Onko markettien Habanerojen kasvattamisesta kokemuksia?

Aloittaja Chilivaari, joulukuu 30, 2007, 15:11:43 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Laitoin minäkin marketista löytämäni punaisen hollantilaisen habaneron siemeniä itämään. Kun älysin ottaa siemenet varmasti kypsästä, sain niitä vihdoin itämäänkin. Vihannestiskissä oli joulun alla taas uusi erä noita melko kookkaita, uurteisia haboja irtomyynnissä. Osa oli vasta vaalean punaisia, osa tummia. Ne siis poimitaan vähän raakoina ja kypsytetään matkalla.

Varsinainen kysymykseni kuitenkin sivuaa Soppamiehen itämiskeskusteluun jokin aika sitten jättämää vastaamatonta kysymystä.
Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Ymh. Onko ihan normaalia että tasan kk sitten itäneissä habaneroissa on jo kämmenen kokoisia lehtiä useampiakin (noin neljä per kasvi + saman verran vähän pienempiä)? Noi lehdet on niin järkyttävän isoja ettei ton kasvin korkeus riitä pitämään niitä ilmassa ...


Minulla taimet eivät ole vielä noin pitkällä, mutta hyvin aggressiivisesti ne käyttäytyvät peittäen jo valon kavereiltaan itämislaatikossaan. Kaveritkin ovat habaneroja, mutta siemenliikkeiden valikoimaa.

Olen nähnyt videota hollantilaisista kasvihuoneista, missä chilit kiipeilevät köynnösmäisinä varmaan kolme metriä korkeassa tilassa, jota jatkuu satoja metrejä. Vesiviljelyssä ne tietysti ovat, mikä voi vaikuttaa kokoon ja siihen, että makukaan ei mielestäni aivan vastaa itse kasvatettua. :wink:

Kysymykseni ydin kuuluu: Onko olemassa erityinen kasvihuone-habanero, joka on tolkuttoman iso ja runsaskasvuinen? Onko kukaan kasvattanut noita kypsiksi asti?

Minä ajattelin heittää ne pois nyt, kun "oikeitakin" habaneroja on taimella.

e-Boy

Tuossa mun päiväkirjassahan toinen noista on marketti-Habanero, Minimanista ostetusta Eminentfoodsin-chililajitelmasta, toinen taas on perus Prismasta ostettu marketti Rawit. Siis nuo jotka on tällä hetkellä suurimpia. Pitääkin laittaa pian kuvapäivitystä... lehdet on kyllä isokokoiset tuossa habassa kun vertaa rawittiin, ja erittäin matala myös --> hyvä ulkonäöllisesti siis ikkunalautakasvina. ;) Saas nähdä sitte satoa syksyllä.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

harvester

marketin haba kyllä lähti kasvaan, ei muistaakseni ekalla yrittämällä, mutta toisella.. kasvattelin silloin marketin rawitteja.. sitte sain habat itään tos 2006 kevääl ja siitä asti ollu hengis.. itse asias ainoot jotka on selvinny.. rawititkin onnistuin tappaan samana talvena ku habat talvehti ekaa kertaa. 2007 habat oli oikeestaan kokoajan sisäl ikkunal ja kasvo ihan hullusti.. olosuhteisiin nähden.. pitkiä oksia oli ja podeja synty kaks satoo.. alku kesästä ja syksyl..
molempina kausina jotain 30-50 podia. Ja oli sopivasti tulisia. pariin otteeseen niitä oli testattava, tolleen kokonaisena huiviin heittämällä. Kyl siinä sydän kävi lyömään..

¿Por que no?

Minulla on markettihaban kolmas sukupolvi menossa. Tänä kesänä kasvatan jo toistakin habanerolajiketta kaveriksi, se ei ole kuitenkaan marketista. Vähän vertailua! Tuon markettihabaneron kanssa ei ole ollut muita ongelmia kuin se, miten tarkka se on kukkimisoloistaan. Se pirulainen on hyvin herkkä tiputtelemaan kukkiaan, ja marjoja ei kukkien määrään nähden tule kuin pieni murto-osa. Tämä on ilmeisesti kuitenkin yleinen juttu habaneroilla, oliko jopa kaikilla chinenseillä?

Maku on kuitenkin hyvä, kun niitä marjoja sitten sattuu saamaan.
Ja nyt sattui hassusti, kun pari kuukautta sitten pätkäisin habaneroni tapiksi, saman tien kun se alkoi kasvattamaan uusia lehtiä, tuli mukana parikymmentä nuppua! Siellä se nyt kukkii taas, hassu kymmensenttinen oksaton ja lähes lehdetön haba.

ZAZ

Marketin haboja on itsellänikin reilu 20 puskaa kasvamassa.
Kesän mittaa loppuu tila kunon rawit:ejakin 19 kpl ihan hyvän kokoisina. +siihen vielä muut lajikkeet mitä on vähemmän.
Shit happens when you party naked.

Nordic

Marketin Habaneropodeja kuivateltiin huoneenlämmössä
useita kuukausia, sitten kun laittoi itämään niin johan ilmestyi
taimia nopeasti.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Marketin haboja on itsellänikin reilu 20 puskaa kasvamassa.
Kesän mittaa loppuu tila kunon rawit:ejakin 19 kpl ihan hyvän kokoisina. +siihen vielä muut lajikkeet mitä on vähemmän.


Taitaa maistua :)

Millä ihmeellä valaiset tuollaisen puskamäärän?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "Nordic"Marketin Habaneropodeja kuivateltiin huoneenlämmössä
useita kuukausia, sitten kun laittoi itämään niin johan ilmestyi
taimia nopeasti.

Minä otin ihan tuoreista markettihabaneroista siemenet ja laitoin saman tien multaan ilman mitään kuivatteluja. Hyvin itivät.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "AirMan"
Lainaus käyttäjältä: "Nordic"Marketin Habaneropodeja kuivateltiin huoneenlämmössä
useita kuukausia, sitten kun laittoi itämään niin johan ilmestyi
taimia nopeasti.

Minä otin ihan tuoreista markettihabaneroista siemenet ja laitoin saman tien multaan ilman mitään kuivatteluja. Hyvin itivät.

Jep, tuoreista otetut olen myös aina saanut itämään parhaiten. Melkein poikkeuksetta jokainen siemen itänyt, vaikka sen olisi viskannut pihassa olevaan kukkaruukkuun puolihuolimattomasti. Kummaa tämä höpötys että kuivatut itää paremmin...  :wink:
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

ZAZ

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Marketin haboja on itsellänikin reilu 20 puskaa kasvamassa.
Kesän mittaa loppuu tila kunon rawit:ejakin 19 kpl ihan hyvän kokoisina. +siihen vielä muut lajikkeet mitä on vähemmän.


Taitaa maistua :)

Millä ihmeellä valaiset tuollaisen puskamäärän?


Ihan ensimmäisiä lehtiparejaan kasvattelevat vasta, kesän aurinkoa ja valmistuvaa kasvihuonetta varten ne ajattelin.
Ja paria 400W natikkaa olen odotellut kohta kuukauden, että eiköhän ne sieltä kohta tule.
Hope so. :roll:

Talveksi ne pätkitään ja taas keväällä uus karvariinroudausoperaatio. :)
Shit happens when you party naked.

saulir

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Marketin haboja on itsellänikin reilu 20 puskaa kasvamassa.
Kesän mittaa loppuu tila kunon rawit:ejakin 19 kpl ihan hyvän kokoisina. +siihen vielä muut lajikkeet mitä on vähemmän.


Taitaa maistua :)

Millä ihmeellä valaiset tuollaisen puskamäärän?


Ihan ensimmäisiä lehtiparejaan kasvattelevat vasta, kesän aurinkoa ja valmistuvaa kasvihuonetta varten ne ajattelin.
Ja paria 400W natikkaa olen odotellut kohta kuukauden, että eiköhän ne sieltä kohta tule.
Hope so. :roll:

Talveksi ne pätkitään ja taas keväällä uus karvariinroudausoperaatio. :)


Ainakin sähkölaitos tykkää sinusta asiakkaana jos noi natikat tulee kumpikin päälle samaan aikaan... 10c/kWh:n hinnalla päivässä hinnaksi tulee noin euron verran eli kuukaudessa 30eur lisää sähkölaskua, teoriassa, käytännössä kulut on varmaan korkeammat. Laskin tuon niin että lamput olisi päällä 12h/pvä.

8) Mutta, chilit kyllä kasvaa  :wink:

P.S jos perse kestäis, tekisin kyllä itsekin samoin  :lol:

ZAZ

Lainaus käyttäjältä: "saulir"
Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Marketin haboja on itsellänikin reilu 20 puskaa kasvamassa.
Kesän mittaa loppuu tila kunon rawit:ejakin 19 kpl ihan hyvän kokoisina. +siihen vielä muut lajikkeet mitä on vähemmän.


Taitaa maistua :)

Millä ihmeellä valaiset tuollaisen puskamäärän?


Ihan ensimmäisiä lehtiparejaan kasvattelevat vasta, kesän aurinkoa ja valmistuvaa kasvihuonetta varten ne ajattelin.
Ja paria 400W natikkaa olen odotellut kohta kuukauden, että eiköhän ne sieltä kohta tule.
Hope so. :roll:

Talveksi ne pätkitään ja taas keväällä uus karvariinroudausoperaatio. :)


Ainakin sähkölaitos tykkää sinusta asiakkaana jos noi natikat tulee kumpikin päälle samaan aikaan... 10c/kWh:n hinnalla päivässä hinnaksi tulee noin euron verran eli kuukaudessa 30eur lisää sähkölaskua, teoriassa, käytännössä kulut on varmaan korkeammat. Laskin tuon niin että lamput olisi päällä 12h/pvä.

8) Mutta, chilit kyllä kasvaa  :wink:

P.S jos perse kestäis, tekisin kyllä itsekin samoin  :lol:


Herkullista quotesettiä. Nam. :lol:

Luojalle kiitos opintotuesta.
Shit happens when you party naked.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"
Herkullista quotesettiä. Nam. :lol:

Luojalle kiitos opintotuesta.


Repes ;) :) :)

Ja eihän se paljoa maksa, jos lamppuja ei vielä ole ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

ZAZ

Kyllähän nuo ihan kiitettävän loven kukkaroon haukkaa. Mutta äkkiäkös sitä keksisi paljon kalliimpiakin harrastuksia.  :wink:
Shit happens when you party naked.

Jamana

Pistin muutama päivä sitten 3 orange habaa kasvamaan, saa nähdä kasvavatko ne
Kapsaiini rauhoittaa mielen

Jomppe

Pistin viime keväällä kaupasta ostettua punaista habaneroa, Ugandan Red luki paketin kyljessä.
Hyvin ovat kasvaneet, en tosin saanut niitä kunnolla hedelmöittymään kun tekivät vain muutaman kukan.
Nyt on uuet versot hyvässä vauhissa.
Kesällä tulee jos on tullakseen. ;)

:)

Aji Inferno

Habanero on vähän väljä ilmaisu... Kauppojen Habanero-nimellä myytävät chilit ovat kyllä capsicum chinense -lajia, eli vähintäänkin hyvin läheistä sukua "oikealle" Habanerolle. Maku on yleensä sama, se tunnusomainen.

Tulisuus vaihteleekin sitten jo paljon, koska vaikka capsicum chinense -laji sisältää maailman ylivoimaisesti tulisimmat chilit mallia Naga Morich, siinä on myös täysin tulettomia lajikkeita. Ja kaikkea siltä väliltä. Ja useimpia voidaan nimittää Habaneroksi - syystä tai syyttä.

Todellinen Habanero on Kuubasta. Se on oranssi ja tulisuudeltaan melkoisen korkea, ainakin 100.000 scovilleä. Sen maku on hedelmäisen makea, miellyttävä. Polte tulee viiveellä ja loppuukin aikanaan nopeasti.

Muut "Habanerot", mallia punainen, ruskea, valkea, ja niin edelleen, ovat enimmäkseen hyvin saman kaltaisia, mutta jalostuksen seurauksena myös enemmän tai vähemmän erilaisia.

Sinänsä, kaikki capsicum chinense -lajin chilipaprikat eivät ole kovinkaan Habaneromaisia, sen paremmin kasveina kuin maultaankaan. Etelä-Amerikan chinenset tuntuvat olevan usein aika erikoisia, valtavan suurikokoisia, kenties miedompia, väriltään violetteja, tai muuta kummallista ja hienoa.  Sitten taas on monia chinense -paprikoja, joiden tulisuus ja terävä, hyökkäävä maku ovat kuin moottorisaha suussa. Näistä esimerkkeinä Fatalii, Datil, Madame Jeanette...

Mutta kaikille on käyttönsä - ja kaikkia palvotaan! :-)

Bermann_7

Noniin. Hain sitten marketisa pari habaa, suomustin ne, ja laitoin siemenet likoomaan lämpimään veteen yöks. huomenna multaan, ja ssitten rukousasentoon odottelemaan. vähä kiirehän noille tulee, mutta laitetaan sitten lisävaloa syssymmällä.. ;)
So it goes.
-KV

Chilivaari

Jätin sittenkin henkiin "toistaiseksi" sen aggressiivisen market-habaneron, josta tämä viestiketju alkoi. Kutsun sitä Stockmannin punaiseksi. Samat oireet sillä on edelleen, parin kuukauden ikäisenä. Isoilla lehdillään se pyrkii peittämään elintilan naapureiltaan yli 20 cm säteellä joka suuntaan. Korkeus on pysynyt vielä siedettävänä, parikymmentä senttiä, mutta siinä on nippu kukkanuppuja latvassa. Aion antaa olla ja katsoa, mitä tuo tekee. Nuppujen yläpuolelta se on haaraantumassa, eli lisää leveyttä ja korkeutta on tulossa. Pätkääkään en ole lannoittanut, mutta pari ruukunvaihtoa on pitänyt tehdä.

Bermann_7

nimim. chilivaari, mikä sulla on kasvatusalustana? hydro/tyrve/multa/hiekka?
Kun noi habat ei kuulemma tarvi kovin paljoa lannotteita, ainakaa jos mielii niiden tekevän kukkia ja satoa joskus... Itse ajattelin laittaa noi siemenet kukkamulta-kasvuturve-lecasora seokseen....
So it goes.
-KV