tammikuu 25, 2025, 07:16:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jääkausi tulee- Oletko valmis?

Aloittaja Nike, kesäkuu 24, 2007, 10:06:01 ap

« edellinen - seuraava »

Nike

Niin, jos ihmiset olisivat hetkenkään vertaa hereillä, niin IPCC:n viimeisimmän ilmastoraportin http://www.ipcc.ch/olisi pitänyt aiheuttaa maailmanlaajuinen paniikki. Mutta kuinka ollakaan, ihmiset vaan vaihtavat kanavaa taulutelevisiostaan, suunnittelevat seuraavan citymaasturin ostoa ja käyvät sitten heittämässä styroksit pahvinkeräyslaatikkoon.

Jääkausi on planeettamme normaalitila. Ne kestävät n. 90 000 vuotta, ja niiden välissä on n. 10 000 vuotinen välikausi, jolloin mannerjää vetäytyy ja suurimmassa osassa planeettaa vallitsee kasvien kasvulle otolliset olosuhteet. Jääkauden tehtävä on jauhaa planeetan kallioperästä mineraaleja kivipölyn muodossa, ja samalla levittää tämä hedelmällinen aines tasaiseksi kerrokseksi maahan. Päiväntasaajan lähellä aina sinne asti minne mannerjää ei yleensä ylety, on taas voimakkaampaa volkaanista toimintaa, joka ajaa saman asian tulivuorenpurkausten levittäessä mineraalituhkaa purkauksissaan.

Jääkauden jälkeen maa on erittäin hedelmällistä. Ensimmäiset kasvit ovat jättiläisiä nykyään eläviin verrattuina. Niiden lehdistä ym. kuolleesta orgaanisesta aineksesta muodostuu sitten humusta, ja maaperä paksunee nopeasti parantaen entisestään kasvien elinolosuhteita. Mineraalivarannot kestävät tuon mainitun n. 10 000 vuotta, jonka jälkeen maa ei enään jaksa elättää runsasta eikä tervettä satoa. Tämä johtaa kasveihin ja maaperän pieneliöihin sitoutuneen hiilidioksidin vapautumisen ilmakehään, joka puolestaan aiheuttaa ilmaston lämpenemisen. Suuret lämpimät ilmamassat virtaavat napa- alueille josta puolestaan virtaa kylmää ilmaa muualle maapallolle. Ainakin tähän asti kylmä on voittanut ja uusi jääkausi on alkanut tässä vaiheessa.

Elämme nyt tuossa kohdassa maailmanhistoriaa. On tärkeää tajuta että se tapahtuu juuri nyt, että lapsemme ja lapsenlapsemme eivät säästy siltä, siis juuri nyt. On ironista että juuri tässä kohdassa aikaa ihminen on siinä kehityspisteessä että kaikki keksintömme vielä jouduttavat tuota muutosprosessia lisäämällä ilman hiilidioksidipitoisuutta entisestään.

Ja sitten siihen mahdolliseen ratkaisuun; on louhittava ja murskattava kiveä jauhoksi, ja levitettävä se kaikkeen maahan. On järjestettävä jääkausi ilman 90 000:n vuoden mannerjäätikköä. Tämä saisi aikaan sen, että kukoistava kasvikunta sitoisi jälleen itseensä ylimääräisen hiilidioksidin ilmakehästä, ja status quo voisi ehkä palautua. Jos emme ole venyttäneet onneamme sitten jo liian pitkälle. Ratkaisu on niin yksinkertainen että se kuulostaa naurettavalta, mutta toisaalta vaihtoehto kuulostaa niin karmealta, että miksei sitä kannattaisi ainakin kokeilla? Samalla uuden hedelmällisyyden aalto voisi ruokkia kaikki nyt nälkää näkevät ihmiset, poistaa sotia, tauteja, mitä kaikkea?

Köyhtyneen maaperän ainoa vika ei ole yllämainittu. Myös se vähä ruoka mitä siitä saamme kärsii samoista puutteista, porkkana joka on kasvatettu uudellen mineralisoidussa maassa sisältää moninkertaisia määriä ravinteita. Ja kaikki liha on kasveista peräisin, ja kaikki kasvit taas ovat peräisin maasta. Syömme huonoa ruokaa ja kärsimme sairauksista, masennuksesta, allergioista, oppimishäiriöistä, vaikka mistä. Ruoan pitäisi pitää meidät terveenä.

Jos olisimme hereillä siinä mitä on tapahtumassa, emme saisi iltaisin unta kun ajattelisimme koko planeetan olevan ihan aikuisten oikeasti parhaillaan liukumassa tilaan jossa se ei pysty elättämään kuin murto- osan nykyisestä väestöstä. Ehkä sitäkään väestöä ei ole sitten enään olemassa kun viimeinen iso sota on käyty viimeisistä ruoka- ja viljelysmaavarannoista?
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Gekko

Solanaceae et vitae

thp

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Onhan näistä ennenkin selvitty.


Mutta kuinka käy paramagneettisten retiisien?  :shock:
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Nike

Ach, paramagneettiset retiisit osa 2 on jo tulossa; tällä kertaa voimakiteenä on vanha lappalaisten taikakivi Hematiitti.  ;)
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Nike

Vai pitäisikö sanoa Korkeajännitystyyliin:

Nein Schweinhund!!! Der paramagnetische Raddischer bist Kaputt!!! Herr Überstürmoberst ich hochen Händen, und der Spitfieren kommen!!! Schnell, Schnell!!! Aaaaaarghhhh.....
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Poppamies Tuliliemi

"In sudore vultus tui vesceris pane"

Nike

Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

flare

Tartun nyt - toivottavasti et pahastu - ihan riitelymielessä muutamaan kohtaan jotka hyppäsivät silmiini.

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Jääkauden tehtävä on jauhaa planeetan kallioperästä mineraaleja kivipölyn muodossa, ja samalla levittää tämä hedelmällinen aines tasaiseksi kerrokseksi maahan. Päiväntasaajan lähellä aina sinne asti minne mannerjää ei yleensä ylety, on taas voimakkaampaa volkaanista toimintaa, joka ajaa saman asian tulivuorenpurkausten levittäessä mineraalituhkaa purkauksissaan.

Jääkauden tehtävä? Onko maapallon tehtävä kantaa ihmistä, ja onko joen tehtävä virrata? Onko tulivuorenpurkauksien tehtävä ravita maapalloa, vai liekö kyseessä luonnonlakien sanelema tapahtumaketju?

LainausKöyhtyneen maaperän ainoa vika ei ole yllämainittu. Myös se vähä ruoka mitä siitä saamme kärsii samoista puutteista, porkkana joka on kasvatettu uudellen mineralisoidussa maassa sisältää moninkertaisia määriä ravinteita. Ja kaikki liha on kasveista peräisin, ja kaikki kasvit taas ovat peräisin maasta. Syömme huonoa ruokaa ja kärsimme sairauksista, masennuksesta, allergioista, oppimishäiriöistä, vaikka mistä. Ruoan pitäisi pitää meidät terveenä.

Ruvetaan vaan spekuloimaan. En tietenkään rupea väittämään ettei ruoka vaikuttaisi ihmisen mieleen, mutta väitän kyllä ettei kaikki kuvaamasi ongelmat ole ainakaan kiinni pelkästään ruuasta. Ok, aloitetaan.  Laittaisin kuvaamasi ongelmat yhteisön (ts sosiaaliympäristön) piikkiin. Masennukseen - vaikka monella ihmisillä tuntuukin olevan näkemys että ihminen parantuu masennuksesta kunhan vain rupeaa syömään ruokaa X - on monia syitä ja hoitoja, mutta oma näkemykseni on että se pääosin saa tulensa yhteisön puuttumisesta. Sen verran hippi olen etten pidä myöskään betonilähiössä asumista mielenterveyttä parantavana.

Allergia taas johtuu siitä ettei henkilön immuunijärjestelmä - vai mikä se on? - ole saanut riittävästi haasteita lapsena. Hygieenian, ja sosiaalisen hössötyksen piikkiin. Oppimishäiriö taas on ainakin pääosin sosiaalisen ympäristön tuottama ongelma, tai ihan todettavissa oleva sairaus.

Tietysti tässä voisi lähteä syvemmille vesille miettimällä lapsen sikiökehityksen vaikutusta, ja erityisesti äidin ravinnon vaikutusta lapseen. Uskon että nykyihminen syö monipuolisempaa ja kemiallisempaa ruokaa verrattuna keskiaikaiseen serkkuunsa. Vaikuttaako lisätyt kemikaalit sikiökehitykseen dramaattisesti? En usko sillä suurin osa lapsisa on varsin normaaleita, vaikka ravinto on suhteellisen samaa. Selvää on että äiti - ja isä - pystyvät omalla käytöksellään vaikuttamaan ainakin negatiivisesti sikiön kehitykseen.

En kiistä ettei olisi mahdollista että henkilön sairastuminen masennukseen, oppimishäiriöön, ja allergiaan johdu ainoastaan siitä että hänen äitinsä raskauden aikana meni syömänä kemikaalia E20149123, jota oli lisätty appelsiinimehuun. En vain pidä sitä kovin todennäköisenä.


LainausJos olisimme hereillä siinä mitä on tapahtumassa, emme saisi iltaisin unta kun ajattelisimme koko planeetan olevan ihan aikuisten oikeasti parhasillaan liukumassa tilaan jossa se ei pysty elättämään kuin murto- osan nykyisestä väestöstä. Ehkä sitäkään väestöä ei ole sitten enään olemassa kun viimeinen iso sota on käyty viimeisistä ruoka- ja viljelysmaavarannoista?


Parempi vaan alkaa rakentaa sitä uutta ydinvoimalaa ydintalvisuojaan?
:wink:
Paljon hauskempaa kuin työnteko!

Nike

LainausJääkauden tehtävä? Onko maapallon tehtävä kantaa ihmistä, ja onko joen tehtävä virrata? Onko tulivuorenpurkauksien tehtävä ravita maapalloa, vai liekö kyseessä luonnonlakien sanelema tapahtumaketju?


Uskon Gaia- teoriaan, jonka mukaan koko planeetta ja ekosysteemi muodostavat yhden orgaanisen kokonaisuuden, jossa kaikki toimii yhdessä yksikön käynnissä pitämiseksi ja sen säilymiseksi. Siinä mielessä joen tehtävä todellakin on virrata, mutta maapallon tehtävä ei todellakaan ole kantaa ihmistä, jos nämä eivät ymmärrä olevansa vain palasia Gaiassa. Ihmisrotua on verrattu planeettamme syöpään, ja uskon että planeetalla on keinot tuhota tuo syöpä jos se ei itse paranna itseään.

Tottakai nykyihmisen monialaisten ongelmien takana on muutakin kuin vain huonolaatuinen ravinto. Ravinto vaan on niin tärkeä osa ihmisen olemista ja yhteyttä ympäristöönsä, että sen vaikutukset ovat varmasti, varsinkin vähänkin pidemmällä aikavälillä, suuremmat kuin uskoisimmekaan. Tässäkin pätee Gaia- periaate; tuhoamme elinympäristöämme, ja kaiken toimiessa yhdessä tuhoamme samalla itseämme.

Toisaalta yksi ihmisten huono piirre on myös paskan jauhaminen; uskomusten ja näkemysten nyansseilla ei ole mitään väliä kokonaisuuden kannalta. Kunhan teemme edes jotain siihen oikeaan suuntaan, niin aina mennään parempaan päin. Ihminen on evoluution kokeilu, ja ei kai evoluutio tekisi mitään itseään suurempaa? Tarkoitan että taulu voidaan aina pyyhkiä puhtaaksi ja aloittaa alusta jollakin toisella, uudella lajilla. Muutama miljoona vuotta ei ole kosmisessa ajassa mitään, ja siihen kun rinnastaa ne 150 vuotta joiden aikana oma lajimme on tuhonnut merkittävän osan planeetan elinkyvystä, niin ehkä me emme edes ansaitse pelastua?
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Ihmisrotua on verrattu planeettamme syöpään, ja uskon että planeetalla on keinot tuhota tuo syöpä jos se ei itse paranna itseään.

Ihminen häviää mikäli olosuhteet muuttuvat siten ettei selviytyminen tai sopeutuminen ole enää mahdollista. Tällaisessa tilanteessa hävinnee valtava joukko muitakin nisäkkäitä. Älyn vuoksi ollaan kuitenkin vahvoilla, vaikka sanotaanhan että lopullisen katastrofin jälkeen ovat jäljellä vain torakat ja Keith Richards :)
Tietoinen planeetta tms. olento menee luonnollisesti uskonnon puolelle ja on hivenen arveluttavaa sotkea uskontoa esim. ilmastonmuutokseen.

LainausToisaalta yksi ihmisten huono piirre on myös paskan jauhaminen; uskomusten ja näkemysten nyansseilla ei ole mitään väliä kokonaisuuden kannalta. Kunhan teemme edes jotain siihen oikeaan suuntaan, niin aina mennään parempaan päin.

Näinhän se on. Vielä kun saataisiin objektiivinen tieto siitä mikä se oikea suunta on.

LainausIhminen on evoluution kokeilu, ja ei kai evoluutio tekisi mitään itseään suurempaa? Tarkoitan että taulu voidaan aina pyyhkiä puhtaaksi ja aloittaa alusta jollakin toisella, uudella lajilla

Ihminenhän on kokeilu siinä missä kaikki muutkin eliöt. Evoluutio "tekee" mutaatioiden ja luonnonvalinnan avulla eliöistä sellaisia että ne lisääntyvät vallitsevissa olosuhteissa mahdollisimman hyvin. Evoluutio ei aloita alusta eikä sillä ole suuntaa, uusia lajeja kehittyy vanhoista sopeutumisen kautta. Alusta aloittaminen terminäkin kuulostaa vähän siltä että ihminen olisi jotenkin evoluutioketjun  huipulla vaikkei näin todellakaan ole. Puumalli kuvastaa hyvin evoluutiota, esimerkiksi ihminen ja simpanssi keikkuvat saman oksan vierekkäisissä haaroissa. (ei peräkkäisissä kuten joskus huomaa ihmisten kuvittelevan).
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Nike

En näe kyllä Gaia- teoriaa mitenkään uskonnollisena viitekehyksenä; mikä muu osa kokonaisuudessa muka pelaa sitä vastaan kuin ihminen?

Ja oikea suunta on kaikki kestävä kehitys, mikä säästää luontoa ja parhaassa tapauksessa luo luonnon kanssa kestäviä ja kiertäviä rakenteita. Tästä käytetään nimitystä permakulttuuri.
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Nike"En näe kyllä Gaia- teoriaa mitenkään uskonnollisena viitekehyksenä; mikä muu osa kokonaisuudessa muka pelaa sitä vastaan kuin ihminen?

Ihminen muokkaa maailmaa mieleisekseen siinä kuin muurahainen. Käytössä on vain järeämmät työkalut. Lopputulos toki saattaa olla pitkällä juoksulla kielteinen ihmiselle itselleenkin. Uskonto astuu kyllä välittömästi mukaan jos maailmaa pitää jollain tasolla tietoisena olentona joka poistaisi eliön huomatessaan sen olevan pahasta "kokonaisuudelle". Kokonaisuus on juuri sellainen kuin se on koska sellaiseksi se on vuosimiljoonien aikana kehittynyt. 500 vuoden päästä lienee erilainen kokonaisuus, jota muokkaamassa on ihminenkin ollut paljon enemmän kuin aiemmin.

Ihminen voi saada aikaan isojakin muutoksia ilmastossa, mutta vaikkapa tulivuorenpurkauskin saattaa laskea koko maapallon lämpötilaa huomattavasti pitkäksi aikaa mikäli tuhkaa joutuu tarpeeksi ilmakehään. Eikä kumpikaan ilmiö ole mitään "vastaan" tai minkään "puolesta". Ihminen toki voi tehdä valintoja mutta ei luonto kysele moraalin perään. Luonto vain on ja luontokappaleet sopeutuvat parhaansa mukaan. Kaikki eivät siinä onnistu.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Ja oikea suunta on kaikki kestävä kehitys, mikä säästää luontoa ja parhaassa tapauksessa luo luonnon kanssa kestäviä ja kiertäviä rakenteita. Tästä käytetään nimitystä permakulttuuri.

Tarkoittaako tämä kestävä kehitys sitä että ihmisen pitäisi yrittää elää niin ettei oma kädenjälki näy millään tavalla luonnossa eikä muokkaa sitä? Vai sitä että luontoa pyritään muokkaamaan niin että se tarjoaa ihmiselle mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ruokaa ja resursseja? Pitäisikö mm. nämä aivan luonnollisen kierron mukaan tulevat jääkaudet estää jotta ihmisellä olisi suotuisampi tulevaisuus?
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Red Hot Chili Peppers

Lainaus käyttäjältä: "Janne"
Lainaus käyttäjältä: "Nike"En näe kyllä Gaia- teoriaa mitenkään uskonnollisena viitekehyksenä; mikä muu osa kokonaisuudessa muka pelaa sitä vastaan kuin ihminen?

Ihminen muokkaa maailmaa mieleisekseen siinä kuin muurahainen. Käytössä on vain järeämmät työkalut. Lopputulos toki saattaa olla pitkällä juoksulla kielteinen ihmiselle itselleenkin. Uskonto astuu kyllä välittömästi mukaan jos maailmaa pitää jollain tasolla tietoisena olentona joka poistaisi eliön huomatessaan sen olevan pahasta "kokonaisuudelle". Kokonaisuus on juuri sellainen kuin se on koska sellaiseksi se on vuosimiljoonien aikana kehittynyt. 500 vuoden päästä lienee erilainen kokonaisuus, jota muokkaamassa on ihminenkin ollut paljon enemmän kuin aiemmin.

Ihminen voi saada aikaan isojakin muutoksia ilmastossa, mutta vaikkapa tulivuorenpurkauskin saattaa laskea koko maapallon lämpötilaa huomattavasti pitkäksi aikaa mikäli tuhkaa joutuu tarpeeksi ilmakehään. Eikä kumpikaan ilmiö ole mitään "vastaan" tai minkään "puolesta". Ihminen toki voi tehdä valintoja mutta ei luonto kysele moraalin perään. Luonto vain on ja luontokappaleet sopeutuvat parhaansa mukaan. Kaikki eivät siinä onnistu.


Sfäärit ovat kivoja chilinkasvatuksessakin, mutta kommenttina Jannelle ne kuuluvat myös luontoon kuten uskonnolliset ja moraaliset käsityksemmekin. Eivät nekään ole mistään "ulkoavaruudesta tempaistuja" vaan yhtä totta kuin muurahaisten käsitys siitä, että ihmisen talo on suuri "alienien avaruusalus", josta sikiää vihamielisiä jättiläisiä tuhoamaan kaiken elollisen  :roll:

Ymmärrettävää tai ei, niin olen sitä mieltä, että kaikki moraaliset, uskonnolliset ja perverssit kommentit ovat aivan yhtä hyväksyttäviä ja oikeita näkökulmia mihin tahansa kuin tieteellisetkin. Ei ole olemassa mitään syytä miksi uskoisin paskoja kännyköitä valmistavan insinöörin laskelmiin enemmän kuin Lontoon Hyde Parkissa kylttiään heiluttavaan Jeesukseen.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Red Hot Chili Peppers"Ei ole olemassa mitään syytä miksi uskoisin paskoja kännyköitä valmistavan insinöörin laskelmiin enemmän kuin Lontoon Hyde Parkissa kylttiään heiluttavaan Jeesukseen.

Riippuu vähän asiasta, kännykkätehtaaseeni palkkaisin kuitenkin mieluummin  sen insinöörin. Uskonasioissa molemmat ovat yhtä luotettavia...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

flare

LainausEi ole olemassa mitään syytä miksi uskoisin paskoja kännyköitä valmistavan insinöörin laskelmiin enemmän kuin Lontoon Hyde Parkissa kylttiään heiluttavaan Jeesukseen.

Syystä tai toisesta suurin osa tahoista - tosin maallikkoja suurin osa - luottaa enemmän laskimeen kuin pyhään henkeen. Ainakin isoissa rakennelmissa.


LainausJa oikea suunta on kaikki kestävä kehitys, mikä säästää luontoa ja parhaassa tapauksessa luo luonnon kanssa kestäviä ja kiertäviä rakenteita. Tästä käytetään nimitystä permakulttuuri.

Vai onko teknologinen kehitys paras vaihtoehto? Tekninen kehitys on tähän
päivään mennessä tuonut valtavan määrän ongelmia, ja valoa ei varsinaisesti ole tunnelissa liikaa. Silti uskon että ainut tapa suojella elämää sen nykyisessä muodossa maapallolla, on teknologinen kehitys. Osaa ihmisistä - joilla ikävä kyllä on huomattava osa aseista - ei saa luopumaan mistään osasta hyvinvointia, kuin tarjoammalla parempaa, tai ainakin lähes samaa. Takaisin 1800-luvun maanläheiseen elämään ei ihmisiä saa (eikä ilman suurta tiputusta populaatiossa pystykkään). Vaihtoehto tietysti on - TERMINATE ALL. Haaskansyöjät ainakin arvostavat.
Paljon hauskempaa kuin työnteko!

Aji Inferno

Ajatuksia herättävä asia meissä ihmisissä on se, että olemme kylliksi fiksuja keksimään atomipommin, syvällisiä filosofioita ja luomaan upeaa taidetta... Silti, samanaikaisesti olemme lopulta vain simpansseja, joille on annettu kännykkä käteen - hyvin tyhmiä ja vaistojemme ajamia olentoja...

Todisteet? Helsingin rautatieaseman taksijono lauantai-aamuyöllä. ;) Tai Irak. Tai erään nimeltä mainitsemattoman suurvallan presidentti, jonka vertaus simpanssiinkin olisi vääryys simpansseja kohtaan...

Kiehtovinta ihmisessä ehkä onkin se, miten ristiriitaisia olentoja me olemme. Jotenkin en ole koskaan vielä päässyt irti tunteesta, että olemme samanaikaisesti kahta asiaa. Eläimiä ja sitten myös jotakin aivan muuta. Noiden asioiden välinen tasapaino saa meidät tekemään mitä sitten teemmekin... Suojelemaan luontoa, säveltämään sinfonian - ja sitten heti perään vetämään kännissä jotakuta turpaan taksijonossa + käpälöimään lupaavan näköistä lisääntymiskumppania.  8)

cornell

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Uskon Gaia- teoriaan, jonka mukaan koko planeetta ja ekosysteemi muodostavat yhden orgaanisen kokonaisuuden, jossa kaikki toimii yhdessä yksikön käynnissä pitämiseksi...  ; tuhoamme elinympäristöämme, ja kaiken toimiessa yhdessä tuhoamme samalla itseämme.

Ihminen on evoluution kokeilu, ja ei kai evoluutio tekisi mitään itseään suurempaa? Tarkoitan että taulu voidaan aina pyyhkiä puhtaaksi ja aloittaa alusta jollakin toisella, uudella lajilla.


Jossain mielessä Gaia ajatus maapallosta yhtenä orgaanisena kokonaisuutena on aika lähellä tämän päivän tieteellisesti perusteltua ekologista ajattelua... materian ja energian kierron ymmärtäminen on tullut aika oleelliseksi...

Mä en ole koskaan ajatellut, että ihmistä itseään uhkaavat ympäristöongelmat olisivat niitä tärkeimpiä, mutta kuten tämä kaikki ilmastonmuutos hössötys on osoittanut, hallitukset reagoivat vasta, kun kansalaisten hyvinvointi on uhattuna... siinä samassa saatetaan pelastaa sitten muutakin luomakuntaa

Toi taulun puhtaaksi pyyhkiminen, eli luonnon monimuotoisuus on mun mielestä se ydinongelma... ihmistä ennen nimittäin tulee kuolemaan tuhansia ja tuhansia eliölajeja... eikä uusi lajinkehitys ole enää mahdollista samassa mielessä kuin elämän kehityksen varhaisvaiheissa!

Jos ajatellaan, että jostain alkeellisista eliöistä alkaisi nyt kehittyä aivan uudenlaisiin rakenteisiin perustuvia eliöitä, niiden prototyypit (esiasteet) joutuisivat kilpailemaan resursseista nykyisten valinnan muokkaamien kehittyneiden eliöiden kanssa. Täten niiden selviytyminen on todella epätodennäköistä. Kehityksen ja sopeutumisen perustuu siis luontoon jo vakiintuneisiin kehityslinjoihin ja rakenteisiin.

Entä jos osa näistä kehittys linjoista häviää sukupuuttojen yhteydessä? Ne eivät ole enää korvattavissa ja jäljelle jääneet elämän muodot täyttävät ekosysteemistä vaputuneen tilan...
¨käynks mä usein täällä?¨

Red Hot Chili Peppers

Lainaus käyttäjältä: "flare"
Syystä tai toisesta suurin osa tahoista - tosin maallikkoja suurin osa - luottaa enemmän laskimeen kuin pyhään henkeen. Ainakin isoissa rakennelmissa.


Se minua hämmästyttääkin. Kirkko kun on kestänyt instituutiona jo pari tuhatta vuotta, mutta Nokian kännykkä ei tahdo kestää edes kahta kuukautta. Silti ihmiset palvovat jälkimmäistä  :shock:

Luulenpa, että tämä "teknologiauskonto" näyttää aika huvittavalta (tai kammottavalta!) muutaman sadan vuoden päästä, kun Nokian temppelit, suuri poppamies Gates ja nykyiset palvontariitit ovat siirtyneet historiaan.

Vielä pari sataa vuotta sitten, kun esivanhempamme elivät, niin maailma oli hyvin samanlainen heidän syntyessään ja kuollessaan. Muutamassa vuosikymmenessä ei tapahtunut suuria teknisiä tai muitakaan muutoksia elämässä. Ellei jokin sota osunut omalle asuinalueelle.

Silloin elinpiirin suuret hankkeet; talot, rattaat, pellot jne. tehtiin kestämään läpi eliniän ja seuraavallekin sukupolvelle. Sitä voisi kutsua kestäväksi kehitykseksi...ja se tehtiin täysin ilman insinöörejä ja laskimia. Vaan koitapa nykyisin löytää arkkitehdin suunnittelema, insinöörin laskelmiin perustuva ja rakennusmestarin toteuttama talo, joka kestäisi ilman perusteellista remonttia yli 20 vuotta  :shock:

Olen aika vakuuttunut, että tämä teknologian palvonta on aikamme suurin huuhaa-uskonto. Ainoa ero muiden sekopäiden löpinöihin Hyde Parkin kulmalla on, että teknologiabuumi (ja papit Bill Gates ym.) on onnistunut saamaan lahkoonsa jäseniä ja palvojia paljon enemmän kuin muut vastaavat ideologiat tai uskonnot.

Kaikki maailmaa hallinneet aatemaailmat ja kansoja ohjanneet toimintamallit (Rooma, inkvisitio, kommunismi jne.) kuitenkin sortuvat ja korvautuvat uusilla jossain vaiheessa. Tapahtuuko se teknologiauskonnon osalta väkivaltaisesti, kun maailmaan ei enää mahdu enempää amerikkalaista elintasoa havittelevia kiinalaisia, vai rauhanomaisesti, vai jääkauden myötä? Siinä on se oleellisin kysymys.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

tknummelin

Jos jokin onnistuu hallitsemaan maailmaa 2000 vuotta, se ei välttämättä tarkoita että se olisi milläänlailla hyvä ratkaisu tai edes parempi kuin joku toinen. Sillä on voinut olla esim. sopivat voimat puolellaan.

Ja insinöörin piirtämä talohan kestää juuri niin kauan kuin insinööri haluaa sen kestävän. Jos sanotaa, että piirrä talo; halpa, kaunis, helppo tehdä - niin sehän piirtää sitten sellaisen joka on halpa, kaunis ja helppo tehdä. Hyvää ei saa halvalla, mutta koitapa myydä kallista. Tässä itse iloisesti kirjoittelen mökistä, joka on rakennettu 1948. Kyllähän se kännykkäkin saataisiin kestämään vaikka ensi vuosisadalle, mutta kuka sitä ostaisi? Ihmiset haluavat halpaa paskaa.

Uskonasioihin, kuten elämän tarkoitukseen yms. mitä tässä ketjussa on nyt pohdittu, en lähde ottamaan kantaa. Ainahan voisi esittää mielipiteensä, mutta ilman mitään tietopohjaa se olisi melkoista käsien heiluttelua...