tammikuu 09, 2025, 22:19:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pitääkö joku haban _mausta_?

Aloittaja kalmusto, lokakuu 01, 2003, 11:13:02 ap

« edellinen - seuraava »

kalmusto

Kypsyipä viimein 'kesän' ensimmäinen haba, ja oli tosiaan poltteen osalta pojasta polvi parantunut K-kaupan muovihaboihin verrattuna. Luumunkokoinen hedelmä pilkottuna puoliksi lihapiirakan välin ja leivän päälle aiheutti ilmeen muuttumista ja jugurtinkulutusta.

Mutta poltteen lisäksi oli edelliseen sukupolveen verrattuna myös haban _maku_ vahvistunut, ja se ei mielstäni ole tosiaankaan hyvä! Onko tämä maku vain kärsittävä, että pääsee nauttimaan poltteesta vai oppiiko siitä pitämään? Ainakin Thie näyttää antaaneen habikselle 'Maukas'-sertifikaatin?!

Kalle

Janne

oikeastihan kysymys kuuluu "Miten joku voi olla pitämättä habaneron herkullisen hedelmäisestä mausta?"
Mutta jos on makuhermoissa sellainen vika ettei haba miellytä, voi aina kokeilla muita lajikkeita. Ei maut ihan heti lopu ;)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Kaitsu

Habaneron fleivori on edelleen suosikkini, tähän asti maistamistani marjoista. Varsinkin Orangella on aina vakiopaikka minussa, missä tahansa kuljenkin.

Omaperäinen, Selkeä, Lahjomaton ja Helppo.

Anttis

Viime viikolla ensimmäinen haba vasta mullakin kypsyi. Siis ensimmäinen, kun ekaa kertaa kasvatin ylipäätään mitään chiliä. Toinen mulla kasvava lajike on Apache. Haba on näistä ehdottomasti paremman makuinen. Apache on jotenkin kitkerämpi ja ehkä liian terävä. Tein wok kanaa ja siihen puolikas haba niin makuelämys oli mahtava.

Fatalii

Annuumia ja Chinenseä nyt on täysin turha verrata edes keskenään... kaupan haboja nyt ei kovin maukkaiksi voi haukkua... ainakaan "aidon" haban syömisen jälkeen.

Ikävä kyllä Habaneron makuun kyllästyy kyllä suht helposti popsittuaan niitä roppakaupalla... näin luulisi käyvän joka lajilla, mutta ei... itse en vaan onnistu kyllästymään tiettyihin baccatumeihin.
baccatumeissa tuo makujen kirjokin näyttää olevan aivan mieletön... uusia yllätyksiä joka vuosi roppakaupalla, ja mikä parasta, näyttävät olevan ERITTÄIN kiitollisia kasvatettavia sekä kasvihuoneessa, pihalla, parvekkeella ja sisälläkin kun vain tarjoaa edes kohtuulliset olosuhteet.
Kasvihuoneessa baccatumien kanssa onnistumisprosentti ollut loistava omaksi onnekseni :)

Onneksi Chinenseissäkin on kuitenkin noita erittäin maukkaita yksilöitäkin, kuten Maraba, Torenog ja Bodé vain muutaman mainitakseni, erityisesti kasvarissa maku näyttää kehittyvän erityisen hyväksi!

Pubescensit sitten painivat aivan omassa luokassaan... :)

Edelleenkin ihmetyttää melkoisesti annuumin saama suosio vaikka siinäkin ryhmässä on useita positiivisia yllätyksiä!

Tällä hetkellä tuntuu karkeasti jaoteltuna että monet chinenset sopivat erinomaisesti jauheeksi läpitunkevan aromin takia ja eritoten baccatumit sopivat sellaisenaan pilkottuna ruokaan kuin ruokaan (leipään tai pizzaan tms) ;)

Parhaillaan kuivatuksessa on toki myös maukkaita baccatumeja ja lisää kypsyy kokoajan.

Makuasioitahan nämä mutta silti... :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

spegar

Mulla tuli aika iso sato kuudesta pensaasta ja maku ei oikeen miellytä, mutta potkua siitä saa mihin haluaa.

Jos ennen poltetta ehtii jotain makuja saada nii ensimmäisenä tulee horsma mieleen.

kalmusto

He he, tuo horsma on kyllä aika osuva vertaus. Tänään aamulla oli tiskipöydällä habiksen kanta, jossa oli parin millimetrin leveydeltä hedelmälihaa kiinni ja sen haistoi noin metrin päästä! Täytyy toivoa että myöhemmät hedelmät ovat vähän miedompia tapauksia.

Kalle

H-Bomb

Hehe, horsma...

Mulle ei kyllä tule horsma mieleen millään. Tai syynä on varmaan se, etten ole koskaan syönyt horsmaa  :laugh:

Makuasioistahan ei kannata kiistellä, koska muilla paitsi itsellään on vain huono maku  :cool:  Jos habanero ei miellytä niin kannattaa kokeilla joitakin muita chinensejä. Eroja niissä kuitenkin on paljon. Spice Planetin rasiasta kasvatetut habanerot eivät ole tosiaan mitään maailman maukkaimpia, mutta perus oranssi tai punainen hapsu ovat jo hyviä. Erityisen hyviä ja makeita ovat mielestäni Cumari o Passarinho ja Maraba. Muitakin hyviä, kuten Torenog jne löytyy vaikka millä mitalla. Ei kun kokeilemaan...

Ja jos maku ei miellytä tuoreena niin kyllä aina hapsuista saa äärimmäisen hyviä jauheita! Todella hyvä esimerkki on joissakin Keskon liikkeissä myytävät Ricon punaiset habanerot. Maku tuoreena ei tosiaan ole mikään kehuttava, mutta jo pelkkä niistä tehdyn jauheen tuoksu saa veden kielelle. Sitä tulee käytettyä ruoissa _paljon_. Ja tuleepa sitä kuljetettua mukanakin, ettei joudu vahingossakaan syömään liian mietoa ruokaa...  :p

-H
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Tyräkki

Itse maistelin tässä taannoin ensimmäisen fataliini. Potkua riitti kyyneleisiin asti, ja makukin oli herkullinen. Lisäksi erosi selvästi habaneroista.

Fatalii

Fatalii on todellinen chinense-suosikki ollut pitkään! (ylläri!).
Kun maku on erityisen vahva ja poltettakaan ei puutu niin kylläpäs on hyvät jauheet tiedossa!
Sitäpaitsi ERITTÄIN riittoisaa tavaraa.

H-Bombin mainitsema Cumari o Passarinho on myös erittäin maukas esimerkki chinenseistä, ja sitäpaitsi itse kasvi on useimmiten varsin kompaktin kokoinen!

Tänä syksynä kokeiluun tulee ennätysmäärä eri lajeja jauheiksi, saapa nähdä montako uutta suosikkia tulee!

Ennätysmaukkaita ovat olleet _pieni_marjaiset chinenset, esim Bodé ja eräs PI-laji joka ei ikävä kyllä muistu juuri nyt mieleen.... :-/ (hyvin pieniä pyöreitä keltasia).
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

bassino

Vanha juttu, mutta tulipahan tuosta otsikosta mieleen taannoinen Pelkokerroin -jakso Neloselta. Siinä onnellinen naiskilpailija sai tehtäväkseen nauttia parin hedelmän verran tätä pelättyä eksoottista herkkua. Hiukan nainen vetisteli ja kyökkäili mutta selvisi lopulta kunnialla. Taisi olla kyseessä näitä paljon puhuttuja kaupan "muovihaboja", sen verran helposti kuitenkin meni :;):
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Fatalii

Heh!
Totta tosiaan!
Tulipa nähtyä tuo ja naurattikin melkoisesti kun katseli... heti tuon päätyttyä muutamakin kaveri soitteli ja sanoi että nuo oli kyllä aivan eri tasosia habaneroja kuin mitä tuli maistettua täällä.. kiristelyä oli, mutta kaukana kunnollisesta ;)

ja joutuihan siinä kyllä muutakin pientä vetelemään samalla siinä pelkokertoimessa...  :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Ani

Mä en tykkää  :( tai ehkä olen saanut vain huonolaatuista habaneroa Tapsantorin tiskistä. Omat kun eivät vieläkään ole kypsyneet.

Mun makuhermoihin Haba iskee liikaa, enkä tykkää siitäkään, että sen maku on niin karvas ja kitkerä. Kaipaan enemmän semmoista pyöreyttä ja täyteläisyyttä siihen makuun.

Fatalii

Tuo "karvas ja kitkerä" sopii kyllä tosiaankin noihin paprikanmakuisiin kaupan lajikkeisiin.
Lähempänä tuota "Pehmeää ja täyteläistä" on kyllä noiden kunnon habanerojen maku.. :)
Tosin pehmeys on hetken kuluttua kaukana kun suu on niin tulessa että vettä tulee lähes jokaisesta kehon aukosta ja huokosesta.

MÄHÄN VAROTIN! ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Haban perusmaku on kuitenkin minunkin mielestäni lähinnä herkullinen. Vaimon ja lapset olen saanut tuon ymmärtämään kun sekoitin habaa kriikunahilloon ja mustaherukkahyytelöön. Noissa annostus sellainen, että tulisuus ei aiheuta paniikkireaktiota, mutta haban terusmaku puskee hyvin läpi. Todellista herkkua kana ja riisiruokien kanssa.

Aji Inferno

Chinenseissä on kyllä enimmäkseen se tietty ominaismakunsa ja -tuoksunsa, jota voinee kuvata terävän pistäväksi. Toisissa lajikkeissa se tunkee makuun saakka; esim. Madame Jeanette ja Fatalii (ainakin se mitä itse tuolla nimellä kasvatin) ovat vähän kuin terävä veitsi olisi suussa; tuskallisia. Sana "karvas" sopinee sekin joissakin tapauksissa. Sitten on pehmeämmän makuisia kuten jo mainitut Cumari o passarinho, Habanero ja moni muu. Lähes aina se maku on kuitenkin niin dominoiva että tunkee esiin ruoasta kuin ruoasta. Totaalinen poikkeus on Aji Panca. Se maistuu lähinnä baccatumilta.

kyris

Omat hbani eivät ole, vieläkään, tuottaneet satoa, ja Fatalii ei itänyt  :( , mutta Madame Jeannetestä on kokemusta.

Tuosta "veitsestä suussa" en olisi, ihan, samaa mieltä. Madame on rotunainen, johon rakastuin ensi puraisulla. Upea hedelmäinen maku, tosin lievän teräksinen(?). Perässä seuraava polte antaa jo sitten ihan uuden merkityksen "Sado-masokistiselle rakkaudelle"  :p

Nuo kommentit siis raakana "nautittuun" Madame Jeannetteen...

Ruuanlaitossa esim. Madame Jeannette pohjainen marinadi antaa possu-paistille uudet ulottuvuudet! Kaikki teräksisyys on poissa, jäljellä ainostaan upea hedelmäinen maku. Ja poltetta... Suositellaan nautittavaksi kermaisen kastikkeen kera...

kalmusto

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Se maistuu lähinnä baccatumilta.

Miltäs baccatum sitten maistuu? Entä onko kaikki annuumit "chilinmakuisia" vai onko niissä minkälaista vaihtelua?

kyselee aloittelija
Kalle[/color]

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "kalmusto"
Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Se maistuu lähinnä baccatumilta.

Miltäs baccatum sitten maistuu? Entä onko kaikki annuumit "chilinmakuisia" vai onko niissä minkälaista vaihtelua?

kyselee aloittelija
Kalle[/color]

Muuan tunnettu chilikirja sanoo faktana että kaikissa chileissä on samat makuaineet, joten kaikki myös maistuvat samoilta. Jottas tiedätte, vaikka miten makuaistinne muuta sanoisi. ;)

Leikki leikkinä: eri chilisuvuilla ja -lajeillakin on omia enemmän tai vähemmän tunnistettavia ominaismakujaan. Verratkaapa esim. annuum-leirissä sellaisia lajikkeita kuin Goat's Weed, Chilaca, Poblano, Jalapeño ja Cayenne - ja puhukaa sitten maun samankaltaisuudesta... :)

Chinense-suvulla on ehkä voimakkain "tyypillinen" arominsa, mutta kyllä Frutescensienkin kuiva, terävä mausteisuus, sekä esim. makeille Baccatumeille tyypillinen "vähän erilainen paprikamaisuus" ovat tosiasioita. Baccatum-leiristä löytyy, Annuumien tapaan, melkoisia vaihteluita maun suhteen. Makeiden baccatumien (esim. Aji Amarillo/Rojo) lisäksi melko yleinen pääryhmä ovat ei-makeat, hieman sitruuna-aromiset tuliset baccat. Niiden maku poikkeaa kaikista muista chileistä, ollen... vaikeasti kuvailtava. Pistävä, terävä, mutta aivan eri tavalla kuin esim. Frutescenseilla tai aasialaisilla Annuumeilla. Tuon ryhmän tyypillinen edustaja on Lemon Drop.

Toisilla capsicumeilla on suurtakin yhtäläisyyttä maussa esim. kotoiseen paprikaan - toisilla ei mitään. Kokeilemalla tuon kaiken parhaiten oppii, ja se on myös hauskin tapa!  :p

Fatalii

Asiaapa puhut!

Melkoisia vaihteluita on tosiaan, jopa frutescenseissakin vaikka niistä on tullut loppujanlopuksi maistettua varsin pientä osaa.... vrt. esim Aji Gusanito ja Tabasco.. :)

Rocotoissakin makueroja oli, jopa paljonkin kuten saimme huomata Aji mongon kanssa... tai sitten tuo oli vain erikoinen yksilö ? :)

Omaan makuuni tähän asti vastaantullut sopivin makukirjo löytyy selvästi Baccatumeista, nuo mainitsemasi päätyypit kun maittavat melkoisen hyvin, tänä vuonna saanut huomata noiden täydellisen sopimisen jauheiksi! loistavaa tavaraa, niin makeista kuin kirpeistäkin, aivan eri tyyppiset jotka tekevät ruokaan omanlaisen vivahteen...
Enpä ihmettele miksi eteläamerikkalaiset ovat ihastuneet baccatum+kala yhdistelmään.

Yksi herkkusapuskoista kun tällä hetkellä on murea kuha esim. riisin kera ja kuhan päälle ripoteltu RUNSAASTI Aji Cristal -jauhetta ja riisiin sitten äkäisempää chinenseä... aivan toisenlaisen kokemuksen sai riputtelemalla kuhan päälle lemon droppia reilusti ja riisin päälle rutosti makeaa baccatumia, PI439370:aa.. :)

Vielä on useampikymmen chilipurkillinen odottamassa tuolla seuraavaa kuha-ateriaa, tämä kokeilu ei lopu ihan heti ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around