Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Taitavat tuoreet, suoraan chilistä otetut siemenet itää ripeämmin kuin kuivatut?

On tullut tavaksi testata siemeniä ennen kuin kerään niitä talteen. Syy on viime syksyinen itämättömyys. Omat Habaneron siemenet eivät itäneet yksikään. Ne olivat kyllä olleet parvekkeella aika viileissä oloissa pieninä raakileina. Oletan kylmyyden jossakin kriittisessä kehitysvaiheessa syyksi siementen tuhoon.

Testimenetelmäni kelluva talouspaperi sai taas tutkittavaa. Tänä syksynä kaikki ovat itäneet melko hyvin. Ei tosin ole yöpakkasiakaan ollut. Nyt laitoin paria lajiketta suoraan paperille niitä peratessani, siis siemenet vielä kosteana ja pehmeänä suoraan kostealle paperille. Molemmat, sekä intialainen mysteerilajike  Bengali Small että baccatum "Microcarpum" PI 260567 itivät täydellisesti ja nopeasti. Kolmessa päivässä kaikki olivat itäneet normaalissa huoneenlämmössä. Itse asiassa nopeamminkin, sillä laitoin ne illalla itämään ja kolmannen päivän aamulla oli kaikissa idut.  :wink:

Tavallinen itämisaika tuolla metodilla on 5-9 päivää. Mullassa viime talvena noiden emokasvien idätys kesti yli kaksi viikkoa.

Pasi

Chombo-huomioita...

Minäkin kasvatin tosiaan tätä lajiketta ja tähän saakka kasvattamistani Aji Chombo osoittautui kenties riuskimmaksi kasvajaksi.

Siirsin chombon noin 15l astiaan alkukesästä ja jossain vaiheessa heinäkuussa kasvi tempaisi nopeassa tahdissa itselleen lähinnä raparperin vahvuutta muistuttavan rungon ja komean oksiston täynnä kukkia. Aiemminkin habaneroihin on kasvanut reipas runko mutta tässä runko kehittyi erityisen nopeasti ja kasvi pitkäksi, mittaa on lähes 1.5m. Kasvupaikkana oli valoisa lasiportaikko. Kukista kehittyi vain pari marjaa, minkä oletan johtuvan pilvisistä ilmoista ja lannoituksen puutteesta. Pari viikkoa sitten kannoin kasvin tänne "toimistoon" ja aloitin myös kastelulannoituksen. Kukkiminen jatkuikin melko tehokkaan ja raakileita roikkuu nyt tusinan verran. Sato ei ole sinun satoasi lähimaillakaan mutta lajike tuntuu olevan oikein elinvoimainen!

Ja se maku. Oli habaneroksikin oikein tuhti tulisuus ja hyvä maku. Erinomainen lajike minun mielestäni...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Pasi"... Kasvupaikkana oli valoisa lasiportaikko.
... Pari viikkoa sitten kannoin kasvin tänne "toimistoon" ja aloitin myös kastelulannoituksen. Kukkiminen jatkuikin melko tehokkaan ja raakileita roikkuu nyt tusinan verran.

:wink:  :wink:
Huvittavaa kyllä kasvia katsellessani tuli mieleen, että se sopisi nimenomaan julkisten tilojen koristeeksi. Niin roteva ja terveen oloinen lehvästö siinä on, puhumattakaan satovaiheesta koristeellisine punaisine marjoineen.

Okei, Chombo siis kasvaa isoksi vähemmälläkin lannoituksella. Sato taitaa riippua aika paljon auringosta. Minulla se oli satokauden parhaalla paikalla eteläpuolella lasitettua parveketta. Ehkä kanankakan vaikutus ei sittenkään ole merkittävä?

Chilivaari

marraskuu 01, 2008, 12:19:17 ip #283 Viimeisin muokkaus: helmikuu 17, 2009, 14:17:26 ip käyttäjältä Chilivaari
Parvekkeella tuoksuu aivan ihanalta. Paloittelin juuri tuoreita oransseja Habaneroja vihanneskuivuriin ja siitä leviää uskomattoman voimakas tuoksu. On tämä ollut outo lokakuu. Tampereella keskilämpötila oli yli 3 astetta normaalia korkeampi, eikä pakkasöitä ollut. Chilit kasvavat edelleen lasitetulla parvekkeella ja uutta satoa muodostuu.
1.11.08:

Taisin tehdä viisaasti, kun syyskuun alussa leikkelin kaikki kukkivat oksan päät pois Habanaeroistani saadakseni kukinnan loppumaan ja hedelmät kypsymään. Satoa korjataan nyt. Aivan muutama vihreä jäi vielä oksille, kun keräsin 30 kypsää oranssia Habaneroa viimeisestä sen lajin puskastani. Osa oli pieniä, mutta isoimmat olivat yli viisisenttisiä.

Tarkkaan ottaen nuo ovat pelkkiä Habaneroja ilman mitään etu- tai takaliitettä. Hankin siemenet Hyötykasviyhdistykseltä. Itämään laitoin ne jo joulukuussa ja ensimmäisen sadon sain Vappuna. Siitä lähtien oranssia on ollut tarjolla melkein jatkuvasti. Heinäkuussa tosin osa jäi pikkuisiksi marjoiksi kylmän kauden jälkeen.

Jälleen kerran tuli todetuksi, että Habanero on jumalainen mauste. Porsaanpaistin paistoliemeen lisäsin pikku purkin ruokakermaa, vähän jauhoja, ripauksen sokeria ja sitruunaa ja puolikkaan isoa Habaneroa. On muuten maukasta kastiketta. Olisi siihen kokonaisenkin  voinut paloitella, mutta näinkin se menee.

Pakkasta luvassa:
Marraskuu toi pakkaset. Viimeiset vielä satoa kypsyttelevät chilit täytynee ottaa ensi yöksi sisään. Alkuviikolla näyttäisi vielä kypsyttelysäitä jatkuvan.

hessi

Chilivaari kirjoitti:
"Taisin tehdä viisaasti, kun syyskuun alussa leikkelin kaikki kukkivat oksan päät pois Habanaeroistani saadakseni kukinnan loppumaan ja hedelmät kypsymään. "
Kyllä!  itsehän olen tehnyt sitä lähes koko kasvukauden!
ja ei minulla ainakaan huono sato ole ollut, päinvastoin!
Nyt kyllä on tehnyt pahaa kun on Nagan uudet upeat kasvuversot pitänyt napsia pois :cry:  samoin Rocoton joka selvästikkin vaan nauttii kun ilmat viileni, on ollut niin upeassa kukassa, että kait mun on pakko yrittää siirtää se sisälle, vaikka taisin mennä vannomaan että minähän en chilejä sisälle siirrä! :roll:

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Taidamme kuitenkin puhua hieman eri asiasta. Jos muistan oikein, kasvihuoneessa jätit kesällä kuitenkin 4 pääversoa kasvamaan. Minä katkoin kaikki, myös latvat. Jäljelle jääneet raakileet kasvoivat komeiksi ja ehtivät kypsymään.

Menetelmääsi voisi kutsua kesäkauden kasvun ohjailuksi. Minä taas tein syyskuun alussa täydellisen kasvun lopetuksen. Kun nyt katsoo  noita puskia, niin kasvukaudellakin olisi voinut vähän ohjailla. Taidat osata tuon homman paremmin.  :wink:

hessi

Huh ! jos katkoit kaikki, niin mitäs sulle enää jäi kuin runko!
jotain meni nyt blondilta ohi :wink:
juu kyllä mulla neljä pääversoa kasvoi, muuta kun ne oli siellä n.3,5m niin kyllä meni latvatkin ja jatkossa latvojen latvat moneen kertaan!
ja kun kasvustossani oli tarpeeksi "hedelmiä" niin kaikki kukat lähti vähintään kerran viikossa, ja kun rungon alaosan chilit olivat lähes kypsiä niin sitten annoin kukkia ja lisääntyä!
ja tuskin minä aloittelijana osaan "paremmin" kuin te "vanhat" konkareet,
mitä nyt on ollut vaan helkkarin hyvä tuuri :) ja hyvä paikka chilien kasvaa!
Ja varmaan nuo Markon naurut kannustaneet hölmöilyihini! Näytänpäs! tyyliin!
olisit nähnyt kotikasvarin, niin olisit sinäkin itkenyt ! no tuli sieltä hyvä sato, mutta kausi oli lyhyt!
katsotaan miten muijan käy ensivuonna, jos nyt on edes muijaa ja kasvaria missä kasvattaa :cry:

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "hessi"Huh ! jos katkoit kaikki, niin mitäs sulle enää jäi kuin runko!

Sepä näissä sanoissa on, että ne voidaan ymmärtää eri tavoilla eri päissä.  :lol:
Katkoin kaikki oksan päät, joissa oli kukkia. Myös latvat. Katkoin ne viimeisen selkeän raakileen yläpuolelta. Ihan pikku paperisaksilla leikkasin raakileen ja kukkien välistä. Minulle jäi tuuhea puska, jossa oli tylpät oksat. Ja paljon raakileita kypsymässä. Eikä enää kukkia. :lol:

Chilivaari

Lauantai-iltana nostelin parvekkeelta sisään pakkasen tieltä muutaman chilin, joissa vielä on raakileita. Eipä siitä pahaa pakkasta tullut, eikä parvekkeelle jätetytkään jäätyneet, mutta sisään tuodut villiintyivät:
3.11.08
Indian PC-1 aloitti satokautensa sen verran myöhään, että vieläkin oli runsaasti vihreitä oksilla. Se majailee muutaman muun intialaisen kanssa isossa parvekelaatikossa altakastelussa turpeessa. En saanut laatikkoa mahtumaan ikkunalle, mutta läheisellä tuolilla vuorokauden majailtuaan PC-1 oli kehittänyt punaista väriä jo muutamaan kymmeneen palkoon. Sisään tuodessa nämäkin kaikki olivat kokonaan vihreitä. Ehkä se oli vain odotellut lämmintä. Intialaiset Suomessa lokakuussa parvekkeella värjöttelemässä ei taida olla hyvä yhdistelmä.  :wink:

Chilivaari

Pari viikkoa sitten tämä Aji Cristal oli vielä vaalean vihreä. Nyt siinä on mielenkiintoinen väri, läpikuultava. Täysin kypsyessään se muuttuu tasaisen punaiseksi.
Aji Cristal:
Noin kuukausi sitten toin tämän sisään parvekkeelta. Leikkasin pois puolet rungosta, valtaosan oksista ja kaksi kolmasosaa juurista. Muutama raakile jäi kehittymään. Leikkauksen ja lämpimään tuomisen jälkeen tämä Cristal on innostunut kukkimaan runsaasti ikkunalaudalla. Kukkia on tiheämmässä kuin kesällä parvekkeella. Lämpö taitaa tehdä hyvää tälle lajikkeelle ja reilu leikkaus herätti sen uuteen kasvukauteen. Jos oikein tulkitsen, niin siellä näyttäisi olevan jopa yksi uusi raakile kehittymässä. Jos minulla nyt olisi riittävästi valoa tarjolla, saisin ehkä runsaan myöhäisen syyssadon. Marraskuussa.  :roll: Jouluksi kypsäksi?  :lol:

- Mutta eipä sitä valoa ole niin paljon - ellei aurinko paista.

Chilivaari

Pieniä lentäviä ötököitä on taas alkanut pörrätä chilien ympärillä kun toin ruukkuja parvekkeelta ja ulkoakin sisään. Niissä niitä taisi tulla.

Tuommoisen nappasin ilmasta kiinni. Vähän se meni muusiksi, mutta siivestä ja koosta tunnistaa harsosääsken.  Mittaa tuolla on  2-3mm.  Kuvasta mittasin. Karvainen alusta ei ole ihoa, vaan sanomalehteä.
Wikin(hakusana harsosääski) mukaan siitä ei ole isompaa haittaa paitsi toukista itämisvaiheessa juurille. Siksi kylvömulta on syytä käsitellä kiehuvalla vedellä ennen siementen kylvöä, jos noita on talossa. Toinen harmin aihe, ripsiäinen on puolet pienempi ja sen siivet ovat rispaantuneet, karvaiset. Se ja sen toukat syövät chilienkin lehtiä.

Pintamullan pitäminen kuivana estää noiden lisääntymiskierron. Niitä voi pyydystää jollakin makealla hedelmäisellä mehulla, johon laittaa muutaman tipan tiskiainetta. Perinteinen kärpäspaperi auttaa myös. Leskisen ötökkäsivut kertovat sitten muistakin chilien syöjistä:
http://jleskinen.net/index.php?p=otomap

Chilivaari

Olen kelluvalla talouspaperilla testaillut siementeni itävyyttä ja hyvinhän tämän kesän sato tuntuu itävän. Reilu viikko sitten kerroin alle kolmessa vuorokaudessa itäneistä. Inca Red Dropin siemeniä olin siinä vierellä yrittänyt idättää tositarkoituksella jo pidempään. Kaikki olivat samassa astiassa, samassa lämpötilassa ja kosteudessa. Vasta kahden viikon jälkeen Incaan tuli ituja. Kaikkiin siemeniin samana päivänä.

Nopeimmat siis itävät kolmessa päivässä, normaali on 5-9, mutta jotkut lajikkeet vain kestävät. Muut, myöhemminkin laitetut siemenet menivät ohi, mutta nämä Incan siemenet vain jurottivat. Syytä en ymmärrä. Viime keväänä sain niistä taimia kymmenessä päivässä ja Pilin Plantaasilla sama lajike iti kolmessa päivässä. Tuollainen vaihtelu kait vain on hyväksyttävä. Kasvit ovat yksilöitä ja siemeniin on ladattu ties minkälaisia suunnitelmia. Yksi hatara selityksen poikanen minulla tulee mieleen: Incan siemenet otin vihanneskuivurista, juuri rutikuivaksi lämmössä ja tuulessa kuivatusta palosta. Saisiko sillä siemenet niin kuiviksi, että kostuminen kestää melkein viikon? Normaalisti kuivaan siemenet talouspaperin päällä huoneenlämmössä.

Ai että miksi idätin tähän aikaan vuodesta tositarkoituksella.? :wink:
Ajattelin tehdä Incasta bonchin istuttamalla niitä kaksi saman kiven päälle, jolloin juuret ehkä kietoutuvat kiven ympärille ja rungot voin ohjailla kietoutumaan toisiinsa Fataliin esimerkin mukaan. Tuollaista varmaan voi kasvattaa talvellakin, kun sato ei ole haaveena. Kesällä tehty Incan pikku pistokas tuottaa ikkunalla edelleen satoa ja on täynnä kukkia. Niistä ei kyllä moni enää kehity, niin pimeätä on.

Chilivaari

Chilien talvehtimisesta minulla ei ole kuin pari osittain epäonnistunutta kokemusta. Siksi tänä syksynä ajattelin kokeilla erilaista menettelyä. Ilmeisesti taas väärin. Onkohan tuohon oikeata tapaa?

Kuukausi sitten leikkelin parvekkeelta muutaman chilin "talvehtimaan" ikkunalaudalle. Habanero Red Dominican rungon katkaisin kymmenen sentin tapille, johon jäi muutamia lehtiä. Juuretkin leikkelin paljon pienempään ruukkuun mahtuviksi.

Leikattu Dominica:
Kuukausi sitten tehdyn pienennysleikkauksen tulos sekä pari viikkoa myöhemmin uutta versoa pukkaava runko.
Dominica 9.11.08:
Eilen kuvasin tuon tapille leikatun Dominican. Kuvaussuunta ja kulma on sama kuin 21.10. kuvassa ylhäällä oikealla. Oikean reunan Aji Cristalkin on sama, nyt vain kypsyneenä. Kuva piti ottaa vähän kauempaa saadakseni sen mahtumaan. Dominica on versonut joka suuntaan. Kyllä se leikattu runko siellä lehtien kätkössä on. Kukkanuppujakin on latvoissa.

Miten tästä eteenpäin? Leikkaanko taas kaikki vihreän pois? Vai annanko kukkia ja pudotella kukat?

Viereisessä Aji Cristalissa on pari uutta pikkuista raakiletta edelleen latvassa, mutta eivät ne ole kasvaneet pariin päivään, joten taitavat kuihtua pois. Inca Red Dropin kukkavarret kellastuvat ja putoilevat. Ei tämä ole satokausi chileillä ikkunalaudalla. Vain pyöreämarjainen baccatum PI 439380 jatkaa uusien pallukoiden kasvattelua.

EDIT: Ihmettelyä vähän myöhemmin.
Kuukausi sitten leikkaamani puolimetrinen Dominican oksa kypsytteli pullossa siinä olleet raakileet ja nyt siinä on komeat juuret. Ja pari kukkaakin jo. Siitä saisi ison Habaneron nopeasti, jos vain olisi valoa tarjolla.

wille

Itsekkään en ole perehtynyt tuohon "tappina" talvettamiseen, mutta muistan jostain lukeneeni että leikkauksen jälkeen chili olisi hyvä viedä pimeään/hämärään ja viileään, ja kituuttaa melko vähällä vedellä, jättäen ravinteet pois kokonaan(?). Näin siis annettaisiin kasville mahdollisuus levätä, kun kasvun edellytykset olisivat mahdollisimman minimaaliset. En tiedä sitten, loogisesti ajatellen toi kävisi järkeen kyllä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lämpötilasta tuo lehtien versominen näyttää olevan kokonaan kiinni. Tuon edellisen sivun lopussa esiintyneen, ikkunalla voimakkaasti versoneen Dominican jälkeen leikkelin seuraavalla viikolla muitakin. Niistä pari jäi parvekkeelle, missä lämpötila on pysytellyt yleensä viiden asteen alapuolella.
11.11.08
Nämä tyngäksi leikatut Microcarpum ja Bengali Small eivät ole ehtineet edes hiirenkorvalle neljässä viikossa kylmässä.

Tuolla englanninkielisellä puolella JohnF leikkeli vielä rohkeammin chilejään talvehtimaan: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36249#36249
Alku hänellä sujui hyvin kylmässä autotallissa, mutta sitten tuli pakkanen sisään ja hän siirsi chilit makuuhuoneeseen. Siellä ne alkoivat kasvattaa lehteä.

Minulla ei ole sopivaa kylmää tilaa käytettävissä. Parvekkeella yllättää kohta pakkanen. Autotallissa on vielä liian lämmintä. Yritin siellä viime talvena säilyttää Habaneroa lehdettömänä. Joulukuussa tuli kuitenkin lämmintä ja silloin ilmestyi lehtiä runkoon. Seuraavan kylmän kauden aikana ne rutistuivat. Kun tätä oli tapahtunut kolmasti, toin chilin sisään. Siihen kasvoi vielä neljännetkin lehdet samoihin paikkoihin, mutta kasvuun lähtö oli hyvin hidasta ja siemenestä kasvatetut menivät keväällä ohi.

Chilivaari

Sieltä ne juuret tunkevat, puun ja kuoren välistä. Nila-kerros se taitaa olla virallisesti. Siellä  puun nestevirtaukset kulkevat juuristosta latvaan ja siitä myös tehtiin pettuleipä aikoinaan.
Dominican juuret:
Tämä ei ole halko, vaan kuukausi sitten leikattu ja veteen laitettu Habanero Red Dominican puolimetrisen, sormen paksuisen, ryhmyisen oksan viistoon veistetty alapää. Se näkyy 7.10. jutun alimmassa kuvassa taustalla. Toista viikkoa siinä on jo ollut juuria. Ne olisi voinut laittaa multaan aikaisemminkin, mutta en oikein tiedä, mitä tekisin tuollaisella Habanerolla tähän aikaan vuodesta, kun siinä on jo kukkiakin.

Pienempiä chilin oksia juurruttaessani ei juurien ilmestymispaikka ole ollut näin selvästi näkyvissä, vaan ne ovat ilmestyneet leikkauspinnasta tai jopa ylempää varresta kuoren läpi. Tarkemmin ajatellen on aivan luonnollista, että ne lähtevät sieltä, missä kasvulle tärkeät nesteet virtaavat.

Chilivaari

Talvella näin jopa aika tavalla vaivaa, että löysin Kashmiri Mirch chilin siemeniä. Olin kuullut Intian kävijöiltä, että siellä oli talvella jäätä järvessä ja luntakin satoi. Oletin siis ilmaston muistuttavan Suomea, onhan se Himalajan rinteillä. Omilla retkilläni en päässyt siellä käymään, sillä se oli suljettua sotilasaluetta pitkän ajan.

Siemenet itivät hyvin ja taimet kasvoivat korkeiksi. Osa oli ulkona kesän. Vaikka niissä oli ulos vietäessä jo kukkia, satoa tuli vain muutamia melko pieniä kippuroita.
Parvekkeella se kasvoi huonomaineisessa annuum-laatikossani (turve taisi olla viallista, koska mikään niistä ei kukkinut kunnolla). Syksyllä kukinta vihdoin onnistui, kun korvasin osan turpeesta mullalla. Kashmiri kasvoi isoksi, reilusti yli metriseksi ja kurkotti oksillaan kauas vaakasuoraan. Vasta marraskuun alussa otettuani laatikon sisään, ensimmäinen Kashmiri kypsyi.
Kashmiri Mirch:
Palko on kyllä komea, yli 3 cm paksu ja toistakymmentä senttiä pitkä. Ei niitä montaa muuta ehtinyt kypsyäkään, sillä tyhjensin laatikon. Pistin chilin paloiksi ja vein kompostiin. Tuo nyt ei vain ollut meikäläisen oloihin soveltuva lajike. Värin vuoksihan sitä lähinnä kasvatetaan. Sen avulla saa voimakkaan punaisen värin ruokaan. Maku on miellyttävä, sitä maistelisi mielellään enemmänkin. Poltetta on vain aivan tyvessä siemenien kiinnikkeissä.

Vasta epäonnistuttuani kasvatuksessa aloin tutkia chilin kotipaikan säätä. Kashmirin osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa on toki talvi, mutta vain kolmena kuukautena yölämpötila jää nollan alapuolelle ja päivällä on silloinkin lämpöasteita. Loput 9 kuukautta siellä sitten onkin meidän kesäämme vastaavia lämpöjä tai enemmän, kolme kuukautta päivisin +30. Kun kerran aloin kaivella keskilämpöjä, vilkaisin myös Dominican säätä, jotta osaisin kasvattaa Habaneroani paremmin. Se tilasto on yksitoikkoista luettavaa: Päivällä +30, yöllä +22-24. Vuoden ympäri. Aurinko paistaa. Revi siitä sitten kasvatusohjeita Suomen marraskuuhun.

hessi

Hmmm
mun pihallani ei kyllä viime talvena juuri ollut pakkasta, lähes koko talvi + 5
En yhtenäkään aamuna putsanut lumia auton päältä pois(muistaakseni)
en ainakaan täällä saaristossa kotipihalla!
Lounais suomi ja saaristo olis aikas hyvä testi paikka, jos mustikkakin kukkii ja on raakileilla vielä marraskuussa :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Lounais-suomesta puuttuu kuitenkin vielä yhdeksän kuukauden mittainen kesä ja se 3 kuukautta +30 astetta päivisin. Nuo taitavat olla tärkeämmät tekijät chilien kasvulle kuin talven vähälumisuus. :lol:

Chilivaari

Säätiedotus lupaa reilua pakkasta ensi yöksi ja nollan alapuolella vielä huomennakin. Kävin siis iltahämärissä keräämässä parvekkeelta ehkä viimeistä "tämän kesän" satoa. Campanen joulun kelloja oli kasapäin eri väreissä. Niitä on viime päivinä pilkottu ruokaan useasti ja jääkaapissakin on pussillinen punaisia. Nyt otin vihreätkin alas. Ne kypsyvät ruokakomerossa muutamassa päivässä.
16.11.08
Campane-kasan etupuolella on muutama Habanero, vasemmalta oranssit, keskellä Aji Chombot ja sitten melkein kypsät Dominicat. Pitkulaiset ovat Microcarpumeita ja on tuolla kasan päällä jossakin pari Starfishiäkin. Nuo kasvit ovat liian isoja sisään tuotavaksi. Vähän juuria pienessä purkissa ja rungosta muutaman sentin ajattelin ottaa talvisäilöön, kunhan pakkanen on ravistanut lehdet ja jäädyttänyt tuoreet oksat.

2-3 viikkoa sitten keräsin kypsät Habanerot kuivuriin, joten kyllä niitä vain kypsyy marraskuun keleissäkin. Chombo osoittaa erityistä sitkeyttä. Se kukkii edelleen voimakkaasti ja uusia raakileitakin muodostuu. Jätin pienemmät puuhun. Katsotaan, jäätyvätkö ensi pakkasissa. :lol: