käyttävät Sika Top Sealia, joka muistaakseni on juomavesihyväksyttyä, joten tokkopa siitä ruukun pinnassakaan ihmeitä irtoaisi. Miten sileää, en tähän hätään tiedä, ja miten kalliiksi hankkiminen tulisi, jaa-a. Akvaariokäytössä on käsittääkseni myös eräitä muita myrkyttömiä lakkoja, jotka ehkä olisivat selvittämisen arvoisia.


Yritin vähän etsiskellä mutta ei löytynyt pika-etsinnällä, ei jaksa nyt kaivaa lisää. Mutta jos käy akvaarioon niin käy kyllä kukkaruukkuun.
Kertoisin lisää sika topsealistä mutta kun ei löytynyt sian sivuilta tuotetietoja.

Nelsson kirjoitti
LainausSaviruukkujen lasitus on todellakin toimiva juttu, mutta en tiedä miten emaloiminen siihen liittyy


Siis eikö emalointi ja lasitus ole sama asia. Olen ainakin eläny siinä uskossa.

Onhan kyllä olemassa erikseen emalimaali, käytetään mm. pienoismallien maalaamiseen, mutta se on öljymaali ja sisältää ksyleeniä joka on liuotinaine http://en.wikipedia.org/wiki/Xylene

Eihän niistä myrkkymaaleista ja -lakoista pitäis mitään irrota jos eivät naarmuunnu, mutta...

ilmari

topicista vähän lipsuttu, mutta kuitenkin...
http://puutarha.net/index.asp?s=/keskustelu/keskustelu.asp?id=2332

tuolla kerrotaan että pellavaöljyllä tai ruokaöljyllä vois käsitellä estääkseen "hometta" tai kalkkia tai muita "näköhaittoja"...
#40

tellie

Lainaus käyttäjältä: "nelsson"Mutta eikö tuo saviruukun haihduttaminen ole siinä mielessä ihan hyväkin että se ehkäisee jossain määrin ylikastelua?


Näinhän tuo tekee, mutta itse välttelen ennemmin ylikastelun kastelemalla harvemmin kuin saviruukkujen kanssa, joihin pitää kaataa jatkuvalla sytöllä huimia määriä vettä :) Ylikastelijoille varmaankin muoviruukkuja turvallisempia tuossa mielessä.