lokakuu 06, 2024, 09:23:01 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Naga Morich roikuttaa lehtiään

Aloittaja hejkki, kesäkuu 11, 2007, 07:14:25 ap

« edellinen - seuraava »

hejkki

Moi. (Hmm muistelin kirjottaneeni tämän viestin jo, mutta ehkä unohdin painaa tallennus-nappia, tai sit en vaan löydä viestiä fooumilta enää ;))

Vesiviljelyssä vaihdoin vedet, ja nyt jo viidettä päivää naga morich roikuttaa lehtiään. Lehdet ovat ihan nihkeitä, aivan samalla lailla kun turvekasvatuksessa jos unohtaa kastella...

Samassa astiassa on 3 muuta chiliä, jotka voivat loistavasti!
Missähän voisi olla vika?

pH on kohdillaan, ja lannoitetta laitoin saman verran kuin aikaisemminkin...

Veden lämpötila oli arviolta siinä 20°C

saman se teki viime kerralla, mut selvisi 2 päivässä siitä, nyt on jo viides päivä menossa... jännittää että selviääkö.......

ideoita miten estää tuo?
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

tellie

Tsekkaapa juurten tila varmuuden vuoksi.

Mikäli kasvi on voimakkaassa valossa, niin sen siirtäminen varjoisampaa ja viileämpään saattaa myös auttaa, mikäli vikana on esim. se, että kasvi haihduttaa vettä vikkelämmin kuin ennättää sitä juurillaan imuuttaa.

Mitenhän on, mikäli tuossa piilee vika, niin voisikohan tilannetta parantaa laimeammalla liuoksella? Jos osmoottisen paineen alentaminen helpottaisi vedenottoa.

hejkki

Juuret näyttäisi mielestäni ihan ok:lta. tässä kuva 24.5. ja näyttävät kutakuinkin samanlaisilta nytkin:
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

hejkki

Voimakkaassa valossa kasvi on, 400W natikan alla,mutta miten se yhtäkkiä vesien vaihdon jälkeen haihdutttaisi enemmän kun saa juurien kautta?
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

hejkki

voisiko tuohon asiaan vaikuttaa tehoton uppovesipumppu? Nykyinen käytössä oleva on 2 wattinen...
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

Espelt

Viime kaudella koin vesiviljelyssä monta kertaa saman homman ja aina oli juuret kuolleet/huonovointiset. kapillaari-ilmiö jaksaa nostaa jonkin verran verran vettä terveille juurille ja siksi kasvi ei kuole vaan on lehdet nahkeina. Ensiapuna nostin aina vedenpinnan kivivillaan asti ja kasvi tervehtyi nopeasti. Saattaa kestää muutaman viikonkin, ennen kuin kuolleet juuret alkavat mätänemään.
 Kannattaa tarkkailla kasvia ja jos ei tuosta pian voimistu, niin sitten veden pinta kivivillaan asti.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Rach

Espelt antoi tosiaan hyvän neuvon, jos noin käy: vedenpinta kivivillaan asti. Itsellä Aji Cristal näytti jo hetken kompostitavaralta, mut jo parin päivän jälkeen vedenpinnan noston jälkeen alkoi näkyä uusia juuria, ja kasvi alkoi voida paremmin. Viikon päästä en enää huomannut et olis lehdet olleet nahkeita eikä pahasti nuupottanutkaan enää.

Luulisin, et liian tehoton hapetus on se avainjuttu tossa. Näin kesällä lämpiminä päivinä veden lämpötila nousee vielä helposti sinne 25+, ja hapensaanti vain heikkenee. Eli pumppu 24h pyörimään ja vetyperoksidi-kuuria päälle, niin juuret tykkää. Myös lannoiteöveri + pH:n heilahdukset näyttäisi vaikuttavan juurien kuntoon. Tällä kokemuksella voisin suositella Mato/micro -setillä n. 50% tai jopa alle Mato-purkin kyljen ohjeesta. Näyttäisi myös hieman siltä, et diffuusio-pumppu hapettaisi hieman tehokkaammin kuin perus uppopumppu: samoissa oloissa Cristalin kanssa Inca Berry ei mennyt niin heikkoon kuntoon. Onkohan muillakin diffuusio-pumppua puoltavia kokemuksia?

cornell

Kyllä... 7 monsterichinenseä taimetin 35 litran bublerissa diffuusorivesipumpulla ja juuret oli erittäin hyvän näköset
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Rach"Onkohan muillakin diffuusio-pumppua puoltavia kokemuksia?


Itsellä oli 35 litran / 8 kasvin taimihydrossa aluksi ilmaverho + pieni mouse ja juuret lähtivät ruskettumaan ja allas limoittumaan. Lattialämmitys sattui huomaamatta vielä lämmittämään nestettä. Lisäsin ilmaverhon lisäksi uppopumpun joka kierrätti kuplia. Tulos näkyy alla, sekaisin vanhaa ja uutta juuristoa:



Hankala spekuloida oliko vika vaan siinä että ilmakuplien määrä oli liian vähäinen ja altaassa oli liikaa seisovaa vettä vai jossain muussa, mutta yhdistetty veden ja ilman liike korjasi ongelmat tuosta hydrosta. Juuret lähti aika reippaaseen kasvuun.

Tupakka

Lämpimään nesteeseen liuottuu kylmää vähemmän kaasuja.. en sitten tiedä kuinka paljon tämä tosiasiassa vaikuttaa.
Joo.

hejkki

Edellisen kerran kun lehdet lurpsahtivat 24.5. tehdyn vedenvaihdon jälkeen, seurasin juuritilannetta, ja vieläkin juuret näyttävät terveiltä. Eikö juurien kuuluisi olla jo mädäntynyt jos ne olisivat kuolleet? Ja sen jälkeen kasvi tosiaan tervehtyi hetken päästä.

nyt on mennyt jo ~6 päivää tms...

Vesiraja on koko aika ollut kivivillaan asti...
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

hejkki

Ja kokeilin sitäkin, että sammutin lampun, ettei valo haihduta lehdistä vettä... ei auttanut...
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

hejkki

hmm, haistoin huvikseni vettä, niin se haisee mädäntyneeltä...
juurissa ei näy vielä paljoakaan merkkejä mädäntymisestä, mutta ehkä ne on alkanut mädäntymään vasta.......

Ideoita, miten estää tuo ensi kerralla? Lämpimämpää vettä?
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/

tellie

Lainaus käyttäjältä: "hejkki"hmm, haistoin huvikseni vettä, niin se haisee mädäntyneeltä...
juurissa ei näy vielä paljoakaan merkkejä mädäntymisestä, mutta ehkä ne on alkanut mädäntymään vasta.......

Ideoita, miten estää tuo ensi kerralla? Lämpimämpää vettä?


Ennemminkin viileämpää: kuten Tupakka jo totesikin, lämpimään veteen liukenee vähemmän kaasuja kuin viileämpään - myös happea. Mädäntyminenhän tuppaa olemaan oire liian vähähappisista olosuhteihteista, hapekkaissa kuolleet kasvinosat tuoksuvat ennemminkin kompostilta, eivä niinkään mädäntyneeltä. Tosin herää kysymys, kuinka saada näillä lämmöillä vesi viileämmäksi pysyvästi ja fiksusti, joten siirtyisin ehkä suoraan seuraavaan vaiheeseen: voimakkaampaan ilmastukseen, vaikka toki pöntön suojaaminen esim. auringonpaisteelta voi olla ihan pop ajatuksena.

Eli kuplakojeita ja/tai tehokkaampia (pinta)vedenkierrättäjiä ym. messiin. Pyri lisäämään kaasujenvaihtopinta-alaa, esimerkiksi kuplien avulla. Tämän kokisin näin perstuntumalta tärkeimmäksi vaikutuskeinoksi näin harrastelijamahdollosuuksilla, tosin laskelmia tai vastaavaa ei ole tueksi osoittaa.

Mikäli systeemisi on kovin suljettu, niin ilman vaihtumisesta kannen(?) alla kannattaa myös huolehtia: mitä vähemmän happea veden yläpuolella on, sitä vähemmän sitä myös veteen liukenee. Tosin käsittääkseni saa kyllä olla helvatin tiivis systeemi jos tällä tavalla meinaa onnistua juuret tappamaan.

hejkki

Pesin astian ja juuret, irrotin mädäntyneitä juuria,
jätin kannen raolleen jotta ilma pääsee paremmin vaihtumaan...
vaihdoin tehokkaamman uppovesipumpun
Vilkaise blogiani: https://chili.moikka.fi/