lokakuu 05, 2024, 23:34:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Anno Domini 2009 - Willen kausi (myös -08)

Aloittaja wille, marraskuu 30, 2007, 08:52:15 ap

« edellinen - seuraava »

wille

Pikapäivitystä...

Peperonchino Red tekee aivan hillittömän kokoisia podeja ja niitä on tulossa paljon. Suurin on varmaan 20 cm pitkä ja 3 - 4 cm leveä.
Aji Brownkin työstää isohkoja podin alkuja.
Inca Red Drop aloitti tuotannon oltuaan pitkään jumissa.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

heinäkuu 31, 2009, 21:48:49 ip #261 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 31, 2009, 21:51:49 ip käyttäjältä wille
CAP 1478, c. praetermissum


Ensimmäinen kukka on auennut, toisen pitäisi aueta tuota pikaa...  ;D
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

MasaT

Enpäs saanut praetermissumiakaan idätettyä, vaikka tosissani yritin. - Mukavaa nähdä praen kukka! :)

wille

Lainaus käyttäjältä: MasaT - heinäkuu 31, 2009, 21:58:31 ip
Enpäs saanut praetermissumiakaan idätettyä, vaikka tosissani yritin. - Mukavaa nähdä praen kukka! :)


Pitäis hommata järkkään parempi putki että pääsi vähän lähemmä...  ;)

Toivotaan että muutaman pompulan tuosta huiskusta saan. C. galapagoensen suhteenkin on toivoa. Se on kukkinut kovasti ja pölyttynytkin mutta hedelmät eivät ala muodostua... Kokemusta kellään? Olosuhteet?
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Pitkästä aikaa kävin riehumassa kasvihuoneella kameran kanssa ja tässä vähän tulosta.



Peperonchino Red (c. annuum) on yksi kauden yllättäjistä. Tämä kasvi oli taimena vammainen. Sirkkalehtivaiheen jälkeen se kasvatti ainostaan kolme oikeaa lehteä. Ei siis runkoa ollenkaan. Pitkään se kitui omituisena mutanttina kunnes sai vauhdin päälle. Nyt se on 60-70 cm korkea, erittäin tuottelias kasvi, jonka podit ovat älyttömän suuria... Peperonchino kasvaa melassiämpäreistä itsetehdyssä altakasteluruukussa. Tällä kasvilla muiden kasvien tavoin toimii lannoitteena Puutarhan Kesä. Yksi harvoista annuumeista tällä kaudella.



Inca Red Drop (c. baccatum). Omaan kasvihuoneeseeni tämä päätyi oikeastaan Chilivaarin hehkutuksen ansiosta. Se todellakin on satoisa ja tekee nöyrästi satoa ja uutta kukkaa koko ajan. Kypsyisivät nyt, niin pääsisi maistamaan. Jos makukin on hyvä, tulee tämä kasvi jäämään kasvatettavien listoille pysyvästi.



Aji Brown (c. chinense) tuottaa melkoista määrää podeja. Tästäkin on tullut jo nyt jonkinlainen suosikki. Helppo, kaunis ja satoisa. Pysyy listoilla.  ;)



Omnicolor (c. baccatum) on innostunut vasta nyt kukkimaan. Muutamia pieniä podin alkuja osoittelee taivasta kohden.





Pimenta Da Neyde (c. chinense) kukkii hissukseen. Valtaosa kukista on pudonnut, mutta muutamasta on muodostumassa pikimusta chili. Kaunis kasvi.



C. galapagoense kukkii. Kukat pölyttyvät mutta hedelmiä ei muodostu. Jokin siis pielessä. Kukkavarret jäävät kasviin kiinni ja kaikki näyttäisi olevan OK, mutta jostain syystä planttu ujostelee sadota... ???





Hämähäkki väärinpäin...  :D Ahkera talonmies ja portsari. Tämä peto vaanii useimmiten amppeliruukun pohjassa olevassa kolossa. Ainakin yhden heinäsirkan se on vetänyt napaansa. Kokoa kaverilla on riittämiin. Peukalonpään kokoinen tuholaisen murhaaja, jonka saalisverkko on halkaisijaltaan noin 45 cm.  ;)



Yleisilme kasvihuoneella tänään. Tuo keskijuoksu on noin 1,2 m korkeudella. Siitä siis voi hakea mittakaavaa. Mistään jättiläiskasveista ei siis puhuta, mutta satoa näyttäisi tulevan omiin tarpeisiin!  :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 31, 2009, 21:48:49 ip
CAP 1478, c. praetermissum


Ensimmäinen kukka on auennut, toisen pitäisi aueta tuota pikaa...  ;D


Prae onkin availlut kukkiaan hyvää tahtia ja kaksi ensimmäistä alkavat lupaavasti kuihtua!  :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Praetermissum kehittelee ensimmäisiä podeja. Kasvihuoneellakin alkaa pikkuhiljaa tapahtua ja muutamassa puskassa rupeaa pikkuhiljaa podit värjäytymään. Lisälämmityksen jouduin sinne tosin nyt virittämään. Viimeyönä lämpötila oli ollut 5,3oC sisällä ja 3,8oC ulkona. Pakko se on uskoa, syksy saapuu...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Nytpäs ei elvistelläkkään suurensuurilla murkuloilla.  ;) Pieniä, mutta "pippurisia"...



Kasvattien pienimpiä tuotoksia siis. Vasemmalta oikealle Early Jalapeño c. annuum, Habanero Red Uganda c.chinense, Naga Morich c. chinense, Dutch-Habanero f3 c. annuum x c. chinense ja Limon c. chinense.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Hienoa!
Noita on nähty tänä kesänä. Yhden kolmimillisen Bhut Jolokian ehdin heittää helttaan. Siitä olisi pitänyt ottaa kuva.

Onko sinulla aavistustakaan, miksi? Mistä noita tulee.
Alkukesän kylmää kautta kukinnan aikaan pidin yhtenä syynä, mutta ylivuotisille chileille noita näyttäisi muodostuvan helpommin. Kasvukanavat eivät oikein ole auki. Lannoitus saattaa avata ne vanhemmallakin puulla. Toisaalta kaikki saattaa johtua juurista ja niiden kehittymättömyydestä. Kuitenkin samassa kasvissa voi saman aikaan olla eri kokoisia hedelmiä, sekä miniä että normaalia. Samoilla juurilla, mutta eri oksilla.

Bhut Jolokian kasvatukseni voisi olla hyvä esimerkki, kun vain tietäisi mistä. Kasvatin sitä ihan kokeeksi, tarkoitus oli vain saada maistiaiset, joiden pohjalta voi päättää jatkosta. Se oli pienessä ruukussa muiden takana ja pidin sitä leikkaamalla pienenä. Hedelmät jäivät myös pieniksi, parisenttisiksi. Kun sitten heinäkuun alkupuolella huomasin, että menossa oli chilinkasvatuskisa, johon Bhutkin voisi osallistua, siirsin sen aurinkoisimmalle paikalle eturiviin. Ruukun yhteen nurkkaan painoin multaan kolon pohjalle asti ja täytin sen kananP-rakeilla. Samaan aikaan myös lannoitin sitä normaalia enemmän. Tästä seurasi, että nyt minulla kasvaa silloisista kukista tai nupuista aivan normikokoisia chilejä. Puolessatoista kuukaudessa käänsin tilanteen minikokoisista melkein maksiksi. Keskenkasvuisia kun ovat vielä. Aikaisemmin kasvuun lähteneet raakileet jäivät minikokoisiksi ja kypsyvät parhaillaan.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 26, 2009, 19:41:15 ip
Hienoa!
Noita on nähty tänä kesänä. Yhden kolmimillisen Bhut Jolokian ehdin heittää helttaan. Siitä olisi pitänyt ottaa kuva.

Onko sinulla aavistustakaan, miksi? Mistä noita tulee.
Alkukesän kylmää kautta kukinnan aikaan pidin yhtenä syynä, mutta ylivuotisille chileille noita näyttäisi muodostuvan helpommin. Kasvukanavat eivät oikein ole auki. Lannoitus saattaa avata ne vanhemmallakin puulla. Toisaalta kaikki saattaa johtua juurista ja niiden kehittymättömyydestä. Kuitenkin samassa kasvissa voi saman aikaan olla eri kokoisia hedelmiä, sekä miniä että normaalia. Samoilla juurilla, mutta eri oksilla.

Bhut Jolokian kasvatukseni voisi olla hyvä esimerkki, kun vain tietäisi mistä. Kasvatin sitä ihan kokeeksi, tarkoitus oli vain saada maistiaiset, joiden pohjalta voi päättää jatkosta. Se oli pienessä ruukussa muiden takana ja pidin sitä leikkaamalla pienenä. Hedelmät jäivät myös pieniksi, parisenttisiksi. Kun sitten heinäkuun alkupuolella huomasin, että menossa oli chilinkasvatuskisa, johon Bhutkin voisi osallistua, siirsin sen aurinkoisimmalle paikalle eturiviin. Ruukun yhteen nurkkaan painoin multaan kolon pohjalle asti ja täytin sen kananP-rakeilla. Samaan aikaan myös lannoitin sitä normaalia enemmän. Tästä seurasi, että nyt minulla kasvaa silloisista kukista tai nupuista aivan normikokoisia chilejä. Puolessatoista kuukaudessa käänsin tilanteen minikokoisista melkein maksiksi. Keskenkasvuisia kun ovat vielä. Aikaisemmin kasvuun lähteneet raakileet jäivät minikokoisiksi ja kypsyvät parhaillaan.


Jaa'a, tuo on kyllä hyvä kysymys. Chinensejen kanssa minulla tuota on enimmäkseen ollut, ja kuten kuvasta näkyy on joukkoon annuumiakin eksynyt... Yhtään miniatyyribaccatumia en esimerkiksi ole kasvihuoneesta saanut. Niissä kokovaihtelu on vielä normaalin rajoissa. Toisin kuin vaikkapa tuon kuvassa olevan Jalapeñon "sisarhedelmä" on kasvin kokoon nähden liian suuri. Kyseinen kasvi on istutettu maahan kasvihuoneessa ja kokoa sillä on noin 20 cm. Kypsymistä odotteleva sisarpodi on mitaltaan varmaankin 10-12 cm...  ;) Se ei mielestäni kuulu enää normaaliin kokovaihteluun. Tosin tämän harrastuksen parissa tuntuu normien asettaminen ylipäätään melko vaikealta.  :D

Jotkut lajit ja/tai lajikkeet ovat siis todennäköisesti alttiimpia kypsyttämään hedelmänsä pieninä. Kylmä tuohon kyllä osaltaan vaikuttaa, mutta esimerkiksi tuon kuvan chilit ovat lämpimän kauden satoa. Näitä pieniä maistiaisia on tullut jo jonkun aikaa suurempien vielä roikkuessa raakoina oksilta, eli pelkästään lämpötilakaan tuohon ei taida vaikuttaa. Mainittakoon vielä, että kuvan hedelmät tuottaneista kasveista ainoastaan Limon on ylivuotinen ja DH f3:lla laskisin tuon vielä normaaliksi heittelyksi. Juuritilaa noilla kaikilla on mukavasti ja muutenkin kasvit ovat hyvinvoivan oloisia. Kaikki kasvit ovat kasvihuoneessa ja lämpötilan vaihtelu on melkoista. Esimerkiksi eilisen maksimi oli 36,6oC ja minimi 14,2oC.

Tosiaan faktatietoa tähän pikkusato-asiaan ei ole ja havaintojakin on hiukan hankala tehdä. Ensin pitäisi keksiä ajankohta jolloin kasvi päättää jättää hedelmän pieneksi ja sitten useammalla (samanlaisella) verrokilla muuttaa tuon ajanjakson olosuhteita.

Eipä nuo pienet paprikat mitään haittaa niin pitkään, kun kasvi tekee niiden rinnalla "oikean" kokoistakin satoa. Päin vastoin. Hyvän makuisia ovat nuokin!  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 27, 2009, 15:01:56 ip... pitäisi keksiä ajankohta jolloin kasvi päättää jättää hedelmän pieneksi ja sitten useammalla (samanlaisella) verrokilla muuttaa tuon ajanjakson olosuhteita.


Vahva veikkaukseni on tähänastisten kokemusten valossa, että kasvi "päättää" tulevan hedelmän koon jo varhaisessa kukintavaiheessa. Jos silloin menee huonosti, on kylmää, kuivaa tai köyhä maa, pieniä tulee. Ainakaan en saanut juuri ennen vahvaa lannoitusta ilmestyneitä Bhutin pikku raakileita lihomaan, mutta muutamaa päivää myöhemmin kukkineet kasvavat kolme kertaa suuremmiksi. Säässä ei tapahtunut mitään, valoa tuli samalla lisää.

Joo, chinensejä ovat pienet marjat, paitsi kesäkuun alun kylmien viikkojen jälkeen myös Aji Cristalissa ja Inca Red Dropissa oli muutama kääpiö.

wille

Noin olen itsekkin miettinyt.  Jos kasvattaa luonnon armoilla ilman valaistua/lämmitettyä kasvihuonetta, pitäisi kukinta saada ajoitettua lämpimään ja valoisaan aikaan alusta asti. Myös lannoitus pitäisi olla tuossa kohtaa kunnossa. Rocotojen kukinta voisikin olla hyvä saada ajoitettua aivan alkukesään kun ilma on vielä viileää mutta valoa on tarjolla paljon. Itselläni rocotojen sadontuotto ajoittuu harmillisesti viileämpään loppukesään, eikä sato siis meinaa keretä kypsyä...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

elokuu 30, 2009, 12:19:26 ip #272 Viimeisin muokkaus: elokuu 30, 2009, 12:22:16 ip käyttäjältä wille
Elikkä kuvaa normikokoisesta sadostakin.



Ja taas vasemmalta oikealle: Early Jalapeño c. annuum, Aji Brown c. chinense (!?), Harold St. Barts c. chinense Omnicolor (raaka) c. baccatum ja Inca
Red Drop
c. baccatum.

Eikä tuo Jalapeño mitään 10-12 cm ollut... n. 9,3 cm.



Tuosta Aji Brownista vielä sananen. En ole ollenkaan vakuuttunut siitä että tämä kasvi olisi capsicum chinense-sukua. Enemmänkin annuumilta tuo vaikuttaa niin ulkonäöltään kuin maultaankin. Ihan hyvänmakuinen kuitenkin. Kuori kylläkin on melko paksu...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 19, 2008, 09:45:32 ap
Lainaus käyttäjältä: wille
PI 585273 ja Limon pääsivät nyt sitten eilen sisään...


Ja näiden myötähän sisälle ryöpsähti vihannespunkkien inkvisitio. :evil: Kolmeen kasviin hyökkäsivät. Kaikki noita kasvihuoneesta tuleita. Nyt kahteen kertaan annettu zyklon-b:tä mäntysuovan muodossa ja loput siistitty vielä neem-öljyllä. Näyttäisi toistaiseksi olevan kurissa. Tarkkaillaan tilannetta.

Näiden kolmen kasvin vieressä majailee kesän sisätiloissa viettäneet Lemon Drop ja C. lanceolatum. Saaneet neemiä niskaansa ja kaikki rehut erityistarkkailun alla.


Rupeaisi taas olemaan ne ajat käsillä kun talvetettavia pitäisi kohta raahailla sisätiloihin. Tänä syksynä aionkin leikellä nuo kasvit pihalla ja suihkutella jäljelle jääneet osaset raidilla tms. välttääkseni noiden tuoholaisten maihinnousun sisätiloissa.

Kasvihuoneella ei mitään ötökkätilannetta ole, mutta kun kasvit siirtyvät sisään lämpimään ja kuivaan... ei vara venettä kaada. Eipä noissa viimevuotisissakaan ötököitä näkynyt kuin vasta sisällä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

ERITTÄIN tarpeellinen ja ajankohtainen varoitus.

Ulkoa, kasvihuoneesta tai parvekkeelta ei tosiaan kannata rahdata tuholaisia sisään. Kun sadon kuitenkin kerää pois ja rungonkin leikkelee matalaksi, siinä samalla voi torjua öttiäiset ihan kaiken varalta.

Et sitten ilmoittanut tuota jallua kasvatuskilpailuun? Sehän olisi ollut kirkkaasti kärjessä jo tuollakin mitalla.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 01, 2009, 11:23:40 ap
ERITTÄIN tarpeellinen ja ajankohtainen varoitus.

Ulkoa, kasvihuoneesta tai parvekkeelta ei tosiaan kannata rahdata tuholaisia sisään. Kun sadon kuitenkin kerää pois ja rungonkin leikkelee matalaksi, siinä samalla voi torjua öttiäiset ihan kaiken varalta.

Et sitten ilmoittanut tuota jallua kasvatuskilpailuun? Sehän olisi ollut kirkkaasti kärjessä jo tuollakin mitalla.


Eipä tosiaan tullut ilmoitettua. Noh, ehkä sieltä vielä isompiakin tulee...  ;)

Mutta tuo tuholaistorjunta kannattaa kyllä ehdottomasti ottaa vakavasti. Mulla kasvaa sisälläkin muutamia chilejä, joiden en tahtoisi joutuvan punkkien tai muiden penteleiden armoille oman laiskuuden takia.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

wille

Pitkästä aikaa kävin kameroimassa kasvihuoneella ja tässä siis tämän hetken näkymiä.



Peperonchinossa on melkoisia porkkanoita roikkumassa. Ja niitä on melko reilustikin.



Yhteiskuvaa pensaikosta. Vähän sotkee tuo kuolemattoman rikkaruohon peittämä maalattia.



Satoisia ja maukkaita baccoja. Vasemmalla PI 446900 "Naranga" ja oikealla PI 215739 "Aji Omnicolor". Kypsiä näistä on saatu vasta harvakseltaan. Omnicolorista ei vielä yhtään...




Vasemmalla eri chilejä. Vas. - oik. GRIF 9221 "Bubba" c.baccatum, PI 446900 "Naranga" c.baccatum, Aji Brown c.sp*, Dutch-Habanero f3 c.chinense x c.annuum ja Limon c.chinense. Keskimmäisessä kuvassa c. galapagoensen marja odottelee kypsymistä. Oikealla oikean kokoinen Naga Morichin hedelmä.



Ulkokasvatuksessa hyvin viihtynyt kohta kaksivuotias PI 585273 ja podinsa. Vähän huonosti tuokin lepikkoa vasten erottuu...



Ja itään antavilla rapuilla kasvaa samassa 65-litraisessa laastipaljussa kolme pistokkaista noussutta Orange Rocotoa ja Ananaskirsikka. Rocotot ovat korkeimmillaan puolet tuosta ananaskirsikasta. Punaiset kukat ovat viereisen ruusupavun...  ;) Satoa on tulossa kaikista kolmesta. Niin Rocotosta, ananaskirsikasta kuin ruusupavustakin!

* laitoin ton Aji Brownin c.sp:ksi ihan siksi kun siitä on liikkeellä jos jonkinlaista teoriaa... jokainen laittakoon siihen c.sp:n tilalle vapaasti valitsemansa lajin.  :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

jewe

Mulla toi Omnicolor ihan samanlainen. Puska täynnä podeja mutta kaikki vaaleankeltaisia olleet jo pitkään....taitaa olla tosi hidas kypsymään. :-\

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 10, 2009, 22:22:46 ip....taitaa olla tosi hidas kypsymään. :-\

On se hitaimpia, pari kuukautta menee kasvamiseen ja kypsyttelyyn. Näin ainakin keväällä, kun tarkkailin ensimmäisiä raakileita.

Omnicolor on kyllä ihan maukas jo keltaisenakin. Kannattaa vain katsoa, ettei syö niitä kaikkein ensimmäiseksi kasvaneita, vaan vasta toista aaltoa. Silloin saa myös punaista joskus myöhemmin.