kesäkuu 26, 2024, 10:48:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Harssi

Aloittaja Clown^, toukokuu 23, 2007, 16:58:01 ip

« edellinen - seuraava »

Clown^

Hienonna kuivattuja chilejä
Ruskista öljyssä kunnes näyttävät hyvältä.
Lisää valkosipulia, maun mukaan tietenkin.
Lisää viinietikkaa ja suolaa ja sokeria.
Keitä ihan hetki ja lisää tomaattipyrettä maun mukaan.
Ruskista tomaattipyre noin 5min kunnes väri muuttuu hieman ruskehtavaksi.
Laita kulhoon/blenderiin ja lisää öljyä survo chilimassa ja haluamasi määrä öljyä.

Nauti kylmänä tai kuumana. Ihan sama mulle Very Happy
Sopii maustamiseen ja sellaisenaan dipiksi Embarassed
_________________
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!

arse

Jos tämmöistä mössöä ei ole aikasemmin tehnyt, niin jotkut ohjeelliset määrät perushyvän lopputuloksen saavuttamiseksi olisivat paikallaan, kiitos :)
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Sahkolaite

Sehän riippuu ihan omista toleransseista tuo chilin määrä. Muutenkin tuo ainesten määrä on verrannollinen siihen, kuinka paljon tavaraa haluaa/tarvitsee. Muistaa vain sen että tomaattipyree kiehuu hieman kokoon ja palaa pohjaan yllättävän helposti..
Puutarhurin multaiset kädet.

Clown^

Kunhan kuivatut chilit ruskistellaan ja annetaan liota öljyssä hyvin. Suosittelen sitten muuten jonkin sortin ilmastointi yläpuolella :)
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!

teppo42

Näistä määristähän mä jo kerran kitisin. Olen siis samaa mieltä kuin ARSE tässä. Eli mistä mä tiedän pitääkö tuota tomaattipyrettä laittaa vaikka puolitoista kiloa tuohon? Tai meneekö viinietikkaa kaksi tippaa vai neljä desiä? Ihan oikeasti voisi niitä jotenkin järkeviä määriä mainita. Pliis.

NaokiSoma

En oikein tunne tuota Harssi nimeä, mutta olettaisin sen olevan Harissan tyyppinen dippikastike. Harissa on varmasti tunnettu Marokossa tai Tunisiassa käyneille. Siellä tuubissa myytävä Harissa on suosittu tuliainen ("nimimerkillä kokemusta on" :wink: ). On muuten tosi hyvää hapankorpun päällä!

Tässäpä ohje niille, jotka haluaisivat tehdä sitä kotona:

12 kpl kuivattuja punaisia (Afrikassa tyypillisiä pitkiä annuum) chilejä
1 rkl korianterin siemeniä
2 tl kuminan siemeniä
2 valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
4-6 rkl oliiviöljyä

1) Irroita kannat chileistä. Ravistele pois osa siemenistä, mutta ei kaikkia. Laita chilit kulhoon ja kaada päälle lämmintä vettä. Parikymmentä minuuttia riittää chilien pehmenemiseen.

2) Chilien liotessa paista korianterin ja kuminan siemenet kuivalla pannulla, kunnes niistä irtoaa voimakas tuoksu. Sen jälkeen kaada siemenet mortteliin ja jauha ne. Laita jauhe syrjään.

3) Laita valkosipulin kynnet mortteliin, ripottele pinnalle suolaa ja hakkaa kynnet tahnaksi. Valuta ylimääräiset nesteet pois chileistä ja lisää ne mortteliin. Jatka murskaamista, kunnes soosi on tasaista.

4) Laita soosin sekaan mausteet. Valuta joukkoon oliiviöljyä samalla sekoittaen, kunnes soosi on hyvin sekoittunutta ja suurin piirtein majoneesin paksuista.

Jos käytät tuoreita chilejä, aloita suoraan kohdasta 2). Nopeaa ja maittavaa vaikka chipsien dippailuun. Tämä sopii muuten pöytämausteeksikin, jolloin kaikki saavat lisätä keittoihinsa mieleisensä määrän makua :twisted: .

Janne

Mutta minkä kokoisia lusikoita käytetään?!? Laitetaanko kukkurallisia vai tasapäisiä? Pitääkö valkosipulin olla täysikasvuinen, mitäs jos onkin yksikyntisiä valkosipuleita? Kuinka suuressa kulhossa sekoitetaan? Mitä suolaa käytetään, merisuolaa, maldon -suolaa vai maantiesuolaa?

eli: minusta tuo ensimmäinenkin ohje oli oikein mainio.

ps. kumina tarkoittanee tuossa harissareseptissä muuten juustokuminaa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Mutta minkä kokoisia lusikoita käytetään?!? Laitetaanko kukkurallisia vai tasapäisiä?

Ei väliä, kunhan käyttää johdonmukaisesti samaa mittaa. Haluaisin muuten nähdä kukkurallisen lusikallisen oliiviöljyä :D .

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Pitääkö valkosipulin olla täysikasvuinen, mitäs jos onkin yksikyntisiä valkosipuleita?

Se riippuu siitä pitääkö valkosipulin mausta.
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Kuinka suuressa kulhossa sekoitetaan?

½ litran.
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Mitä suolaa käytetään, merisuolaa, maldon -suolaa vai maantiesuolaa?

Mineraalisuolaa.

Lainaus käyttäjältä: "Janne"ps. kumina tarkoittanee tuossa harissareseptissä muuten juustokuminaa.

Kyllä, juuri näin. Tämä oli hyvä korjaus.

Juu, ja tämä oli sitten kieliposkessa kirjoitettu viesti, joten ei kannata vetää hernettä nenään. :)

Herra 47

ei ku chilipalko sinne kuuluu vetää jos jostain oikein nokkiinsa ottaa (mieluiten kunnon naga ja murskattuna) :twisted:   :wink:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

teppo42

Nyt kun tuli kuminasta puhe, niin pitää oikein kysyä että eikö se kaikkien mielestä maistu kumilta? Nimittäin kun minusta se maistuu (okei no siltä miltä kuvittelee kumin maistuvan kun esmes haistaa palavaa kumia) ja näin ollen en voi millään ymmärtää miksi KUKAAN haluaa käyttää sitä MISSÄÄN. Siis miksi kukaan haluaa minkään maistuvan palavalta kumilta?

Juustokuminahan on sitten taas ihan niitä parhaita mausteita ikinä, eikä näiden samantyyppisesti nimettyjen mausteiden maku ole edes lähellä toisiaan (miksi ne on sitten nimetty noin samoin, onko ne jotain sukulaislajeja vai?)

Ihan järkyttävää että joutuu aina leipää tai makkaraa ostaessaan tarkistamaan ettei aineksissa ole mainittu kuminaa, koska joku aivoton idiootti on keksinyt niitä joihinkin tuollaisiin tunkea. Ja lisäongelmana sitten se että joskus se kuminaksi mainittu onkin juustokuminaa, joten välillä pitää riskillä ostaa sellaistakin jossa on mainittu kumina, koska jos se onkin juustokuminaa niin se onkin hyvää eikä pahaa. Höh.

ilmari

http://fi.wikipedia.org/wiki/Roomankumina

Lainaus
Roomankumina (Cuminum cyminum) on maustekasvi, jonka siemeniä käytetään paljon Meksikon, Pohjois-Afrikan ja Intian keittiöissä. Kasvia kutsutaan toisinaan myös nimillä jeera ja juustokumina. Se kuuluu sarjakukkaiskasveihin (Apiaceae) eli on sukua porkkanalle (Daucus carota subsp. sativus) ja meidän kotoiselle kuminallemme (Carum carvi). Verrattuna Pohjoismaiden perinteiseen kuminaan roomankumina on pistävämmän makuinen, ja sen siemenet ovat vaaleampia ja isompia. Kolmas laji, jota sekoitetaan näihin molempiin, on ryytineito (Nigella sativa), jota kutsutaan myös nimillä rohtoneidonkukka, mustakumina ja nigella.

Roomankuminaa kasvatettiin jo ennen ajanlaskumme alkua Iranissa ja kaikkialla Välimeren seudulla, ja käytettiin yleisesti muinaisen Kreikan ja Rooman keittiöissä. Kreikkalaisilla oli pöydässä roomankumina-astia siinä missä nykyisin länsimaissa on ketsuppipullo tai pippurimylly. Keskiaikana eurooppalaiset – Espanjaa lukuun ottamatta – hylkäsivät roomankuminan, mutta intialaisen ruoan myötä se on tullut uudestaan muotiin. Nykyisin sitä kasvatetaan etenkin Marokossa, Egyptissä, Syyriassa, Pohjois-Amerikassa ja Chilessä.

Falafel on tyypillinen voimakkaasti roomankuminalta maistuva ruokalaji. Roomankumina on myös curryn ja garam masala -maustesekoituksen tärkeä ainesosa. Sen maku tulee parhaiten esille öljyssä paistettaessa.

Roomankumina on yksivuotinen ja muistuttaa ulkonäöltään harvalehtistä tilliä. Kukat ovat vaaleanpunaiset.

Roomankuminasta käytetään Intiassa nimeä jeera ja englanninkielinen alue käyttää nimeä cumin
#40

Clown^

hehe pahoittelen unohdin kokonaan harssin tehokkuuden näillä foorumeilla joten oikeasti unohdin katsella mitä tänne on kirjoteltu ja kokki kun olen en ajatellut ihan että ohjeesta nousisi näin suuri ongelma :)

ohjeessa saattaa olla puutteita... mutta...

jos nyt sanotaan vaikka 20chiliä (jaa minkä kokosia no vaikka kuivattuja cayannen marjoja(en minä tiedä minkä kokoisiksi ne teillä kasvoivat)
öljyä sopiva määrä että ne lilluu siinä tarkoitus ei ole kuitenkaan uittaa niitä emme ole tekemässä keittoa.
viinietikkaa pieniloraus suolaa ja sokeria vain antamaan vähän makua.
tomaattipyrettä laitetaan niinpaljonkuin ikinähalutaan vaikka se 5litraa jos on siihen sopiva kattila ja haluaa että se maistuu pelkälle tomaatille.. myös sokerin ja suolan ja viinietikan määrä on suhteellisia siihen määrään minkä laittaa tomaattipyrettä.
ruskistus tomaattipyreelle että sen tomaattinen maku vähän mietonee ja chili pääsee valloilleen. (pohjaanpalo ei haittaa)
laitetaan blenderiin ja se päälle lisätään öljyä joka lisää makua chilille ja tekee tomaattipyreeseen juoksevuutta.

kiitän ja pahoittelen.. aines osamääriä on vaikea laittaa kun ei tiedä mitä/minkä kokoisia chilejä käytätte.. kaikkia aineita voi lisätä jälkikäteenkin...
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!

Clown^

NaokiSoma kiitoksi... kuulin vain kun opettajani joskus puhui kyseisestä aineesta ja muistin nimen sittenmin väärin eli harissa on oikea nimitys ei harssi :D
jos ei polte tunnu, se on kaupan chili!