tammikuu 09, 2025, 22:08:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Manzano-chili

Aloittaja Chingona, elokuu 15, 2007, 15:18:32 ip

« edellinen - seuraava »

Chingona

Pitkästä aikaa taas tällä palstalla. Yritin tuolta haun kautta etsiä tietoa chilistä, jota ainakin meksikolainen mama kutsuu manzanoksi. Jossain olikin nimi Rocoto manzano (jos muistin nimen oikein). Meille tuotiin keltaisia ja vihreitä manzanoita Meksikosta, joista ainakin keltaisten chilien siemenet lähtivät todella hyvin itään. Nämä chilit on aika isoja, pyöreähköjä, maku on suht tulinen ja hedelmäliha tms. on todella mehukas (pilkottaessa saa varoa roiskeiden joutumista silmiin ...)Lähinnä kysymys nyt kuuluu, että kuulostaako kyseinen chili samalta ja onko kellään kokemuksia löytyykö jotain erityispiirteitä kasvatukseen liittyen?

Mielenkiintoisena pointtina voin kertoa, että katsellessani meksikolaisen maman kylvöpuuhia, oli liiallinen hienostelu touhusta kaukana ;) Sinne vaan siemenet multaan (kysyessäni mullan laadusta, sain oudon silmäyksen osakseni ja todettiin että hyväähän tuo näyttää olevan), kastelua hieman ja noin kahden kolmen viikon jälkeen rupesikin sirkkalehteä pukkaamaan ihan urakalla. Yritin kysyä tarkkoja ohjeita, mutta kuulema sopivasti vettä niin hyvin menee. Tähän kohtaan voin mainita, että mamalla ei todellakaan ole kokemusta suomalaisesta talvesta... Jos ketään kiinnostaa, niin kuulema kyseinen chili voi pudottaa lehtensä ja näyttää käytännössä kuolleelta, mutta kun vain jaksaa pitää huolta, niin ne kasvavat takaisin. Ja väittipä mama kiven kovaan, että yhtä lailla vihreiden chilien siemenet saa itämään. Hän on kuulema monet puskat kasvattanut näin...

manux

Olivatko siemenet mustia? Jos olivat niin kyseessä on c.pubescens suvun edustaja joita rocotoiksikin tituleerataan. Manzano on muistaakseni omena tms. eli omenachili, perustuen marjojen muotoon ja kokoon. Ja kyllä, kuvauksesi kuulostaa juurikin rocotoilta.

Infernossa rocotoista

Vihreät ovat raakoja ja siksi niiden siemenet eivät hyvin todennäköisesti idä.

JartsaP

Hyvä osoitus siitä, että ei tämä mitään rakettitiedettä ole, siemenet multaan vaan ja kyllä ne sieltä nousevat... ainakin, jollei kyseessä oli joku hankalasti itävä villilaji ja ikivanhoja siemeniä. Tai Reimerilta tilattuja siemeniä.

Itsellänikin on kokemusta rocoton / manzanon uusiutumisinnosta, talvetin muistaakseni edellistalvena rocoton leikkaamalla sen ihan tapiksi. Pidin jossain lattialla sitä purkkia tappeineen ja kyllä se vaan siitä aikanaan virkosi ja alkoi taas kasvattaa uusia oksia. Tosin, samalla lailla tuntuvat useimmat, ellei peräti kaikki chilit käyttäytyvän. Ja onpahan mulla plakkarissa se tepinin kellaritalvetuskin, jossa ko. kasvi talvehti maakellarissa parissa plusasteessa pilkkopimeässä ilman lehden lehteä, ja niin vaan heräsi keväällä henkiin ja teki jopa pientä satoa ennen syksyä.

Chingona

Voi kiitos teille taas näin nopeista vastauksista!!! Apua saa aina, kun vaan kysyy :) Siemenet olivat mustia, joten varmasti siis on sama laji kyseessä. Olen vaan huomannut tässä parin vuoden aikana, että meksikolaiset voivat käyttää joskus eri nimiä, mitä täällä käytetään. Väittipä eräs heistä minulle kiven kovaan joskus, että chipotle on aivan oma chililajikkeensa...

JartsaP

Musta tuntuu, että chipotlea varten kasvatetaan omia lajikkeitaan, jotka tosin kai ovat jalapeño -tyyppiä kuitenkin... Mutta tää on ihan mutu-tietoa.

Espelt

Tähän taas sopisi vertaus perunaan eli Meksikossa jengi kasvattelee chilejään omasta sadosta ja tuskin kukaan vuosien päästä muistaa, että mikä se alkuperäinen lajike oli. Me kasvatamme uuniperunaa ja jokainen tietää, että se on tietyn tyyppinen ja makuinen mutta harva osaa sanoa lajiketta oikein.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-