lokakuu 06, 2024, 09:33:43 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuupin Chilit

Aloittaja Tuupi, marraskuu 24, 2007, 12:39:43 ip

« edellinen - seuraava »

Tuupi

Kekkilä Kylvöseos
Turvetta ja hietaa. Tästä tuolla Rainerin päiväkirjassa kyseltiin. Piti jo aiemmin tästä mainita, mutta nytpä sain hyvän syyn.

Kosteutta pitää todella hyvin, vuodenaikaan nähden liiankin hyvin. Kerran olen jo ylikastelun vuoksi seoksen vaihtanut suurimmista ruukuista. Niihin kasvit ovat kyllä toisaalta aivan liian pieniäkin. Auringonpaahteessa toiminee paremmin kun ei kuiva niin nopeasti. Ylikastelun riski on kuitenkin suuri. Ainakin näin aloittelijalle.

Hienojakostakin on. Varmaan osaltaan vaikuttaa tuohon kosteuteenkin. Päältä kasteltaessa painuu varmasti kasaan, joten altakastelu on enemmän kuin suositeltavaa.

Lannoitteita tässä seoksessa on vähän. Tuoteselosteessakin kehotetaan lannoituksen aloittamista viikon kuluttua taimettumisesta.

Kekkilä Karkea Ruukutusseos
Turvetta ja hiekkaa. Tässä voisi olla sitten siihen talvikasvatukseen sopivampaa kasvualustaa. Karkeaa, peruslannoitettua, ilmavaa ja kevyttä. Kesäkäytössä kuivuminen voi olla isokin ongelma, mutta ajattelin kokeilla, jos sattuu jossain säkki silmään. Ruukutusseoksesta on kyllä vähemmän karkeakin versio, mutta jääköön nuo tuote-esittelyt nyt.

Aloittelijalle on kyllä pakko suositella kasvualustaksi jotain muuta kuin turvetta sen vedenpitävyyden vuoksi. Tai sitten jotain karkeata turvetta, joka kuivuu nopeammin... ...tällöin tietysti lannoitteita pitää käyttää vähemmän.

Tekisi mieli kastella jo, mutta odotellaan vielä toinen viikko...  :lol:

Tuupi

Vaihdoin eilen Bolivian Rainbown jogurttipurkista noin litraseen ruukkuun. Altakastelureikää ruukussa ei ole, joten laitoin kevytsoraa pohjalle ja kasteluputken ruukun reunaan. Kevytsoraa on pohjalla sen verran, että ns. säiliö imee puoli desiä vettä. Tällöin vesiraja nousee kevytsoran ylärajaan. Varmaan tuo sora imee ajan kanssa tuota vettä enemmänkin, mutta sainpahan hyvän kasteluannoksen määriteltyä. Siis puoli desiä kerrallaan. Olisi varmaan pärjännyt vielä hetken pidempäänkin tuossa jugurttipurkissa.
    [/list]
      [/list]
        [/list]Suurimpana tarkoituksena tässä on kokeilla tuota kastelua ilman pohjareikää.

        Apachenkin lehtiin on ilmaantunut ylilannoituksen merkkejä. Johtuu varmaa tuosta ureasta, jota lannoite sisältää. Kertyy pikkuhiljaa multaan, kun kasvi ei pysty sitä suoraan käyttämään. Pelkällä vedellä mennään vähän aikaa.

        Chilivaari

        Tottahan noita altakasteluruukkuja voi itsekin valmistaa. Laitoitko jotakin materiaalia kevytsoran ja mullan väliin?

        ChaiN

        näin sattumalta yhden kirjan missä kehotettiin laittaan kookoskuitua mullan ja lekasoran väliin, jotta eivät sekottuis.

        ihan pätevä juttu. tiiä sitte mistä sellasta sais hommattua.
        oispa aina Kesä...
        mut Jossain paistaa aina...

        Tuupi

        Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Laitoitko jotakin materiaalia kevytsoran ja mullan väliin?

        En. Tarkoituksena on helpottaa myöhempää ruukunvaihtoa ja välttää sitä altakasteluruukkujen välilevyä. Se kun tahtoo jäädä aika hyvin juuriin kiinni, eikä ruukkua voi enää vaihtaa rikkomatta juuria. Suunnittelen laittavani muutkin chilit samantapaisiin ruukkuihin myöhemmin. Opettelen vähän kastelua ensin.

        Chilivaari

        Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Tarkoituksena on helpottaa myöhempää ruukunvaihtoa ja välttää sitä altakasteluruukkujen välilevyä

        Tarkoitin lähinnä jotakin harsoa, kangasta, hyttysverkkoa tai vaikka paperia pitämässä mullan pois vesitilasta. Niistä juuret pääsisivät läpi ja ruukun vaihdon yhteydessä ne voisi jättää paikoilleen juurien mukana. Eikös säkkikangas lopulta ole kookoskuitua, jutesäkki ainakin?

        levo

        Lainaus käyttäjältä: "ChaiN"näin sattumalta yhden kirjan missä kehotettiin laittaan kookoskuitua mullan ja lekasoran väliin, jotta eivät sekottuis.
        ihan pätevä juttu. tiiä sitte mistä sellasta sais hommattua.

        Oli tuota taannoin myynnissä Viherpeukussakin.
        Googlettamalla löytyy noita muitakin nettikauppoja mistä tilata/ostaa, Puutarhurinverstaalla näyttäisi olevan jonkinmoista kookosta ainakin. (kasvatus -> kasvualustat..)
        Chilipää #105 :: Jo vuodesta 2005! ;-)

        Tuupi

        Haba, Naga, Pube ja mä.
        Habanero, Naga Morich ja Super Pube pääsivät uusiin multiin ja suurempiin altakasteluruukkuihin. Kaikilla oli mukavasti juuria. Kohta alkaa olla puutetta tilasta. Alkaisi tuo aurinko paistelemaan pidempään, niin voisi ikkunalaudalle siirtää osan noista kasveista.

        Päivän pituus näillä korkeuksilla lähentelee jo yhdeksää tuntia, kun kuukausi sitten se oli vielä 5,5 tuntia. Kuukauden päästä jo 12 tuntia. Maaliskuussa siis kasvit ikkunalle pysyvästi.

        Tuupi

          [/list]
            Super Pube.[/list]Onko tämä lehtien roikuttelu ja alaspäin käpertyminen normaalia?

            Lannoitus Pubella on sama kuin muillakin, kukkaravinnetta ja merileväuutetta. Kukintaa yrittelevällä Apachella on ylilannoituksen oireita, mutta sen lehdet käpertyvät ylöspäin, kupiksi. Pube on ainoa, joka vääntää lehtien reunoja alaspäin. Olosuhteet ovat samat kuin muillakin. Valoa 14 tuntia päivässä yhdellä 36W loisteputkella muutaman sentin päästä, kastelua lannoitevedellä tarvittaessa eli aiemmin jugurttipurkissa max 30 ml kerrallaan alakautta, kun pinta kuivahtaa. Lämpöä on noin 21-24 astetta riippuen tuuletuksesta, valosta ja vuorokaudenajasta. Suihkutellut olen silloin tällöin, muutaman kerran viikossa.

            Kasvi tekee uusia lehtiä hitaasti, mutta varmasti. Nyt se työntää uutta lehtiä vanhimpien lehtien hangoista, kuten monet muutkin.

            Olen melkein varma, että lannoitus on tuolle liikaa, mutta...
            Onko pubescenseilla tuollainen tyyli reagoida ylilannoitukseen vai mikä tuon aiheuttaa? Onko tuo oire lainkaan?

            NaokiSoma

            Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"Onko tämä lehtien roikuttelu ja alaspäin käpertyminen normaalia?
            ... Onko tuo oire lainkaan?

            Mielestäni tuo näyttää ihan normaalilta hyvin kasvavalta taimelta. Jos tuosta löytäisi jotakin huolestuttavaa, niin itseni ainakin pitäisi huolestua kaikista kasveistani... :roll:

            calm

            Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"Onko pubescenseilla tuollainen tyyli reagoida ylilannoitukseen vai mikä tuon aiheuttaa? Onko tuo oire lainkaan?

            Ovatpa nuo omat pubescenssini aikalailla noin tavanneet käyttäytyä. Tiedä sitten onko siitä erityistä haittaa, mutta sadot eivät ainakaan vielä ole päätä huimanneet.

            Tuupi

            Jep jep. Kiitoksia vastauksista. Näkyi nuo Fataliillakin tekevän samaa. Onhan noiden kasvutapakin erilainen muihin chileihin verrattuna, joten miksei sitten lehtien asento. Miten mahtaa pubet reagoida ylilannoitukseen...? Kääntyykö nuo lehdet sittenkään kupiksi...?

            Tuupi

            Inca Berry pääsi puolen litran ruukusta suoraan neljälitraiseen altakasteluun. Korkeutta kasvilla on vain noin 13 cm, mutta kuudetta/seitsemättä lehtiparia puskee latvasta ja alkaa haarautua vanhempien lehtien kohdista.

            Uudessa ruukussa on litran verran kevytsoraa pohjalla. Vettä soran sekaan mahtuu nopeasti mitattuna puoli litraa. Mitään väliainetta en käyttänyt soran ja mullan välissä tälläkään kertaa.

              [/list]Terveen näköisiä juuria näytti olevan jo ihan kohtalaisesti ruukun reunoilla ja pohjalla soran seassa, vaikka olenkin kastellut varmaan ihan liikaa.

                [/list]
                  [/list]Siinä se nyt saa kasvaa vähän aikaa.

                  Tuupi

                  Aurinko päätti näyttäytyä aamulla, joten siirsin chilit ikkunalle. Tunnin verran kerkesivät paisteesta nauttia.
                    [/list]Taivasta vasten huomasin Inca Berryn lehdissä vaaleita läikkiä lehtien alapinnalla. Yläpinnasta läikkiä ei oikeastaan edes huomaa, mutta alta katsottuna lehdissä on "alkavia reikiä".
                      [/list]Nuo selvät reiät suonien kohdalla syntyivät varmaan ruukunvaihdossa, mutta nuo ns. ohenneet vaaleat kohdat, jotka näyttävät kuivuvan/ruskettuvan, mistä ne johtuvat?
                        [/list]Tarpeeksi suurennettuna lehtien alapinnalla näyttää olevan myös pari pienenpientä mustaa "roskaa". Paljain silmin niitä ei erota, joten niitä on vaikea mennä tökkimään. Voisivatko nuo olla jotain tuholaisia vai johtuuko läikät jostain ravinnepuutoksesta? Jokin hivenravinnepuutos kenties?

                        saulir

                        LainausTarpeeksi suurennettuna lehtien alapinnalla näyttää olevan myös pari pienenpientä mustaa "roskaa". Paljain silmin niitä ei erota, joten niitä on vaikea mennä tökkimään. Voisivatko nuo olla jotain tuholaisia vai johtuuko läikät jostain ravinnepuutoksesta? Jokin hivenravinnepuutos kenties?


                        Voit sanoa että tervetuloa vihannespunkit...tuo näyttää liiankin tutulta.
                        Eivät lähde muuta kuin raid-suihkutuksella, ja se pitää uusia parin päivän päästä ensimmäisestä suihkutuksesta, nuo kun tuppaa lisääntymään kohtalaisen tehokkaasti.

                        Muutaman kerran on tuosta vaivasta tullut kärsittyä, enkä usko että vieläkään on päästy eroon lopullisesti, aina niitä jostain sikiää..

                        Mutta, katso ja seuraa tarkasti noita lehtiä, mielellään suurennuslasilla, hyvässä valossa, jos siellä n vähänkään liikettä, niin raidia kehiin, vihannespunkit ei kauaa aikaile kun ne tekee kasveista selvää...

                        Chilivaari

                        Toivottavasti ovat  jotakin vähemmän liikkuvaa.

                        Lainaus käyttäjältä: "saulir"... aina niitä jostain sikiää..

                        Onko minkäänlaista aavistusta, mistä niitä tulee? Harsosääskiä saimme aimo annoksen, kun lapset toivat isänpäiväkukkia marketin valikoimista. Timanttiananaksesta niitä löyhähti kämppä täyteen muutama päivä myöhemmin.

                        Kestävätkö pienet taimet Raidia? Ainakaan kohti sumuttelua ne eivät kestä.

                        Tuupi

                        En jäänyt sitä liikkuvuutta seurailemaan, vaan pesin lehdet mäntysuopavedellä.
                          [/list]"Roskat" lähtivät. Suihkuttelin kaikkien chilien lehdet, mutta Inca Berryyn kiinnitin eniten huomiota.

                            Fataliin surprise #2[/list] Nyt mykyt huomaa juuri ja juuri paljain silminkin, kun tietää, mitä etsiä. Pitänee pyyhkiä nuo lehdet mäntysuopavesiliokseen kostutetulla kankaalla. Onneksi taimet ovat pieniä, eikä lehtiä ole montaa.

                            EDIT:
                            Fataliin surprise #2:n lehtien yläpinnalla suonien kohdalla on jo pidempään ollut jotain kummallista röpelöä. Osaisko tästä joku sanoa jotain? Munia? Kuoriutumisnahkoja?


                              [/list]

                              Filago

                              Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
                              Kestävätkö pienet taimet Raidia? Ainakaan kohti sumuttelua ne eivät kestä.


                              Mä Raidasin viimeksi kirvasodassani myös pikkutaimet. Jokaikisen. Suoraan kohti, lehtien alle ja päälle... keskelle lehtisuppiloon varmaan kertyikin ainetta... ja koko yö tuulettamatta suljetussa tilassa. Kirvoista päästiin eroon (toistaiseksi, kevät tuo tietenkin siipikirvat sisään munimaan..).

                              Mutta hupaisa ilmiö kaikissa pienemmissä taimissa: Raid vaalensi kasvupisteen lähellä juuri syntymässä olevat lehtien osat vaaleiksi/lähes valkoisiksi. Nyt lehdet ovat jo kasvaneet, ja kaikissa löytyy sitten vaihtelevasti joko yhden lehtiparin kärjet, ruodin puolen päät, tai raita keskellä vaaleaa ( termi lienee kloroottista?) lehtivihreävajaata aluetta.

                              Noi mun taimeni oli kokoluokkaa juuri jukurttipurkin juurilla täyttäneitä, ja vaihtelin samalla uusiin ruukkuihin. Kuitenkin ilmiö esiintyy myös niissä muutamassa taimessa jotka saivat jäädä vielä purkkeihin odottelemaan ruukkua. Samaan aikaan Raidatut isot kasvit eivät reagoineet yhtä rajusti. Raidin lisäksi vaihtoehto B reaktion syynä voisi olla myös runsas kastelu.. koska suihkutin Raid-uhrit ihan suihkulla ennen käsittelyä.. esikäsittelyksi suurimpien kirvakasaumien poistamiseksi.. ja multakin tuppaa kastumaan siinä, vaikka kuinka koettaisi olla varovainen.

                              Eli voipi olla että jos kasvilla on olemassa vain sirkkalehdet, lehtivihreän häviäminen osasta lehtipintaa olisi suhteessa kallis keikka, josta ei toivuttaisi kasvattamalla uusia hauskasti kaksivärisiä lehtiä. Mun satsista yksikään ei kylläkään kuollut, ja sirkkalehtikokoiset olisin varmaankin syynännyt ihan vain suurennuslasin alla ja nirhinyt kirvat mekaanisesti. Kasvun hidastuminen muutamaksi päiväksi oli mun tapauksessa pieni hinta siitä, että lopultakin ne pahuksen kirvat on poissa. Punkit ehkä vieläkin tärkeämpää saada pois mellastamasta, vai kuinka?

                              Filago, joka laittaa kohta uusia kuvia omaanki päiväkirjaan, eka Aji Cristal -palkokin on jo niiiin iso ja hieno.. ja ehkä noita raitalehtiäkin voisi malliksi kuvata?
                              #163

                              Tuupi

                              Yhtään liikkuvaa ötyä en ole vieläkään huomannut. Nuo mustat mykyt taitavat olla jotain jätöksiä, kun eivät paljon liikuskele. Punkit ei ole tainnut kehittyä vielä aikuisiksi asti. Seittiäkään ei ole näkynyt.

                              Chilivaari

                              Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Seittiäkään ei ole näkynyt.

                              Eikä välttämättä näykään. Viime syksynä parvekkeelle tuli jostakin ripsiäisiä, joiden tuhot ovat kuin punkin, mutta ilman seittiä. Ne pysyivät kurissa suihkuttelemalla. Eivät tiettävästi pidä kosteasta ilmasta tai märistä lehdistä.  :wink:

                              Tuollahan niiden esittelyt on, jos vaikka joku uusi chiliharrastaja ei vielä tiedä:
                              http://jleskinen.net/index.php?p=otomap