tammikuu 08, 2025, 21:46:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Itäneet siemenet

Aloittaja Bermann_7, tammikuu 20, 2008, 17:31:23 ip

« edellinen - seuraava »

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Man0Sand"Panin viitisen päivää sitten ensimmäiset chilinsiemeneni itämään ja pari ensimmäistä alkaa näyttää elonmerkkejä. Olen noudatellut Infernon kasvatusopasta eli pitänyt purkkien päällä rei'itettyä kelmua. Oppaassa aika pontevasti sanotaan, että kelmu pitäisi poistaa heti itämisen tapahduttua, niin sitä vaan mietin että kuinka tarkkaa tämän kanssa on? Minulla kun on samassa purkissa useampia siemeniä, niin kannattaako muilta siemeniltä ottaa pois "ideaaliset" olosuhteet vai antaa kelmun vielä olla kunnes kaikki siemenet ovat itäneet?


Ideaalinen olosuhde itäneelle on se, että otat kelmun pois - muuten uhkaa homehtuminen. Ilmassa on homeitiöitä ja home iskee varmasti, jos lämpöä ja kosteutta piisaa tarpeeksi pitkään.

Itse olen tehnyt niin, että olen peittänyt ei itäneet taimet talouspaperin palalla, jonka pidän kosteana - näin itämättömät siemenet eivät pääse kuivumaan ja pysyvät kosteana (kivivillassa).

Jos siemenet ovat mullassa, niin voit varmaan jättää osan kelmusta itämättömien päälle? Voit toki pitää vielä jonkin aikaa kelmuakin kaikkien päällä, mutta heti, jos näkyy hometta, niin kelmu pois.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Man0Sand

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Jos siemenet ovat mullassa, niin voit varmaan jättää osan kelmusta itämättömien päälle? Voit toki pitää vielä jonkin aikaa kelmuakin kaikkien päällä, mutta heti, jos näkyy hometta, niin kelmu pois.



Juu, muotoilin tuossa aamukahvin lomassa kelmuja uudelleen. Tässä vaiheessa kasvatusuraa tuntuisi vähän kohtalon uhmaamiselta/veren nenästä kaivamiselta odotella homeen ilmaantumista ja vasta sitten tehdä asialle jotain.  :D

Bermann_7

Kun ekat niskalenkit/pikkutaimet tulee mullan päälle, niin kelmut vex. Näin mulle on kerrottu, ja näin tein :D

Jos sulla on samassa purkissa monta siementä (mutta samaa lajia?) ja yks niistä itää, niin on hyyyyyvin todennäköistä, että siinä vaiheessa pari muutakin sielä mullan alla on jo tulossa ylöspäin. Tällöin kelmuilu ei ole kai niin välttämätöntä, KUNHAN PIDÄT KOSTEUDEN TASAISENA! esim. suihkepullon avulla.

Täähän perustuu siihen, että saman lajin siemenet itää kutakuinkin yhtä nopeasti.
So it goes.
-KV

Sitruunapisara

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark""Siinä se makaili eilisillan, tänä aamuna taas pystyssä.... vähän on murjotun näköinen, mutta elossa."

"Onko Noin? Kun kaivoin sen veitikan esiin, siinä oli vain se yksi valkoinen häntä, joka oli siis mutkalla."

"Asettelin multaan tuo valkoinen mutka ylöspäin, on nyt kehittynyt hieman; Mutka on nyt violetti, ja paksumpi."

"Yleensähän ne vahingot tulee siitä jos niitä menee sorkkiin."

Joskus näitä juttuja lukiessa alkaa ihan väkisin hymyilyttämään. Ei itse asia, vaan esitystapa. Ei millään pahalla...








Sulla on vaan liian vilkas mielikuvitus :mrgreen:

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"Kun ekat niskalenkit/pikkutaimet tulee mullan päälle, niin kelmut vex. Näin mulle on kerrottu, ja näin tein :D

Jos sulla on samassa purkissa monta siementä (mutta samaa lajia?) ja yks niistä itää, niin on hyyyyyvin todennäköistä, että siinä vaiheessa pari muutakin sielä mullan alla on jo tulossa ylöspäin. Tällöin kelmuilu ei ole kai niin välttämätöntä, KUNHAN PIDÄT KOSTEUDEN TASAISENA! esim. suihkepullon avulla.

Itse asiassa kelmuilu ei ole välttämätöntä yhtään missään vaiheessa. Itse olen idättänyt hyvin paljon erilaisia ja eri tahtiin itäviä siemeniä täysin kelmuttomissa purkeissa, kastellen ne kerran päivässä lähes uiviksi. Kunhan kosteutta ja lämpöä riittää mullassa, ei kelmulla tunnu oikein olevan yhtään mitään funktiota. Lähinnä sillä ainoastaan saa mullat homeeseen.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Bermann_7

totta turahtelet. Eipä tolla kelmulla muuta saavuta, kuin ovelan kiertotien, jolla voi välttää päivittäisen kastelun. Home-ongelmat ovat kyllä väistämättä edessä, jos ei kelmua ota edes pari kertaa viikossa pois tuulettumisen edistämiseksi...
So it goes.
-KV

Volitans

Tuo talouspaperin suikale siemenen päällä on itselläni toiminut hyvin. Nostamalla paperia, voi välillä tarkistaa onko siemen itänyt - ja kun lopulta on, niin paperi pois.

Paperin voi kastella reilusti, se pitää alla olevan siemenen kosteana, mutta ei ole kuitenkaan niin kostea, että homehtuisi. Liekö paperissa jotain mistä home ei pidä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Man0Sand

Ihan hyvin on lähtenyt homma käyntiin; viisi kuudesta kylvämästäni siemenestä on enemmän tai vähemmän itänyt ja aikaa kulunut n. 12 päivää. Yksi veijari on kasvanut noin pikkusormen mittaiseksi, ja sen varsi on mennyt mutkalle suurin piirtein puolesta välistä siten, että taimen kärki sirkkalehtineen osoittaa vaakasuoraan. Voiko tämä johtua siitä, että kasvi hamuaa auringonvaloa (idätän siemeniä keittiön hyllyn päällä melkein katonrajassa), vai onko sillä mahdollisesti jokin hätänä? En tullut kiinnittäneeksi huomiota, osoittiko kärki nimenomaan ikkunaan vaiko jonnekin muualle, kun otin purkin hyllyltä kastelua varten.

Ja sitten toinen kyssäri: Onko chilille haitallista joutua sinnittelemään pimeässä (= poissa auringonvalosta, on keittiössä sentään verho auki :)), jos sirkkalehdet ovat jo auenneet? Kun nuo siemenet tuppaavat itämään hieman eri tahtiin, niin kaikissa purkeissa on tällä hetkellä yksi sirkkalehdet aukaissut taimi ja yksi vasta hieman vihreää mullan pinnalle pullauttanut yksilö (siis kaksi saman lajin siementä / purkki). Joten onko fiksumpaa odotella että nuorempikin yksilö avaa sirkkalehtensä ja vasta sitten siirtää purkki katonrajasta ikkunalaudalle?

wille

Todennäköisesti hamuaa valoa ja on siksi taipunut. => siirrä valoon.

Ja kyllä, pimeässä sinnittelystä on haittaa taimille. Ei ne siihen välttämättä -ainakaan ihan ensitekiöikseen- ole kuolemassa, mutta honteloita niistä tulee. Ei hjuva.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Jägermeister

Kyllähän taimet pitäisi pyrkiä pitämään mahdollisimman valoisassa paikassa. Taimipurkkia voi myös pyörittää pikkaisen välillä jottei se taivu pelkästään yhteen suuntaan jos valo aina tulee siitä suunnasta.

Man0Sand

Kyllähän se valoa halusi, viestin kirjoittamisen jälkeen käänsin purkkia 180° ja taimi oli 'bout puolen tunnin kuluttua jo melkein pystyssä.  :D Nyt on taimet ikkunalaudalla, kuinkas huoletta niitä voi pitää siinä näin pilvisellä kelillä, kun aurinko "paistaa" lähinnä pilvien toisella puolella? Pilviverho on sen verran ohut, että on melko kirkkaan näköistä, mutta aurinko ei kuitenkaan suoraan pääse paistamaan taimille.

Chilivaari

Nyt huolehdit kyllä ihan turhasta asiasta. Aurinkoa ne kaipaavat. Moninkertaisen ikkunalasin läpi tuskin on palamisvaaraa. Kesällä ulos tai parvekkeelle vietäessä noita on suojattava muutama päivä, mutta sielläkin tottuvat paisteeseen. Suoran auringonpaisteen lämpö ikkunalaudalla haihduttaa voimakkaasti ja se saa lehdet veltostumaan, mutta ei tuokaan vaarallista ole. Suihkuttelu auttaa.

Kastele ne kunnolla aurinkoisina päivinä ja jos helposti mahdollista, suojaa ruukut suoralta auringolta. Mullan ja juurien kuumeneminen ei kuulu luonnon tapahtumiin.

Man0Sand

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Nyt huolehdit kyllä ihan turhasta asiasta. Aurinkoa ne kaipaavat. Moninkertaisen ikkunalasin läpi tuskin on palamisvaaraa. Kesällä ulos tai parvekkeelle vietäessä noita on suojattava muutama päivä, mutta sielläkin tottuvat paisteeseen.


Kiitos neuvoista, mukava että joku aina välillä saa aloittelijan vainoharhaisen sielun hetkeksi rauhoittumaan. :) Juuri muuten jossain toisessa ketjussa jo manailin, että en taida parvekekasvatukseen ryhtyä, kun asun melko lähellä keskustaa, niin parvekekalusteet nokeentuvat muutamassa päivässä. Ei oikein mitään syötävää ilkeä kasvattaa tuolla.

Tulipa muuten kokeiltua taimien homehduttamista; laitoin viikko sitten pariin purkkiin lisää siemeniä itämään, ja vähän unohdin ne sinne... Yhdellä taimella oli aivan mullan pinnassa vartensa ympärillä valkoista karvaa, jonka noukin pinseteillä pois. Pääsi tämäkin purkki juuri ikkunalaudalle. Kumma juttu miten ihmisen kapasiteetti on rajallinen: mulla on tällä viikolla ollut vähän normaalia enemmän touhua koulun kanssa + olen ihastellut jo itäneitä taimia, ja saman tein unohtuukin kaikki muu.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Man0Sand"
Tulipa muuten kokeiltua taimien homehduttamista; laitoin viikko sitten pariin purkkiin lisää siemeniä itämään, ja vähän unohdin ne sinne... Yhdellä taimella oli aivan mullan pinnassa vartensa ympärillä valkoista karvaa, jonka noukin pinseteillä pois. Pääsi tämäkin purkki juuri ikkunalaudalle.


Saattoi olla hometta, mutta saatoit yhtähyvin teloa sen hiusjuuria.. ne ovat alussa juuri itäneessä taimessa juuri em. kuvauksen mukaisia "aivan mullan pinnassa varren ympärillä kasvavaa karvaa".

Mutta eiköhän siellä syvemmällä ollut sitä karvaa lisääkin, mullan alla turvassa, niin tuskin maailmanloppu vaikka oisit ollut turhan vainoharhainen tuossakin ;).

Filago, joka ei ole koskaan nähnyt hometta pelkästään hyvin itäneen taimen varressa, enemmin se tuppaa tarttumaan siemenkuoreen ja mullan pintaan. Mutta pitää myöntää, että ei sitä nyt niin usein ole muutenkaan nähnyt, niin ehkä jäänyt montakin vaihtoehtoa näkemättä.
#163

ottulo

Esimerkki noista 'karvoista' eli hiusjuurista:



Jos näyttivät tuolta niin varmaankin olivat juuria.

Man0Sand

Oho. :oops:  Taisi ne hiusjuuria olla. Noh, aika näyttää, miten sitkeitä nuo taimet ovat. Vaikka ihan perusmukava kaveri olenkin, ilmeisesti mun kanssa samassa taloudessa eläminen ja hengissä selviäminen vaatii kertaluokkaa kovempaa luonnetta (jos nuo kasvit selviävät, on niissä selkeätä hengenheimolaisuutta avovaimoni kanssa :D). Malttia voisi kieltämättä vähän yrittää lisätä; yllätyin melkoisesti nähdessäni parisenttiset taimet purkissa, johon en hetkeen  (vähän alle viikkoon) ollut katsonut. Kun tajusin unohtaneeni tuulettaa kasveja, epäilin tietysti että se mystinen valkoinen karva, mitä purkista löytyi, on hometta.