tammikuu 10, 2025, 23:44:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuupin Chilit

Aloittaja Tuupi, marraskuu 24, 2007, 12:39:43 ip

« edellinen - seuraava »

Taiminen

Älä huolestu. Itselläni oli viime vuonna noita Chilejä ja hyvin lähtivät alkuun. Ruukkuihin vaihto kellastutti niitä, mutta elinvoimaiksiksi taas piakkoin tulivat. Napsit lehdet pois? Noh.. itse en olisi tehnyt niin, mutta saitpahan taas lisää kokemusta! :) Niin ja mitä lehtien lähtöön tulee; eräästä omasta yksilöstäni lähtivät kaikki lehdet, mutta kun aikaa kului kasvoivat vähitellen takaisin. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet ;P Lehtien lähtö vain hidastaa satoa. Ainakin omilla viimevuotisilla Chileilläni. Mutta enpä ole muita lajikkeita kokeillutkaan.Odottelen vastausta tuohon uuteen topick:iini. ;) Jos sanoin jotakin väärin, niin muut varmasti korjaavat.
Chililehdestä: Lehti oli miltei valmis, mutta painamisen kanssa tuli ongelmia. En siis ole varma saanko sitä ikinä mihinkään , mutta katsotaan. Pahoitteluni!:(

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Eikös huonot lehdet pitäisi yleensäkin kasvista poistaa...?

Minusta vain tuholaisia kihisevät. Kynsien välissä nipsaisten tai saksilla.
Kyllä kasvit osaavat itse hoitaa omat lehtensä ja pudottaa ne, kun niistä ei enää ole hyötyä.

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"...Linnunsilmistä alkaa toivo loppua...

Minäkin lopetin jo Bird's Eye Babyn odottelun. Varhaisin kylvö oli yli 2 kuukautta sitten ja sen jälkeenkin tein pari yritystä. Kahvisuodattimessa on siemen ollut toista kuukautta. Ei idun itua. Päättelin, että se ei halua asua meillä.  :lol:

Kävisikö Piri Piri?
Löysin uudesta maustekaupasta pussiin pakattuja, kuivattuja pikku chilejä. Pussissa luki vain Piri Piri. Sehän on yleisnimi afrikkalaisille (ja portugalilaisille) linnunsilmächileille. Palot ovat alle parisenttisiä. Otin yhdestä pikku palosta siemenet ja kokeilin idätystä. Viidestä siemenestä vasta kaksi on itänyt, mutta on minulla jo kaunis taimi jouluaaton aattona kosteaan laitetusta piristä. Laita privaviestiä, jos haluat pari palkoa postissa. Postimerkin hinnalla voin laittaa tulemaan. Nuo ovat sitä paitsi hyvän makuisia. Tulisia, mutta ihan oivaa maustetta.

Riittää niitä muillekin kuin Tuupille, jos ei satu maustekauppaa olemaan kotipaikkakunnalla. Nämä ovat ruotsalaisen "Gröna Bladet" firman pakkaamia. Siellä oli myös vähän isompia punaisia chilejä nimellä "Chili Hel". Tuon siemenet itivät välittömästi kaikki, mutta en ryhdy nyt nimetöntä annuumia kasvattelemaan, kun nimellisiäkin on aivan riittävästi.
Piristä lisäinfoa.

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kävisikö Piri Piri?

Taitaa minullakin olla ihan tarpeeksi näitä taimia jo, joten taitaa linnunsilmäkokeilut jäädä myöhemmille kausille. Kiitos kuitenkin.  :D

Ja kuvia...

Bolivian Rainbowt, Apache F2 ja alarivin baccatumit juhlivat valossa.


Vasemmalla ylhäällä Fataliin ylläri nro 1 kuoleman kielissä, alhaalla keskellä Super Pube on saanut taas kasvun käyntiin.  :D

Tuupi


ZAZ

Haarautuupa juniorina. :o
Shit happens when you party naked.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Haarautuupa juniorina. :o


Se on ominaista boliwian rainbowlle. Jos valoa on tarpeeksi, niin lehdistä tulee tumman violetteja - kuten kuvasta näkyy. Kaunis tuuhea puska tulee tuosta. Ja hedelmistäkin löytyy sitten väriä!

Aika moni tuota kasvattelee, mutta en ole vielä kenenkään kuullut sen mausta pitävän, mutta kyllä sillä peruspoltteen ruokaan saa - toimii kyllä cayannepippurin tilalla. Itsekin ajattelin tuollaisia pari laittaa kasvamaan - nättihän se on.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

ZAZ

Itselläni iti muutama noita juuri tossa täydenkuun aikoihin. Enkä ollut pahemmin kyseiseen lajikkeeseen päässyt perehtymään niin pistihän tuo ihmettelemään.
Mutta aina oppii uutta.  :wink:
Shit happens when you party naked.

Tuupi

Nostin valaisinta pari senttiä ja nostin valosta kärsineet takaisin samalle tasolle muiden kanssa. Toivottavasti kestävät tuota valoa jo paremmin.
Minimietäisyys taimista nyt noin 5 cm.

Samalla roskiin kärsinyt Naga, palanut Surprise nro 1 sekä itämättömät Bird's Eye Baby ja Malawi Bird's Eye.

Tuupi

Päätin tutkia vähän tuota loisteputkeani, koska kasvien kasvuvauhti ei ole kovinkaan nopeata. En kiinnittänyt aiemmin huomiota putken ominaisuuksiin, ajattelin, että kunhan nyt joku valo on, että pysyvät hengissä ja kasvavat edes vähän, aurinko kasvattakoon keväällä. Forumia selatessani alkoi tuntua typerältä yrittää kasvattaa kasveja tietoisesti "väärän" putken alla ja "väärissä" olosuhteissa.

Putkesta:
Airam 36W 635 neutraali, lumeneita 2850.
Värintoistoindeksi (Ra) siis 60 ja värilämpötila 3500 kelviniä.

Tällä putkella Bolivian rainbow:n lehdet muuttuvat kiitettävästi violeteiksi. (Eikös tämä pigmentoituminen ole jonkinlainen suojakeino UV-säteilyä vastaan?)  Peruspaprika teki kiitettävästi nuppuja kahden viikon paistattelun tuloksena. Kasvu ei kuitenkaan ole mielestäni kovinkaan nopeata.

Hankin uuden putken:
Leuci 36W T8 cool white. Pienellä selvityksellä värintoistoindeksiksi saadaan 66 ja värilämpötilaksi 4200/4500 kelviniä. Lumeneita 83 lumen/W, joka tekisi noin 3000 lumenia.
Valo on silminnähden huomattavasti kylmempi ja myös hieman kirkkaampi kuin edellisellä putkella. Oikeaksi kasvivaloksihan tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Oikean kasvivalon aallonpituuksista:
Valon aallonpituuksista kasville tärkeimpiä ovat siniset (400 to 470nm) ja punaiset (625 to 675 nm). Keltaisistakin (525 nm) on hyötyä fotosynteesille, mutta vähemmän. Infrapuna (730nm) kannustaa kasvia siementen tuotantoon ja ultravioletti vaikuttaa makuun ja tuoksuun. Liiallinen UV on kuitenkin kasville vaarallista. Kasvit edellyttävät enemmän punaista kuin sinistä. Siniset aallonpituudet ovat kuitenkin kasvun kannalta tärkeimpiä. Nämä vaikuttavat kasvin korkeuteen ja laatuun. Sinisiä aallonpituuksia on siis hyvä olla, mutta punaisia on oltava. NASAn tutkijoiden kerrotaan löytäneen optimaalisen suhteen kasvivalo-LED -tutkimuksissaan: 8 % sinisiä, 92 % punaisia ledejä. Kasvattelivat ilmeisesti salaattia tällä suhteella. Kasvista riippuen kuitenkin 1-20 % sinisiä, loput punaisia.

Punaisten aallonpituuksien suhteessa infrapunaan on myös oleellista. Enemmän infrapunaa ja vähemmän punaista (660nm) aiheuttaa sen, että kasvista tulee hujoppi: korkea ja laiha. Vähemmän infrapunaa ja enemmän punaista ja kasvista tulee matala ja paksu. Tämä ei tietenkään käytännössä ole näin yksiselitteistä.

Jotkut sanovat aamuauringon olevan tehokasta chilille. Aamuauringon värilämpötila on lähteistä riippuen 3000-3500 K. Natikan eli suurpainenatriumlampun valon värilämpötila on 2100 K eli vieläkin punaisempaa.

Punertava valo tuntuu perustellulta kasvivaloksi. Markkinoiden kasvivalot (pthyi) ovat kuitenkin yleensä sinertäviä/violetin sävyisiä ihan muista kuin kasvatuksellisista syistä. Liekö tässä syy siihen, että monet suosittavat sisätiloissa kylmiä/sinertäviä päivänvaloputkia kasvivaloiksi?

Lähde: Michaela Lica: Growing Plants with LEDs, 2005 http://searchwarp.com/swa7630.htm

Chilivaari

Tietoa on tosiaan aika hankala löytää, spekulaatiota ja perinnetietoa vanhoista valaisimista jonkin verran.  :lol:

Kuukauden tai kahden kokemuksella on aika turha minunkin laittaa lusikkaani soppaan. Ajattelin antaa kasvien kasvaa ja tutkia sitten eroja ja kirjoitella päiväkirjaani, jos aihetta ilmaantuu.

Sen voin kuitenkin varmuudella sanoa, että 950 loisteputki on silmälle miellyttävin ja valonjakautumaltaan tasaisin.
http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Loisteputki#Eri_v.C3.A4risi.C3.A4_putkia
Sellaiset meillä on työhuoneen ja keittiön katossa. Se vastaa siis pilvisen päivän valoa.

Pari kuukautta sitten rakentelin ikkunani päälle loisteputket taimikasvatusta varten: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36871#36871
Myöhemmin olen lisännyt toisen rivin noita putkia eli nyt niitä on 4x21W. Chileille se tuntuu riittävän kohtuullisesti (toistaiseksi) kun ne ovat lasihyllyllä latvat n. 30cm valoista. Tomaatille tai lehtikorianterille se ei riitä. Pituuskasvu on hillitöntä.

Minulla on vertailuerä pikkutaimia 21W energiansäästölampun alla, nyt noin 15cm etäisyydellä. Siinäkin market-habaneron lehdet sinistyvät osittain ja jotkut muut kärsivät muulla tavalla. Aloitin valohoidon 10cm päästä, mutta se oli selvästi liikaa. Tältä matkalta valoa on yhtä paljon kuin auringossa keskipäivällä talviaikaan, 15-20.000 luksia. Sitä eivät kasvit kestä yli 12 tuntia päivässä. Ikkunavaloni loisteputket vastaavat pilvistä päivää kesällä, n. 3000 luksia.

Tuloksista on siis aika turha puhua näin lyhyen kokeilun osalta, mutta valossa kasvaneet tulevat tukevammaksi, varsi ja juuret kehittyvät selvästi paremmin. Vähemmässä valossa kasvu on hennompaa, mutta kasvit isompia ja väri on terveemmän vihreä kuin jatkuvassa paahteessa.

Kuukauden päästä voin olla täysin toista mieltä. Pelko näet on, että vähemmässä valossa kasveista tulee aivan liian honteloita pysymään itse pystyssä. Sitten pitää leikellä latvasta reilusti pois.  :wink:

Tuupi

Olisikohan mitään perää sellaisessa olettamuksessa, että juuri punainen valo suhteessa liian vähään siniseen olisi syynä siihen, että nuo pienet taimet näyttivät "palaneen"...? Valoa itsessään ei kuitenkaan voi mielestäni olla liikaa, kuten aiemmin epäilin, vaan liikaa punaista suhteessa siniseen, jolloin kasvi ei pystyisi hyödyntämään kaikkea. Tällöin se joutuu suojautumaan (pigmenttimuutokset) liialta valolta. Toisaalta omalla kohdallani tuossa värintoistossakin (60/66) on puutteita, joten voi myös olla, ettei kasvi saa kaikkia tarvitsemiaan aallonpituuksia...

Tämä on kyllä jo sellaista tiedettä, joka olisi parempi jättää jollekin, joka tätä tutkimustyötä tekee työkseen.  :)

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"Olisikohan mitään perää sellaisessa olettamuksessa, että juuri punainen valo suhteessa liian vähään siniseen olisi syynä siihen, että nuo pienet taimet näyttivät "palaneen"...? Valoa itsessään ei kuitenkaan voi mielestäni olla liikaa, kuten aiemmin epäilin, vaan liikaa punaista suhteessa siniseen, jolloin kasvi ei pystyisi hyödyntämään kaikkea. Tällöin se joutuu suojautumaan (pigmenttimuutokset) liialta valolta. Toisaalta omalla kohdallani tuossa värintoistossakin (60/66) on puutteita, joten voi myös olla, ettei kasvi saa kaikkia tarvitsemiaan aallonpituuksia...

Tämä on kyllä jo sellaista tiedettä, joka olisi parempi jättää jollekin, joka tätä tutkimustyötä tekee työkseen.  :)

Tuossa postini viime syyskuulta punaisella LEDillä polttamiseen liittyen->
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 24.09.2007"
Eräs tuttavani päätti kokeilla tuota LED valaistusta lisänä taimikasvatuksessa.

Lähtötilanne
120 LEDinen lamppu:

Ja LED lamppu tohottamassa sekä yksin että ESL:n kanssa (eli miten oikeasti näitä käytettiin):


Taimet päivän LEDin lisäämisen jälkeen

Eli ihan OK kunnossa.

Taimet 3 päivää  LEDin lisäämisen jälkeen

Isoimmat lehden aika pahasti palaneet. LED saa ihmeitä aikaan :roll: Lämmöstä tuo ei ainakaan voi johtua, sillä tuo ESL on ollut tuossa valaisemassa jo kuukauden päivät.

Tutkimus ja kokeilu jatkuvat, tosin hieman muunneltuna...

Ei ole enää tilanne mennyt huonommaksi. Suurempia testejä palamisen syystä ei tehty. Todettiin vain, että punaisen valon lisääminen poltti vaikka valon intensiteetti ei mitenkään suuri ollutkaan.

Tuupi

Lämmöstä se ei siis ainakaan johdu. Itsekin mittailin tuollaisia vaatimattomia 25 °C lämpöjä taimien korkeimpien lehtien kohdalta.

Onko tuota lediä kokeiltu vaihtamalla sinisiä muutamien punaisten paikalle? Alkaa tuntua, että tässä (liikaa punaista, liian vähän sinistä = lehtien palamista) on jotain perää...  :wink:

Chilivaari

Joku lämmin valkea minullakin on tuo lehtiä polttava ESL. Loisteputket taas ovat päivänvaloa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"Onko tuota lediä kokeiltu vaihtamalla sinisiä muutamien punaisten paikalle? Alkaa tuntua, että tässä (liikaa punaista, liian vähän sinistä = lehtien palamista) on jotain perää...  :wink:

Ei ole kokeiltu. On nimittäin tuollainen valmiina myytävä lampun-tyyppinen LED valaisin. Jos olisi itse tehty LED hässäkkä, niin varmasti olisi tullut kokeiltua.

Tuupi

Vaihdoin muutaman suurimman taimen suurempiin 12cm altakasteluruukkuihin. Uusiin multiin pääsivät Starfish, Inca Berry, surprise nro 3 sekä yksi kappale Bolivian Rainbowta. Kasvualustaksi ei tullutkaan turvetta, kuten alkuperäinen suunnitelma oli, sillä myyjä ei tiennyt, mistä päin pihaa lähteä etsimään... No, kokeillaan nyt tällä. Aika hienojakoista on, mutta sekoittelin kevytsoraa joukkoon. Toivottavasti ei paakkuunnu hirveästi. Nythän sitä kuitenkin kastellaan alakautta. Katsotaan miten käy.

EDIT:
Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"No, kokeillaan nyt tällä.

Heh, unohtui... :lol:  "Tämä" on siis Kekkilän Kylvöseosta.

Tuupi


Jokohan Apache F2 on vailla ravinteita...?

Chilivaari

Vaiko saanut valosta vaurioita?
Ne korjaantuvat hitaasti. Vasta seuraavissa lehdissä.

Tuupi

HUOM! TÄSSÄ VIESTISSÄ ESITETTÄVÄT TIEDOT EIVÄT OLE LUOTETTAVIA.


Korkeintaan suuntaa-antavia...  :lol:
Tutkiskelin Osramin tarjonnan soveltuvuutta kasvivaloiksi. Valkoiset käyrät kuvaavat kasvien yhteyttämiseen käyttämiä aallonpituuksia. Asteikon yksikkö on nm.

Yllätyin positiivisesti varsinkin Fluora-putken spektristä. Näitä kasvivaloja taidetaan sittenkin vähätellä liikaa. Tai sitten Osram on poikkeus. Joka tapauksessa, varsinkin kasvuun näyttäisi tämä Fluora soveltuvan verrattaen hyvin. Tuottanee kuitenkin melkoisen sini-violettia valoa vihreiden aallonpituuksien vähyyden vuoksi, joten voi olla aika epämiellyttävä silmälle. Eikä siksi myöskään näyttäne kovinkaan valovoimaiselta. Ihminenhän havaitsee nuo vihreät aallonpituudet parhaiten.

Huomioitavaa on myös tuo 5000 kelvinin Colorproof-putki, joka tuottaa varmasti silmälle miellyttävää ja tasaista (värintoistoindeksi 98 ) valoa, josta kasvitkin näyttäisivät saavan tarvitsemansa SEKÄ kasvuun, ETTÄ lisääntymiseen. Näitä putkia käytetään värintarkkailussa, jossa on tärkeää nähdä värit oikein. Verrattaessa tätä 5400 K:n putkeen, on otettava huomioon, että 5400 K:n värintoistoindeksi on ilmoitettu ">90". Spektristä päätellen juuri ja juuri yli. Colorproofin laatu näkyy varmasti myös hinnassa.

Edelleen kannattaa huomata 6500 ja 8000 kelvinin putkien erot, jota ei oikeastaan kuvaajasta näe. 8000 K on sinisen taivaan väri eli putken tuottama valo on kylmemmän väristä kuin 6500 kelvinin päivänvalo. Sävyero näkyy 610 nm:n kohdalla, jossa 8000 K:n putken palkki on matalampi. Värintoisto on kuitenkin 6500 K:n putkessa parempi, mikä tasoittaa spektrien eroa.

Ja sitten suurpainenatrium. Tämä kyseinen spna-lampun spektri ei ole Plantastarin, joka on ainakin nimestään päätellen kasveille tarkoitettu. Tästä spektristä voi kuitenkin päätellä valon väriä. Spektrin aallonpituuden keskittyvätkin 590 nm paikkeille, joka on väriltään oranssia. Koska sinisiä aallonpituuksia ei liikaa ole, spna-lampun on oltava huomattavasti tehokkaampi kuin esimerkiksi 5000 K:n loisteputken tuottaakseen saman määrän "sinistä säteilyä".

Tuo värintoistoindeksi näyttää olevan todella tärkeä asia. Värilämpö voi sitten olla sinnepäin. Jos näistä pitäisi valita, oma valintani olisi 5000 K:n Colorproof. Tuskin se hintakaan niin korkea on. Jos verrataan tuohon natikkaan...

EDIT: Vielä tuohon alkuhuomautukseen liittyen, ettei jää epäselväksi. Olen siis itse yhdistänyt tuon nuo valkoiset käyrät noihin Osramin sivuilta lainattuihin kuviin. Nämä eivät siis ole valmistajan kuvia, eikä kenenkään vahvistamia, joten niitä ei pidä pitää oikeastaan minään. Niitä ei siis pidä epäilläkään oikean suuntaisiksi.

Chilivaari

Perusteellisia vertailuja olet tehnyt.
Omasta selvittelytyöstäni on jo joku vuosi ja silloin päädyin tuohon 950 putkeen. Kauppias yritti ensin korvata sen 965:llä, mutta kävin vaihtamassa ne, kun silmä ei pitänyt. Ei hyvät minusta paljonkaan kalliimpia olleet, mutta ne ovat tilaustavaraa useimmissa sähköliikkeissä. Osasyy voi olla, että huonomman värintoiston putket ovat hiukan kirkkaampia.

Näkyy tuosta kasvien tarvitsemasta säteilystä olevan erilaisia käsityksiä. Valkoinen käyräsi on joissakin tietolähteissä paljon enemmän punaiselle painottuva. Ehkä ne on erilaisista kasveista mitattu. Alle 400 nanometriä mainitaan kasveja polttavaksi UV-säteilyksi.