Pepper King Jolokia Gewürz Sambal soosille käyttöä?

Aloittaja Macc, tammikuu 02, 2008, 19:04:40 ip

« edellinen - seuraava »

Macc

Onkos tuosta otsikon mukaisesta soosista?  Semmoinen näkyy jääkapissa olevan, ja järkevä käyttötapa moiselle pitäisi keksiä. Grillaus-kausikin meni ohitse, joten grillilihojen marinointi on poissa laskuista.

Hyviä ideoita, anyone?

Volitans

Ei ole ilmeisesti kauhean tulista. Laita lihaa tai vaikka siipikarjaa uuniin ja tuosta pieni pikantti pintamauste ;)

Ja miten niin grillauskausi on jo ohi?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Macc

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ei ole ilmeisesti kauhean tulista. Laita lihaa tai vaikka siipikarjaa uuniin ja tuosta pieni pikantti pintamauste ;)


Täytyypä kokeilla, kun seuraavan kerran jonkun possunfileen tai kanansiipiä uuniin pistän... Täytyis kai avata ja maistaa, niin sittenpähän selviäis minkä makuista tuo on.

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ja miten niin grillauskausi on jo ohi?


Samalla tavalla kuin golf-kausi - kyllähän vannoutuneimmat harrastajat jatkavat, mutta minulla loppuu mielenkiinto silloin kun homma alkaa käymään työstä... :-) Ei tuolla pihalla jaksa kaasugrillin kanssa tusata enää pakkasilla ja pimeässä.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Macc"Ei tuolla pihalla jaksa kaasugrillin kanssa tusata enää pakkasilla ja pimeässä.


Pimeässä on hyvä grillata - se on muuten yllättävän hauskaa hommaa, kun täytyy vain kuuntelemalla, haistelemalla ja pihdeillä tunnustelemalla tulla toimeen - on sitä pimeää kesälläkin, lisäksi jututkin ovat usein ihan pimeitä.

Kaasugrillillä on vähän vaikeampaa - ovat sen verran tehottomia, mutta tuota pakkasta voi käyttää myös hyväksi: Jos on isompi kaasugrilli, jossa on kolme poltinta: Yksi poltin käyttöön ja sen päälle alumiininyytti, jossa savustuspuruja. Kansi kiinni ja kalaa tms. savustumaan. Pakkanen pitää lämpötilan kurissa ja lopputulos on jotain kylmäsavustuksen ja lämminsavustuksen välistä - pakkasesta riippuen.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

Siis häh ! Grillikausi on läpi vuoden ! Just paistelin pappadums leivät ulkona grillissä, kun siellä paljon mukavampaa :wink: ehkä kuulun niihin "kylähulluihin" jotaka tekee muutenkin kaikkea älytöntä! :wink:
Kannattaa kokeilla, ihan mukavaa on !joskus on täytynyt kaasupulloa "lämmitellä" :D

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Jägermeister

Täysin samaa mieltä, just suunnittelin huomenna viritteleväni tulet pihalle taas. Viime viikonloppuna kävi kyllä tosin melkein työstä kun vettä tuli koko rahan edestä :)

Volitans

Pakkasessa on kiva grillata, kun ei tiedä onko sormet jäässä vai tulessa :)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Macc

Lainaus käyttäjältä: "Macc"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ei ole ilmeisesti kauhean tulista. Laita lihaa tai vaikka siipikarjaa uuniin ja tuosta pieni pikantti pintamauste ;)


Täytyypä kokeilla, kun seuraavan kerran jonkun possunfileen tai kanansiipiä uuniin pistän... Täytyis kai avata ja maistaa, niin sittenpähän selviäis minkä makuista tuo on.


Tulipahan kokeiltua tuotakin tänään. Ihan simppelisti maustamaton possun ulkofilepala marinoitumaan vajaaseen puolikkaaseen purkilliseen soosia muutamaksi tunniksi pöydälle (pussissa) ja sitten uuniin, kunnes sisälämmöt nousivat jonnekin vajaan 75 asteen kieppeille. Ihan hyvän makuinen tuosta tuli, kypsä ja kaikkea, vaikkakaan ei se liha kovin syvälle maustunut tuollaisella melko paksulla marinointi-tahmalla... :) Tulisuuttakin oli justiinsa passelisti.

Ja minuahan ei saa tuonne pihalle kylmään ja pimeään grillaamaan ihan helpolla - ainakaan selvistä päin.  :D

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Macc"Ihan simppelisti maustamaton possun ulkofilepala marinoitumaan vajaaseen puolikkaaseen purkilliseen soosia muutamaksi tunniksi pöydälle (pussissa) ja sitten uuniin, kunnes sisälämmöt nousivat jonnekin vajaan 75 asteen kieppeille. Ihan hyvän makuinen tuosta tuli, kypsä ja kaikkea, vaikkakaan ei se liha kovin syvälle maustunut tuollaisella melko paksulla marinointi-tahmalla... :)

Ei se kyllä millään tökötillä tai litkulla kovin syvälle maustu kaksi tuntia pöydällä pidettäessä.

Porsaan ulkofileepala saisi olla marinadissa vähintään vuorokauden, mieluiten kaksi. Ja jääkaapissa eikä pöydällä.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Volitans

Pinnalle levitettävän maustehässäkän tarkoitushan onkin vain maustaa lihan pintaa.

Marinoinnissa on taas kyse lihan sisäosienkin maustamisesta ja mahdollisesti myös mureuttamisesta.

Nämä bulkkiruan valmistajat vaan ovat salakavalasti istuttaneet ihmisten päihin ajatuksen, että marinadin pitäisi olla paksua - kaikki valmiksi marinoidut tuotteethan ovat paksun töhnän peitossa. Isommat palat ovat kuitenkin ruiskumarinoituja ja vain pinnalla on töhnää. Eihän tuollainen töhnä mihinkään sisälle pääse imeytymään.

Joku iditootti on sitten näihin valmislihoihin keksinyt, että, kun ajaa pihvit leikkuriterän läpi täyteen viiltoja, niin töhnä pääsee maustamaan lihan sisältäkin. Voi kiesus! Tämän seurauksena lihan omatkin nesteet ja maku valuvat kypsennettäessä pois ja lopputulos on kuivaa ongelmajätettä.

Isommankin lihapalan voi marinoida upottamalla se nestemäiseen marinadiin muutamiksi tunneiksi - ja pitämällä se kylmässä. Yksinkertaiseen marinadiin riittää pelkkä vesi+suola ja vaikka hieman sokeria pyöristämään makuja. Viiniä tai viinietikkaa, niin saadaan hieman happamuutta. Viini toimii hyvin aina. Marinadiin voi laittaa myös vaikka yrttejä, valkosipulia, sinappia, soijakastiketta, chilikastiketta. Maut tulee saada siirtymään nesteeseen - siis esim. yrtit ja valkosipuli murskattuna.

Suljettava minigrip-pussi on oiva apu, näin vähempi marinadin määräkin riittää ja marinadii saadaan silti ympäröimään koko lihan palaa.

Marinoitu liha nostetaan marinadista ja kuivataan pinta! Annetaan pinnan lämmetä lähelle huoneenlämpötilaa ja ruskistetaan pinta pannulla tai kuumassa uunissa. Loppukypsennys matalassa lämpötilassa. Näin liha säilyy mehukkaana ja pinta ruskistuu (=makua).

Pinnalle voi sitten keittää marinadista kasaan glaseen, jota sivellään pintaan.

Jos lihan kypsentää uunissa on hyvä kerätä lihasta valuneet lihasnesteet talteen ja yhdistää ne glaseeseen - näin kaikki lihan maut saadaan takaisin itse lihaan.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry