tammikuu 10, 2025, 08:15:19 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esan chilit - Kausi 2008

Aloittaja esa, joulukuu 30, 2007, 21:50:53 ip

« edellinen - seuraava »

esa

joulukuu 30, 2007, 21:50:53 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2009, 15:33:46 ip käyttäjältä esa
Terve,

  Uusi vuosi lähestyy ja uutta kausi tuli sitten potkaistua käyntiin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus aloittaa idättelyt vasta parin viikon kuluttua, mutta tänään en enää malttanut odottaa. Itämään lähti hitaampia lajikkeita: pari rokotoa, yksi kinkki ja yksi bacca. Keskimäärin kolme siementä kutakin. Itävyys on perinteisesti ollut 80-90% luokkaa, joten toiveena olisi että yksi/kaksi kutakin itäisi. Eli yhteen astiaan lajikkeesta riippuen yksi tai kaksi saman lajikkeen tainta. Kuukauden päästä olisi tarkoitus täydentää valikoimaa nopeammilla lajikkeilla / täydentää mahdollisesti epäonnistuneita idätyksiä.

  Syksyllä oli isot suunnitelmat talvetuksista, mutta loppujen lopuksi päädyin säästämään yhden koristechilin (NuMex Twilight), Starfishin ja CAP 520:sen (C. frutescens). Vesiviljelyssä olleet kasvit siirtyivät toiseksi kaudekseen multaan, jotta tilaa tulisi uusille lajikkeille. Tänä kautena olisi tarkoitus pitää pari kasvia elossa myös mullassa, mitä sinällään olisi mulle saavutus. Ensimmäisen kauden jälkeen ei ole mullassa tullut kuin epäonnistumisia.

Laitan tähän loppuun vielä listan suunnitelluista idätyksistä ja pari kuvaa tämän hetken tilanteesta. Valojen tarkoitus on lähinnä pitää kasvit hengissä. Kunhat uudet kasvit itävät täytyy tunkata lamppuja alemmas tai kasveja lähemmäs lamppua.

- Esa



Kauden idätyssuunnitelma:

30.12.:
Grif 9345 (pubescens) x4
Canario (pubescens) x3
Kaleidoskop (baccatum) x3
Limo (chinense) x2
Tammikuun loppu:
Lemon drop (baccatum) x3
CAP 221 (baccatum) x3
Stripe (annuum) x3
CAP 1489 (sp.) x3

esa

Hyvältä näyttää... Ensimmäiset sirkkalehdet auki. Limo vei tällä kertaa voiton 8 vrk:lla. Mikä tärkeämpää niin kaikkien muidenkin lajikkeiden siemenissä on (toivottua) eloa ja alkeisjuuret näkyvissä noin puolissa kuutioista. Idätysboksi on hilattu noin 10cm päähän loisteputkista. Juuri sopivalle etäisyydelle, jotta lämmöt pysyvät noin 28 asteessa ja idätysten edistymistä pystyy tarkkailemaan.

  Viikonloppuna joutunee kaivamaan "cutting board"in esiin ja virittelemään siihen tarvittavat pumput. Tarkoituksena olisi aluksi laittaa siihen ilmapumppu, joka pirskottelee tasaisemmin vettä ruukkuihin ja ainakin aiemmin sai juuret kasvamaan tehokkaammin. Saapa sitten nähdä kuinka kauan sitä pörinää kestää tällä kertaa ennen kuin kaivetaan vesipumput esiin... Tämän kauden lannoitteina jatkaa Nutriforten Tomaatti&Mansikka -lannoite. Tosin alkukautena saatan tuhota vanhojen micro- ja matopurkkien jämät.

Kuvia seuraa perästä, kunhan on muutakin kuvattavaa kuin merkkikeppi viidakko ja pari pientä sirkkalehtivaiheessa olevaa tainta ;)

- Esa

esa

Terve,

Kuten uhkasin niin "cutting board" on kaivettu esiin. Laiskana paskiaisena siirsin kaikki itäneet taimet järjestelmään vaikka osassa oli vielä lehdet pinnan alla. Idätysboksiin jäi vain kaksi GRIF 9345:sta. Eiköhän nekin sieltä esiin työnny. Aiemmin itäneiden taimien juuret olivat jo mukavasta kasvaneet ja jatkavat varmasti kasvuaan nyt, kun vedessä on ravinteitakin tarjolla. Ravinteina on näin kauden alkuun vielä micro+mato, kunnes pullon pohjat tyhjenee. Sitten siirrytään täysipainoisesti Nutriforten mansikka&tomaatti -lannoitteeseen. Loppuun vielä kuva tämän hetken tilanteesta. Kaikki tämän vuoden kuvat laitan vähä vähältä osoitteeseen: http://www.elisanet.fi/etuovine/Chilit2008/




- Esa

esa

Terve,

Meni tänään kauden ensimmäinen korjaussarja itämään. GRIF 9345:sta on itänyt tähän mennessä vain 2/4 ja itäneetkin ovat vielä kohtuu elinvoimattoman oloisia. Laitoin lajikkeesta itämään 4 siementä (loput) lisää, jos saisi vaikka pari elinvoimaista tainta aikaan... Muuten näyttää hyvältä: kaikki muut siemenet ovat itäneet ja elinvoimaisen oloisia taimia on joka lajikkeesta vähintään tarpeellinen määrä. Pitää vielä pitää itsehillintää päällä, jottei laita suunniteltua toista satsia itämään ennen kuin cutting boardista on odotettavissa liikettä varsinaisiin järjestelmiin.

- Esa

esa

Terve,

Kauden loput idätykset lähti tänään villaan. Lajikkeina jo aiemmin kaavaillut CAP 1489 (C.sp.), Stripe (C.annuum), CAP 221 (C. baccatum) ja Lemon drop (C. baccatum). Kaikkia lajikkeita lähti aiemmasta viisastuneena neljään kuutioon, 1-3 kuhunkin vähän siemenvarastojen määrästä riippuen. Heikoimmat ja tuplat karsitaan sitten armottomasti. Tavoitteena olisi saada kustakin lajikkeesta terhakka taimi kahteen kuutioon.

Loppuun vielä kuva cutting boardista parin päivän takaa (27.1.). Kasvuun ovat kaikki lähteneet. Pubejen sirkkalehdet kärsivät mahdollisesti liian aikaisesta valosta/lämmöstä tai CB:n lannoitteista ja siksi niiden kasvu on ollut kohtuu hidasta.



Isoimmat taimet ovat Limoja (chinense) toisiksi suurimmat (takana) Kaleidoskopeja (baccatum) loput kahta sorttia pubeja.

- Esa

esa

Terve,

Hyvältä näyttää. Toisesta idätyssatsista vain stripe on enää itämättä. Muista on itänyt siemeniä 1-4 kuutiossa. Cutting boardiinkin on asettumassa sopivat ravinnetasot. Jaksaa vain aina yllättää miten vähillä chilit tulevat toimeen. Pienet taimeni ottivat nokkiinsa yli 0.6 EC:stä. Jos yrittäisi kasvattaa taimet noin 20-30 senttisiksi ennenkuin siirtää lopullisiin järjestelmiin. Saa nähdä minkälaisiin järjestelyihin joutuu vielä turvautumaan, koska parvekkeelle ei kasvit ennen toukokuuta kuitenkaan pääse. Ongelmia aiheuttaa lähinnä kasvit, jotka pitisi istuttaa lopulta neljän pöntön ebbiin. Niille ei ole oikein mitään välisijoituspaikkaa.


Väliaikatilanne 5.2.:



- Esa

Kärsä Babar

Onko toi sun "cutting board" tehty itse vai ostettu jostain?
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

esa

Tehty itse viime vuonna. Pönttö kansineen Ikeasta, 18 ruukkua Peukusta ja vähän poraa/reikäsahaa. Helppoa ja halpaa. Hintaa tuli kokonaista 7€ + pumpun hinta. Fileerausveitset ei sitten tuohon muoviin pure.

- Esa

Kärsä Babar

Huomasin ettei toi ainakaan viherpeukun tuote ollut, sen verran hyvännäköinen oli että oli pakko varmistaa onko ostettu vai tehty. Tampereelta on ollut vaikea löytää kunnon kannellisia laatikoita, jos löytää niin ne on melkein läpinäkyviä kaikki.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

esa

Terve,

Edellinen suunnitelma oli sitten voimassa kokonaisen päivän ;) Siirtelin taimia  idätyksestä "cutting boardiin" ja korkean itämisasteen johdosta paikat jo melkein loppuivat ja viimeistään viikon päästä olisi ollut tarvetta lisäpaikoille. No ratkaisuna siirsin kaleidoskopit "waterfarmiin" lopullisille paikoilleen. Muut helposti sijoitettavat ovat vielä sirkkalehti tai parilla lehdellä. No, nyt pitäisi olla homma taas hetken hanskassa.

Kaleidoskopit loppusijoitettuna:



Tiheätä tuossa tulee, mutta tukemisen pitäisi olla helpompaa. Toisaalta, en myöskää odota siitä kuin yhden pensaan satoa...

- Esa

esa

Terve,

Meni vielä suunnitelmat sen verran uusiksi että parveke-ebbiin tarkoitettu Limo pääsi omaan ebbiinsä:



Eilen istutetut Kaleidoskopitkin piristyivät aamuksi. Liian kylmä vesi ressussa sai ne illalla veltoksi - onneksi ei ollut ensimmäinen kerta, muuten olisi voinut aiheuttaa pientä paniikkia...



Loppuun vielä yleiskuvaa chilihyllystä:



- Esa

esa

Terve,

Muutama kuva taas vaihteeksi. Kasvit kasvavat hiljalleen - oikeastaan vain kuvista huomaa muutosta ja siitä että pitää valaisinta nostaa ylemmäksi.



Parin satsin taimia itämässä. Tämän vuoden taimista pubet olivat selvästi herkimpiä sirkkalehtivaiheessa. Muut eivät olleet moksiskaan, kun pubejen sirkkalehdet jäivät alimittaisiksi. Kerrannaisvaikutuksina ekat oikeat lehdet ajoivat sitten sirkkalehtien aseman jne. Nyt vaikuttaisi siltä että saan aikaan riittävästi pubejenkin taimia. Muista lajikkeista ainostaan Stripe (C.annuum) ei ole suostunut itämään. No sen tilalle voitanee laittaa joku muu taimi ylimääräisistä, jos se ei suostu lähiviikkoina itämään.



Limo (C.chinense) on aloittanut jälleen kasvamaan ja kipristelee hieman lehtiään kinkeille tyypillisellä tavalla. Ravinnemäärät ovat erittäin maltilliset, joten siitä ei pitäisi olla kyse. Ellei sitten viimevuoden sorissa ole liiallisia jäämiä jäljellä. EC:tä en ole jaksanut seurailla kuin vaihtoa seuraavana päivänä.



Kaleidoskopit (C.baccatum) jatkavat kasvuaan, hieman yllätti, kun katsoin vanhoja kuvia. Pituutta on tullut noin 100% lisää kymmenessä päivässä.

Olen hieman miettinyt jos hommaisi peukusta huokean pH-mitterin. En vain tiedä tulisiko sitä sitten käytettyä, kun en tippatesteriäkään jaksa käytellä. Mittarissa nyt olisi sentään sen verran tarkkuutta, että sen pohjalta voisi jotain jopa säätää...

- Esa

Kuti

Lainaus käyttäjältä: "Kärsä Babar"Huomasin ettei toi ainakaan viherpeukun tuote ollut, sen verran hyvännäköinen oli että oli pakko varmistaa onko ostettu vai tehty. Tampereelta on ollut vaikea löytää kunnon kannellisia laatikoita, jos löytää niin ne on melkein läpinäkyviä kaikki.


Pirkkalan Bauhaussista löytyy hyviä säilytyslaatikoita.
35litr maksoi 7,5e ja 10litr 4,6e. Kumpaankin tuli kannet. Kansi on hivenen heikkoa tekoa, mutta soveltuu pienien taimien kasvattamiseen. Suurelle taimelle pitää tehdä pienenemmästä laatikosta kasvatusalusta.

http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/35lir+10litr+kansi.jpg
http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Reunuksen_muokkaus.jpg
http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Kannen_istuvuus.jpg
Pienenmmän laatikon istuvuus muokkauksen  jälkeen. Valo ei pääse sisään, joten hyvin toimii.

esa

Lainaus käyttäjältä: "Kuti"
Pirkkalan Bauhaussista löytyy hyviä säilytyslaatikoita.
35litr maksoi 7,5e ja 10litr 4,6e. Kumpaankin tuli kannet. Kansi on hivenen heikkoa tekoa, mutta soveltuu pienien taimien kasvattamiseen. Suurelle taimelle pitää tehdä pienenemmästä laatikosta kasvatusalusta.

http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/35lir+10litr+kansi.jpg
http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Reunuksen_muokkaus.jpg
http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Kannen_istuvuus.jpg
Pienenmmän laatikon istuvuus muokkauksen  jälkeen. Valo ei pääse sisään, joten hyvin toimii.


Ihan hyvän näköisiä pönttöjä. Oletko jo testannut veden kanssa? Suoraseinäisissä pöntöissä seinämät tuppaavat pullistumaan ulospäin jos muovi on liian pehmeää/ohutta. Jos alemman voi täyttää vapaasti päällä olevan pienemmän laatikon pohjaan asti, niin ongelmia ei pitäisi tulla. Jos voit testata, niin sitten noita uskaltaisi mahdollisesti ostaa tuleviin järjestelmiin. (Tosin sitten osasta vanhoista pitää luopua.) Korkeus/leveys -suhde noissa näyttää hyvältä. Tumma väri on kanssa hyvä, toisaalta tähänkin asti vetyperoksidi on riittänyt levän estoon...

- Esa

Kuti

Lainaus käyttäjältä: "esa"
Oletko jo testannut veden kanssa? Suoraseinäisissä pöntöissä seinämät tuppaavat pullistumaan ulospäin jos muovi on liian pehmeää/ohutta. Jos alemman voi täyttää vapaasti päällä olevan pienemmän laatikon pohjaan asti, niin ongelmia ei pitäisi tulla. Jos voit testata, niin sitten noita uskaltaisi mahdollisesti ostaa tuleviin järjestelmiin. (Tosin sitten osasta vanhoista pitää luopua.) Korkeus/leveys -suhde noissa näyttää hyvältä. Tumma väri on kanssa hyvä, toisaalta tähänkin asti vetyperoksidi on riittänyt levän estoon...

- Esa


Kummassa on vettä:
http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/vesitesti.jpg

Kantaessa tulleet roiskevesipisarat paljastavat, että vasemmassa, mutta pullistumisesta sitä ei voi sanoa. Pohja pullisteli hieman kannettaessa, mutta sopiihan tuota, kun sisällä oli vajaat 20litr vettä. Pohja on 230mm*355mm ja seinän sekä pohjan ainevahvuus on noin 3mm.

esa

Terve,

Ensin kiitos kuti kuvasta. Noilla vesimäärillä näyttäisi pätevältä pöntöltä, pitää pistää korvan taakse tuo Bauhaus jos tulee muita säätöjä eteen.

Muihin asioihin. Hihat on taas heilunut litkunvaihtojen merkeissä. Alun ravinneliuokset on niin laimeita, että koetan muistaa vaihdella niitä kahden viikon välein. Myöhemmässä vaiheessa kautta on tupannut väihtoväli venymään kahdesta ensin kolmeen viikkoon ja sitten reiluun kuukauteen.



DIY pöntöt on päässeet yhteisen valaisimen alle rinnan. Canario keskellä on vasta siirretty, joten se ei vielä kaipaa enempää valoa. Limoa vasemalla voisi tunkata ylemmäksi, mutta en taida viitsiä, kun pitäisi miettiä säädön lapsikestävyyttä... Alla vielä tarkempi kuva Canariosta, jotta voi myöhemmin vertailla kasvua. Pubet ottivat tänä vuonna hieman nokkiinsa CB:ssä, joten nämäkin taimet ovat kovin eri vaiheissa. Toivottavasti pienempi ei jää pahasti jalkoihin.



Valaistu ala alkoi käymään vähiin, niin jouduin kasaamaan pienen hyllyn jotta kaikille taimille riittää valoa. CB pääsi lopulta möllöttämään loisteputkien alle (2x18W fluora).



Näyttää jo siltä että tungosta tulee ennen kevättä, vaikkei minulla olekkaan taimia kuin noin 10 systeemiin...

- Esa

esa

Terve,

Tuli hieman räpsittyä kuvia. Kauden kasvu on alkanut mukavasti ja lajivalikoimakin alkaa vahvistua. Suunnitelluista vain Stripe (C.annuum) näyttäisi jäävän itämättä. Kuvia klikkailemalla saa näkymiin isommat versiot.



Cutting boardissa on jatkunut pienen hidastelun jälkeen terve kasvu. Kuvien välillä on viikko aikaa.




Kasvatusalustalla on väliä vasen limo lojuu kahdenlitran multaruukussa, kun sisarkasvi sai alleen noin 10 litraisen ebbiin. Kokoero on revähtämässä käsiin. No toivottavasti saan pidettyä ebbi-limon vielä pari kuukautta järkevän kokoisena.



Loppuun vielä kuva kaleidoskopeista, canarioista ja yleensä vain yleiskuvaa kasvatusnurkkauksesta. (Huom. valaisinta on nostettu kuvauksen ajaksi)

- Esa

jacaranda

Minkä kokoinen kasvatustila ja vesitila sulla on noissa ebb:ssä? Pärjääkö ne kasvit siinä koko kauden?

esa

Lainaus käyttäjältä: "jacaranda"Minkä kokoinen kasvatustila ja vesitila sulla on noissa ebb:ssä? Pärjääkö ne kasvit siinä koko kauden?


Kasvatusastia on 10l säilöntäsanko, joka on 20l säilöntäsangon sisällä. Efektiivisesti ravinne säilöön mahtuu 11½l ravinneliusta, mutta laitan sinne yleensä 10l. Tuosta 10 litrasta noin 3 litraa mahtuu kasvatussäiliöön soran sekaan. Eli toimii ihan hyvin koko kauden. Täkäläisissä olosuhteissa kesällä vettä on lisättävä vähintään reilun viikon välein. Kuvien pöntöistä vain yksi on ebbi kaksi identtisen näköistä on waterfarmeja.

- Esa

esa

Terve,

Tuli sitten eilen riuhtaistua ja vaihdettua litkut systeemeihin. Ensimmäistä kertaa aikoihin sain pidettyä vaihtovälin 10 päivänä. Flora mato loppui kesken, joten valtaosa kasveista siirtyi Nutriforten Tomaatti&mansikka -ravinteille. Lisäsin samalla hieman annostuksia. Tavoitteena EC 0,7-0,8 - pitääkin mitata kuinka lähelle osui. Isommat kasvit toki kestävät jo hieman rankempaakin lannoitusta. Jäi sitten noin neljännes pullo mikroa lojumaan kaappiin (maton loputtua). Kai sillekin jokin loppusijoituspaikka löytyy. Voisi vaikka antaa kokeellisesti multakasveille.

Lisäys: Cutting boardiin napsahti EC 0,67 ja isommille EC 0,78. Ja tuli sitten myös pestyä 40 litraa vulkaanista kiviainesta uuteen ebbiin. Myyjä aikanaa uhkaili että on tosi pölyistä tavaraa, mutta kyllä kevytsorat on olleet paljon pölyisempiä ja työläämpiä puhdistaa. Vaikuttaa ihan hyvältä tavaralta, ei mm. kellu. Pitää nyt vielä keksiä, miten järjestän kastelun ennen parvekekautta. Tunaan todennäköisesti siihen waterfarm tyyppisen tilapäisratkaisun.

- Esa