tammikuu 09, 2025, 23:58:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esan chilit - Kausi 2008

Aloittaja esa, joulukuu 30, 2007, 21:50:53 ip

« edellinen - seuraava »

esa

Terve,

Kausi etenee hiljalleen. Toisaalta kun aloittaa hyvissä ajoin (lue: turhan aikaisin), niin se ei ole mikään huono asia. Isoimmat kasvit ovat reilu puolimetrisiä, mutta mahtuvat vielä mukavasti lamppujen alle. Pienimmät ovat vielä cuttinboardissa 10-15 senttisiä. Kaikista lajikkeista on myös elinvoimaisia yksilöitä hyvässä kasvussa.



Kesän uusi järjestelmä koekäytössä. Ensialkuun kastelu on toteutettu dripperinä, mutta myöhemmin se olisi tarkoitus kytkeä ebbiksi. Sisälle ei saa mahtumaan ebbille riittävää ravinnesäiliötä...



Cutting boardiin tuli hieman tilaa, kun siirsin loput pubet uuteen järjestelmään.

- Esa

esa

Terve,

Kesän viidakko tihenee... Nyt kun voisi alkaa jo lämpenemään niin alkaa kunnon talvi. No en nyt tosissani odottanut että kasveja saisi huhtikuussa pihalle - jos nyt toukokuussa saisi tuohon terassille harsojen alle. Tuli taas askarreltua ja pystytettyä ebbi olohuoneen nurkkaan. Ponttöjen määrä tippui suunnitellusta neljästä kolmeen, kun idätetyt lajikkeet loppuivat kesken. Niin ja kevytsorakin pääsi ihmeen kaupalla loppumaan. Alla yleiskuva tilanteesta 26.3.



Vasemmalla tasolla keskitetyn ebbin pöntöt. Tässä on Kaleidoskoppeja ja Starfishin tynkää lukuun ottamatta kauden kasvit. Ihme kyllä mahtuvat vielä noin 3 neliömetrin alalle. Ensikaudella en kyllä aloita näin aikaisin (ensimmäiset idätykset vuodenvaihteessa). Näillä järjestelyillä on aivan turha aloittaa ennen helmikuun loppupuolta idättelyä. Pistää sitten vaikka varmuuden vuoksi enemmän siemeniä itämään niin tule katastrofia vaikka osa lajikkeista ei lähtisikään kasvamaan.

Sen verran tuosta keskitetystä ebbistä, että tällä kertaa korjasin viimekauden virheen ja täytin pauliinoiden (kasvatusastiat) vesitilat isoilla kivillä niin ei tänä vuonna tarvitse pumpata 4 litraa joka pönttöön ylimääräistä. Lisävaivaa tuo se että toi ebbi toimii nyt alkukaudesta käsipelillä eli mitään pumppuja ei pysty käyttämään, kun ei ole tarpeeksi laakeaa reservisäiliötä missään ja en jaksa tunkata noihin tihkukasteluakaan (Lapsi- ja muu tuholaisvaara edelleen voimassa). No jos jaksaisi kerran pari päivässä kierrättää vettä pönttöjen kautta.

- Esa

esa

Litkut vaihdettu taas. Hetken jo luulin että meni yksi Resunin pikkupumppu paskaksi, kun niin pahaenteisesti äänteli vaihdon jälkeen. No hiljeni onneksi vähitellen. Olisipa jo kesä niin ei tarvitsisi niin varoa noiden litkujen kanssa - terassilla kaikki on niin paljon helpompaa. Kaleidoskopit kokivat tahattoman latvomisen. Olivat kovin lötköjä ja yksi sitten napsahti poikki kesken operaation. En halunnut jättää sitä muiden varjoon niin pätkäsin toisetkin samanlaisiksi 30-40cm tyngiksi. Onneksi kesään on vielä aikaa...

- Esa

slarti

Jos haluu Tampereelta siistejä laatikoita ja vieläpä edullisesti, niin Bauhausista löytyy tämän näköisiä.



Kirsikkatomaattia kasvamassa pikku pumpun kanssa. vettä mahtuu kaksi litraa ennenkuin peukun pikkuruukun pohja ottaa veteen.

Isompi laatikko samaa sarjaa:



Tuonne menee myös parisen litraa vettä ennen ruukun pohjaa. Tähän isompaan löytyy myös täydellisen tiiviisti alle mahtuvia syviä laatikoita joista voisi olla hyvä rakennella jotain.

Isompi loota oli kansineen muistaakseni jotain viiden euron hinnoissa ja pienempi alle kolme.

esa

Terve,

Kausi etenee junan lailla. Kuva päivitystä tähän väliin.



CAP 1489 (C.sp) ja viime vuotinen Starfish. Ensimmäinen otti hieman osumaa myöhästyneen siirron syystä, mutta on toipumassa. Starfish teki kuolemaa huonon multavalinnan takia. Nyt molemmissa on tuoretta kasvua.



Baccat (2xLemon drop+2xCAP 221) odottavat parvekekautta. Latvoin ne tuuhistumisen toivossa.



Limo kasvaa terveen Chinensesti: korkeutta 50cm ja leveyttä vähintään se joka suuntaan...



GRIF 9345 (C. pubescens) otti osumaa taimikasvatuksessa. Nyt pienemmätkin on toipumassa. Latvoin isompia, jotta pienemmätkin saisvat hieman elintilaa. (oikella) Canariot kasvavat loistavasti - näistä on suurimmat toiveet tällä kaudelle. Latvoin isompaa kasvia ja pienempi on nyt saanut sen kiinni. Kasvaa tasapainoisen puumaisesti, joka on joskus haastavaa pubeista puhuttaessa.

- Esa

Coofdrad

Näyttää kyllä tosi hyvältä, kyllä ne kasvaa vaan niin eritavalla multaan verrattuna  :shock:
Oisin sen verran kysässy et, oletko itse tehnyt altakastelevia ruukkuja vai mikäs toi diy-pönttö on?
Mitäs sanot oisko tällänen idea toiminu?
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4406&postdays=0&postorder=asc&start=15

Jää kyllä vesitila aika pieneksi jos tekee 10l ämpäriin  :?
Taidan ihan tyytyä pelkkään turpeeseen ekana chilikesänäni. Ens vuonna sitten tuleekin hydrot kuvioihin  :lol:

esa

Lainaus käyttäjältä: "Coofdrad"Näyttää kyllä tosi hyvältä, kyllä ne kasvaa vaan niin eritavalla multaan verrattuna  :shock:
Oisin sen verran kysässy et, oletko itse tehnyt altakastelevia ruukkuja vai mikäs toi diy-pönttö on?


Olen askarrellut monenlaisia pönttöjä - lähinnä waterfarm- ja ebbi-tyyppisiä. Kuvissa on molempia, esim. Canariot on waterfarmissa ja Limo ebbissä. Ulkoisesti niitä ei juuri erota toisistaan mutta molemmat toimivat.

Rakenteeltaan systeemit ovat olleet joko erillisellä ravinnesäilöllä tai sitten ravinnesäilö on välittömästi systeemin alla. Molemmissa on puolensa: ulkoinen on helpompi tyhjentää, mutta vastaavasti on herkempi vuodoille ja putkistoisin hukkaantuu paljon ravinneliuosta. Ulkoisen reservin taakse voi myös laittaa useamman kasvatusastian, jopa rinnakkaisen järjestelmän. Vastaavasti jos ravinnesäilö on kasvatusastian alla, niin systeemi on vuotovarmempi, ja vaatii vähemmän liuosta reserviin - vaihto hankalampaa.

Ebbi vs. waterfarm: Ebbi vaatii yleensä enemmän ravinneliuosta. Toisaalta se on harvemmin päällä, joten mahdollisesta pumpun resonoinnista ei ole pahemmin haittaa (Pumpuilla on paha tapa ajautua säiliön seinämiin kiinni) - sähköäkin säästyy vähän. Waterfarm on helpompi tehdä ja ei tarvitse erityisiä ajastimia jne.

Lisäksi olen aikoinaan käyttänyt diy bubblereita ja nykyisin diy cuttingboardia (oikeastaan vain laakea bubbleri).

Kuvia löytyy:
http://www.elisanet.fi/etuovine/Chilit2008/
http://www.elisanet.fi/etuovine/Chilit2007/

Viime vuoden päiväkirjan alussa oli selitystä vanhoista järjestelmistä ja kuvia, jotka ovat ainakin vielä vanhalla welhon palvelimella...:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=2931&start=0

Lainaus käyttäjältä: "Coofdrad"
Mitäs sanot oisko tällänen idea toiminu?
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4406&postdays=0&postorder=asc&start=15

Jää kyllä vesitila aika pieneksi jos tekee 10l ämpäriin  :?
Taidan ihan tyytyä pelkkään turpeeseen ekana chilikesänäni. Ens vuonna sitten tuleekin hydrot kuvioihin  :lol:


Eiköhän tuo suunnitelma voi toimia. Vesisäiliö tuossa on pienen puoleinen, kun sora täyttää sen melkein kokonaan. En toisaalta tiedä onko tuosta tuollaisella suunitelmalla paljoa eroa, jos laittaisi pohjalle kevytsoraa ja turvetta täyteen. Molemmissa on sama ylikastelun riski.

Toisaalta saman voisi toteuttaa millätahansa kahdella ämpärillä. Kolvilla reikää ylemmän astian pohjaan ja jokin "spaceri" alemman pohjalle että muodostuu sopiva vesisäiliö. Siihen vielä täyttöletku(/putki) ja avot. Alempi ämpäri jää vieläpä ehjäksi... Ämpäreitä saa eurolla parilla.

- Esa

esa

Terve,

Muutamia kuvia tähän väliin. Hieman on kuvien ottaminen jäänyt vähiin, kun on niin vaikea päästä ottamaan kuvia järkevästä suunnasta. Lehdet on siis kääntyneet valoa kohti ja ei mahdu kääntämmän kasveja. No jotain olen kuitenkin saanut räpsittyä...



CAP 520 (C.frutescens) - Limo (C.chinense) - Starfish (C.baccatum). Reunimmaiset on viimekaudelta, Limoa on kuritettu aiemmin kuivuudessa ja pienessä ruukussa.



Vasemmassa kuvassa vesiviljelyssä oleva Limo antaa hieman mittasuhdetta, mitä saa aikaan paremmissa olosuhteissa. Keskellä CAP 1489 (C.sp) ei oikein suostu kasvamaan. Ilmeisesti herkemmän puoleinen ravinneliuoksen vahvuudelle. Oikealla latvotut Kaleidoskopit pyrkivät uuteen kasvuun.

- Esa

esa

Kevät etenee. Osa chileistä pääsi ulkoilemaan päiväksi.



Yleiskuvaa terassilta. Vielä tuo viidakoksi muuttuu, kun kasvien määrä tuplaantuu ja koko moninkertaistuu ;)



Limon tervettä latvustoa. (Latvottu monesta kohdasta jos joku sattuu niin tarkasti näkemään)



Viime kesän Starfish (C.baccatum) ja CAP 520 (C.frutescens) aloittelevat uutta kasvua turpeessa.

Albumissa on muutama kuva enemmän:  http://www.elisanet.fi/etuovine/Chilit2008/index6.html

- Esa

esa

Terve,

Hiljaista on pitänyt. Kasvit ovat olleet jo pari viikkoa terassilla. Viihtymiseksi sitä ei ole viime päivien aikana voinut kutsua. Hieman liian kylmää on pidellyt siihen. Paleltumisvaurioita ei onneksi ole ilmennyt. Kasveissa on kyllä eroa. Canario ei ole viileistä öistä moksiskaan - oikeastaan vain nauttii niistä. GRIF 9345:n kylmästä pitämisestä en ole velä niin varma, kun se (ne 4) on vielä selkeästi pienempi. Kasveista Canario ja Limo ovat jo hyvää vauhtia kukkimassa. Kohta on varmaan jo ensi marjat oksilla.

Tänään meni taas reilu tunti litkuja vaihdellessa. Etenkin ison ravinnesäilön pesuun paloi pahasti aikaa. Kannataisi aina huuhdella väliaine huolella. Tänä vuonna lisätyötä teettää vulkaaninen kiviaines, joka värjää veden vaaleaksi vielä viikkojenkin jälkeen. Olisi vain pitänyt pestä sitä vieläkin reilummin... Kuvia kasveista tulee kunhan säät paranee ja kasvit kasvavat  taas kunnolla.

- Esa

esa

Terve,

Kausi etenee hitaasti pari kasvia on ehtinyt jo kukkimisvaiheeseen, mutta toisaalta myös ensimmäiset takapakit on otettu. Yllättäen Limo otti ja poltti lehtensä. Kasvi oli ollut terassilla jo pitkään, joten palaminen tuli pienoisena yllätyksenä - etenkin kun vieressä mullassa kasva sisarkasvi on täysin kunnossa. Leikkasin kasvin matalaksi ja nyt odotellaan uutta kasvua.



Limo kukassa ennen alasleikkausta.



Canarion kukka.



Limo lohduttomassa kunnossa leikkauksen jälkeen... ja Kaleidoskopitkin aloittelevat kukintaa...

Pitäisi varmaan hankkia pH-mittari, kun olen niin laiska käyttämään testeriä. Toisaalta sen riski jäädä hyllyyn pölyttymään on melko suuri. EC-mittariakin käyttelen vain kerran pari kuukaudessa. EC- ei toki heittele  pH:n lailla, joten mittaamisen tarvekin on pienempi.

Muulla rintamalla, basilikat ovat vallanneet cutting boardin. 18 ruukkua ja 54 pientä kivivillakuutiota puskee uutta tainta. Eipähän ainakaan pääse basilika loppumaan. Toki pestoon voi sitten tuhlata basilikaa liki rajatta...



Loppuun vielä yleiskuvaa terassilta.

(Tuli muuten tästäkin viestistä tynkä. Oli kirjoittanut jo pitkän viestin, mutta se katosikin sitten bittien hautausmaalle...)
- Esa

esa

Terve,

Kausi etenee hyvää tahtia nyt valtaosa kasveista on jo kukassa tai aloittelee kukintaa ja ensimmäiset chilitkin notkuvat canarion oksilla. TopMaxin lisäily toivottavasti auttaa satoamista. Litkuja pitäisi vain jaksaa vaihtaa vähän usemmin viime vaihdosta ehti taas vierähtämään melkein kuukausi.

Ensi vuonna pitää kyllä virittää kunnon rimat harsoille, jotta vältytään turhilta palamisilta. Toinen Limo otti varmaan 2kk takapakkia kun jouduin parturoimaan sen rangaksi ennen edellistä viestiä. Nyt on kuitenkin toipumassa ja uusia lehtiä pukkaa joka haarasta.

Laitetaan loppuun vielä pari kuvaa:



Kaleidoskopin (C.baccatum) kukka.



Yleiskuvaa terassilta - etenkin GRIF 9345:set ovat piristyneet selkeästi viime kuvaan verratuna (Laastipalju ebbi).

- Esa

chiliwili

Komeita ovat puskat näin aloittelijan silmin, mutta näin sähköalan ihmisenä kauhistelen kuvissa näkyviä, sisäkäyttöön tarkoitettuja jatkoroikkaviritelmiä. Olkoonkin että ne ovat katoksen alla, mutta silti nuo on hengenvaarallisia.

esa

Lainaus käyttäjältä: "chiliwili"Komeita ovat puskat näin aloittelijan silmin, mutta näin sähköalan ihmisenä kauhistelen kuvissa näkyviä, sisäkäyttöön tarkoitettuja jatkoroikkaviritelmiä. Olkoonkin että ne ovat katoksen alla, mutta silti nuo on hengenvaarallisia.


Joo-o. Ei ole vielä osunut kaupoissa eteen sopivia ulkokäyttöön tarkoitettuja roikkia. Toisaalta mikä kuvissa ei näy on se että kohtaan missä nuo roikat on ei hirmumyrskyä pienemmät sateet pysty vaikuttamaan. Tila on kuivempi kuin keskiverto lasitettu parveke.

EDIT:
Ryhdistäydyin ja kävin hakemassa kunnon kaapelikelan vikavirtasuojaimella. Nyt ei ole enää yhtään jatkoroikkaviritelmää. Kunpa vielä osaisivat tehdä nuo kelat sellaisiksi että niihin mahtuisi kiinni useampi ajastin. Nyt joutuu pärjäämään yhdellä. Tai sitten pitää hakea taas kaupasta jatkojohtoa tai jotain adapteria väliin lisäajastimille. No nyt pitäisi pärjätä kun toinen ajastin on välittömästi (ulko)seinärasiassa kiinni ja toinen mahtuu tuohon kelaan.

- Esa

esa

Terve,

Muutamia kukkakuvia sunnuntain ratoksi:



Canarion (C.pubescens) kukkia ja marjan alkua.




Limon (C.chinense) kukintaa.




GRIF 9345:n (C.pubescens) nuppu.

Illolla odotellaan ensimmäisiä chilejä baccoihin (Kaleidoskop, Starfish, CAP 221 ja Lemon drop)


- Esa

esa

Terve,

Mukava palata kotiin kun chileissä on tapahtunut selkeää kehitystä. Lähes kaikki olivat kasvaneet runsaasti lisää pituutta. Kukkivassa canariossa roikkuu arviolta 20+ chilin alkua - isoin niistä tosin vasta ison rypäleen kokoinen. Terassikin alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän viidakkoa ;)



Melkein kaikki kasvit olivat kasvaneet viimekuvasta noin 15cm - eli ihan kiitettävästi ;)



GRIF 9345 tekee kellomaisempia kukkia kuin aiemmat pubeni. Toivottavasti neljästä kasvista tulisi ihan kelpo sato. Basilikaakin taitaa ihan riittävästi tämän talouden tarpeisiin... Lisää kuvia tulee kunhan satoa alkaa kehittymään reilummin.

- Esa

esa

Terve,

Päivitystä pitkästäaikaa. Puskat on kasvaneet melko valtaviksi ja kaikki kukkivat reippaasti. Hedelmiä puskee toisaalta valitettavan epäsäännöllisesti. Iloisena poikkeuksena joukossa Canario, jo(i)ssa notkuu jo kymmeniä marjoja. Kylmäsavuprojekti etenee siis suunnitelmien mukaan. Isoin Canarion hetelmä on jo turvonnut ihan kelvolliseen mittaan.




CAP 221:n (C.baccatum) kukka. Lajike kukkii aikaisin ja kypsyttää marjansa nopeasti. Tätä lajiketta on kasvamassa jo kolmatta kautta, jos oikein muistan.

- Esa

esa

Terve,



Meni taas tunkkailuksi viikonloppuna. Muutaman päivän kasauksen, maalailun ja säädön jälkeen sain aikaan uuden matalan penkin keskitetylle ebbille (1-4 säiliötä). Putkistot on nyt nätisti piilossa ja samalla sai vapautettua kasveille noin 20cm lisää kasvutilaa korkeussuunnassa. Penkki näkyy kuvassa taka-alalla 18cm korkuisena.

Samalla sai muita nykyisiä järjestelmiä työnneltyä sivummalle ja tilaa vapautui myös muuhun käyttöön. Vielä kun raaskisi ensi kaudeksi luopua parista yksittäispöntöstä - niin hyvä tulisi. Satoa kyllä tulee muutenkin tarpeeksi, jos on tullakseen.

Satorintamalla on vihdoinkin otettu laajemmalla rintamalla askelia eteenpäin. Onneksi valtaosa lajikkeistani on nopeasti kypsyviä, joten syksynkään ei pitäisi päästä yllättämään vaikka satoaminen onkin viipynyt suunnitelmista. Rocotot kyllä kasvavat hyvän kokoisiksi näissä oloissa: katto on jo tullut vastaan rajoittavana tekijänä.

- Esa

esa

Terve,

Hiljaista on pidellyt tämän sysipaskan kesän/syksyn kanssa. Ensin ei satoa alkanut näkymään ja nyt sitten kypsyminen kestää reilusti pidempään. No onneksi täällä Espoossa ei ole juurikaan terassikasvattajalla vaaraa hallasta. Vielä on siis toivoa kypsyttelystä harsojen alla.



Lemon dropissa on ihan mukavasti podeja, mutta kypsyminen ei ole vieläkään alkanut.



Canariossa oli ensimmäisenä satoa ja kypsiäkin on ollut jo joitain viikkoja saatavana. Tarkoituksena olisi saada suurin osa kypsäksi kylmäsavustusta vasten.



CAP 520 (C.frutescens) Zambiasta on jo kohta kaksi vuotias ja osoittanut merkkejä olemattomasta kylmänkestosta, heikosta kukinnasta ja surkeasta sadontuotosta - nolla podia kahdessa kesässä. Viimeisenä yrityksenä olisi tarkoitus saada muutama podi irti pikkuruukussa.

Yleisiä huomiota tästä kaudesta kootusti. 1) Vesiviljelynä taimet saa alulle hyvällä varmuudella, joten turhan aikaisin ei kannata aloittaa kautta. Tänä vuonna olisi tarkoitus jaksaa maaliskuulle. Samalla vähenee turha latvonta. 2) Chinenset eivät ainakaan minulla tuota ulkona kuin minipodeja ennen kuin on auttamattoman myöhä. Tarkoitus olisi jättää chinenset ensikaudella mahdolliseen talvetettuun limoon. 3) Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, joten pitänee panostaa enemmän puolikypsinä syötäviin lajikkeisiin.

Tämmöistä tällä kertaa syssymmällä vielä satokuvia, jos säät on myöten.

- Esa

esa

Terve,

Hiljaista pitelee ja kypsymistä saa vieläkin odotella monien kasvien kanssa. Valitettavasti kasveja ei saa sisään kypsymään - kaksi termiittiä pitää siitä huolen.



CAP 520:n puskee kymmenen päivän jälkeen tylytyksestä uutta versoa. Toista kesää potkiva Starfish sai myös siirtyä pienempään tilaan. 20 cm pauliinassa sitä ei ihan bonsaiksi voi kutsua, mutta katsotaan kuinka kay. Juuria tuli tylytettyä vielä lisää kuvaamisen jälkeen.

Yleensä talvella on tullut tunkattua oikein urakalla. Jospa tänä vuonna saisi innon tyydytettyä minichilisäädöillä...

- Esa